Wielki atlas kosmosu

- astronomia, astrofizyka
- 2019-10-07
- 2019-10-07
"Wielki atlas kosmosu" jest zaproszeniem do pasjonującej wyprawy po najwspanialszych skarbach, jakie odkrywa przed nami gwiezdny firmament. Wystarczy uruchomić wyobraźnię i dać się ponieść narracji, by poczuć w sobie zew odkrywcy świadomego piękna natury.
Żyjąc w coraz bardziej zwariowanym świecie, bez chwili wytchnienia i relaksu, oderwania od wszechobecnego zgiełku i w pogoni za nieuchwytnym, współczesny człowiek rzadko ma okazję zastanowić się nad tym, kim właściwie jest i jakie miejsce przygotowała mu natura w wielkiej kosmicznej układance."
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Wielki atlas kosmosu w ulubionej księgarni
Oceny książki Wielki atlas kosmosu
58 użytkowników ma tytuł Wielki atlas kosmosu na półkach głównych- Chcę przeczytać 45
- 05. U D. 1
- Do kupienia 1
- Przyrodnicze | popularnonaukowe 1
- Niehumanistyczne - niekoniecznie naukowo 1
- Mam 1
- Do biblioteki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielki atlas kosmosu
Kolejna dobra pozycja Rudzia. On sam niczego nie wymyśla, jedynie porządkuje wiedzę pościąganą od innych ale robi to na tyle umiejętnie, i jest to tak dobrze opakowane, że z przyjemnością ściąga się te książki z półki. Ale trzeba też dodać, że lubi powtarzać treści napisane już gdzieś indziej. Jak masz Niebo, Kompedium wiedzy.. to nie ma sensu kupować Atlasu Gwiazd.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwykle czytam pozycje poświęcone głównie historii, więc powyższa pozycja była świetną okazją na odświeżenie wiedzy wyniesionej jeszcze ze szkoły. Poziom jest w sam raz dla kogoś na moim poziomie - opisy są proste i nie wymagają zaawansowanej znajomości fizyki i astronomii. Wszystkie jednostki i terminy zostały wyjaśnione na samym początku. Niestety, wszystkie zagadnienia zostały zaledwie muśnięte. Poszczególne tematy zajmują zwykle dwie strony (choć format jest duży) a znaczną ich część zajmują ilustracje, jak to w atlasie. Zdjęcia są na każdej stronie (czasami dosyć skąpo opisane) i są przepiękne. Zamiast klasycznego czytania można ten atlas otwierać czasem na losowej stronie i przeglądać piękne scenerie kosmosu.
Zwykle czytam pozycje poświęcone głównie historii, więc powyższa pozycja była świetną okazją na odświeżenie wiedzy wyniesionej jeszcze ze szkoły. Poziom jest w sam raz dla kogoś na moim poziomie - opisy są proste i nie wymagają zaawansowanej znajomości fizyki i astronomii. Wszystkie jednostki i terminy zostały wyjaśnione na samym początku. Niestety, wszystkie zagadnienia...