Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma

- literatura obyczajowa, romans
- 2020-06-17
- 2020-06-17
Dodająca otuchy historia szalonej babskiej przyjaźni i jeszcze bardziej szalonej podróży…
Aśka, Sylwia i Magda znają się od czasu studiów. Dzisiaj są koło czterdziestki, a życie zdążyło boleśnie zweryfikować ich młodzieńcze wyobrażenia o szczęściu. Niezmienna pozostała tylko ich przyjaźń. Nic więc dziwnego, że kiedy Magda znika, Aśka i Sylwia postanawiają niezwłocznie wyruszyć na poszukiwania zaginionej. I choć dwadzieścia lat dorosłego życia pchnęło dziewczyny na różne tory, to gdy przyjaźń wzywa, od razu porzucają swoje rodzinne i zawodowe obowiązki. Ruszają w stronę Białowieży, aby zanurzyć się nie tylko w Puszczę, ale też we własne lęki i potrzeby. Każda otrzyma od losu szansę naprawienia własnych błędów, ale czy wszystkie będą potrafiły tę szansę wykorzystać? I czy wspólny cel, jakim jest znalezienie Magdy, wystarczy, żeby przypomniały sobie, na czym była zbudowana ich przyjaźń?
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma to nie tylko przezabawna historia zwariowanej eskapady, ale również wyprawa w głąb siebie. Żeby coś znaleźć, trzeba się najpierw zgubić. Warto razem z bohaterkami wybrać się w tę drogę i sprawdzić, co znajdziemy w niej dla siebie.
Kup Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
Trzy kobiety, trzy przyjaciółki znające się jeszcze z czasów studiów, obecnie dobiegające czterdziestki. Wszystkie prowadzą swoje życia, pracują, mają swoje pasje, a mimo to ich więź przetrwała i ma się świetnie. Aśka, Sylwia i Magda, z perspektywy każdej z nich pisana będzie ta historia. Historia o przyjaźni, miłości, wzajemnych relacjach, i oddaniu. Aśka jest nauczycielką i mieszka w Katowicach. Ma dwoje dzieci oraz męża. Po wszystkich tych latach stała się zaniedbaną kobietą, dzielącą swój czas pomiędzy rodzinę i pracę. Cała historia zaczyna się od dziwnego i niepokojącego snu, który ma Aśka. Sen na tyle ją zaintrygował, że kobieta niemogąca się na niczym innym skupić prócz przyjaciółki nieodbierającej telefonów, co do niej kompletnie niepodobne, rozpętuje z tego tytułu niemałe zamieszanie organizując naprędce prywatne śledztwo, angażując Sylwię. Obie dziewczyny wyruszają w podróż, na jaką nie zdobyły by się, gdyby nie nagły ważny powód. Wspólny cel jaki powzięły, czyli odnalezienie Magdy przypomni im na czym zbudowały swą przyjaźń. Sylwia jest totalnym przeciwieństwem statecznej Aśki. Mieszka w Warszawie, jest samotną dziennikarką piszącą dla jakiegoś brukowca mało znaczące artykuliki o gwiazdkach i tym co mają na sobie. Życie uczuciowe dziewczyny to jeden wielki chaos. Głównie polega na tym, że przyprowadza kogoś na jedną noc, a nad ranem wykopuje delikwenta za drzwi. Codziennie leczy kaca, ale za to bywa na znaczących imprezach zbierając tematy do opisania. Przeraźliwie chuda z obgryzionymi paznokciami i cieniami pod oczyma, żyjąca tylko po to by pracować. Pewnego dnia dostaje telefon i niezadowolona zmuszona jest wyruszyć na poszukiwania zaginionej w tajemniczych okolicznościach Magdy. Magda. O tajemniczej Magdzie niewiele wiadomo. Opisy zdarzeń z jej perspektywy są mgliste przez co, niejednoznaczne. Dziewczyna jest zagorzałą obrończynią przyrody angażującą się w różne demonstracje i akcje mające na celu uświadamianie ludzi, jak ważne jest nasze środowisko i planeta, na której żyjemy. Ona również odbywa podróż, tyle tylko, że nie wiadomo gdzie konkretnie się znajduje ani czego dotyczy. W każdym razie zdarzenia z rozdziału na rozdział ładnie się zazębiają i odsłaniają wszystkie karty. W pewnym momencie wszystkie trzy się spotykają. Nie będą mogły uwierzyć, że znające się przez tyle lat, tak mało o sobie wiedzą, a szczególnie o jednej z nich. Lekka obyczajóweczka na jeden dzień. Niedługa, szybko się czytająca powieść. Choć lato się już skończyło, okładka świetnie je przypomina. Wciągnęłam się mając mieszane uczucia czy mi podejdzie. Zaskoczył mnie pozytywnie styl pisania autorki, który mnie ujął i przekonał. Ponadto historia z jajem, niewymagająca skupienia, ale też zaskakująca. Totalny odmóżdżacz pozwalający się zrelaksować.
Oceny książki Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
103 użytkowników ma tytuł Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma na półkach głównych- Przeczytane 61
- Legimi 3
- 2020 3
- 2022 3
- 2020 2
- Z biblioteki 2
- 2021 2
- Obyczajowe 2
Tagi i tematy do książki Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
Cytaty z książki Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
Zamykanie się we własnych wyobrażeniach I oczekiwaniach innych wobec nas nie przyniesie niczego dobrego.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
Dziś kilka słów o książce Agnieszka Błażyńska "Wszędzie dobrze (gdzie nas nie ma)
Aśka zaniepokojona dłuższym brakiem kontaktu z Magdą, wyrusza w podróż zabiegając Sylwię rusza by ratować Magdę.
Czy jednak ich przyjaciółka faktycznie znajduje się w niebezpieczeństwie? Czy znają się tak dobrze jak myślą?
Książka napisana lekkim językiem, szybko się ją przeczytało.
Dla mnie to była taka relaksująca opowieść na jeden wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to historia o trzech przyjaciółkach, którą poznajemy z perspektywy każdej z nich. Aśka, Sylwia i Magda odkrywają swoje tajemnice i siłę łącząc ich przyjaźni.
Czy jednak ich...
Ocena mówi sama za siebie. Po prostu bardzo słaba książka.
Ocena mówi sama za siebie. Po prostu bardzo słaba książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc spodziewałam się nieco innej lektury, bardziej optymistycznej, z humorem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwa razy podchodziłam, prawie, że zrezygnowałam, ale... dotarłam do Magdy i wtedy dopiero książka wciągnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna powieść, która pokazuje, że czasem trzeba spojrzeć z dystansem na swoje życie. Przekonują się tym trzy przyjaciółki. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka książka na leniwe popołudnie. Historia trzech przyjaciółek, które odkrywają wzajemne sekrety i siłę łączącej ich więzi. Nic odkrywczego, ale krzywdy nie robi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy kobiety, trzy przyjaciółki znające się jeszcze z czasów studiów, obecnie dobiegające czterdziestki. Wszystkie prowadzą swoje życia, pracują, mają swoje pasje, a mimo to ich więź przetrwała i ma się świetnie. Aśka, Sylwia i Magda, z perspektywy każdej z nich pisana będzie ta historia. Historia o przyjaźni, miłości, wzajemnych relacjach, i oddaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAśka jest...
Miła, lekka, w sam raz na raz.
Miła, lekka, w sam raz na raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z twórczością Agnieszki Błażyńskiej. Jest to książka o przyjaźni trzech czterdziestoletnich kobiet, które poznały się w czasie studiów. Asia - żona Krzyśka, matka dwójki dzieci, nauczycielka mieszkająca w Katowicach. Sylwia - samotna redaktorka pracująca w Warszawie oraz tajemnicza Magda.
Gdy Asia orientuje się, że od kilku dni nie ma żadnych wiadomości od Magdy, postanawia ją szukać. Zostawiając dzieci pod opieką męża, jadzie do Białowieży, do Obozu dla Puszczy. Zabiera w podróż Sylwię, która zmuszona jest zostawić swoje służbowe obowiązki. W jakiej sytuacji odnajdą Magdę? W czasie tej podróży poznają pewną tajemnicę przyjaciółki.
Książka jest napisana z perspektywy trzech bohaterek. Wydarzenia przedstawione są w formie pierwszoplanowej.
Zachęcam do przeczytania - to zabawna historia przyjaciółek! Dobra lektura na letnie wieczory!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy Asia orientuje się, że od kilku dni nie ma żadnych...
[ Trzy kobiety: Aśka- żona, matka, nauczycielka polskiego, zbyt zajęta, aby zadbać o siebie. Sylwia- zakręcona rudowłosa imprezowiczka mieszkająca w Warszawie, pracująca w redakcji żerując na plotkach i ploteczkach internetowych. Magda- pani profesor, obrończyni ekologii. Pewnego razu Magda znika, brak kontaktu z nią wzbudza w Aśce niepokój, postanawia zostawić wszystkie obowiązki domowe, męża i dzieci, aby odnaleźć przyjaciółkę z którą zna się od 20 lat. Wraz z Sylwią wyruszają w podróż, która niesie za sobą wiele przygód.]
Książka jest bardzo lekką, przyjemną i zabawną historią, która zabierze Was nie tylko w podróż pełną przygód, ale również zabierze w głąb Was w poszukiwaniu Waszych skrytych, zapomnianych potrzeb oraz pragnień. Jest to historia opowiadająca o sile przyjaźni, o poszukiwaniu prawdziwej miłości, o lęku przed bliskością w relacjach z mężczyzną. Trzy kobiety, każda z nich nosi ze sobą tajemnice. Sama okładka wzbudza ciepło, uśmiech i kojarzy się z blaskiem słońca muskającego nasze ciało. Serdecznie polecam na letnie czytanie (najlepiej na piaszczystej plaży) :)