Fabryka lalek

- 2020-02-12
- 2020-02-12
- 2019-05-02
- Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik
Londyn, rok 1850. W Hyde Parku powstaje największe wesołe miasteczko, jakie miasto kiedykolwiek widziało. Pośród tłumu gapiów Iris Whittle, początkująca artystka, spotyka Silasa, kolekcjonera ciekawostek, urzeczonego wszystkim, co dziwne i piękne. On jest nią wprost oczarowany, ona traktuje jak nic nie znaczący epizod. Pewnego dnia malarz prerafaelita Louis Frost prosi Iris, by pozowała mu do obrazu. Dziewczyna zgadza się pod warunkiem, że ten nauczy ją malować. Kobieta w malowaniu odnajduje swoją pasję, poznaje świat, o jakim nie śmiała nawet marzyć. Nie wie jednak, że zło czai się w cieniu. Od dnia przypadkowego spotkania obsesja Silasa na punkcie dziewczyny rośnie i przyjmuje dramatyczny obrót – mężczyzna wiedziony stworzoną w swojej głowie wizją porywa Iris i zamyka w piwnicy, żeby mieć ją tylko dla siebie.
Wciągająca, mroczna, trzymająca w napięciu aż do ostatniej strony historia o pasji oraz niebezpiecznej obsesji podbiła serca czytelników i recenzentów, w tym Pauli Hawkins, autorki bestsellerowej „Dziewczyny w pociągu”, która napisała o niej: „Ostra, przerażająca i cudownie sugestywna opowieść o miłości, sztuce i obsesji”.
Elizabeth Macneal – pisarka i garncarka. Absolwentka Uniwersytetu w
Oksfordzkiego, gdzie studiowała literaturę angielską. „Fabryka lalek” to debiutancka
powieść Macneal, nagrodzona w 2018 roku Caledonia Novel Award. Pisarkę do
napisania książki zainspirowała historia bractwa malarzy zwanych prerafaelitami, a w
szczególności kobiet zaangażowanych w ten ruch, w tym modelki Lizzie Siddal. Postać
głównej bohaterki jest na niej wzorowana.
Kup Fabryka lalek w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Fabryka lalek
Historia pewnej obsesji
Gdyby zgadywać jedynie na podstawie okładki, można by pomyśleć, że „Fabryka lalek” Elizabeth Macneal to baśniowa wręcz opowieść, która zauroczy każdą spragnioną piękna duszę. Tymczasem w rzeczywistości mamy tu do czynienia z dość brutalną historią, osadzoną w niebezpiecznym, odpychającym świecie, w którym mogą przetrwać tylko najsilniejsi.
Akcja książki rozgrywa się w ponurym, dziewiętnastowiecznym Londynie, który oglądamy z perspektywy trzech postaci — każda z nich desperacko czegoś pragnie. Iris — pracownica sklepu z lalkami, która całe dnie spędza, nakładając farbę na porcelanowe oczy i usta, chciałaby rozwijać swój talent i malować prawdziwe obrazy. Taksydermista Silas wierzy, że pewnego dnia stworzy coś niezwykłego i osiągnie sławę. Dziesięcioletni Albie — ubogi, niepiśmienny chłopiec — chwyta się różnych zajęć, próbując uzbierać pieniądze na komplet nowych zębów. Losy tych trojga bardzo różnie doświadczonych przez życie ludzi układają się w poruszającą opowieść o pragnieniu wolności i walce o spełnienie marzeń, o sztuce i miłości, a także o groźnej obsesji, której ulega samotny Silas.
W jednej ze scen Iris zarzuca prerafaelitom, że idealizują rzeczywistość — Elizabeth Macneal zdecydowanie nie stara się niczego upiększać. Nie ma ani krzty litości dla czytelników o wrażliwych żołądkach — opisuje Londyn sprzed lat, nie pomijając żadnego paskudnego szczegółu. Większość z przedstawionych przez nią fragmentów miasta nie mogłaby trafić na widokówkę — autorka pokazuje nam głównie brudne zaułki, cuchnące rynsztoki, ponure ulice. Świat, po którym poruszają się wymyśleni przez nią bohaterowie, jest wyjątkowo okrutny, zwłaszcza dla najbardziej bezbronnych istot — dzieci i zwierząt.
„Fabryka lalek” to pierwsza książka Macneal, ale z powodzeniem mogłaby uchodzić za dzieło doświadczonej twórczyni. Powieść ma świetny, mroczny klimat, wiernie oddaje realia epoki, a przede wszystkim opowiada ciekawą historię, której przebieg trudno przewidzieć. Autorka udowadnia, że potrafi odmalować słowami nie tylko brzydotę, ale i piękno — pozwala nam zajrzeć do malarskiej pracowni, przyglądać się powstawaniu wspaniałych obrazów. Zgrabnie wplata w fabułę historyczne postaci, takie jak Gabriel Rossetti, John Millais czy Elizabeth Siddal. Muszę jednak przyznać, że trochę żałuję, iż Iris ani razu nie ma okazji porozmawiać z Siddal — te dwie artystki, walczące o uznanie w dziedzinie zdominowanej przez mężczyzn, niewątpliwie mogłyby odbyć niejedną ciekawą dyskusję.
Powiedzmy sobie szczerze — dla bardzo wrażliwych czytelników „Fabryka lalek” może okazać się zbyt dużym wyzwaniem, za to ci, którzy chętnie czytają o wszystkim, co brzydkie, dziwaczne i odrażające, którzy szukają w literaturze nagiej prawdy, a nie upiększonego świata, z pewnością będą zadowoleni z lektury.
Małgorzata Pawlak
Opinia społeczności książki Fabryka lalek
Patrząc na okładkę tej książki można pomyśleć, że kryje się za nią jakaś baśniowa historia, słodka i tajemnicza z postaciami jak ze snu. Jednak w powieści Elizabeth Macneal nie ma nic z bajki. Przedstawiony w niej świat jest bardzo realny, ukazany bez przemilczeń i wygładzeń. Fabuła powieści nie jest skomplikowana czy zaskakująca, ale nasza uwaga zostaje zdobyta dzięki postaciom. Przede wszystkim dwójka głównych bohaterów: Iris i Silas. Przeciwstawienie sobie postaci tak różnych, a jednocześnie tak wytrwale dążących do spełnienia swoich pragnień, sprawia że z coraz większym zafascynowaniem śledzimy ich historię. I nie przeszkadza nam nawet jej przewidywalność, która jest jedną z niewielu wad tej książki. Ale oprócz głównych bohaterów w powieści pojawia się cała galeria drugoplanowych postaci. Sprawia to że tło powieści stworzone jest z krótkich, ale bardzo wyrazistych historii. Przedstawiony pejzaż XIX - wiecznego Londynu nie jest więc bezosobowym opisem, ale ma twarz 10-letniego, umorusanego chłopca, czy zażywnej właścicielki szynku. Powieść jest bardzo wyważona, niczego nie ma tu w nadmiarze. I nie aspiruje ona do bycia bardziej ambitną niż jest w rzeczywistości.
Oceny książki Fabryka lalek
1497 użytkowników ma tytuł Fabryka lalek na półkach głównych- Przeczytane 789
- 2020 54
- 2020 44
- Audiobooki 15
- 2021 15
- 2022 14

Opinie i dyskusje o książce Fabryka lalek
Bardzo ładnie poprowadzona fabuła i czyta się naprawdę przyjemnie.
Bardzo ładnie poprowadzona fabuła i czyta się naprawdę przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjnie byłoby gdyby była jeszcze bardziej mroczna, a nawet przerażająca ( tak się zapowiadało od początku... )
Sztuka i wolność, to główne filary "Fabryki lalek", ale nie jedyne. Dodajmy do tego zainteresowanie niecodziennymi rzeczami oraz obsesyjne podążanie do celu, a także feministyczny wątek i pragnienie zmian, a stworzymy wartościową, jak i trzymającą w napięciu literaturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF po 130 stronach.
Akcja ciągnie się bardziej niż flaki z olejem albo i jeszcze gorzej.
Opisy wiwisekcji są okej, ale nie będę czytać tylko dlatego. Nie dla mnie książka, zero akcji, zero napięcia przez te strony tylko same portrety bohaterów i jakieś nudne opisy.
DNF po 130 stronach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja ciągnie się bardziej niż flaki z olejem albo i jeszcze gorzej.
Trochę ciężko napisany początek, ale im głębiej "w las" tym powieść zyskuje. Jest dość przewidywalna, a zarazem bardzo wciągająca. Chwilowo uzależnia 😀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Fabryka lalek” leżała w mojej bibliotece w dziale z kryminałami i thrillerami, ale według mnie nie bardzo wpasowuje się w te gatunki. Kryminału w niej za grosz, a thriller- tylko w ostatniej części. Jest to za to całkiem niezła powieść o walce o spełnianie swoich pragnień i o rozpaczliwej samotności prowadzącej do obsesji. A także o potrzebie wolności na każdym polu- w sztuce, w życiu, w miłości.
Akcja toczy się w Londynie w połowie XIX wieku, a bohaterka to Iris, młoda uboga dziewczyna, która maluje twarze lalkom w sklepie. Jej marzeniem jest jednak zostać malarką i tworzyć prawdziwe obrazy. Przypadek wiedzie ją do pracowni o Frosta, malarza należącego do bractwa prerafaelitów, a ten zatrudnia ją w charakterze modelki i daje lekcje malarstwa. I właśnie szansa na wyrwanie się z nędznej egzystencji malarki lalek i wejście do świata artystów, którzy dopiero przebijają się na artystycznej scenie pozwala Iris zasmakować wolności. Zdobywa się na odwagę, by odrzucić konwenanse i rzucić się w namiętny związek z Louisem, a jednocześnie odważnie wystawić się na pokaz jako bohaterka obrazu eksponowanego na wystawie.
O wolność walczy też mały chłopiec Albi, który wydziera z brutalnego życia skrawki normalności dla siebie i siostry, która musi się prostytuować, by mieć za co żyć. To właśnie dla niej chłopiec będzie chciał zdobyć wolność, nawet kosztem własnego marzenia.
Najgorszą postacią jest Silas, owładnięty obsesją mężczyzna, który zapała chorym uczuciem do pięknej Iris. Obsesja ta doprowadzi go na skraj szaleństwa, a makabryczne czyny, których się dopuści ujawnią jego prawdziwe oblicze i bardzo smutną przeszłość. Silas to najtragiczniejszy bohater tej powieści. Jest odrażający, a nawet przerażający, ale także wzbudza litość. Samotny, zawsze spotykający się z pogardą, wyśmiewany i lekceważony stał się demonem w ludzkim ciele. A przy tym bardzo pragnie miłości, ale nie umie jej zdobyć. Dlatego żyje fałszywymi wyobrażeniami, ma chore fantazje i chce zmusić innych do pokochania go. Wynikiem jego popranej psychiki jest makabryczne zajęcie (taksydermia),dzięki któremu Silas utrwala na wieki to, co według niego piękne.
Niektórzy czytelnicy zarzucili autorce, że za dużo w „Fabryce lalek” brzydoty i okrucieństwa, ale wydaje mi się, że ma ono tu uzasadnienie i wcale nie jest tylko rodzajem prowokacji. Naturalistyczne opisy londyńskich ulic, podejrzanych spelunek i burdeli, a także procesu preparowania zwierząt przez Silasa powoduje, że naprawdę czujemy, jakbyśmy byli w podłych dzielnicach Londynu i uczestniczyli w życiu mieszkańców.
Ciekawa pozycja dla wielbicieli powieści w stylu wiktoriańskim.
„Fabryka lalek” leżała w mojej bibliotece w dziale z kryminałami i thrillerami, ale według mnie nie bardzo wpasowuje się w te gatunki. Kryminału w niej za grosz, a thriller- tylko w ostatniej części. Jest to za to całkiem niezła powieść o walce o spełnianie swoich pragnień i o rozpaczliwej samotności prowadzącej do obsesji. A także o potrzebie wolności na każdym polu- w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka książki prezentuje się ciekawie. Mamy w szklanym naczyniu zamknięty świat. Kobietę z długimi, rudymi włosami, zwierzęta, owady, nawet miasto w tle. Już samo to może podsunąć naszej głowie wiele myśli dotyczących powieści. Posiada skrzydełka, które dodatkowo chronią ją przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na jednym z nich przeczytacie kilka słów o autorce, a na drugim fragment z powieści. Piękne owady fruwają nam na odwrocie okładki i skrzydełka. Ma kremowe stronice, czcionkę wystarczająca dla oka, odstępy między wersami i marginesy zostały zachowane, literówek brak. Podzielona została na rozdziały.
Jest to moje pierwsze spotkanie z autorką i z tego, co wiem, na naszym rynku wydawniczym jest dostępna jeszcze antologia, gdzie napisała swoje opowiadanie, jednak z pewnością po nią nie sięgnę. Już piszę Wam, dlaczego... Otóż książka ta jest bardzo specyficzna. Inna, niż z reguły czytam. Oczywiście ma zarys całej fabuły, która nie mogę nie przyznać, jest wymyślona świetnie, ale pióro niestety nie przekonało mnie, by jeszcze kiedykolwiek sięgnąć. Nużyła mnie, niewiele się działo, a jeśli już, to moje odczucia były niezbyt pozytywne. Ma prawie czterysta stron, gdzie w większości czułam...
...OBRZYDZENIE. To, co miało tutaj miejsce było obrzydliwe, oczywiście nie cała książka taka jest, ale są takie momenty i one niestety psują całokształt. Dziwne hobby Truposza doprowadzało mnie do dreszczy, ciarek i odruchu wymiotnego. I im dalej w las, tym gorzej. Nie mogłam zdzierżyć tej postaci i całą powieść zastanawiałam się, dlaczego nie porzucę tej książki i nie zacznę czegoś innego? Z reguły staram się trzymać zasady, że jak już coś zacznę, to i kończę, a ta nie była jeszcze na tyle kiepska, bym miała to zrobić. Uwierzcie mi, jestem wrażliwym człowiekiem, nie ukrywam tego. Czytam obrzydliwe powieści, gdzie np. krew leje się strumieniami, czy jest sporo trupów, ale żadna z nich nie odrzuciła mnie na tyle, jak ta lektura.
Bohaterów mamy kilku, są oni dosyć specyficzni (a jakże). Nikt z nich nie zyskał mojej sympatii. Czasami obawiałam się tego, co im chodzi po głowie i co się zaraz wydarzy... Każde żyje tak jakby w swoim świecie. Każde z nich obarczone jest swoją przeszłością, problemami, które wpływają na ich codzienną egzystencję. Jeden pragnie miłości i obecności, ktoś inny uznania i sławy, a ktoś inny jeszcze wolności. Patrząc ogółem każdy z nich ma swoje marzenia, które stara się spełnić. Jednak tak jak wspomniałam wyżej, nikogo z nich niestety, nie polubiłam.
Ważnym wątkiem tutaj jest sztuka, dążenie do spełniania marzeń, celów, wyrwania się ze szponów stereotypów, uwolnienie z klatki, która wcale nie jest złota... Mamy też człowieka z obsesją, która uświadamia nam, jak może być niebezpieczna i jaki obrót przybrać. Niemniej nie zmienia to mojego zdania, że jest tak pokręcona, że drugi raz bym się za nią nie zabrała. Wzbudziła we mnie tylko negatywne emocje i odczucia, i jest to książka, której nie polecę niestety dalej. Oczywiście, jeśli macie ochotę - sięgnijcie, ale nie spodziewajcie się cudów.
Okładka książki prezentuje się ciekawie. Mamy w szklanym naczyniu zamknięty świat. Kobietę z długimi, rudymi włosami, zwierzęta, owady, nawet miasto w tle. Już samo to może podsunąć naszej głowie wiele myśli dotyczących powieści. Posiada skrzydełka, które dodatkowo chronią ją przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na jednym z nich przeczytacie kilka słów o autorce, a na drugim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaturalistyczna i ciężka w odbiorze. 1851 rok Londyn i zapchlone prostytutki, brudne błotniste ulice i fabryki a obok arystokracja i blihtr i malarze tworzący nowe style w sztuce, wykraczający poza ramy. Artystyczna książka i tekst - mamy troche wierszy, listów. Malarz Luis i Iris jego muza którą uczy malować. Jest i Silas dziwak który preparuje zwierzeta, szkielety i co też arystokraci od niego zamówią. Fani Pachnidła będą zachwyceni, ta książka to jej młodsza siostra, dlatego w poprzednich komentarzach piszą że to plagiat, i troche tak jest. Ja daje 7 bo jest dobrze napisana ale wtórna.
Naturalistyczna i ciężka w odbiorze. 1851 rok Londyn i zapchlone prostytutki, brudne błotniste ulice i fabryki a obok arystokracja i blihtr i malarze tworzący nowe style w sztuce, wykraczający poza ramy. Artystyczna książka i tekst - mamy troche wierszy, listów. Malarz Luis i Iris jego muza którą uczy malować. Jest i Silas dziwak który preparuje zwierzeta, szkielety i co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta do przeczytania historia.
Warta do przeczytania historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlagiat , ale dobrze napisany.
Plagiat , ale dobrze napisany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dotrwałam do końca utknełam na 123stronie. bardzo nudna lektura i do tego obrzydliwa. Nie warto tracić czasu