Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii

- poradniki
- 2020-01-15
- 2020-01-15
- Emilia Fabisiak
Czy mózg czeka przyśpieszony kurs technologii
Jak korzystać z najnowszych aplikacji, by służyły naszemu dobru i nie były źródłem frustracji ani lęku? Książka szwedzkiego psychiatry i autora wieloletnich badań nad internetem odkrywa tajemnice działania mózgu w zderzeniu z nowymi technologiami i daje konkretne wskazówki.
Wyłącz telefon komórkowy na jedną lub dwie godziny w ciągu dnia. Nawet kilka minut ruchu dziennie pozwoli ci zredukować stres i poprawić koncentrację, Wieczorem zmień obraz w telefonie na czarno-biały, ograniczy to wyzwalanie dopaminy i chęć przewijania wiadomości. Nie sprawdzaj służbowego maila tuż przed pójściem spać. W mediach społecznościowych staraj się obserwować tylko te osoby, z którymi naprawdę chcesz wchodzić w interakcję. To tylko przykłady skutecznych porad zawartych w tej książce.
Dlaczego korzystanie z Instagrama uruchamia w mózgu te same obszary co niegdyś polowanie na dzikie zwierzęta? Co się dzieje z naszą pamięcią, kiedy podczas jazdy samochodem zdajemy się wyłącznie na GPS-a? Na czym polega cyfrowa zazdrość i czy internet może pozbawić nas empatii? Każdego dnia musimy wytrzymać informacyjne tsunami, a nasze neurony lustrzane w kontakcie z mediami społecznościowymi pobudzają mózg do ciągłego porównywania się z innymi.
Poznaj ostatnie odkrycia naukowe i zadbaj o zdrowie swojego mózgu!
Szwedzki bestseller nagrodzony prestiżową nagrodą The Health Award of the Year.
Kup Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii
Współczesny myśliwy w gąszczu informacji – jak przetrwać i nie zwariować?
Od dłuższego czasu słyszymy ostrzeżenia przed nadmiernym korzystaniem z urządzeń mobilnych. Sceptyczni zawsze przestrzegali przed rewolucyjnymi zmianami, ich zgubnym wpływem na nasze zdrowie. Tak było w czasach upowszechnienia się kolei czy telewizji. Jak się później okazywało, ich panika nie była uzasadniona. Czy tym razem jest podobnie?
Na podstawie tego, co wiemy o działaniu ludzkiego mózgu, a wiemy coraz więcej, można z coraz większą pewnością dowieść, że zmiany, których w ostatnich latach doświadczamy, mają bezprecedensowy charakter. Nasze mózgi w drodze ewolucji nie przystosowują się tak szybko do środowiska, w jakim dziś funkcjonujemy, i wciąż bardziej przypominają mózgi myśliwych i zbieraczy sprzed dziesiątek tysięcy lat. Nasze życie jest dziś dużo bezpieczniejsze, bardziej przewidywalne, dłuższe i zwykle dostatnie. Czy dzięki temu jesteśmy bardziej szczęśliwi?
Niekoniecznie. Podobnie jak naszym przodkom nie pozwala nam na to instynkt, który tuż po chwili szczęścia, zaspokojenia podstawowych potrzeb, wypatruje kolejnego zagrożenia, nie pozwala spocząć na laurach, tylko stymuluje do kolejnego wysiłku. Nasze szanse na przetrwanie zależały od ilości posiadanych informacji – im ich więcej, tym lepiej. Dziś to telefony, internet i media społecznościowe zaspokajają naszą potrzebę gromadzenia informacji. Potrzebę, od której nie możemy się uwolnić. Sprawdzamy telefony niemal w każdej wolnej chwili, ale także w trakcie wykonywania innych czynności, przed zaśnięciem i tuż po przebudzeniu, a czasem nawet w nocy. Usprawiedliwiamy się, mówiąc, że życie wymaga od nas wielozadaniowości, i to nic takiego, że w trakcie pracy kilka minut z każdej godziny przeznaczamy na przejrzenie powiadomień. W istocie wielozadaniowość to mit, mózg 97% z nas potrzebuje czasu na przezbrojenie, gdy zmienia rodzaj wykonywanej aktywności. W tym czasie nie jesteśmy w stanie maksymalnie się skoncentrować. Zawsze więc będziemy pracować mniej wydajnie, wykonując kilka zadań jednocześnie.
Zmniejszona koncentracja, wydłużony czas potrzebny na wykonanie zadania – nie są to wnioski optymistyczne, jednak nie one martwią najbardziej. Naukowcy biją na alarm, jeśli chodzi o wpływ nowoczesnych technologii na problemy zdrowotne. Chodzi tu zarówno o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne, a niepokojące zmiany dotyczą zwłaszcza dzieci i młodzieży, niepamiętających rzeczywistości sprzed cyfrowej rewolucji. Wiele badań pokazuje, że zbyt dużo czasu spędzanego przed ekranem smartfona prowadzi do kłopotów z koncentracją, ze snem, do pogorszenia wyników w nauce, zmniejszenia aktywności fizycznej. Wszystkie te czynniki razem wzięte i każdy z osobna zwiększają ryzyko wystąpienia depresji czy innych zaburzeń psychicznych.
Oczekiwanie na nagrodę w postaci lajków i komentarzy może być tak samo uzależniające jak hazard. Scrollowanie portali społecznościowych powoduje, że młodzież wciąż porównuje się z innymi, stawia przed sobą wyśrubowane wymagania, którym trudno sprostać. Kontakty wirtualne zastępują normalne życie towarzyskie, tak przecież potrzebne do budowania relacji z innymi w toku całego dalszego życia. Również argument, że przy pomocy urządzeń mobilnych dzieci będą się lepiej rozwijać, jest prawdziwy tylko po spełnieniu pewnych warunków. Muszą być to dzieci starsze oraz korzystające z urządzeń w sposób ściśle kontrolowany. Badania oceniające wpływ posługiwania się urządzeniami mobilnymi przez małe dzieci pokazują, że nieograniczony dostęp do nich spowalnia rozwój.
Prawdopodobnie mobilny internet nie pozostaje bez wpływu również na możliwości intelektualne dorosłych. Mózg jest sprytnym narzędziem, nie będzie wykonywał pracy, gdy coś go w niej może wyręczyć. Korzystając stale z nawigacji, tracimy powoli umiejętność orientacji w terenie, czytając tę samą książkę w formie e-booka, zapamiętujemy mniej niż w przypadku wersji papierowej. W ogóle korzystanie z treści poprzez urządzenia mobilne nie wyrabia w nas nawyku dogłębnej analizy tekstu, a raczej pobieżnego przeskakiwania od jednej informacji do drugiej. Istnieje zatem ryzyko, że zbyt długie korzystanie z nich rozleniwi mózg, obniżając naszą inteligencję.
Ten czarny scenariusz skłania do refleksji. Jeśli czujemy się bardziej przygnębieni, zmęczeni i zestresowani, spróbujmy zastosować się do prostych rad autora związanych z ograniczaniem lub dyscyplinowaniem naszego korzystania z urządzeń mobilnych. Jeśli dzięki temu zauważymy poprawę jakości życia, snu, stawiane w książce tezy będziemy mogli samodzielnie zweryfikować. Przyjemnej lektury i owocnych badań!
Monika Kurek
Opinia społeczności książki Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii
To już druga książka tego autora, którą przeczytałam (poprzednia była “W zdrowym ciele zdrowy mózg”) i ogólnie to była bardzo ciekawa lektura. Początek był toporny, ponieważ autor skupił się na pewnych aspektach ewolucyjnych i do tego podszedł w sposób bardzo uproszczony, przez co kompletnie do mnie nie trafił. Gdy już przez to przeszłam, to zrobiło się bardzo ciekawie. Chociaż, regularnie autor, zanim poruszył jakiś temat, wracał do ewolucji, aczkolwiek moim zdaniem mógł bardziej odnieść się do społeczeństw żyjące z dala od cywilizacji jak np. rzdzenni ludzie z Amazonii. Przynajmniej byłoby więcej konkretnych odniesień. Nie będąc osobą żyjącą i przeżywającą wszystkiego co się dzieje w social mediach, to wiele informacji były dla mnie sporym zaskoczeniem, niektóre ciężko mnie zszokowały. Autor opisał jak pojawienie się komórki z dostępem do Internetu wpłynął na ludzi (na koncentrację, sen i zdrowie psychiczne),jak funkcjonują aplikacje social mediów i dlaczego, oraz dlaczego większość daje się w to wciągnąć. Odniosłam wrażenie, że trochę poplątał się w powtórzeniach w rozdziale o dzieciach i nastolatkach, ale może z drugiej strony chciał jak najbardziej uświadomić jak bardzo telefon źle na nich działa, w szczególności tym drugim. Pewne rozdziały czytałam po parę razy, tak bardzo wywarły na mnie olbrzymie wrażenie.
Oceny książki Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii
5401 użytkowników ma tytuł Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 864
- Przeczytane 2 430
- 2020 67
- 2021 54
- Psychologia 49
- 2022 43
- 2020 39
- 2023 35

Opinie i dyskusje o książce Wyloguj swój mózg. Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii
Książka, ktorej podtytuł brzmi: "Jak zadbać o swój mózg w dobie nowych technologii" zabiera nas do wnętrza naszego mózgu wyjaśniając, jak funkcjonuje ten organ.
Czy wiecie, że nawet sama obecność telefonu w tym samym pomieszczeniu, bez jego używania, sprawia, że koncentracja znacząco się obniża, a proces uczenia się jest dłuższy? Jest to efekt tego, że mózg kojarzy telefon z wyrzutami dopaminy, a masę energii musi poświęcić na jego ignorowanie, gdy próbujemy skupić się na czymś innym.
Z lektury dowiemy się jak nowe technologie wpływają na stres, ryzyko lęku i depresji oraz nasz sen. Autor odkrywa przed nami także tajemnice funkcjonowania mediów społecznościowych. Gwarantuję Wam, że po przeczytaniu tej pozycji już nigdy tak samo nie spojrzycie na social media.
Co ważne dla każdego rodzica, z lektury tej książki dowiemy się także, jaki wpływ ekrany mają na nasze dzieci, ich zdolność rozwoju, koncentracji, uczenia się. Wnioski są naprawdę przerażające. I chociaż nie możemy całkowicie wyeliminować ekranów z naszego życia, warto jednak używać ich tak mało jak tylko możemy, dając tym samym przykład naszym dzieciom.
Wszystkie informacje zawarte w książce poparte są licznymi badaniami, przedstawione zostały zaś w przyjemny sposób, zrozumiały dla każdego czytelnika. Nie znajdziemy tutaj zbyt wielu trudnych definicji, za to wiele dowiemy się o naszym mózgu.
Publikacja urozmaicona jest replikami słynnych obrazów w wersji unowocześnionej nowymi technologiami. Świetny pomysł! Z minusów: w tekście znajduja się wstawki typu "ramka" z krótkim wyjaśnieniem jakiegoś zagadnienia. Przerywają one tekst podrozdziałów i czasem można zapomnieć wrócić do danej strony nie chcąc przerywać wątku czytanego tekstu głównego.
Na samym końcu Autor zamieścił "Dobre rady dla ludzi epoki cyfrowej", czyli zwięzłe rady jak funkcjonować w świecie pełnym nowych technologii, tak aby nasze życie było przyjemniejsze.
Jest to książka, którą polecam każdemu, niezależnie od tego czy ma dzieci czy nie, czy dużo korzysta z telefonu, czy też stara się go ograniczać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy wiecie, że nawet sama obecność telefonu w tym samym pomieszczeniu, bez jego używania, sprawia, że koncentracja znacząco się obniża, a proces uczenia się jest dłuższy? Jest to efekt tego, że mózg kojarzy...
Byłam pod wrażeniem innej książki tego autora (Potęga ADHD) więc myślałam, że z tą będzie podobnie. Nic podobnego, wielkie rozczarowanie.
A już fakt, że głód (potrzeba fizjologiczna) jest porównany do emocji (złości i strachu) lub ebook (nie czytnik e-booków) to to samo co telefon komórkowy, kompletnie odrzuca od czytania.
Dwie gwiazdki daję tylko za przytoczenie licznych badań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele gadaniny o tym samym, wszystko można było napisać w formie artykułu. Rady zaś (żadne odkrywcze) są dokładnie na 4 stronach pod koniec książki.
Liczyłam na więcej praktycznych porad .
Liczyłam na więcej praktycznych porad .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka o tym jak obecna technologia hakuje nasze mózgi i wykorzystuje nasze słabości przeciwko nam samym. W świecie w którym koncentracja i skupienie to coraz większa rzadkość książki jak ta są potrzebne aby uświadamiać ludziom jakie konsekwencje niesie za sobą używanie smartfona czy social mediów. Korzystamy z narzędzi zaprojektowanych aby nas uzależnić. I jak badania pokazują im więcej ich używamy tym gorzej się czujemy i tym mniej efektywni w świecie rzeczywistym jesteśmy.
Ciekawa książka o tym jak obecna technologia hakuje nasze mózgi i wykorzystuje nasze słabości przeciwko nam samym. W świecie w którym koncentracja i skupienie to coraz większa rzadkość książki jak ta są potrzebne aby uświadamiać ludziom jakie konsekwencje niesie za sobą używanie smartfona czy social mediów. Korzystamy z narzędzi zaprojektowanych aby nas uzależnić. I jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Autor w prosty sposób przekazał wiedzę na temat naszego mózgu w cyfrowym świecie i nie tylko. Kilka rzeczy mnie zaskoczyło. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, dzięki której dowiemy się jak działa Nasz mózg. Daje do myślenia i pomaga ograniczyć wpływ telefonu na różne warstwy Naszego życia. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca książka - warta przeczytania. Ogromnym atutem jest też sposób wykorzystania znanych obrazów ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObowiązkowa lektura dla każdego. Książka uświadomiła mi ile czasu marnuję na scrollowanie. Rady autora wzięłam sobie do serca, czego efektem jest ograniczenie czasu w social mediach. Teraz więcej czasu poświęcam na czytanie i filmy. Koniec marnowania czasu na bezsensowne scrollowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka daje sporo do myślenia. Podobały mi się w niej odniesienia do ewolucji, przystępny język jak na literaturę popularnonaukową, dokładny spis źródeł (bibliografia),a na końcu kilka praktycznych rad jak zmniejszyć wpływ elektroniki na nasz organizm (a raczej jak to wyśrodkować, abyśmy nadal mogli z niej korzystać, ale jednocześnie minimalizować jej negatywny wpływ). Mam mnóstwo notatek z tej książki, do których z pewnością wrócę.
Polecam!
Książka daje sporo do myślenia. Podobały mi się w niej odniesienia do ewolucji, przystępny język jak na literaturę popularnonaukową, dokładny spis źródeł (bibliografia),a na końcu kilka praktycznych rad jak zmniejszyć wpływ elektroniki na nasz organizm (a raczej jak to wyśrodkować, abyśmy nadal mogli z niej korzystać, ale jednocześnie minimalizować jej negatywny wpływ)....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaje do myślenia i przestrzeń!
Zabieg pomylenia celowy, to wynik bycia offline przez niedługi czas.
Daje do myślenia i przestrzeń!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabieg pomylenia celowy, to wynik bycia offline przez niedługi czas.