Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze. Sister Jesme
Siostra Jesme, zakonnica z południowoindyjskiego stanu Kerala, wystąpiła z zakonu karmelitanek po trzydziestu trzech latach życia w stanie duchownym. Jak sama twierdzi, w normalnej sytuacji byłaby ostatnią osobą, która uczyniłaby taki krok, jednak nie miała wyjścia - władze zakonne za wszelką cenę starały się zepchnąć ją na margines życia zawodowego i klasztornego. Kiedy inne metody zawiodły, próbowano poddać ją leczeniu psychiatrycznemu. Ona sama pochodziła z dobrej, zamożnej rodziny praktykujących katolików. W wieku siedemnastu lat, podczas zorganizowanych przez uczelnię rekolekcji, miała mistyczne przeżycie, po którym postanowiła wstąpić do zakonu. Autorka obserwowała rozmaite nieuczciwe praktyki i nieprawidłowości w zakonie.
Kup Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze. Sister Jesme w ulubionej księgarni
Oceny książki Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze. Sister Jesme
22 użytkowników ma tytuł Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze. Sister Jesme na półkach głównych- Przeczytane 13
- Reportaż, literatura faktu 1
- Allegro antykwariaty 1
- Z życia wzięte 1
- 📚 szafka P 1
- Filia 34 1
- 2022 1
- - Opatów 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze. Sister Jesme
Dobrze mi się ją czytało. Wciągnęła mnie.
Dobrze mi się ją czytało. Wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgodnie z tytułem autobiografia wykształconej katolickiej zakonnicy w Indiach. Przerażająca historia, pełna mobbingu, oszustw a nawet molestowania seksualnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy brak talentu literackiego autorki ale książkę ciężko się czyta...totalny bełkot. Polecam tylko z względu na temat,jako ciekawostkę.