Zniszczone pianino

Okładka książki Zniszczone pianino autora Andrzej F. Paczkowski,
Okładka książki Zniszczone pianino
Andrzej F. Paczkowski Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos Seria: Heartbeats literatura piękna
Heartbeats
2020-06-12
2020-06-12

Kup Zniszczone pianino w ulubionej księgarnii

Zniszczone pianino

Oceny książki Zniszczone pianino

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zniszczone pianino

Zakazane uczucie - pod takim tytulem przeczytalam te ksiazke

Zakazane uczucie - pod takim tytulem przeczytalam te ksiazke

Platoniczny całe szczęście romans pomiędzy dorosłym facetem a umierącym 17 letnim chłopcem. Potem telenowela. Dobrze, że to tak krótkie.

Nie potrafię ocenić tej książki, gdyż jest bardzo nierówna. Wspaniała pierwsza część, potem absurdalna druga (relacja Anna - Tadeusz),wspaniała trzecia część i absurdalny epilog (relacja Anna - Chris). Temat bardzo ciekawy, ale potencjał niewykorzystany, niestety.

87 użytkowników ma tytuł Zniszczone pianino na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Zniszczone pianino na półkach dodatkowych

Andrzej F. Paczkowski
Andrzej F. Paczkowski
Polski pisarz od wielu lat mieszkający w Czechach. Napisał około dwudziestu powieści. Debiutował w 2011 roku książką „Bo moje siostry”. Jego opowiadanie „Oczy szeroko otwarte” (2012) ukazało się w antologii „Słodko gorzko”. Autor groteskowej powieści kryminalnej „W grobie ci do twarzy” (2019).

Zabójczy blef Magdalena Jarząbek
Zabójczy blef
Magdalena Jarząbek
📚 Elsa próbuje na nowo poukładać swoje życie. Jednak po ostatnich latach nie jest to łatwe zadanie. Kolejny raz zawiodła się na bliskiej osobie. Tymczasowo przeprowadza się do domu rodziców, który zawsze był jej azylem i przygotowuje się do najważniejszej roli w swoim życiu. Jednak jej spokój nie potrwa długo… Przeszłość wraca do niej ze zdwojoną siłą… Na jej drodze staje wspólnik ojca - jej największy wróg. "𝒲 ℴ𝒷𝓁𝒾𝒸𝓏𝓊 𝓏ℯ𝓂𝓈𝓉𝓎, 𝓃𝒾ℯ 𝓂𝒶 𝓂𝒾ℯ𝒿𝓈𝒸𝒶 𝓃𝒶 𝓈𝓊𝓂𝒾ℯ𝓃𝒾ℯ". 🔥 Po zachwycie nad "𝒵𝒶𝒷ó𝒿𝒸𝓏𝓎𝓂 𝓅𝒾ę𝓀𝓃ℯ𝓂" przyszła pora na tom drugi. Autorka nie zwalnia nawet na moment. Książka wciąga od pierwszej strony i trzyma w napięciu do samego końca. Bardzo podobała mi się przemiana głównej bohaterki. Z przebojowej, nieco egoistycznej, pewnej siebie kobiety, dla której bardzo ważna była kariera i rozwój osobisty, stała się kobietą łagodną, dbającą o ognisko domowe. Całkowicie oddała się przygotowaniu do macierzyństwa. A co za tym idzie akcja jest zdecydowanie spokojniejsza niż w tomie pierwszym. Zaskoczyła mnie natomiast relacja Elsy z Alexem. Nie spodziewałam się, że tak szybko „wejdzie” w nowy związek, gdyż myślałam, że relacja z Chrisem miała głębszy charakter. Alex wprowadził do fabuły nutkę niepewności. Jego pojawienie się nie było przypadkowe, o czym czytelnik od razu zdaje sobie sprawę. "𝒵𝒶𝒷ó𝒿𝒸𝓏𝓎 𝒷𝓁ℯ𝒻" to niebanalna historia z wciągającą i zaskakującą fabułą. Intryga goni intrygę. Nieoczekiwane zwroty akcji plus gorące, namiętne sceny. Zatraciłam się w tej historii. I zakończenie, którym autorka wprost wbiła mnie w fotel. Z niecierpliwością sięgam po kolejną część…
Kamila_czyta_24 - awatar Kamila_czyta_24
Jej oddech Joanna Denko
Jej oddech
Joanna Denko
Róża wraca do rodzinnego miasta na pogrzeb swojego ojca. Niestety ten powrót wiąże się z bolesną przeszłością, a raczej nieodwzajemnioną miłością do mężczyzny którego kocha od wielu lat. Niestety on ułożył sobie życia, ma kochającą żonę oraz kilkuletnią córkę. Jednak po uroczystości pogrzebowej, odwiedza główną bohaterkę Diana, prosząc o rozmowę. Oznajmia jej, że jest śmiertelnie chora i ma do niej prośbę, aby kobieta zajęła się Amadeusza po jej śmierci. Róża postanawia pomóc w obliczu tej sytuacji całej rodzinie, jednak sprawy obierają całkowicie inny obrót niż wszyscy sądzili… Była to moja pierwsza styczność z piórem autorki. Książka opowiada historię opartą na prawdziwych wydarzeniach. Jest to bolesna a zarazem piękna pozycja, na którą warto zwrócić uwagę. Mamy tutaj przede wszystkim świetną grę na emocjach czytelnika, dzięki czemu bardzo szybko przeczytałam tą pozycję. Podobali mi się bohaterowie chociaż czasem nachodziły mnie myśli, że Róża jest naiwna w swoim postępowaniu. Podporządkowała całe swoje życie pod chorobę Diany do tego stopnia, że posunęła się do niewyobrażalnej decyzji. Fabuła skupia się na przebiegu choroby oraz emocji jakie towarzyszą rodzinie. Autorka serwuje nam podwójne zwrot akcji, dzięki czemu upewniłam się, że niestety Róża była ślepo zapatrzona w Amadeusza. Jest to piękna historia o poświęceniu jakie jest w stanie dać jedna osoba, gdy kocha drugą. Jednak na miejscu Róży nie postąpiłabym w taki sposób, jak jest wyjaśnione na końcu książki. Bardzo szanuję autorkę, że postanowiła napisać ta historię. Trzeba uświadamiać społeczeństwo o takich historiach, gdzie nie zawsze jest cukierkowe życie. Mimo tego, że u mnie w rodzinkę doświadczyłam śmiertelnych chorób, to czuję w jakiś sposób sympatię do takich smutnych książek. Polecam książkę osobom, które szukają właśnie takich innych historii ✨
poczytanna - awatar poczytanna
oceniła na82 lata temu
Miłość w rytmie punk rocka Karolina Hejmanowska
Miłość w rytmie punk rocka
Karolina Hejmanowska
Książka trafiła w moje ręce jako prezent imieninowy. Darczyńca zapewne sądził, że im książka grubsza, to i jej wartość większa? Wielkością niewiele ustępuje "Księgom Jakubowym" naszej noblistki. Ale jakże różna zawartość. Lektura pierwszych rozdziałów od razu nasuwa myśl, że pani Hejmanowska wydała to swoje dzieło z myślą o młodym odbiorcy. Dla mnie, w wieku balzakowskim, myślałam, że będzie to podróż w czasie, do lat dziewczęcych. A tu. o ironio, wylądowałam na Marsie. Swiat z zupełnie innej bajki. Może współczesna młodzież tak ma? Dziwne, że tylko przyrost naturalny tak niski. Tymczasem autorka daje do zrozumienia, że akcja dzieje sie w latach 90. Ja wtedy opętana byłam miłością, na zabój, ale i walką o nową Polske, o pracę, nie miałam czasu na bezproduktywne podrygi. Może obok mnie toczyło się inne zycie? A moze autorka chciała ubarwić swą opowieść i umieścić w nieznanej jej epoce? Już lepiej byłoby dla niej przenieść bohaterów na inny kontynent, bo prawdopodobieństwo popełnienia nieścisłości byłoby mniejsze. Ok, ok! Nie chce się czepiać szczegółów, tym bardziej że Hejmanowska dobrze radzi sobie z piórem, sprawnie kreuje intrygę i widać iż ma niespożytkowaną fantazję aż włos czasem się jeży. Polecam lekture tej książki na długie deszczowe dni zwłaszcza nastolatkom, by poznając losy Aleksa i Julii nie powtarzali ich błędów w swoim życiu. W ten sposób Miłość w rytmie punk rocka mogłaby spelnić rolę wychowawczą. Zdecydowanie odradzam czytelnikom poszukującym wytchnienia, refleksji, empatii.
Kalina - awatar Kalina
oceniła na63 lata temu