Obrazy, które gdzieś hen uciekły

Okładka książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły autora Marek Kalbarczyk, 9788361326915
Okładka książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły
Marek Kalbarczyk Wydawnictwo: Wydawnictwo Trzecie Oko reportaż
reportaż
2019-01-01
2019-01-01

Kup Obrazy, które gdzieś hen uciekły w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obrazy, które gdzieś hen uciekły

Takich książek powinno być na rynku więcej. Można się dowiedzieć, jak naprawdę wygląda codzienność, rehabilitacja i problemy osób niewidomych. Fajna książka, z której można wiele wynieść. Napisana prostym i przystępnym stylem. Szanuję autora za dystans do siebie nawet w obliczu trudnych zmagań w codziennym życiu.

Książka Marka Kalbarczyka „obrazy, które gdzieś hen uciekły” jest zbiorem zbiorem 35 felietonów. W ich treści autor opisuje swoje życie, jako osoby niewidomej. Opowiada o swoich odczuciach i spostrzeżeniach na temat otaczającego świata.
Autor, jako 12 letni chłopiec stracił wzrok. Od tego czasu jego życie diametralnie się zmieniło. W swoich felietonach opisuje jak wyglada teraz świat jego oczami. Na co zwraca uwagę i jak sobie w nim radzi. Ponadto tłumaczy on jak korzysta się z alfabetu Braille’a i wyjaśnia, ze nie jest to wcale nic trudnego.
Przyznam się Wam, że rzadko sięgam po książki o podobnej tematyce jednakże ta wzbudziła we mnie pozytywne wrażenia. Pan Marek, w swoich felietonach pokazał mi zupełnie inny punkt widzenia. Przedstawił on utratę wzroku nie tylko jak największą tragedię i coś co wpływa negatywnie na dalsze życie. Pokazał też, że brak zmysłu wzroku może mieć pozytywne strony. Mocniej rozwijają się inne zmysły, a także lepiej zaczyna pracować nasza wyobraźnia.
Polecam Wam tę książkę. Sięgnijcie po nią jeśli znajdziecie chwilkę czasu. Naprawdę warto ;)

Dobra książka do rozważań na tematy, które na co dzień nawet nie przychodzą nam do głowy.

18 użytkowników ma tytuł Obrazy, które gdzieś hen uciekły na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły

Marek Kalbarczyk
Marek Kalbarczyk
Marek Kalbarczyk – niewidomy matematyko-informatyk, publicysta, działacz społeczny, menadżer, ekspert, pisarz. Założyciel i Prezes Fundacji Szansa – Jesteśmy Razem (dawniej Szansa dla Niewidomych),wielokrotnie nagradzany „Człowiek bez barier”, „Dobroczyńca Roku”, „Super lodołamacz”, odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Rzeczpospolitej. Autor podręczników matematycznych, poradników rehabilitacyjnych, publikacji o świecie dotyku i dźwięku. Napisał ponad 60 książek, wśród których najbardziej ceni: „Ich trzecie oko”, „Czy niewidomy może zostać prezydentem?”, „Perły Mazowsza dla ciebie”, „Smak na koniuszkach palców”, „Przewodnik znakomity; Jan Karski – wybitny dyplomata, honorowy obywatel i świadek nadziei”, „Epilogi przywracające nadzieję”, „Obrazy, które gdzieś hen uciekły”, „Źródła nadziei”.

Cytaty z książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły

Dodaj cytat z książki Obrazy, które gdzieś hen uciekły