(Nie)zwyczajna

- The Fragile Ordinary
- 2019-06-05
- 2019-06-05
- Sylwia Chojnacka
Ciepła i piękna powieść bestsellerowej autorki „New York Timesa” opowiada o tym, że warto marzyć i trzeba zrozumieć siebie.
Nazywam się Comet Caldwell.
I nienawidzę swojego imienia.
Ludzie spodziewają się niesamowitych rzeczy po dziewczynie o imieniu Comet. Kogoś wyluzowanego, kogoś, kto potrafi rozświetlić pokój, tak jak kometa przemierzająca niebo.
Ale Comet nigdy nie lubiła być w centrum uwagi. Nie może się doczekać, aż ukończy liceum w Edynburgu i wyjedzie studiować gdzieś daleko.
Nowy uczeń Tobias King przeprowadza się ze Stanów i powoduje zamieszanie w szkole, a Comet sądzi, że rozgryzła tego bad boya. Jednak potem bohaterowie są zmuszeni pracować razem nad szkolnym zadaniem i zaczyna się między nimi tworzyć wyjątkowa więź.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup (Nie)zwyczajna w ulubionej księgarni
Oceny książki (Nie)zwyczajna
1720 użytkowników ma tytuł (Nie)zwyczajna na półkach głównych- Przeczytane 1 185
- 2019 73
- 2020 29
- 2021 20
- Legimi 19
- E-book 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce (Nie)zwyczajna
Można powiedzieć, że przeczytałam tą książkę po raz drugi (wcześniej przeczytana pod tytułem "(Nie)zwyczajna"). Czułam się jednak jakbym czytała ją po raz pierwszy, mimo poczucia de ja vu. Uwielbiam wszystko co napisze Samantha Young - moja ulubiona pisarka. Polecam gorąco :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco przerysowane i nużące... Główny bohater, kreowany na tego dobrego, wrażliwego, (i gdzieś głęboko w środku inteligentnego),na zewnątrz ordynarnego bad boya już naprawdę się przejadł...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając wiedziałam, że to pozycja dla nastolatków, ale nawet jak na historię dla młodszych czytelników, było to po prostu stratą czasu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ całą sympatią do twórczości autorki muszę przyznać, że znacznie lepiej bawię się podczas czytania książek o dorosłych bohaterach. Kolejny raz książka porusza ważną tematykę i żałuję, że sięgnęłam po nią tak późno
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest pełna niezwykłych cytatów oraz pokazuje oraz pokazuje niezwykłą historię nieśmiałej dziewczyny i chłopaka ze Stanów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna pozycja młodzieżowa o wychodzeniu z bezpiecznej skorupy w której niektórzy chronią się żeby życie nie dało nam w kość
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię różne odsłony Samanthy Young i ta również mi się spodobała. Nie była to lekka historia, choć może się wydawać że to nastoletni romans okraszony kilkoma dramatami. Ale jednak było tam coś więcej, o wiele więcej. Książka niejednokrotnie mnie poruszyła. Może fabuła nie była doskonała, ale problemy w niej zawarte i podjęte rozwiązania kilka razy skłoniły mnie do refleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to''Życie jest zbyt krótkie, [...]. Nie marnuj go na udawanie kogoś, kim nie jesteś.''
Oboje okazali się dla siebie kotwicą.
Szczerze? Już po nawiązaniu współpracy z wydawnictwem, zanim dotarła to mnie ta ksiażka, miałam okazję przeczytać kilka innych historii young adult. Niestety po nich stwierdziłam, że jestem już za stara na tego typu powieści, więc byłam przestraszona, że ten tytuł też nie podejdzie mi do gustu. Nie zrozumcie mnie źle, lubię ten gatunek, lecz już nastoletni bohaterowie, to zdecydowanie nie mój klimat.
Ale ta książka mnie zaskoczyła, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nie spodziewałam się takiego rozwoju sytuacji i takich wątków.
Już Wam wyjaśniam.
Poznajemy Comet - nieśmiałą dziewczynę, o oryginalnym sposobie ubierania, której pasją są książki i pisanie poezji. Przez przypadek w projekcie szkolnym jest w duecie z nowym uczniem, popularnym bad boyem - Tobiasem.
Po ostatnich moich niemiłych doświadczeniach, myślałam, że znajdzie się tam kilka pustych dialogów, on wykrzesi z niej materiał na napopularniejszą, szaloną dziewczynę i tadam - szczęśliwe zakończenie. I wiecie co? W jakim ja byłam błędzie!
Autorka poruszyła takie tematy, że nawet dorosłych ludzi wprawia w konsternację - pozwala spojrzeć trochę z innej perspektywy na poszczególne sprawy. Ukazuje, że grubiańskie i bezczelne zachowanie, nie jest tylko przyczyną, że człowiek jest najzwyczajniej w świecie głupi, ale często jest pancerzem, za którego fasadą, kryje się ogrom bólu, jakie zafundowało nam życie.
Ta książka opowiada o pierwszej miłości, stracie, problemach, braku sił do walki, słabościach, odrzuceniu
i nie radzeniu sobie z przykrą rzeczywistością, która przytłacza każdego, w mniejszym lub większym stopniu. O tym, że potrzebujemy miłości i uwagi naszych bliskich.
Mamy tu obraz nastolatków, którzy walczą o swoje marzenia, ale także takich, którzy myślą o tym jak przetrwać każdy dzień i utrzymać się na powierzchni, aby nie spaść na dno.
Lektura dla nastoletnich czytelników, lecz przyznam się, że jako mama, cieszę się, że przeczytałam tę historię. Czasem zapominamy o tym, że teraz z pozoru błahe problemy dla nas - dorosłych, to wielkie przeżycia dla nastolatków i jeśli nie ukażemy im wsparcia, czy nie zaoferujemy rozmowy, niestety może skutkować to niewyobrażalną katastrofą. Uważajmy, aby nie było po prostu za późno.
Miłego dnia!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOboje okazali się dla siebie kotwicą.
Świat ma tak wiele do zaoferowania, zwłaszcza młodym ludziom, którzy dopiero zaczną go poznawać coraz bardziej dojrzałymi oczami. Jednak ten sam świat może tak samo brutalnie odzierać z naiwnych złudzeń i nadziei, co szybko może zniechęcić. Ale czy warto poddawać się po pierwszych niepowodzeniach, skoro tak wiele jest jeszcze i do odkrycia i do przeżycia?
Comet kocha książki. W fikcyjnych światach znajduje ukojenie i tak potrzebną jej ucieczkę od rzeczywistości. Choć ma dwie przyjaciółki to one nie są w stanie w pełni jej zrozumieć. Jej potrzeba samotności, unikanie interakcji i zwykłych dla nastolatków rozrywek są zdumiewające. Lubi wyróżniać się oryginalnymi strojami, być może dlatego, że w domu jest zupełnie niezauważana. Choć jej potrzeby są zaspokajane, to nie zna ciepłych, rodzicielskich uczuć, a jej mama i tata często zwyczajnie zapominają o jej istnieniu. Swój ból wyraża w tworzonej poezji, jednak nie potrafi się nią z nikim dzielić. W końcu w mniemaniu Comet lepiej jest zamknąć się w swoim własnym świecie.
Tobias pochodzi z Ameryki i wzbudza spore zainteresowanie w miejscowym liceum. Nie wiadomo o nim wiele, jednak pomimo intrygującej aparycji zyskującej aprobatę płci przeciwnej, jego podejście do szkoły pozostawia wiele do życzenia. Podobnie jak fakt, że czas wolny spędza z podejrzanymi chłopakami, którzy nie cieszą się najlepszą reputacją. Jednak łatwo jest oceniać powierzchownie, a Tobias być może skrywa o wiele więcej przed światem, niż ma ochotę pokazać.
„The Fragile Ordinary” to książka o młodych ludziach, jednak porusza na tyle uniwersalne tematy, że również dorośli wyniosą z tej lektury coś dla siebie. Znający pióro Young wiedzą, że można od niej oczekiwać wysokiego poziomu tworzonych historii i nie inaczej jest w tej propozycji. Choć poruszamy się w świecie szkolnych rozterek i pierwszych miłości to na próżno szukać tu infantylności, czy irytującej niedojrzałości postaci. Bowiem bohaterowie, choć młodzi, niosą już na swoich barkach spory ciężar, który pcha ich ku takim, a nie innym ścieżkom życiowym, niekoniecznie dla nich dobrych. Ale życie to trudna sztuka wyborów i idealnie obrazuje to fabuła powieści. Ponadto Autorka decyduje się podjąć wątek dotyczący uzależnienia i jego destrukcyjnego wpływu na młodych ludzi, prześladowania w szkole, czy rodzinnych problemów, które mają znaczący wpływ na dojrzewające dzieci. To także opowieść, która skłania do refleksji nad tematem rodzicielstwa, ale i zdrowej, nietoksycznej miłości i związków ogółem oraz pochopnym ferowaniem wyroków na temat innych ludzi, z czym mamy problem również w dorosłym życiu. Znajdziemy tu także wiele wierszy Comet, których zamieszczenie sprawia, że książka wywiera wrażenie jeszcze bardziej dopracowanej. A dodatkowo możemy obserwować rozwój dość nieoczekiwanej miłości dwojga samotnych nastolatków, którzy mogą wybrać siebie. Ale czy wybiorą? Warto to sprawdzić, sięgając po kolejną pozycję spod pióra niezawodnej Samanthy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toComet kocha...
„The fragile ordinary” to ponowne wydanie ”(Nie)Zwyczajnej” autorstwa Samanthy Young.
On jest chłopakiem, o którym marzy każda dziewczyna. Zbuntowany, krnąbrny i odważny - totalne przeciwieństwo Comet, a jak wiemy, takie lubią się przyciągać. Czy tych dwoje ma szansę na miłość?
W realnym życiu pewnie nie, ale to tylko czyjaś fantazja, a w nich wszystko jest przecież dozwolone.
Dlaczego kręcą nas takie historie? Bo chcemy choć przez chwilę w nie wierzyć, poczuć się jedyne i wyjątkowe, wybrane spośród wielu przez faceta, który mógłby mieć tysiące innych, ale chce tylko nas.
Wybrzmiewa tu też inna myśl: „Przyjaciele to rodzina, którą wybieramy sami". Podczas gdy relacje Comet z rodzicami praktycznie nie istnieją, dziewczyna zawsze może liczyć na swoje przyjaciółki.
Young świetnie buduje napięcie, wciągając czytelnika w wir rozgrywających się wydarzeń. Książka opowiada o nastolatkach i sądzę, że nie ma żadnych limitów, gdy chodzi o wiek. Przyjemnie było przypomnieć sobie, jak wygląda pierwsze zauroczenie, wielkie nadzieje i spektakularne rozczarowania, a autorka bardzo sprawnie oddała wszystkie targające bohaterką uczucia.
Od dawna czytuję powieści Samanthy i jest jedną z niewielu pisarek w swoim gatunku, po którą sięgam bez chwili zastanowienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toComet to wrażliwa, nieśmiała i wycofana dziewczyna wyrażająca się w szalonym doborze ubrań; córka dwojga artystów, dla których w dużej mierze jest niewidzialna.