Mag bitewny. Księga II

Okładka książki Mag bitewny. Księga II autora Peter A. Flannery, 9788379645725
Okładka książki Mag bitewny. Księga II
Peter A. Flannery Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Mag bitewny (tom 1.2) fantasy, science fiction
Mag bitewny (tom 1.2)

Kup Mag bitewny. Księga II w ulubionej księgarnii

Mag bitewny. Księga II

Oceny książki Mag bitewny. Księga II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mag bitewny. Księga II

Ciąg dalszy wojny z opętanymi, dalsze losy Falca, Malakiego, Briny i innych.
Jest jeszcze bardziej epicko, mocniej i mroczniej.
Słuchanie "Maga bitewnego" sprawiło mi ogrom frajdy, czego nie spodziewałam się po high fantasy. Myślałam raczej, że się zanudzę, że taka konwencja - te wszystkie smoki, demony, rycerze i magowie, w dodatku dużo bitew, militariów itp - to kompletnie nie moje klimaty. A jednak. Dałam się porwać, krótko mówiąc.
Na koniec wzmianka odnośnie polskiego tłumaczenia - spory plus za ten barwny i dynamiczny język, bez nadmiernego patosu oraz odpowiednio budujący akcję i napięcie.

Ciąg dalszy wojny z opętanymi, dalsze losy Falca, Malakiego, Briny i innych.
Jest jeszcze bardziej epicko, mocniej i mroczniej.

2087

Od zera do bohatera czyli jak Falko ratuje swój świat . Sięgnęłam po tę książkę bo SMOKI ale tu to raczej małe wiwerny . Bardzo małe . Wiem , że pojawił się prequel , który ma ratować uniwersum i prawdopodobnie przeczytam. Historia dla fana fantastyki wtórna . Jest lebiega , przechodzi swoją drogę , zostaje Hero . Jest jakaś magia , zagrożenie , złe charaktery . I to" jakaś " oddaje wszystko. Dla mnie były nuty ze wspomnianego przez innych Eragona , czułam Malowanego Człowieka a chwilami nawet dalekie echo Pieśni o Rolandzie . Do przeczytania , w pamięć nie zapadnie .

Świetna. Wciąga treścią, która bardzo dobrze balansuje miedzy walką, akcja, knowaniami przeciwników, wytrwałości bohaterów, intrygami na szczytach władzy a wplecioną nutą miłości. Wątki dobrze się przenikają i uzupełniają wiec nie ma się wrażenia oderwania poszczególnych rozdziałów od siebie. Polecam

1091 użytkowników ma tytuł Mag bitewny. Księga II na półkach głównych
251 użytkowników ma tytuł Mag bitewny. Księga II na półkach dodatkowych

Peter A. Flannery
Peter A. Flannery
Peter przeszedł długą drogę, nim odnalazł swoje prawdziwe powołanie. Studiował sztukę i projektowanie, ale opuścił collage, by pracować w leśnictwie. Po wypadku, w którym poważnie uszkodził kręgi szyjne, postanowił zostać ogrodnikiem. Następnie zaczął pracować jako rzeźbiarz w przemyśle zabawkarskim. W czasie gdy pracował dla studia projektowego w Edynburgu, pojawiła się możliwość zmiany profesji – z rzeźbienia na pisanie. Peter odważył się skorzystać z tej szansy i stał się czołowym pisarzem w firmie Target Games UK, gdzie pracował nad pomysłami, nowelami i opowiadaniami do gier planszowych, takich jak „Warzone” i „Chronopia”. Gdy w 2017 roku ukazał się jego „Mag bitewny”, z miejsca zakasował amerykańskie i brytyjskie rankingi książek fantasy. Powieść od razu przetłumaczono na 7 języków. Peter, gdy nie pisze, z zamiłowaniem zajmuje się łucznictwem i astronomią. Stara się też być zawsze o krok przed swoimi dwoma synami, zarówno podczas gry w szachy jak i w uwielbianych przez nich grach strategicznych. Mieszka z rodziną w małym miasteczku w Szkocji.

Minas Warsaw Magdalena Kozak
Minas Warsaw
Magdalena Kozak
Moje pierwsze spotkanie z panią Kozak nastąpiło przy okazji serii "Nocarz" i z perspektywy czasu wspominam tamte lektury jako przyjemne, szybkie czytadła. Co prawda moja opinia o wampirzych oddziałach specjalnych niespecjalnie uległa zmianie i uważam, że gdyby ktoś wówczas trochę autorce pomógł, mogłaby mieć naprawdę BOMBOWĄ powieść debiutancką. Ale i tak nie było źle.

Dzięki "Minas Warsaw" wiem już, że jeśli jakiś czarodziej zechce nawiedzić moje skromne miasteczko, to nie ma co liczyć na pozytywny rozwój wypadków. Co prawda na początku było śmiesznie, momentami przerażająco, w większości bardzo ciekawie i wciągająco ALE.
Spodziewałam się trochę innego "połączenia" dwóch głównych wątków, bo to, które mamy jest trochę naciągane (mniej więcej w stylu "Nie bardzo wiem jak to zrobić, żeby było dobrze, więc zrobię kompletnie od czapy". Było się tam, robiło się takie rzeczy we własnych tekstach).

Spodziewałam się też trochę innego zakończenia, ale może dobrze, że jest takie a nie inne. Nie jest do końca słodko, a jednak wybory głównego bohatera na sam koniec książki są dla mnie satysfakcjonujące.

Naprawdę polubiłam się z głównymi bohaterami. Miło spędziłam z nimi czas (pochłonęłam tę powieść w mniej niż tydzień, a jest co czytać!) i świetnie się bawiłam, przeżywając z nimi przygody. Autorka niewątpliwie nie próżnowała od czasu "Nocarza" i "Minas Warsaw" czyta się lekko, płynnie, bez zgrzytów. Chociaż Kozak nie stroni od kuchennej łaciny (co uważam za bardzo "życiowe" i dodające swoistej przaśności) to potrafi też fajnie stylizować wypowiedzi bohaterów (może nie jak Sapkowski, ale nieźle to wychodzi) przez co wychodzą jej pełnokrwiści i żywi.
A główny-główny bohater to ktoś, z kim czytelnik zdecydowanie mógłby się utożsamić przez większość powieści.

Więc jeśli wasze czytelnictwo ostatnio trochę zardzewiało albo czekacie na powiew świeżości, to "Minas Warsaw" będzie takim uchyleniem okna, żeby odetchnąć, wyjrzeć i sprawdzić czy coś ciekawego dzieje się za płotem.
Ania - awatar Ania
oceniła na64 miesiące temu