Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Okładka książki Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK autora Anders Hansen, Mats Wänblad, 9788384270646
Okładka książki Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK
Anders HansenMats Wänblad Wydawnictwo: Znak popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
2026-02-25
2026-02-25
Emilia Fabisiak

Kup Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Hejo! Dziś mam dla was recenzję pozycji, która zdecydowanie trafia w krąg moich zintersowań. Zapraszam na recenzję „Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK”

Współpraca reklamowa @wydawnictwoznakpl
Opis pochodzi od wydawcy i znajduję się w kolejnej grafice.

~~~

To jedna z tych książek, które naprawdę zmieniają sposób patrzenia na siebie.

To książka, która w bardzo spokojny, mądry i jednocześnie przystępny sposób tłumaczy coś, z czym mierzymy się codziennie – własne emocje. I robi to bez oceniania, bez moralizowania i bez uproszczeń typu „myśl pozytywnie, a będzie dobrze”.

Zagadnienia jakie są omawiane w książce pokazują jak niektóre proste sytuację z życia wpływają na nasze myślenie, jak jeden impuls może pokierować. Tłumaczy ona również emocje oraz jak postrzegamy je my, a jak wyglądają one z drugiej strony.
Książka ta tłumaczy też, to w jaki sposób dziś social media wpływają na nasze postrzeganie na świat oraz sytuacje na świecie czy aktualne konflikty.

Ta pozycja bardzo mi się podobała i jest ona bardzo interesująca dla wszystkich, których ciekawi sposób myślenia czy też jak działa mózg. Można dowiedzieć się mnóstwa zaskakujących rzeczy ☺️

Daje jej 8/10 ✨️

Mari 🤓

Współpraca reklamowa @wydawnictwoznakpl
Opis pochodzi od wydawcy i znajduję się w kolejnej grafice.

~~~

To jedna z tych książek, które naprawdę zmieniają sposób patrzenia na siebie.

To książka,...

O emocjach napisano już wiele. Rynek wydawniczy co rusz podsuwa kolejne publikacje, które pomagają czytelnikowi zrozumieć to, co czuje. A sami dobrze wiecie, że każdy dzień przynosi różne emocje - zarówno te przyjemne, jak i te trudne. I wszystkie są nam potrzebne, bo jak zauważają autorzy dzisiejszej publikacji, "emocje są narzędziem, które mózg wykorzystuje, żeby utrzymać nas przy życiu".

"Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są ok" Andersa Nansena i Matsa Wänbalda to książka, która pozwala zrozumieć skąd się biorą emocje, jak na nas wpływają, co się dzieje w naszych mózgach. I choć znajdziecie tu trochę teorii, to nie myślcie, że to nudna pozycja. Autorzy tłumaczą różne zagadnienia prosto i konkretnie, a przy tym posługują się zrozumiałym językiem i praktycznymi przykładami.

Choć książka porusza trudne tematy takie jak lęki, fobie czy depresja, to czytelnik nie czuje się przytłoczony. Co więcej, w moim odczuciu autorzy dają nadzieję, że trudne emocje mijają i można sobie z nimi poradzić. Podkreślają jednocześnie jak ważne jest korzystanie z pomocy, gdyż nie zawsze jesteśmy w stanie sami poradzić sobie z tym, co się dzieje w naszych głowach.

Uwagę czytelnika przykuwają także barwne ilustracje wraz z hasłami, które dla niektórych mogą wydawać się oczywiste, ale uważam, że są one bardzo trafne. Sama nad niektórymi zatrzymałam się na dłużej, bo skłoniły mnie do refleksji.

Do kogo jest skierowana ta książka? Do każdego. Owszem - dzieci z niej za wiele nie zrozumieją, ale myślę, że już nastolatkowie jak najbardziej mogą po nią sięgnąć. I oczywiście dorośli.

"Zrozum swój mózg" to wartościowa lektura i choć do książek tego typu często podchodzę z rezerwą, to w tym przypadku cieszę się, że ją przeczytałam.

Tak naprawdę każdego dnia doświadczamy wielu emocji. Są one różne - od tych pozytywnych po negatywne. Gdyby ludzie odczuwali same pozytywne emocje też nie byłoby dobrze, ponieważ nie docenialiby ich. Zadaniwm pozytywnego uczucia jest motywowanie nas do osiągnięcia nowych celów. Książka tak naprawdę opowiada o emocjach - dlaczego istnieją i co mogą powodować. Mózg wykorzystuje emocje aby utrzymać nas przy życiu. Wydaje nam się, że emocje sa odpowiedzią lub reakcja na coś zewnętrznego, lecz powstające w mózgu emocje są opisem lub podsumowaniem tego co dzieje się wokół nas i w naszym ciele. Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na emocje, w tym ja. Dzięki temu potrafię odczytywać emocje innych ludzi, jednakże czasem to bywa męczące i wolałabym nie mieć tej umiejętności. Autor porusza również temat emocji jak stres, lęk, fobia, smutek, depresja, czy panika. Mózg trochę przeinacza nasze wspomnienia. Tak naprawdę gdy jesteśmy z kimś to może pomóc na stres oraz smutek. Czujemy się wtedy mniej samotni. W książce jest zawartych wiele rad - niby oczywistych, jednakże można było o nich zapomnieć wśród codziennych trosk 💚

54 użytkowników ma tytuł Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK na półkach dodatkowych

Anders Hansen
Anders Hansen
Szwedzki lekarz, specjalista w dziedzinie psychiatrii w Instytucie Karolinska, cieszący się dużą popularnością w Szwecji. W swoich książkach w zrozumiały sposób tłumaczy najnowsze odkrycia neurobiologii oraz wyjaśnia, jak możemy wykorzystać je w codziennym życiu. Za "Wyloguj swój mózg" otrzymał prestiżową nagrodą The Health Award of the Year.

Cytaty z książki Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK

Dodaj cytat z książki Zrozum swój mózg. Skąd biorą się emocje i dlaczego są OK