W tę samą stronę

Okładka książki W tę samą stronę autorstwa Marta Radomska
Okładka książki W tę samą stronę autorstwa Marta Radomska
Marta Radomska Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Tylko jedno słowo (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tylko jedno słowo (tom 1)
2020-06-03
2020-06-03
Czy kochać zawsze oznacza patrzeć w tę samą stronę?

Nina i Adrian nie przepadają za sobą. Ich pierwsze spotkanie zakończyło się kłótnią i obydwoje mieli nadzieję, że już nigdy się nie spotkają. Życie napisało dla nich jednak zupełnie inny scenariusz. Kiedy muszą przez kilka dni dzielić ten sam adres i wspólnymi siłami pomóc najbliższej im osobie, ze zdumieniem odkrywają, jak wiele ich łączy. Na ich relację wpływa również atmosfera pełnego uroku, ale i tajemnic dworku, w którym przyszło spędzić im czas.

Adrian jest żonaty, a Nina ma chłopaka. Oboje są szczęśliwi, więc czy warto cokolwiek zmieniać? A może tylko im się tak wydaje?

Kup W tę samą stronę w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

W tę samą stronę

5155 1937

Oceny książki W tę samą stronę

OPINIE i DYSKUSJE o książce W tę samą stronę

Książka trochę jak amerykański sen. Albo może film, choć biorąc pod uwagę, że na swoją kontynuację, to może jednak serial.

Postacie są czarno-białe, dobre albo złe. Pomysł na książkę naprawdę trafiony, Iza zdecydowanie trzyma w ryzach całą powieść i nadaje jej sens.

Ale to, co zdecydowanie mi przeszkadza, to długie, powtarzające się i niewiele wnoszące opisy.
Część książki przeczytałam co któraś linijkę + wszystkie dialogi, które zdradzały najwięcej.
Opisy wewnętrzne bohaterów zdecydowanie spoilerowaly rozmowy.

Książka na długie , zimowe wieczory.
Albo letnie plażowanie.

Nie wiem, czy sięgnę po 2 część, chociaż nie ukrywam, że planuje.

Część...

Bardzo przyjemnie się czyta. Lekka książka w sam raz na lato!

Bardzo przyjemnie się czyta. Lekka książka w sam raz na lato!

Lubię jak bohaterzy zakochują się w sobie powoli, jednak powinny być takie momenty, kiedy się do siebie zbliżają, żeby było czuć, że oni rzeczywiście się w sobie zakochują, a takich momentów nie było zbyt wiele. Wszystko tak naprawdę kręci się wokół Izy i jej zniknięcia, praktycznie każda rozmowa między Niną a Adrianem dotyczy jej. A co do Izy, to od początku można się było domyśleć, że za jej zniknięciem stoi choroba. Jest to bardziej obyczajówka niż romans. Powieść nie jest zła, dobrze i szybko się czyta, ale nie wciągnęła mnie. I nie wiem czy sięgnę po kolejny tom.

244 użytkowników ma tytuł W tę samą stronę na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł W tę samą stronę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W tę samą stronę

Okładka książki City 6. Antologia polskich opowiadań grozy Dariusz Barczewski, Aleksandra Bednarska, Tomasz Ciastoń, Feranos, Michał Górzyna, Krystian Janik, Aleksandra Knap, Beniamin Koffe, Kazimierz Kyrcz jr, Paweł Lach, Krzysztof Maciejewski, Kornel Mikołajczyk, Anna Musiałowicz, Dariusz Muszer, Ksenia Olkusz, Tadeusz Oszubski, Marta Radomska, Marcin Rojek, Anna Szczęsna, Flora Woźnica, Zeter Zelke, Michał Zgajewski
Marta Radomska
Marta Radomska
Marta Radomska, z wykształcenia filolog polski, prywatnie serce oddała zwierzętom wszelakiej maści, szczególnie kotom i chętnie powierza im rolę ważnych bohaterów swoich książek. Patronat honorowy nad jej twórczością sprawuje siedmioletni dachowiec Atton, współtwórca niespodziewanych (nawet dla autorki) zwrotów akcji, będących wynikiem pożarcia lub upchnięcia za kanapą skradzionych fragmentów tekstów.

Jesteś cudem Elżbieta Rodzeń
Jesteś cudem
Elżbieta Rodzeń
Ta książka nie zaczyna się cukierkowo i na pewno nie ma łatwej fabuły. Na drodze dochodzi do karambolu poszkodowana zostaje kobieta, a zbiegiem okoliczności na miejscu jest 3 kumpli ratowników medycznych. Kamil działa bohatersko, nie patrząc na swoje bezpieczeństwo, wyciąga kobietę z wraku samochodu. Dziewczyna ma wielkie szczęście i wychodzi żywa z tego wypadku drogowego. Niestety musi zapłacić wysoką cenę, wraz z wydarzeniami tego dnia musi porzucić swoje marzenia o karierze baletnicy. To właśnie dzięki chłopakowi i jego wizytom w szpitalu dziewczyna jakoś znosi swoją tragedię... Kiedy po imprezie tych dwoje się poprzytykało, dziewczyna przychodzi prosząc o pomoc do Wojtka o pomoc przy zastrzykach. To w jakiej pozycji zastaje tych dwoje Kamil, kto by się spodziewał hahaha. To gdzie Kamil zabiera dziewczynę, zły Kamil (moment będziesz gotować). To gdzie Kamil zabiera Maję z wizytą do byłej dziewczyny wiedziałam 🥲. To jak chłopak opowiada co się działo i na początku niemal mieszkała na nim 🥲. No, a potem po prostu wyłam 😭. To jak Kamil rozmawia z tatą w oborze chłopie przeniosłeś.... Słowa tatą Kamila do niego, no nieźle to mocne słowa. Operacja drzazgi i relacja tych dwoje ♥️. Zbliżenie tych dwoje też było dobre, co wydarzy się dalej? Ostra wymiana zdań, główna bohaterka chce wiedzieć, dlaczego Kamil jej nie chce. Dziewczyna rozgryzła Kamila szacun dziewczyno. Słowa Kamila o odkochaniu się są zaocne 😭😭😭. Sytuacja rodzinna głównej bohaterki też jest skomplikowana, ona jest twardzielką ♥️. To jak Mają rzuca jaśkiem w Kamila i krzyczy wstawaj - ta relacja. Rozmowa Kamila i Wojtka hahaha, pieprzysz jak mój ojciec. Kiedy dziewczyna ucieka i przemarza do kości, Kamil się nią zajmuje pierwsze wrażenia - Kamil bez koszulki, słodziaki ♥️. To na co decyduje się ojciec dziewczyny no nieźle. Rozmowa z córką uważam, że była udana miał dobre podejście. Nawet z perspektywy dziewczyny rozmowa z ojcem naprawiła relację ♥️. Pytanie Pawła o przejęcie gospodarstwa Kamila hahaha. To jak ten chłopak mówi Maji, jak by zareagowała, gdyby go zabrakło chłopie... Opuszcza miejsce, ''w którym zmieniło się jej życie'' 😭😭😭. To jak chłopak czyta list od dziewczyny i kurwa, Kamilek.... Ostra wymiana zdań, ona nie chciała minimum, a on wierzył, że tylko tyle może jej dać. Maja nie była idiotką, była i jest w nim zakochana to tylko tyle i aż tyle. No do czego się przyznaje Kamil, w końcu to sobie uświadomił. Przecież to normalne poszedł, powiedział i koniec, co się czepiasz 😜😂. To na jakie studia dostaje się dziewczyna i to co mówi Kamil w odpowiedzi hahahah, szykuj pierścionek. Kiedy dowiadujemy się, dlaczego jest taki tytuł - 😭😭, uratowała nie tylko człowieka, ale i Kamila. Ta książka nie ma łatwej tematyki, ale jest piękna. Kocham książki tej autorki, są bardzo życiowe, a nie tylko fantazy na papierze.
Gąbcia - awatar Gąbcia
oceniła na104 miesiące temu
Samolot z papieru Ewa Pruchnik
Samolot z papieru
Ewa Pruchnik
85/52/2025 "Samolot z papieru" Ewa Pruchnik Filia #recenzja #współpracarecenzencka #współpracabarterowa #samolotzpapieru #miłość #mohabbatein Miłość żyje wiecznie "Prawdziwa miłość zdarza się raz w życiu. Takiej miłości Bóg nie da sie zmarnować!" Veer -Zaara Wierzycie, że istnieje miłość, która jest w stanie trwać całe życie, jedna i jedyna, która będzie czekała tylko i wyłącznie na tę wybraną połówkę? Taką miłość, która żyje wiecznie, miłość jedyną i prawdziwą, pierwszą i ostatnią widziałam tylko w filmach Bollywood, Mohabbatein czy Veer-Zaara. Po raz pierwszy miałam okazję spotkać się z taką miłością w literaturze, a mianowicie w powieści pani Ewy Pruchnik "Samolot z papieru". Książka ta opowiada o dziewczynie Emilii, która rozdarta między miłością, która spadła na nią nagle jak wiosenny deszcz do Jeremiego, a przyjaźnią, która miała duże szanse przekształcić się w głęboką miłość, do Nikodema musi dokonać wyboru i ułożyć sobie życie. Kocha obu, ale musi wybrać jednego. Kogo Emilia wybierze? Z kim los zwiąże jej ścieżki? Kto okaże się jej przeznaczeniem? "Samolot z papieru" to smutna i przygnębiająca powieść, brak jej takiej nutki happy endu jak w przytaczanych przeze mnie wyżej filmach. Autorka starała się ukazać tu siłę prawdziwej miłości, a także prawdziwej przyjaźni, ale dla mnie cała historia jest bardzo dołująca. Mamy swoisty trójkąt miłosny, Emilia kocha Jeremiego, Jeremi kocha ją, ale i wolność, swoje marzenia, ich drogi los splata i rozplata, ale nie łączy na zawsze, Nikodem kocha Emilię, ale musi skrywać to uczucie, musi wystarczyć mu przyjaźń, jednocześnie nie może patrzeć, jak Emilia cierpi czekając na swoją miłość, Jeremiego. Koniec końców cierpią wszyscy troje rozdarci pomiędzy swoimi uczuciami. Do tego wszystkiego dochodzą machinacje bliskich głównych bohaterów, co ostatecznie prowadzi do bardzo smutnego zakończenia. Zastanawiając się nad decyzjami głównej bohaterki miałam w głowie cały czas myśl, że to co ona brała za prawdziwą miłość, to było jedynie przelotne zauroczenie, bo przecież gdyby Jeremi tak mocno ją kochał, to ona byłaby dla niego najważniejsza, to ją wybrałby, a nie marzenia czy wolność. W moim odczuciu naprawdę kochał Emilię, Nikodem, był przy niej cały czas, mimo że wiedział, że jej serce należy do innego. W filmach Bollywood takie historie miłosne wyglądają pięknie i wzruszająco i potrafią porwać, ale tu, ta historia mnie przygnębiła i zasmuciła, nie wzruszyła, ale rozczarowała. Bo czy jest sens czekać całe życie na kogoś, dla kogo nie jesteśmy na pierwszym miejscu i kto zamiast wierzyć w obietnicę ukochanej osoby woli wierzyć w słowa innych? Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Filia.
Karolina Osewska - awatar Karolina Osewska
oceniła na66 miesięcy temu
Wszystkie nasze dni Natalia Sońska
Wszystkie nasze dni
Natalia Sońska
Główną bohaterką jest Nina, która prowadzi firmę zajmującą się organizacją wesel. Ma talent, pasję i robi to, co naprawdę lubi. Pomaga innym tworzyć wyjątkowe chwile, dba o detale i spełnia marzenia par młodych. Paradoks polega na tym, że sama nie ma czasu, by zaplanować swój własny ślub. Kobieta jest bardzo zapracowana i ciągle w biegu. Choć ma u boku kochającego i cierpliwego narzeczonego, Mateusza, temat ich własnej ceremonii ciągle schodzi na dalszy plan. Bohaterowie są zgodni, że nie trzeba się spieszyć, ale z czasem pojawia się pytanie, czy uczucia wystarczą, gdy codzienność zaczyna dominować nad relacją. Autorka pokazuje, jak łatwo zatracić się w pracy i obowiązkach, nawet wtedy, gdy robi się to z pasją. Historia skupia się na relacji Niny i Mateusza oraz na tym, jak ważna jest rozmowa i wspólne planowanie przyszłości. To opowieść o miłości, która jest spokojna i dojrzała, ale jednocześnie wystawiona na próbę przez brak czasu i ciągły pośpiech. Bohaterowie są bardzo realistyczni. Nie ma tu wielkich dramatów, raczej codzienne sytuacje, które mogą zdarzyć się każdemu. To lekka i przyjemna historia o miłości, codzienności i o tym, jak łatwo w natłoku obowiązków zapomnieć o własnych marzeniach. Książka skłania do refleksji nad tym, czy w pogoni za pracą i sukcesem nie odkładamy na później tego, co naprawdę ważne. Czyta się ją lekko i przyjemnie, a historia zostawia po sobie miłe, refleksyjne wrażenie. Książka wywołuje sporo emocji, szczególnie w momentach, gdy widać, jak bardzo Mateusz stara się o ich relację. Jego postawa i to, co zrobił, naprawdę mnie wzruszyło i pokazało, jak wiele znaczy cierpliwość oraz prawdziwe zaangażowanie. Pokazuje, że nawet piękne uczucie potrzebuje uwagi. To właśnie te sceny sprawiają, że historia nabiera głębi i zostaje w pamięci na dłużej. Autorka dobrze pokazuje, że miłość to nie tylko wielkie słowa, ale przede wszystkim konkretne działania i gotowość do walki o drugą osobę. To ciepła, refleksyjna opowieść o uczuciu, które musi odnaleźć się w codziennym chaosie. Skłania do zastanowienia się, czy sami nie odkładamy ważnych spraw na później i czy potrafimy docenić to, co mamy tu i teraz.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
Przy naszej piosence Klaudia Bianek
Przy naszej piosence
Klaudia Bianek
▪️𝐀𝐧𝐭𝐞𝐤: jest właścicielem świetnie prospęcującej kawiarni i bardzo dobrym baristą. Niestety nie ma on szczęścia w miłości. Pewnego wieczoru zapomina włączyć alram w kawiarni, co doprowadza do nieustannych zmian w jego życiu. ▪️𝐊𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐢𝐚: wkracza w dorosłe życie i mieszka sama wraz ze swoim młodszym w bratem w dzielnicy, gdzie alkohol oraz głód są na porządku dziennym. Jej życie nigdy nie było usłane różami ponieważ nie zna swojego ojca, a matka się nimi nie interesuje gdyż sama żyje na sponsoringu przy czym niestety uważa, że Kornelia powinna robić to samo co ona. Dziewczyna nie chce żyć jak matka, a jej miłość do brata skłania ją do kradzieży przez co zostaje przyłapana na gorącym uczynku. Od tego momentu w jej niepoukładanym życiu pojawia się Antek, który próbuje wyciągnąć do niej rękę co nie podoba się Adrianowi młodszemu bratu Kornelii. ▪️W książce jest pięknie opisana miłość miedzy tą dwójką oraz relacja między rodzeństwem. Kornelia i Adrian mają tylko siebie. Dlatego jej brat jest bardzo opiekuńczy przez co nie był zachwycony jej relacją z Antkiem. Historia ta pokazuje również coś bardzo ważnego o czym często zapominamy, a mianowicie walkę o samego siebie oraz osoby, na których nam zależy i których kochamy. Niejednokrotnie doświadczyłam przy niej wzruszeń, ale i rozbawienia. ▪️Książka warta przeczytania sięgając po nią mamy możliwość poznania dalszych losów poprzednich bohaterów. Co uważam, że jest świetne. W tej części nie zabraknie ciekawych dialogów, świetnie wykreowanych bohaterów tych głownych jak i pobocznych. Zdecydowanie polecam!🧡 ▪️Czy 𝐊𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐢𝐚 zaufa Antkowi i opowie mu o wydarzeniach z przeszłości, które ją ukształtowały? Czy 𝐀𝐧𝐭𝐞𝐤 odważy się wyciągnąć dziewczynę z piekła, w którym żyje? Czy ich wspólna piosenka będzie pierwszym krokiem do nowej historii?
rosa_nera_books - awatar rosa_nera_books
W deszczu Anna Dąbrowska
W deszczu
Anna Dąbrowska
Anna Dąbrowska przyzwyczaiła swoich czytelników do literatury, która nie boi się dotykać najczulszych strun ludzkiej duszy, a jej powieść „W deszczu” jest tego najlepszym dowodem. To historia, w której tytułowa aura staje się czymś więcej niż tylko tłem – jest metaforą smutku, oczyszczenia i nieuchronnych zmian, jakie zachodzą w bohaterach. Przyznaję tej pozycji ocenę 7/10. To rzetelnie napisana, poruszająca opowieść obyczajowa, która choć momentami bywa bolesna, ostatecznie przynosi nadzieję na to, że po każdej burzy w końcu musi wyjrzeć słońce. Fabuła koncentruje się wokół losów ludzi, których drogi przecinają się w momentach życiowych zakrętów. Dąbrowska z dużą wrażliwością kreśli portrety psychologiczne swoich bohaterów, pokazując ich lęki, niespełnione marzenia oraz trudne relacje z przeszłością. To książka o błędach, których nie da się cofnąć, ale z którymi trzeba nauczyć się żyć. Autorka unika taniego moralizatorstwa, pozwalając postaciom na słabość, zagubienie i błądzenie w poszukiwaniu własnej prawdy. Narracja prowadzona jest w sposób niespieszny, co pozwala czytelnikowi w pełni zanurzyć się w dusznej, a jednocześnie kojącej atmosferze opowieści. Największym atutem „W deszczu” jest styl autorki. Anna Dąbrowska operuje językiem bardzo plastycznym, niemal poetyckim, co sprawia, że opisy emocji stają się niemal namacalne. Potrafi ona uchwycić ulotne chwile, subtelne gesty i niewypowiedziane słowa, które ważą w tej historii najwięcej. To proza, która wymaga od odbiorcy empatii i zatrzymania się w codziennym biegu. Motyw deszczu, powracający w kluczowych momentach, świetnie spaja całą fabułę, nadając jej rytm i specyficzny, nieco oniryczny klimat. Momentami książka wpada w pułapkę nadmiernej melancholii. Choć smutek jest wpisany w DNA tej opowieści, niektóre fragmenty wydają się zbyt mocno nasycone tragizmem, co może przytłaczać i sprawiać wrażenie pewnej monotonii nastroju. Ponadto, niektóre wątki poboczne mogłyby zostać nieco szerzej rozwinięte, by nadać historii większej wielowymiarowości. Dla czytelników oczekujących dynamicznej akcji, tempo powieści może okazać się zbyt powolne, gdyż autorka stawia tu zdecydowanie na introspekcję bohaterów kosztem zewnętrznych wydarzeń. Mimo tych drobnych mankamentów, „W deszczu” to jedna z ciekawszych propozycji w dorobku Anny Dąbrowskiej. To książka, która uczy pokory wobec losu i pokazuje, że płacz – podobnie jak deszcz – jest potrzebny, by zmyć z serca kurz dawnych niepowodzeń. To rzetelne 7/10 – pozycja wartościowa, pięknie napisana i zostawiająca czytelnika z poczuciem, że warto walczyć o siebie, nawet gdy niebo nad nami wydaje się beznadziejnie szare. To idealna lektura na jesienny wieczór, która zamiast dołować, oferuje zrozumienie i literackie ukojenie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na720 dni temu

Cytaty z książki W tę samą stronę

...bez względu na to, jak koszmarny wydaje się dzień, jednak zawsze może być gorzej.

Marta Radomska W tę samą stronę Zobacz więcej

Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Nic nie dzieje się bez przyczyny.