Kobieta z blizną

Okładka książki Kobieta z blizną autora Katarzyna Dacyszyn, Irena A. Stanisławska, 9788328712423
Okładka książki Kobieta z blizną
Irena A. StanisławskaKatarzyna Dacyszyn Wydawnictwo: Muza reportaż
reportaż
2019-11-13
2019-11-13

Kup Kobieta z blizną w ulubionej księgarnii

Kobieta z blizną

Oceny książki Kobieta z blizną

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta z blizną

„Kobieta z blizną” to wstrząsająca opowieść Katarzyny Dacyszyn – projektantki mody, która padła ofiarą brutalnego ataku kwasem ze strony stalkera w łódzkim sądzie. Książka odsłania kulisy wieloletniego prześladowania, dramatycznego aktu przemocy oraz długiej i bolesnej walki o powrót do życia po koszmarze.

Lektura jest tak przerażająca, że ciężko mi było spokojnie oddychać – nie tylko ze względu na sam opis ataku i jego skutków, ale też uświadamia, jak niewydolny jest system prawny wobec osób prześladowanych – co sama doskonale odczułam kilkanaście lat temu. Znałam historię Kasi Dacyszyn z mediów, a mimo to szczegóły zawarte w książce były dla mnie szokujące, ale jednocześnie poznałam niezwykłą siłę i determinację bohaterki, która nie pozwoliła, by tragedia ją złamała.

Dzieli się świadectwem obecności Boga w swoim życiu oraz filozofią samoakceptacji. Katarzyna, mimo dramatycznych doświadczeń, pozostała piękną i silną kobietą, która po ataku potrafiła na nowo docenić wartość życia.

Lektura jest tak przerażająca, że ciężko mi było spokojnie oddychać...

Nie wiem czy to kwestia tego, że czytałam w formie ebooka, ale czytałam ją na tyle długo, że nie pamiętam z czyjego polecenia ją zaczęłam. Temat istotny, ale nie mogłam się wczytać w tę historię. Może forma wywiadu rzeki mi nie odpowiadała. Niemniej jednak dotrwałam do końca.

"Kobieta z blizną" to wywiad z Katarzyną Dacyszyn - kobietą, która została oblana kwasem siarkowym przez stalkera. Bardzo przejmująca historia o kobiecie, której życie w ciągu kilku sekund zmieniło się w piekło. Jej siła, determinacja i poczucie humoru w obliczu tragedii pozwoliło jej nie załamać się i przekuć straszny atak w coś pozytywnego. Kasia po wielu przeszczepach i operacjach, dalej walczyła o sprawiedliwość i udało jej się wywalczyć dla swojego oprawcy 25 lat więzienia. Działa również w Fundacji na rzecz stalkingu.

363 użytkowników ma tytuł Kobieta z blizną na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Kobieta z blizną na półkach dodatkowych

Okładka książki Alkoiluzja. Wyjście z alkoholowej sekty Robert Rutkowski, Irena A. Stanisławska
Alkoiluzja. Wyjście z alkoholowej sekty Robert Rutkowski, Irena A. Stanisławska
Okładka książki Przedszkolak. Wielki mały człowiek. Rozwój, wychowanie, zabawa Aleksandra Piotrowska, Irena A. Stanisławska
Okładka książki Toksyczna matka Robert Rutkowski, Irena A. Stanisławska
Toksyczna matka Robert Rutkowski, Irena A. Stanisławska
Okładka książki Nieboskie stworzenia. Jak Kościół wyklucza Tomasz Jaeschke, Irena A. Stanisławska, Dorota Sumińska
Okładka książki Jak tu nie zwariować. Na herbatce u psychiatry Edward Krzemiński, Irena A. Stanisławska
Okładka książki Między nami samicami. O kobietach, mężczyznach i życiu A. Piotrowska, Irena A. Stanisławska, Dorota Sumińska

Tabu Bernadeta Prandzioch
Tabu
Bernadeta Prandzioch
Tabu - Bernadetty Prandzioch to moje pierwsze spotkanie z autorką. Musze przyznać, że mimo początkowej niechęci - bardzo udane. Tabu to kryminał osadzony w mazurskim klimacie. Wiktor Janosz - psychiatra z Warszawy ,który w Węgorzewie szuka ucieczki od problemów osobistych i zawodowych, jest świadkiem próby samobójczej jednego z pacjentów szpitala w którym pracuje. Pacjentem tym jest Zygmunt Milewski, były więzień skazany za morderstwo. Jednak kilka zdań sprawia, że Wiktor zaczyna wątpić, w winę Zygmunta. Tak oto zaczynają się poszukiwania informacji z przeszłości. Autorka prowadzi nas w labirynt kłamstw i powiązań, która żądzą Węgorzewem od czasów powojennych. Powoli buduje klimat i obraz powiązań, które ciężko przerwać. Pokazuje jak sznurki władzy potrafią zniszczyć jednego człowieka, by ratować innego... W tym wszystkim nie zabraknie drugiego tła - czyli życia osobistego głównego bohatera, jego problemów. Barwę do książki wprowadził przyjazd do miasta Judyty Sochy - dziennikarki, którą na pomoc w rozwikłaniu tajemnicy wezwał Wiktor. Tyle, że tu też pojawia się trudność. Judyta to najlepsza przyjaciółka żony Wiktora, która przecież wyrzuciła go z domu za skandal jaki wywołał przez relacje z pacjentką w Warszawie. Ale Judytę da się polubić. Czym bliżej odkrycia prawdy są Wiktor i Judyta, tym bardziej niebezpiecznie robi się śród nich. Powybijane szyby i poprzebijane opony to nie najgorsze co noże ich spotkać. Bardzo dobra książka.
KailaaMoor - awatar KailaaMoor
Obłęd Justyna Kopińska
Obłęd
Justyna Kopińska
Ni to powieść, ni reportaż – takie ni to, ni sio. Ale jeśli autorka potrzebowała właśnie takiej formy, by zdemaskować kolejne absurdy, wypaczenia i cienie naszej rzeczywistości, to niech jej będzie. Nie zachwyca mnie forma, ale chylę czoła przed tematyką i odwagą w obnażaniu kolejnych społecznych patologii.O matko! A gdybym tak to ja do takiego szpitala trafiła, choćby na chwilę albo ktoś z moich bliskich? Nie jest to „Lot nad kukułczym gniazdem "– i ocean mu do niego brakuje – ale momentami emocje targały mną porównywalnie. Tym bardziej, że „Lot…" dział się gdzieś tam w świecie, a „Obłęd", u nas, za miedzą, nawet się domyślam gdzie. To ten rodzaj lektury, po której trudno od razu wrócić do codzienności. Zostawia niepokój, uczucie duszności i pytanie, czy to, co czytamy, naprawdę dzieje się tu – u nas. To nie jest książka, którą się lubi – to książka, która się wrzyna w pamięć. I nie chodzi o to, czy za miesiąc, czy dwa będę pamiętać szczegóły, ale problem na pewno. Choć „Obłęd” momentami przytłacza i choć daleko mu do literackich wyżyn, warto po niego sięgnąć, żeby spojrzeć prawdzie w oczy. Bo czasem trzeba poczuć dyskomfort, żeby naprawdę coś zobaczyć. A teraz wezmę w obronę formę tej książki. Jeśli ktoś liczył na klasyczny reportaż – to rzeczywiście może czuć się zawiedziony — ale to jego problem. Autorka napisała tak, jak chciała i jak mogła. I przede wszystkim, jak uznała za słuszne. Może właśnie ta forma była jej tarczą – przed światem, przed emocjami, przed samą sobą. Bo spróbujcie choć przez chwilę wejść w to, w czym ona tkwiła przez lata zbierając materiały: w tym gęstym, lepkim świecie zła, bólu i bezsilności. Niech więc forma będzie, jaka jest. Jeśli pomogła przetrwać ZŁO i opowiedzieć prawdę, to znaczy, że była właściwa.
Ewa Kowalska - awatar Ewa Kowalska
oceniła na75 miesięcy temu
Zapomnij o nim Małgorzata Garkowska
Zapomnij o nim
Małgorzata Garkowska
Historia trójki młodych ludzi, całkowicie sobie obcych których połączy los. Mocno poturbowani przez życie dostają kolejną szansę na to by zacząć wszystko od początku. Czy ją wykorzystają? albo czy raczej życie tym razem ich oszczędzi? Artur to dobry i wrażliwy mężczyzna. Niedawno zamieszkał ze swoją narzeczoną Kasią. Dużo pracuje i to na dodatek w systemie zmianowym. Mimo to stara się znajdować czas dla ukochanej i robi wszystko by kobiecie niczego nie zabrakło. Ona nie umie tego docenić. Ciągle ma o wszystko pretensje, obraża się, brzydzi się jego dotyku (nie chodzi tu tylko o seks, a o zwykłe muśnięcie dłonią). Mężczyzna nie wie jak ma rozmawiać z ukochaną, ani co dalej robić do czasu aż znajduje ją między udami innego mężczyzny. Anna spodziewa się swojego pierwszego dziecka i szykuje się do ślubu z mężczyzną swojego życia. Niestety na krótko przed uroczystością kobietę spotykają dwie tragedie. Może liczyć na wsparcie ojca i nadopiekuńczej matki. Gdy już wydaje jej się, że zaczyna stawać na nogi na jaw zaczynają wychodzić rodzinne sekrety, które burzą jej dotychczasowy spokój. Ewelina jest młodą i naiwną (za co nie można jej winić) dziewczyną. Pada ofiarą ofiarą mężczyzny, który postanowił zabawić się jej kosztem. Jak wiadomo upojna noc bez zabezpieczeń ma swoje konsekwencje, a mężczyzna zamiast poczuć się do odpowiedzialności po prostu znika. Ewelina musi szybko dorosnąć do roli matki. Uważam, że Pani Małgorzata prezentuje bardzo wysoki poziom pisarski. Bardzo umiejętnie zbudowała swoje postaci i cały świat w jakim się poruszają. Język jest zróżnicowany i odpowiedni dla każdego bohatera książki zgodny z jego wykształceniem i statusem społecznym. Sprawia że od książki ciężko się oderwać, nie można się przy niej nudzić a nawet doprowadza do łez i wybudza uśpione pokłady empatii. Mimo, że nigdy czegoś podobnego nie przeżyłam to bardzo współczułam trójce głównych bohaterów. Ich zmaganiom z trudami życia i autentycznie cieszyłam się gdy wyszli na prostą. Jest jednak mała drobna uwaga jak dla mnie zbyt idealistycznie wykreowała postać Anny. Nie wierzę, że istnieją tacy ludzie, którzy zrobią niemalże wszystko dla zupełnie obcej osoby - dadzą pracę, przygarną pod swój dom i jeszcze opłacą pobyt w prywatnej klinice. Zgoda jest tam mowa, że leczenie jest objęte pakietem medycznym, ale nie wszystko. Można jednak przymknąć oko na tę drobną niedogodność i cieszyć się dobrą lekturą.
Paulina - awatar Paulina
oceniła na99 miesięcy temu

Cytaty z książki Kobieta z blizną

Irena A. Stanisławska Kobieta z blizną Zobacz więcej