Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

Okładka książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz autora Gayle Forman, 9788310135728
Okładka książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz
Gayle Forman Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Jeśli zostanę (tom 1-2) literatura piękna
Jeśli zostanę (tom 1-2)
If I Stay. Where She Went
2020-02-12
2015-01-01
Hanna Pasierska

Kup Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

Przeczytanie tej dylogii to trochę jak powrót do przeszłości, gdy oglądałam adaptację pierwszej części. Drugi tom był moim zdaniem kompletnie niepotrzebny. Pozostawiam bez oceny, raczej książka nie zostanie na długo w mojej pamięci.

Świetna książka, każdy młody człowiek
powinien ją przeczytać, pełna wartości.

Świetna książka, każdy młody człowiek
powinien ją przeczytać, pełna wartości.

Książka super, polecam! Już od początku się wciągnęłam. Pierwsza część jest napisana w nietypowy sposób, co jeszcze bardziej przyciągnęło moją uwagę. Pomimo tego, że książka jest dosyć gruba, szybko i lekko mi się ją czytało.

780 użytkowników ma tytuł Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz na półkach głównych
163 użytkowników ma tytuł Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz na półkach dodatkowych

Okładka książki Podaruj mi miłość. 12 świątecznych opowiadań Holly Black, Ally Carter, Gayle Forman, Jenny Han, David Levithan, Kelly Link, Myra McEntire, Stephanie Perkins, Rainbow Rowell, Laini Taylor, Kiersten White, Matt de la Peña
Gayle Forman
Gayle Forman
Książka Gayle Forman "Wróć, jeśli pamiętasz" otrzymała tytuł Książki Roku 2015 w kategorii Literatura młodzieżowa. Książka Gayle Forman "Ten jeden dzień" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 w kategorii Literatura obyczajowa i romans. Wielokrotnie nagradzana amerykańska pisarka i dziennikarka, autorką wielu powieści dla młodzieży. Zanim zaczęła pisać książki, pracowała jako dziennikarka, publikując się m.in. w „Seventeen", „Cosmopolitan” i „Elle. Mieszka z rodziną w Nowym Jorku. W 2002 r. wyruszyła z mężem w roczną podróż dookoła świata. Wrażenia z tej podróży zainspirowały jej debiutancką książkę. Pisze głównie dla młodzieży.

Czy wspominałam, że Cię kocham? Estelle Maskame
Czy wspominałam, że Cię kocham?
Estelle Maskame
Co znajdziemy w środku? 🤍 Ciepło i wakacje Eden z deszczowego Portland wyjeżdża do Kalifornii żeby zamieszkać ze swoim ojcem, macochą i trzema braćmi. A jak wiadomo Kalifornia kojarzy się tylko z dobrą zabawą i słońcem i Eden właśnie z tego korzystała. Przed nami kilka miesięcy zimna, a ta książka chociaż na chwilę otuli nas ciepłem i poczujemy klimat lata. Jeśli będziecie mieli dość zimy to wiecie po jaką książkę sięgnąć 🤍Przybrane rodzeństwo Dla niektórych może za bardzo kontrowersyjne, ale ja uwielbiam ten motyw. Zaznaczę, że pierwszy raz czytałam tę książkę jakoś w wieku czternastu lat i wtedy poraz pierwszy dla niej przepadłam, później wracałam do niej raz na jakiś czas. I może, gdy byłam młodsza bardziej przeżywałam każdy pocałunek, każdą rozmowę i każdą ich wspólnie spędzoną minute. Nie zmienia to faktu, że to nadal jedna z moich ulubionych historii, ma w sobie wszystko co uwielbiam; Słoneczny klimat, zakazana miłość, przyziemne problemy. A jeśli dodamy do tego, zakochanego najlepszego przyjaciela, psycholkę, która jednocześnie jest twoją przyjaciółką i fajerwerki? To mamy prawdziwą bombę! ------ Nie będę wiele mówić, po prostu musicie przeczytać tę książkę, a zaraz po niej sięgnąć po trzy kolejne! Ja właśnie mam taki zamiar. Gdy zdecydowałam się na nią kilka dni temu, bałam się, że zabiję dobre wspomnienia o tej historii. No wiecie, kilka lat temu podobało mi się co innego, ale moje obawy poszły w niepamięć już po kilku rozdziałach i cieszę się, że postanowiłam znów ją przeczytać.
Pozeraczka Ksiazek - awatar Pozeraczka Ksiazek
Love, Rosie Cecelia Ahern
Love, Rosie
Cecelia Ahern
Sięgacie czasami po starsze książki? Ja dziś z taką do Was przychodzę. Po lekturze zdążyłam jeszcze zrobić rewatch filmu, który powstał na jej podstawie. Mowa tu o tytule Love, Rosie. Rosie i Alex to przyjaciele od wczesnych lat dzieciństwa. Książka pokazuje ich losy na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Kiedy oboje wkraczają w dorosłość zostają rozdzielni. Alex wyjeżdża wraz z rodzicami do Ameryki. Rosie zostaje w Irlandii. Początkowo ma dołączać do chłopaka, aby rozpocząć studia, jednak wpadka niweczy jej plany. Film znacznie różni się od książki, sporo faktów czy postaci jest tu zmienionych, ale dziś nie o filmie. 😉 Na początku nie byłam przekonana do tej formy książki- mam tu na myśli, SMS, e-maile, listy itp, natomiast z czasem zupełnie o tym zapomniałam. Mimo, że historia była mi znana, to miło było do niej wrócić po tylu latach. Sporo wątków mi umknęło, wielu rzeczy już nie pamiętałam. Książkę czytało mi się zatem jak "świeżynkę", była to dla mnie naprawdę przyjemna lektura. Alex i Rosie to trochę jak żuraw i czapla z wiersza Brzechwy. Przez tyle lat krążyli wokół siebie, każde z nich trzymało w sobie swoje uczucia, za każdym razem, kiedy decydowali się na kolejny krok, na ich drodze nagle stawały przeszkody. Los jest przewrotny. Życie nieprzewidywalne, nie zawsze możemy wszystko zaplanować. Autorka w swoich książkach zawsze porusza ważne tematy, potrafi stworzyć historię, która jest życiowa, chwyta za serce, daje do myślenia, wzrusza. To ciepła i przyjemna opowieść z nutką nostalgii, pokazująca siłę przyjaźni i miłości, pokazująca jak jedna decyzja może zmienić życie wielu osób. Szkoda, że autorka tak późno połączyła tę dwójkę. Uważam, że uciekło im tyle pięknych chwil wspólnego życia. Jeżeli jeszcze nie znacie tej historii to szczerze polecam ją waszej uwadze. 🤍 Egzemplarz własny.
betweenbookspl - awatar betweenbookspl
Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno Kirsty Moseley
Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno
Kirsty Moseley
Nie wiem, czy tym razem moja opinia będzie do końca obiektywna, więc przyznaję się od razu na samym początku. Powód jest prosty, to właśnie między innymi ta książka sprawiła, że zaczęłam czytać dla własnej przyjemności, po kilku latach przerwy. Pierwszy raz czytałam ją po raz pierwszy ponad dwa lata temu i w końcu przyszedł czas, przypomnieć sobie co mnie tak w niej zachwyciło. Teraz już pamiętam. Od pierwszych stron książki wiadomo, że nie będzie to prosta historia. Nie zabraknie tu bólu przeszłości, traum i strachu. Jednocześnie cała historia napisana jest z wielką nadzieją. Jest to książka, która wywołała u mnie wiele emocji. Przez większość tej historii śmiałam się do rozpuku z genialnych dialogów, zabawnych zwrotów akcji czy też zachowań bohaterów. Były też momenty wzruszenia czy chwile, kiedy odczuwałam ból. Od pierwszych stron pokochałam głównego bohatera Liama. Przez cały czas był szczery, wierny, odważny, troskliwy, dbał o innych i robił wszystko, żeby być wsparciem, oparciem dla Amber. Z główną bohaterką Amber Od razu także się polubiłam. Była zabawna, pyskata, cięta, ale też troskliwa i pewna siebie. Naprawdę bardzo ich polubiłam. Bardzo mnie ucieszyło, że książka pokazuje tak „czystą” relacje dwójki ludzi — mam tu na myśli brak jakiś wielkich manipulacji, gróźb, szantaży, przesądzonych scen zazdrości czy też zbyt dużej zaborczości. Czy polecam tę historię? Oj tak i to jeszcze jak! Jest to naprawdę świetna młodzieżówka z dobrym humorem i piękną historią. Mogę wam ją polecić z czystym sumieniem i mam nadzieję, że wam się spodoba!
frezjaksiążki - awatar frezjaksiążki
Wyśnione miejsca Brenna Yovanoff
Wyśnione miejsca
Brenna Yovanoff
Wydawać by się mogło, że opowieści o miłości nastolatków było już dużo. Może nawet za dużo, bo wiele z nich wciąż zalega na półkach, czekając na swojego czytelnika. Na szczęście Brenna Yovanoff zadbała o to, by jej Wyśnione miejsca były nieco inne. Lekko magiczne. Nietypowe. Bohaterami książki jest para nastolatków, która wcale nie jest parą, bo w szkole ich drogi rzadko się przecinają. Ona, Waverly, to atrakcyjna dziewczyna. Świetnie się uczy, ma dobre wyniki w sporcie, wierne grono przyjaciół. Niewiele osób wie, że nocą miewa trudności z zaśnięciem i dlatego biega. Czasami do utraty tchu. On, Marshall, to klasyczny niegrzeczny chłopak. Pali, pije, trzyma ze swoim starszym bratem i jego kumplami. A szkoła się nie przejmuje, bo czy jest czym? I tych dwoje – z dwóch różnych światów – spotyka się we śnie. W jej śnie. Waverly zapala świeczkę, kładzie się do łóżka i zasypia. A wtedy z niejasnych powodów odwiedza Marshalla, dzięki czemu ma okazję poznać go bliżej. Wątek ten, niewątpliwie zaczerpnięty z literatury fantastycznej, nie jest tu jednak dominujący. Wyśnione miejsca pozostają historią relacji, a raczej wielu różnych relacji, bo przecież każdy z bohaterów ma swój krąg znajomych i swoje problemy. Dla mnie największą zaletą książki jest jej łagodność. Bo choć pojawiają się tu sytuacje nieprzyjemne i prawdziwe tragedie, to jednak Wyśnione miejsca przypominają balsam dla duszy. Uspokajają, odprężają i niosą nadzieję. I nie ma tu sztuczności wielu współczesnych YA, tego idealizowania postaci i ucinania problemów psychicznych. To też cenna rzecz. Więcej recenzji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski
Nerve Jeanne Ryan
Nerve
Jeanne Ryan
Ręka do góry kto nigdy nie słyszał o filmie "Nerve"? Ja jako nastolatka go uwielbiałam. Nie żartuję. Fabuła była dla mnie totalnym zaskoczeniem i pamiętam jak polecałam go swoim znajomym. Nie ukrywam, że wiedziałam o istnieniu książki, natomiast nigdy jakoś nie było mi z nią po drodze. Pewnego dnia trafiłam na nią w księgarni i ze względu na atrakcyjną cenę, oraz miłe wspomnienia związane z tą historią, nawet nie musiałam się dwa razy zastanawiać nad zakupem. "Nerve" to gra internetowa, która w krótkim czasie stała się bardzo popularna wśród nastolatków. Nie jest ona obca także głównej bohaterce Vee. Dziewczyna prowadzi najzwyklejsze nastoletnie życie. Ma grono bliskich przyjaciół, chłopaka do którego wzdycha oraz opiekuńczych rodziców, niekiedy nawet za bardzo. Jest jeden mały problem. Vee niemal zawsze jest w cieniu swojej najlepszej przyjaciółki. To ona występuje na scenie, to do niej klei się obiekt westchnień głównej bohaterki. Koniec tego. Vee postanawia wziąć udział w grze, bo nic nie zapewni jej aż tak dużego skoku popularności. Nie wie jednak z czym "Nerve" tak naprawdę się wiąże. Książkę czytało mi się całkiem przyjemnie. Obawiałam się, że moje oczekiwania mogą się mocno zderzyć z rzeczywistością. Wiecie pewnie jak to jest kiedy po latach trafiacie na kreskówkę czy serial który uwielbialiście, a po tylu latach okazuje się, że w ogóle to do was nie trafia. Na szczęście w tym przypadku nie miałam takiej sytuacji. Określiłabym tę książkę jako przyjemną młodzieżówkę. Nie była zaskakująca ani wybitnie angażująca ale była to dobra rozrywka. Bohaterka bywała momentami dość irytująca, natomiast z tego co pamiętam, podobne wrażenie miałam oglądając ekranizację. Mimo to dało się z nią utożsamić, a to jedna z ważniejszych cech młodzieżówek - przynamniej według mnie. Ku mojemu zaskoczeniu inna była... fabuła. Wyzwania stawiane graczom przez grę w ekranizacji znacząco różniły się od tych, przedstawionych w książce. I to niestety na minus. Pod tym kątem historia pisana nie była aż tak wciągająca i zaskakująca. Momentami powiedziałabym, że bywała nudnawa. Całościowo jednak myślę, że nie wypadła wcale tak źle. Czy jest to pozycja obowiązkowa? Nie. Czy osoby, które darzą sympatią film powinny sięgnąć po tę książkę? Zastanowiłabym się, bo jednak te dwa wydania historii są dość mocno od siebie odmienne. Jeżeli ktoś ma chęć bliżej zapoznać się z tą książką to śmiało, ale gorąco nie namawiam, bo wiem, że tutaj byłaby to kwestia bardzo indywidualna.
cafeetlivre - awatar cafeetlivre

Cytaty z książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz