Służąca

Wydawnictwo Kobiece
2020-10-14
2020-10-14
Tagi:
literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo podstęp szantaż thriller walka o życie

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Sześć kolorów. Antologia LGBT Małgorzata Garkowska, K. C. Hiddenstorm, Kinga Litkowiec, Alicja Sinicka, Emilia Szelest, Aniela Wilk
Sześć kolorów.... Małgorzata Garkowsk...
Okładka książki Sekrety orientu Małgorzata Garkowska, K. C. Hiddenstorm, Beata Majewska, Alicja Sinicka, Emilia Szelest, Aniela Wilk
Sekrety orientu Małgorzata Garkowsk...

To moje pierwsze spotkanie z autorką, ale myślę, że nie ostatnie. Książka napisana w dobrym stylu, przez co czyta się ją ekstremalnie szybko. Sama historia była dosyć psychiczna, ale nie było to coś, co wywołało we mnie jakiś efekt łał, była po prostu okej. Końcówka również mnie nie zaskoczyła, domyśliłam się wszystkiego, oprócz wątku z policjantką. Dobra rozrywka do przeczytania w max dwa posiedzenia i tyle.

więcej Pokaż mimo to

Początek wprowadził mnie w lekkie osłupienie. Główna bohaterka - Julia - prowadzi firmę sprzątającą. Dziewczyna bierze pod swoje skrzydła kolejny dom. Nowi klienci proponują jej, by z nimi zamieszkała. I chociaż wie, że nie powinna tego robić, zgadza się, co okazuje się być fatalnym posunięciem.

Jej pracodawcy mają bardzo dziwne i niepokojące upodobania. Przede wszystkim są ludźmi, którzy lubują się we władzy. Wielką przyjemność sprawia im pokazywanie swojej dominacji. W dodatku Mikołaj Borewicz jako miłośnik średniowiecza uwielbia odgrywać rolę pana, który ma na swoje każde zawołanie służącą. Jak łatwo można się domyślić, w tym domu często są przekraczane wszelkie granice...
Julia staje się ich więźniem i nie wie, czy uda się jej kiedykolwiek uwolnić od swoich oprawców.

***
To była według mnie dosyć dziwna książka. Bardzo szybko mi się ją czytało, czułam dreszczyk emocji i byłam zaciekawiona, co wydarzy się dalej. Jednak zachowania bohaterów były tak irracjonalne i chore, że trochę przez to wydawały się mocno nierzeczywiste. Nie polubiłam również głównej bohaterki, która była bardzo naiwna. Za to pozytywnie oceniam pomysł z zabójcą Marii. Byłam zaskoczona i podobało mi się takie rozwiązanie śledztwa.

Jej pracodawcy mają bardzo dziwne i niepokojące upodobania. Przede wszystkim...

więcej Pokaż mimo to

Książkę dobrze się czytało ale czegoś mi brakowało. 🤔 Zakończenie mnie zaskoczyło choć sądziłam że tak się nie stanie.

Pierwsza książka, którą przesłuchałam w wersji audio.

Sam kryminał bardzo przeciętny.

Niesamowitą robotę robi tu lektorka Laura Breszka - jest po prostu świetna :)

Pierwsza książka, którą przesłuchałam w wersji audio.

Sam kryminał bardzo przeciętny.

Niesamowitą robotę robi tu lektorka Laura Breszka - jest po prostu świetna :)

Moje drugie już spotkanie z Panią Sinnicką zaliczam do udanych. Poznajemy Julię, która uwielbia sprzątać. Doprowadzenie domów do przodku to coś co wprost uwielbia, i tym też zajmuje się na codzień. Trafia do domu Państwa Borewskich i wtedy zaczyna się jej koszmar. Czy kobieta upora się z apodyktyczną Marią i jej mężem Mikołajem. Pobyt w tym domu staje się coraz gorszy, a wokół Julii zacieśnia się coraz większą pętla. Czy dziewczynie uda się wyrwać z orzejlętego domu bez szwanku?

więcej Pokaż mimo to

Jak baaaaardzo przeciętny kryminał. Przeczytane-zapomniane.

Jak baaaaardzo przeciętny kryminał. Przeczytane-zapomniane.

"Służąca" była moim pierwszym spotkaniem z Alicją Sinicką. To spotkanie zakończyło się moją miłością do dzieła autorki, a także do jej pióra. Przy tej pozycji pobiłam swój życiowy rekord przeczytanych stron w jednym dniu. Całość skończyłam ekspresowo. Zatraciłam się całkowicie, a cały otaczający mnie świat przestał istnieć. Do mojej listy marzeń trafiło spotkanie z autorką, które udało mi się zrealizować końcem zeszłego roku💜
Alicja jest niezwykle utalentowana pod kątem pisarskim i doskonale umieszcza informacje z dziedzin, w których kierunku podąża w swoich książkach.
Opisów książek raczej nie czytam, ale w tym wypadku coś mnie tknęło i zrobiłam to. Strzał w 10? Zdecydowanie.
Okazało się, że bohaterowie umiejscowieni są w świecie współczesnym, ale obracają się w kręgu rekonstrukcji historycznej. Sama kiedyś też należałam do takiej grupy, co prawda w innej przestrzeni czasowej, ale chyba dzięki temu przepadłam i całkowicie dałam się wciągnąć w książkowy świat. Autorka mocno skupia się na szczegółach opisywanego otoczenia, postaciach - każdy ma dokładnie przypisaną konkretną rolę w historii.

"Służąca" to jedna z moich ulubionych książek i na pewno ulubiona od autorki🥰

Nie możesz nie przeczytać! 💜

więcej Pokaż mimo to

Nie jest to jakaś ciężka książka, ale trzeba przyznać, że od początku autorka buduje napięcie w historii i im dalej się wchodzi w nią, to nie da się oderwać, aby dowiedzieć się jak to wszystko się zakończy. Strach i mrok to dwie najważniejsze czynniki tej książki i naprawdę można je wyczuć na własnej skórze.

Szybko się czyta, nie ma żadnych zgrzytów, że cokolwiek dziwnego odrzuci nas od historii, naprawdę świetnie napisana, a ta końcówka po prostu zmiotła mnie w zaskoczeniu. Byłam święcie przekonana, że koniec będzie całkowicie inny, a tu jak nagle okazało się, że jednak jest taki koniec to nie mogłam dojść do siebie.

Polecam za nastrój, za bohaterów, którzy są świetnie przedstawieni, każdy z nich jest inny i pokazuje inną stronę swojej osobowości, a może nawet kilka.

Nie spodziewałam się naprawdę takiego zaskoczenia, tak świetnie poprowadzonej historii i pierwszy raz mam styczność z autorką i od razu muszę powiedzieć, że to nie będzie ostatni raz, bo jeśli inne książki są tak na wysokim poziomie to coś mi się wydaje, że Pani Alicja będzie częstym gościem w moim domu.

Szybko się czyta, nie ma żadnych zgrzytów, że cokolwiek dziwnego...

więcej Pokaż mimo to

Dobra książka , niezbyt wymagająca a jednak wciąga od pierwszej strony. Z każdym rozdziałem wkraczamy w ciemny świat i zastanawiamy się jak bardzo może być pokrzywiony człowiek. Kiedy budzi się w ludziach zło i potrzeba kontroli ? Polecam na letnie leniwe popołudnie.

Jestem po lekturze trzech książek Alicji Sinickiej i niestety ale "Służąca" jest najsłabsza z nich. Historia sama w sobie jest ciekawa, opowiada o Julii, która miała być tylko pomocą domową a została wciągnięta w psychologiczną grę swoich pracodawców, która zmieni jej życie w koszmar. Okazuje się, że z pozoru poukładane i przyjazne małżeństwo skrywa mroczne tajemnice rodem z średniowiecza. Uważam, że za dużo wątków było poruszonych i nie zostały one do końca rozbudowane. Akcja rozwijała się bardzo powoli, w sumie rozpędu nabrała dopiero pod koniec. Szkoda bo książka naprawdę miała potencjał ale dla mnie czegoś w niej zabrakło.

• Przeczytane
    3 124