Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański

Okładka książki Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański autora Maciej Sobczak, 9788381592499
Maciej Sobczak Wydawnictwo: Wydawnictwo Poligraf Seria: Opowieść o Vodimorze fantasy, science fiction
Opowieść o Vodimorze
2020-06-05
2020-06-05

Kup Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański

Vodimore, tajemniczy mężczyzna dysponujący niezwykłymi mocami, dostaje zlecenie od finy stolarskiej, ktora zajmuje się eksportem mebli. Nie są to jednak zwyczajne szafy i stoły, ale trumny i konfesjonały! Właściciele firmy od jakiegoś czasu zastanawiają się nad jednym : co sprawia, że ich produkty wysyłane do firmy Diabeł Tasmański nagle zyskują na wartości? Jakie zmiany wprowadzają ich klienci? Zadaniem Vodimora jest rozwiązanie tej zagadki. Aby to osiągnąć, bohater musi wyruszyć w podróż do australijskiej Tasmanii i osobiście spotkać się z przedstawicielami finny. Tajemnicza sprawa okazuje się jednak jeszcze bardziej zagmatwana, gdy na scenę wkracza dawny wróg Vodimora. Dodatkowo w australijskim miasteczku nasilają się ruchy nacjonalistyczne wśród młodych. Czy to wszystko ma ze sobą jakiś związek? Wyglgda na to, że główny bohater znowu będzie musiał zawalczyc ze złem.

🪑Maciej Sobczak ukazuje w swojej książce ciekawą drogę rozwoju nacjonalizmu, od patriotyzmu do niechęci skierowanej przeciwko osobom z innych krajów. Do tego celu posługuje się młodymi postaciami i dorosłymi, którzy są dla nich wzorem. Nakłania czytelnika do wyrobienia sobie własnej opinii na akcentowane tematy. Jednoczesnie przedstawia swój poglgd na sytuację prez postać Vodimora, który ma reprezentować dobro i istotę chrześcijaństwa. Autor wyrażnie akcentuje granicę między dobrem a złem i stawia czytelnika przed wyborem jednej ze stron. W jego powiesci wygrywajg wartosci katolickie oparte na wierze w Boga, stowach Pisma Swiętego i miłości.
🪑Styl pisania, którym posługuje się autor byt pozbawiony opisów i zawierał bardzo dużo czynności, które były
wykonywane przez bohaterów. Z tego powodu kilka razy zdarzało mi się cofać do początku danego fragmentu i czytać
go jeszcze raz, bo nie umiałam sobie odtworzyć kolejności wydarzeń. Dodatkowo w drugiej części książki zdaża się mieszanie narracji trzecioosobowej z pierwszoosobową. Powoduje to nieścisłości w fabule i wykreowanej osi czasu.

🪑Polecam „ Powrót Vodimore’a " wszystkim, którzy chcieliby oderwać się od swoich zwykłych lektur i spróbować czegoś innego.
Ta książka to dobry sposób na zatrzymanie się i zadanie sobie
pytania : „gdzie zmierzam?".

Zapraszam na moją stronę na facebooku Książki Miśki i instagrama ksiazkimisi 😊

Książka może nie jest łatwa, przypomina mi film: z Melem Gipsonem Teoria spisku. Jest tu nieco fantasy. Polecam. Wiem, że autor przygotowuje już 6 tom z tej serii wobec tego czekam z niecierpliwością.

To jest też filmowa książka, podobnie jak Tom I W klatce. Widać w niej kwintesencję myśli i filozofię pisania pana Macieja.
Nie czytałam więcej książek z tej serii, a jest ich 5. Zaczęłam od ostatniej. Jest w niej mistycyzm. Książka dla młodzieży. Pomysł na treść oryginalny. Nie przepadam za fantasy, ale tę książkę czytało mi się dobrze. Pewnie dlatego, że osadzona jest w czasach współczesnych. Zawsze chciałam pojechać na Tasmanię. W książce poczułam namiastkę tego co można tam zobaczyć.
Kolejne książki najwcześniej latem. Być może wybiorę znowu coś z książek Macieja Sobczaka.
aga

Tagi i tematy do książki Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański

Cytaty z książki Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański

Dodaj cytat z książki Opowieść o Vodimorze. Część V. Powrót Vodimore'a. Diabeł Tasmański