Mag bitewny. Księga II

- Battle Mage
- 2020-05-22
- 2020-05-22
- Maciej Pawlak
„Ludzie od zawsze boją się tego, czego nie rozumieją. Będą szeptać za twoimi plecami. Śmiechy i pieśni będą cichnąć, gdy znajdziesz się obok. Ale bądź pewien, że gdy zetkniecie się z Opętanymi, każdy mężczyzna i każda kobieta w armii będzie szukać wsparcia u ciebie.“
Oto nastał czas najwyższej próby, a brzemię odpowiedzialności każdy musi unieść sam.
Tym, kto stoi pomiędzy królową a buntem magów, który wybuchnie lada chwila, jest Falko. Tylko od jego umiejętności zależy, czy i na ile uda mu się osłonić władczynię.
Królowa ma świadomość, że czas na wahania się kończy.
Oto nadchodzi moment, gdy będzie musiała ulec i poświęcić osobiste szczęście dla dobra poddanych. Magowie bitewni robią, co mogą by wzmocnić armię z walce z siłami ciemności.
Do walki dołączają jednak kolejne piekielne kreatury, jeszcze silniejsze i potężniejsze. Zło zatruwa serca przerażeniem, kolejni ludzie zasilają szeregi Opętanych.
Upadek Furii wydaje się nieunikniony.
Kup Mag bitewny. Księga II w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Mag bitewny. Księga II
To już chyba koniec ,mojej przygody z Falko.I Demonami.Muszę przyznać,że czytało mi się szybko i zgrabnie. Autor,co prawda opisuję tu typową fantastykę dobra ze złem.Ale co w tym złego. Brak tu elfów ( czy zawsze muszę być ) mamy Demony,Magię i Smoki. Książkę mam od taty w prezencie. Akcja idzie szybko,autor nie piszę rozwlekle ,nie ma tu nudy.Przestojów. Dla osób lubiących Demony i magię w sam raz.
Oceny książki Mag bitewny. Księga II
1091 użytkowników ma tytuł Mag bitewny. Księga II na półkach głównych- Przeczytane 814
- Fantastyka 21
- Fantasy 21
- 2020 19
- 2023 18
- 2020 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mag bitewny. Księga II
Ciąg dalszy wojny z opętanymi, dalsze losy Falca, Malakiego, Briny i innych.
Jest jeszcze bardziej epicko, mocniej i mroczniej.
Słuchanie "Maga bitewnego" sprawiło mi ogrom frajdy, czego nie spodziewałam się po high fantasy. Myślałam raczej, że się zanudzę, że taka konwencja - te wszystkie smoki, demony, rycerze i magowie, w dodatku dużo bitew, militariów itp - to kompletnie nie moje klimaty. A jednak. Dałam się porwać, krótko mówiąc.
Na koniec wzmianka odnośnie polskiego tłumaczenia - spory plus za ten barwny i dynamiczny język, bez nadmiernego patosu oraz odpowiednio budujący akcję i napięcie.
Ciąg dalszy wojny z opętanymi, dalsze losy Falca, Malakiego, Briny i innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest jeszcze bardziej epicko, mocniej i mroczniej.
Od zera do bohatera czyli jak Falko ratuje swój świat . Sięgnęłam po tę książkę bo SMOKI ale tu to raczej małe wiwerny . Bardzo małe . Wiem , że pojawił się prequel , który ma ratować uniwersum i prawdopodobnie przeczytam. Historia dla fana fantastyki wtórna . Jest lebiega , przechodzi swoją drogę , zostaje Hero . Jest jakaś magia , zagrożenie , złe charaktery . I to" jakaś " oddaje wszystko. Dla mnie były nuty ze wspomnianego przez innych Eragona , czułam Malowanego Człowieka a chwilami nawet dalekie echo Pieśni o Rolandzie . Do przeczytania , w pamięć nie zapadnie .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna. Wciąga treścią, która bardzo dobrze balansuje miedzy walką, akcja, knowaniami przeciwników, wytrwałości bohaterów, intrygami na szczytach władzy a wplecioną nutą miłości. Wątki dobrze się przenikają i uzupełniają wiec nie ma się wrażenia oderwania poszczególnych rozdziałów od siebie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla miłośników smoków, magii, mieczy, epickich bitew i szybkiego tempa. Czyta się samo. Główny bohater, choć superpotężny, nie zniechęcał mnie, bo jego moce były dobrze wywarzone z innymi cechami charakteru. Jego zmianę z chorowitego odszczepieńca w żywą legendę czytało się z zapartym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper! Było ciężko i momentami niepewnie. Nie żałuję ani minuty spędzonej przy tej opowieści.
Oczywiście jak to ja, muszę mieć jakieś minusy. Nazwy. Ja rozumiem, że islandzkie/nordyckie imiona się przejadły, a wiele osób uważa, że saskie brzmienie jest super, ale... Za dużo tutaj tej Hiszpanii, Francji i nazw jak z mapy geograficznej. Tutaj autor nie poszalał, ale przebolałam, podobnie jak to, że w kulminacyjnym momencie nie zabijał, a ja bym bohatera niejednego uśmierciła, żeby mi większe cierpienie w opowieści wzrosło... Ale to ja. A to nie dark fantasy, chociaż blisko. Sądzę, że wszystko wina okładki, ona po prostu sprawia, że wydaje się to jakieś takie... bajeczkowate fantasy? A to naprawdę kawał dobrej opowieści jest, no i przynajmniej nikt tutaj nie miał jakiś rozkmin miłosnych. Tylko wątki niektóre niezrozumiałe, niedokończone, ale co tam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście jak to ja, muszę mieć jakieś minusy. Nazwy. Ja rozumiem, że islandzkie/nordyckie imiona się przejadły, a wiele osób uważa, że saskie brzmienie jest super, ale... Za dużo tutaj tej Hiszpanii, Francji i nazw jak z mapy geograficznej. Tutaj autor nie poszalał, ale...
Podobnie jak część pierwsza - potencjał był, ale się zmył.
Podobnie jak część pierwsza - potencjał był, ale się zmył.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli lubisz Eragona, Benka Ashwooda czy Reskina od Kel Kade to będziesz zachwycony. A jak nie, to nie. Generyczne fantasy, from zero to hero, motyw drogi, dobro vs. zło etc. +1 za smoki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość bardzo dobrze zrealizowana w wersji audio. W papierze ładnie wygląda na półce.
Nie mam pojęcia w jaki sposób miałabym ocenić tę książkę, ponieważ już poprzedniej części dałam 10 gwiazdek, a ta jest jeszcze o niebo lepsza!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsty język, miejscami wręcz toporny, wyświechtany motyw od zera do bohatera, a jednak, nie wiedzieć czemu, zaskakująco dobrze czyta się tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po ten tytuł spodziewałem się czegoś na wzór magów prochowych(nie wiem dlaczego). Gdy już jednak pogrążyłem w lekturze zweryfikowałem opinię: to coś jak Eragon.
-Jeźdźcy smoków posługujący się magią
-budowanie więzi ze smokiem,
-wojna o ocalenie kontynentu,
-emerytowany jeździec jest wychowawcą/nauczycielem młodego adepta magi.
Przez duży sentyment do Eragona czerpałem przyjemność z obcowania z tym tytułem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Jeźdźcy smoków posługujący się magią
-budowanie więzi ze smokiem,
-wojna o ocalenie kontynentu,
-emerytowany jeździec jest wychowawcą/nauczycielem młodego adepta magi.
Przez duży sentyment do Eragona...