Avengers: I Wojna Kanga

Okładka książki Avengers: I Wojna Kanga autora Mark Waid, Mike del Mundo, 9788328197657
Okładka książki Avengers: I Wojna Kanga
Mark WaidMike del Mundo Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Avengers (All-New) [Marvel Now 2.0] (tom 4) Seria: Marvel Now! 2.0 komiksy
komiksy
Avengers (All-New) [Marvel Now 2.0] (tom 4)
Marvel Now! 2.0
Marek Starosta

Kup Avengers: I Wojna Kanga w ulubionej księgarnii

Oceny książki Avengers: I Wojna Kanga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Avengers: I Wojna Kanga

Avengers Tom 4 I wojna Kanga to komiks z serii Marvel Now 2.0. Dynamiczna, krótka opowieść o Avengers stających do walki z Kangiem Zdobywcą, który zagraża przyszłości, przeszłości i teraźniejszości. Skład drużyny delikatnie się zmienia po 2 Wojnie Domowej. Komiks pełen jest podróży/skoków w czasie i zwrotów akcji, przez co fabuła momentami staje się trudna do śledzenia, zwłaszcza dla czytelników mniej zaznajomionych z uniwersum Marvela. Ilustracje przypominają malowidła, i choć styl jest niezwykle artystyczny i pełny bardzo ciekawych kadrów, to jednak wydaje się trochę zbyt abstrakcyjny. Z drugiej strony bardzo ciekawie przedstawia niebiezpieczne zabawy z czasem. Trochę to przypomina drugi sezon serialu Loki, tylko że tutaj fabuła jest trochę zbyt płytka jak na takie zabiegi, przez co gryzie się to wszystko ze sobą.
Mimo to, to komiks pełen akcji, który zadowoli zwolenników Kanga i podróży w czasie, choć niekoniecznie tych szukających głębszego rozwoju postaci. Tylko dla fanów.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Wow, ale ten tom to bajzel. Nie wiele na rysunkach widać, nieraz się zgubiłem i musiałem sprawdzać i dopatrywać się kto jest kim, nie wspominając już o fabule. Wątki różnych wariacji bohaterów są tu wrzucone na szybko, przez większość tomu nie rozumiemy co się dzieje ani o czym bohaterowie mówią. Oczywiście, skakanie po liniach czasu jest ściśle powiązane z tytułowym Kangiem, ale są scenarzyści, którzy potrafią zrobić to o wiele zgrabniej i bardziej zrozumiale. Oby kolejne tomy podniosły poziom, bo Waid ma swoje dobre momenty (rozwiązanie historii jest interesujące).

Poprzedni tom wprowadzał bardzo obiecujący wątek z Visionem. Nic więc dziwnego, że kolejny tom serii wprowadzający nowy skład Avengers, kontynuował ten interesujący element fabuły. Jednakże czy udało się go dobrze rozwinąć?

Po wydarzeniach z komiksu „II Wojna Domowa” z zespołu Avengers odeszło paru bohaterów, więc drużyna musi działać w zmienionym składzie. Niemal od razu zostają zaatakowani przez Kanga, który najwyraźniej ma pewne pretensje do Visona.

Spodziewałem się, że wątek zasygnalizowany w poprzednim tomie sprawi, że postać Kanga zostanie tu zupełnie inaczej zinterpretowana. Zamiast tego jednak czytelnik dostaje kolejną pogoń za artefaktem jakich wiele w komiksie superbohaterskim. Gdyby poszukiwany artefakt zamienić na np. superbroń, to nic by się nie zmieniło.

Podobało mi się jednak, że wykorzystano same zawirowania czasowe, które doprowadzają do powstania paru różnych wersji danych postaci. Także bardzo pomysłowo jedna z postaci wykorzystuje to na swoją korzyść. Niestety jest to też tak naprawdę powód do zrobienia jeszcze większej rozróby z udziałem innych postaci. Plus jednak, że przy bohaterach wziętych z przeszłości udało się zachować styl pisania ówczesnych komiksów.

Mam mieszane uczucia co do rysunków Mike'a Del Mundo. Z jednej strony wydają się bardzo epickie i malownicze. Z drugiej jednak są bardzo statyczne i czasami jest tak chaotycznie, że ciężko zorientować się co się dzieje w danej scenie.

Tom ten to moim zdaniem zmarnowany potencjał. Naprawdę można było się pobawić koncepcją podróży w czasie, a powstała kolejna wielka nawalanka. Jeśli ktoś chce przeczytać dobrą historię z udziałem Kanga, to polecam zamiast tego „Avengers Forever”.

41 użytkowników ma tytuł Avengers: I Wojna Kanga na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Avengers: I Wojna Kanga na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Avengers: I Wojna Kanga

Okładka książki Spider-Man: Brand New Day (Anthology) Chris Bachalo, Mark Waid, Zeb Wells
Spider-Man: Brand New Day (Anthology) Chris Bachalo, Mark Waid, Zeb Wells
Okładka książki Władza absolutna: Finałowe starcie Dan Mora, Mark Waid
Władza absolutna: Finałowe starcie Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Batman/Superman: World’s Finest: Tajne początki Travis Moore, Steve Pugh, Mark Waid
Okładka książki Władza absolutna: Ruch oporu Dan Mora, Mark Waid
Władza absolutna: Ruch oporu Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Batman/Superman: World’s Finest: Powrót do świata Kingdom Come Tamra Bonvillain, Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Superman. Ostatnie dni Lexa Luthora Bryan Hitch, Mark Waid
Superman. Ostatnie dni Lexa Luthora Bryan Hitch, Mark Waid

Okładka książki Deadpool: Sprawy do załatwienia Gerry Duggan, Scott Koblish, Matteo Lolli
Deadpool: Sprawy do załatwienia Gerry Duggan, Scott Koblish, Matteo Lolli
Okładka książki Amazing Spider-Man: Globalna sieć. Upadek imperium Christos Gage, Stuart Immonen, Dan Slott, Greg Smallwood
Okładka książki Staruszek Logan: Dawne strachy Filipe Andrade, Jeff Lemire, Andrea Sorrentino
Staruszek Logan: Dawne strachy Filipe Andrade, Jeff Lemire, Andrea Sorrentino
Okładka książki Astonishing X-Men: Życie X Jim Cheung, Mike Deodato Jr., Ed McGuinness, Carlos Pacheco, Ramon Rosanas, Charles Soule, Mike del Mundo
Okładka książki Śmierć X Jeff Lemire, Charles Soule
Śmierć X Jeff Lemire, Charles Soule
Okładka książki Deadpool: Deadpool w kosmosie Gerry Duggan, Mike Hawthorne, Scott Koblish
Deadpool: Deadpool w kosmosie Gerry Duggan, Mike Hawthorne, Scott Koblish
Okładka książki Tajne imperium Nick Spencer, praca zbiorowa