- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Never Home Alone: From Microbes to Millipedes, Camel Crickets, and Honeybees, the Natural History of Where We Live
- 2020-03-11
- 2020-03-11
- Krzysztof Skonieczny
Profesor biologii Rob Dunn i jego współpracownicy wykorzystali pojęcia i techniki synekologii, aby rozwikłać zagadki funkcjonowania powszechnie ignorowanego ekosystemu – ludzkiego domostwa. Ich badania wzbogacają nasze zrozumienie jego funkcji, a także pozwalają pojąć to, jak nasze interakcje z istotami żywymi zamieszkującymi środowisko domowe wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli kiedykolwiek chciałeś wiedzieć, z czym dzielisz swoją przestrzeń życiową, ta książka dostarczy ci obszernego źródła informacji. Niektóre cię zachwycą, niektóre przerażą.
Cudowna, dobrze napisana książka dla tych, którzy są zainteresowani tym, co żyje wokół nich ( - i - dosłownie na nich). Nie czytać przed snem!
Kup Nie jesteś sam w domu. Od drobnoustrojów po krocionogi, śpieszki i pszczoły miodne. Historia naturalna stworzeń z którymi dzielimy życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie jesteś sam w domu. Od drobnoustrojów po krocionogi, śpieszki i pszczoły miodne. Historia naturalna stworzeń z którymi dzielimy życie
503 użytkowników ma tytuł Nie jesteś sam w domu. Od drobnoustrojów po krocionogi, śpieszki i pszczoły miodne. Historia naturalna stworzeń z którymi dzielimy życie na półkach głównych- Chcę przeczytać 350
- Popularnonaukowe 7
- 2022 4
- Nauka 4
- E-book 4
- Legimi 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie jesteś sam w domu. Od drobnoustrojów po krocionogi, śpieszki i pszczoły miodne. Historia naturalna stworzeń z którymi dzielimy życie
Warto było przebrnąć przez początek, który nie zapowiadał się obiecująco - ot, zachwyty nad nauką i kolegami naukowcami, bez konkretów.
Im dalej, tym bardziej merytorycznie, więcej konkretów, dobrze opisane metody badawcze i wyjaśniane przystępnie zjawiska ewolucyjne i zależności ekologiczne. Kilka tematów szczególnie mnie zainteresowało i po lekturze mam ochotę zgłębić je bardziej.
Jedna z lepszych popularnonaukowych książek, jakie czytałem. Solidna polecajka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej, tym bardziej merytorycznie, więcej konkretów, dobrze opisane metody badawcze i wyjaśniane przystępnie zjawiska ewolucyjne i zależności ekologiczne. Kilka tematów szczególnie mnie zainteresowało i po lekturze mam ochotę zgłębić je...
Zarówno tytuł, jak i okładka (bardzo ładna),sugerują, że to książka dla dzieci jednak nie należy dać się zwieść. Czytelnik jest traktowany poważnie, treść opiera się na badaniach naukowych. To właśnie opisy tych badań "od kuchni" są mocną stroną książki. Dzięki nim treść nie jest surowa, a autora odbieram jako lekko zwariowanego pasjonata z poczuciem humoru. Dlatego nie ma znaczenia czy pisze o historii badań mikrobiologicznych w domach, o bakteriach, owadach, czy o pieczeniu chleba - każdy wątek wciąga. Autor nienachalnie, a jednak dosadnie dowodzi jak ważna jest bioróżnorodność, także na poziomie mikro w naszych domach.
Niestety nie tylko tytułem i okładką wydawnictwo strzeliło sobie w kolano. Książka mogłaby być zdecydowanie lepiej przetłumaczona i zredagowana. Niektóre zdania są kwadratowe, a bałagan w przypisach irytuje (jest jedna numeracja zarówno dla przypisów będących jedynie odnośnikiem bibliograficznym, jak i tych, które poszerzają omawiany temat). Pomimo tego to świetna książka i bardzo ją polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę miałem obaw czy nie znajdę w tej książce tańszej sensacji naukowej z gatunku "zgadnij ile człowiek zjada pająków w swoim życiu?". Nic bardziej mylnego - jest to świetna opowieść o najbliższym środowisku biologicznym człowieka, o tym dlaczego jest ono tak istotne i dlaczego, zdaniem autora, mocno niedoceniane w badaniach naukowych. Nie spodziewałem się że temat przedstawiony zostanie w sposób tak ciekawy, a jednocześnie z dozą humoru.
Trochę miałem obaw czy nie znajdę w tej książce tańszej sensacji naukowej z gatunku "zgadnij ile człowiek zjada pająków w swoim życiu?". Nic bardziej mylnego - jest to świetna opowieść o najbliższym środowisku biologicznym człowieka, o tym dlaczego jest ono tak istotne i dlaczego, zdaniem autora, mocno niedoceniane w badaniach naukowych. Nie spodziewałem się że temat...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to prawdziwe objawienie! I zupełnie się tego po niej nie spodziewałem. Dosłownie chwilę temu przeczytałem fascynującą pozycję o pasożytach ("Co cię gryzie" - Carla Zimmera),więc idąc niejako za ciosem sięgnąłem także po książkę Dunna. Wydawała się lekka i przyjemna (to zasługa okładki!),a to co znalazłem w środku wywróciło do góry nogami całkowicie moje wyobrażenia! To nie jest spis robactwa i metod walki z nim w naszych domach, to raczej pean na cześć ekologii rozumianej jako niezwykła sieć zależności organizmów. To także pean na cześć biologii, którą pragniemy zgłębiać i poszukiwań, które chcemy prowadzić, choć niekoniecznie ma to związek z odległymi ekspedycjami. Ba życie w naszych domach jest zaskakująco bogate i zupełnie niemal zignorowane! Czy kurz zbierający się w zakamarkach naszych mieszkań może być ciekawy? Czy syf ze słuchawki prysznicowej może nam się tak spokojnie przyglądać każdego dnia i co w ogóle o nas sądzi? Z czego wynika odporność karaluchów i w jaki sposób organizmy towarzyszące nam w życiu sterują pewnymi naszymi poczynaniami? I w reszcie fundamentalne pytanie - czy zdrowiej jest utrzymywać bioróżnorodność w naszych domach, czy sterylizować je przy pomocy środków chemicznych. Tego wszystkiego dowiecie się z tej niezwykłej i wciągającej książki! To moje odkrycie tego lata nr 1!
Ta książka to prawdziwe objawienie! I zupełnie się tego po niej nie spodziewałem. Dosłownie chwilę temu przeczytałem fascynującą pozycję o pasożytach ("Co cię gryzie" - Carla Zimmera),więc idąc niejako za ciosem sięgnąłem także po książkę Dunna. Wydawała się lekka i przyjemna (to zasługa okładki!),a to co znalazłem w środku wywróciło do góry nogami całkowicie moje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jeśli nie jesteś naukowcem i widzisz w swoim domu śpieszka, przyjmujesz, że naukowcy wiedzą, co to jest. Jeśli jesteś naukowcem, ale nie entomologiem, i widzisz w domu śpieszka, przyjmujesz, że entomologowie wiedzą, co to jest. Jeśli jesteś entomologiem i widzisz w domu śpieszka, przyjmujesz, że specjaliści od śpieszków wiedzą, co to jest."
Jak przystało na owadziarę, nie mogłam przejść obojętnie obok tej pozycji (co prawda dużo w niej o bakteriach, ale to też było bardzo ciekawe!). Przyjemna, napisana lekkim piórem i z humorem lektura o często niewidzialnych dla nas organizmach żyjących obok nas i tego jak na nas wpływają. Jest ona dedykowana przede wszystkim osobom, które mają świra na punkcie czystości, czy też boją się „robali”. W momencie, gdy zaczęliśmy budować domy, powstały zupełnie nowe, z biegiem lat coraz bardziej izolowane od świata zewnętrznego środowiska. Książka porusza właśnie to, jak bardzo ważna jest bioróżnorodność, która przede wszystkim dba o naszą odporność, ale jest też przydatna w wielu innych, często nawet nieoczywistych kwestiach w życiu człowieka. Jest to opowieść o historii organizmów - wbrew pozorom bardzo przydatnych, jak również o historii patogenów i sposobu ich zwalczania. Bardzo podobały mi się inspirujące opisy w jaki sposób zostały przeprowadzone badania. Autor uświadamia nas jak wiele jest wciąż niezbadanych aspektów w tym temacie, oraz jakie perspektywy mogą one ze sobą nieść. Jeśli taka tematyka was ciekawi, to gorąco polecam 🫶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak przystało na owadziarę, nie...
Autor zbyt często się powtarza, można by było zawrzeć o wiele więcej informacji, gdyby nie te powtórzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra lektura, ale jeśli spodziewasz się (tak jak ja) hitorii głównie o robalach, to srogo się zawiedziesz :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się konsekwentnej wyliczanki organizmów zasiedlających domy, ale autor obrał inną drogę, przez co tytuł wybrzmiewa nieco myląco. Bardziej jest to opowieść o odkrywaniu wpływu bioróżnorodności w miejscu zamieszkania na dobrobyt człowieka.
Książka koncentruje się przede wszystkim na drobnoustrojach oraz stawonogach, pomija rośliny, a o kręgowcach wspomina głównie w kontekście psów, kotów oraz gryzoni.
Mocnym punktem jest skupienie się na początkach rozwoju mikrobiologii oraz motywacji i okolicznościach współczesnych badań ekologicznych (ekologiem jest sam autor, a jego perspektywa jest mocno związana z własnym dorobkiem naukowym).
Czy mnie wciągnęło? Na pewno lektura zajęła mi więcej czasu, niż przewidywałam. Z drugiej strony, dostałam dość sporo rozbudzających ciekawość konkretów (z zawartością biofilmu rączek prysznicowych na czele). Pozycja bardziej dla osób zainteresowanych biologicznymi skutkami urbanizacji, czytelnicy szukający listy stworzeń mieszkających im za szafą będą zawiedzeni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka koncentruje się przede wszystkim na drobnoustrojach oraz stawonogach, pomija rośliny, a o kręgowcach wspomina...
Głównie o bateriach, spodziewałem się stawonogów itp. Książka ciekawa pomimo tego ograniczenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie opowiedziane historie naszych współmieszkańców.
Świetnie opowiedziane historie naszych współmieszkańców.