Materiał ludzki

- Agata Stec i Artur Kamiński (tom 2)
- 2019-06-04
- 2019-06-04
Druga po "Boskiej proporcji" część cyklu kryminalnego z Agatą Stec.
Po zakończonym śledztwie w sprawie morderstwa w gdańskim parku Oliwskim w niewyjaśnionych okolicznościach znika główny świadek w sprawie. Komisarz Agata Stec nie ustaje w poszukiwaniach mężczyzny, z którym łączyły ją nie tylko służbowe relacje. Brak efektów w połączeniu z mnożącymi się pytaniami i wątpliwościami popycha policjantkę do podjęcia desperackich kroków.
Tymczasem w niewielkiej wsi na Kaszubach dochodzi do makabrycznego odkrycia. Dwie młode kobiety znaleziono przywiązane do pali pośrodku pola i obrośnięte kwitnącymi powojnikami. Po tym, jak Agata ratuje życie jednej z nich, jej losem zaczyna interesować się brat policjantki, psycholog Artur Kamiński, nie tylko w celu udzielenia pomocy niedoszłej ofierze…
Kup Materiał ludzki w ulubionej księgarni
Oceny książki Materiał ludzki
2057 użytkowników ma tytuł Materiał ludzki na półkach głównych- Przeczytane 1 434
- 2019 49
- 2021 25
- 2020 19
- 2023 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Materiał ludzki
Drugi tom trylogii z komisarz Agatą Stec nie daje czytelnikowi chwili wytchnienia. „Materiał ludzki” zaczyna się od sceny, która natychmiast ustawia ton całej powieści - porwanie głównej bohaterki i przeniesienie jej w sam środek koszmaru rozgrywającego się na kaszubskiej prowincji. Borlik od pierwszych stron pokazuje, że tym razem stawka jest znacznie wyższa, bo zagrożone zostaje życie samej śledczej.
Odnalezienie dwóch kobiet przywiązanych do pali, w makabrycznej, niemal rytualnej scenerii, uruchamia śledztwo pełne niedopowiedzeń, lokalnych tajemnic i gęstej atmosfery małej społeczności, w której „wszyscy wszystko wiedzą”, ale nikt nie mówi prawdy wprost. Jedna z ofiar przeżywa - i to właśnie ten fakt staje się kluczowy dla dalszego rozwoju fabuły. Sprawa szybko okazuje się znacznie bardziej złożona, niż sugerują pierwsze tropy.
Agata Stec w tym tomie wychodzi na pierwszy plan. Poznajemy ją nie tylko jako bezkompromisową policjantkę, ale też kobietę zmagającą się z samotnością, impulsywnością i ciężarem odpowiedzialności. Jej decyzje bywają ryzykowne, czasem balansują na granicy rozsądku, ale są spójne z charakterem bohaterki, wrażliwej na cudzą krzywdę i upartej w dążeniu do prawdy.
Istotną rolę ponownie odgrywa Artur Kamiński, brat Agaty, psycholog i mistrz manipulacji. Choć tym razem pojawia się rzadziej, jego obecność wciąż budzi niepokój. Relacja rodzeństwa wyraźnie się zmienia: zaufanie kruszeje, a Agata zaczyna dostrzegać, że Artur nie zawsze działa z pobudek, które deklaruje. Równolegle pojawia się nowa postać, Paweł Wilk, lokalny policjant, który od początku wzbudza podejrzenia i zdaje się bardziej chronić tajemnice wsi niż pomagać w ich odkrywaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Materiał ludzki” to mroczny, wciągający thriller kryminalny, który trzyma w napięciu od pierwszych stron. Autor świetnie buduje atmosferę grozy i niepewności, a skomplikowani bohaterowie dodają historii głębi psychologicznej. Fabuła pełna zwrotów akcji sprawia, że trudno odłożyć książkę, a zakończenie długo zostaje w pamięci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonajslabsza ksiazka z calej trylogii
najslabsza ksiazka z calej trylogii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część z serii kryminalnej o Agacie Stec również mocno mnie zaskoczyła. Książkę czyta się mega szybko, wciągnęła mnie już od pierwszej strony i przez napięcie oraz ten duszący klimat, który otaczał mnie podczas lektury dość ciężko odłożyć nawet na chwilę. Książka została mi na długo w pamięci po przeczytaniu, po prostu wpasowała się idealnie w moje klimaty. Uwielbiam książki, które nie idą skrótami tylko podrzuca co chwilę czytelników kolejne zagadki i co chwilę się zastanawiałam kto tak naprawdę jest sprawcą? Poruszane są tutaj również ważne tematy takie jak obsesja na czyimś punkcie, trauma oraz gdzie tak naprawdę ktoś ma granice moralne. Autor w rewelacyjny sposób potrafi wykreować bohaterów, są oni wielowymiarowi i wyraziści przez co można wyrobić sobie o nich zdanie. Mnie najbardziej spodobał się brat Agaty- doktor wydaje się wiedzieć wszystko i jest bardzo tajemniczy. Choć główna bohaterka zyskała w tej części w moich oczach. Tutaj bardziej pokazała się jako silna kobieta, która nie pozwoli sobie na wejście na głowę. Scena z uratowaniem psa była rewelacyjna. Ciężko mi powiedzieć, która część bardziej mi się podobała bo się trochę różnią jednak obie były świetne i na pewno sięgnę po kolejne tomy. I z czystym sumieniem mogę polecić tę serię fanom takich ciężkich i gęstych klimatów. Autor świetnie buduje napięcie, nie używa tanich sztuczek i nie pokazuje wszystkiego na raz tylko rzuca kąski czytelnikowi. Cały czas miałam wrażenie, że za chwilę coś się wydarzy co zmieni bieg historii. Tak jak wspomniałam osobiście polecam i z chęcią przeczytam kolejne części. Jestem ciekawa jak potoczą się dalsze losy bohaterów.
Kolejna część z serii kryminalnej o Agacie Stec również mocno mnie zaskoczyła. Książkę czyta się mega szybko, wciągnęła mnie już od pierwszej strony i przez napięcie oraz ten duszący klimat, który otaczał mnie podczas lektury dość ciężko odłożyć nawet na chwilę. Książka została mi na długo w pamięci po przeczytaniu, po prostu wpasowała się idealnie w moje klimaty. Uwielbiam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównie dobra jak "Boska proporcja" ,świetnie się słuchało. Polecam
Równie dobra jak "Boska proporcja" ,świetnie się słuchało. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny kryminał osadzony w trójmiejskich realiach. Czyta się!
Rewelacyjny kryminał osadzony w trójmiejskich realiach. Czyta się!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra kolejna część ale wolna rozgrywa się historia więc wszystko się tak wydłuża dobrze że końcówka zachęca do przeczytania 3 tomu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając drugą część cyklu o Agacie Stec mniej się męczyłam niż przy pierwszej, jednak niejakie zadziwienie, żeby nie powiedzieć szok, nieustannie mi towarzyszyło. To, co podejrzewałam przy pierwszym tomie, tym razem już było pewnością, ale i tak zaskakiwała mnie ilość zdeprawowanych moralnie bohaterów. Żal mi było Agaty, że ma wokół tyle indywiduów o wątpliwej moralności.
Niemniej była to dla mnie zajmująca lektura w czasie nużącej podróży pociągiem.
Czytając drugą część cyklu o Agacie Stec mniej się męczyłam niż przy pierwszej, jednak niejakie zadziwienie, żeby nie powiedzieć szok, nieustannie mi towarzyszyło. To, co podejrzewałam przy pierwszym tomie, tym razem już było pewnością, ale i tak zaskakiwała mnie ilość zdeprawowanych moralnie bohaterów. Żal mi było Agaty, że ma wokół tyle indywiduów o wątpliwej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgata Stec ponownie musi rozprawić się z seryjnym zabójca.. Pewnego dnia ktoś ją porywa, a ona nie wie dlaczego? Udaje jej się oswobodzic, a na polu, na które ją wywiózł porywacz znajduje kobiety przywiązane do pala. Kim jest świr, który może zrobić coś takiego? I jaki ma motyw? Agata ma zamiar złapać zwyrodnialca za wszelką cenę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka. Dużo się dzieje. Jest trochę wątków i warto przeczytać książkę na dwa trzy razy, aby nie wracać i przypominać sobie, kto jest kto i co jest co... Bardzo osobliwa postać Agaty Stec (podoba mi się),i jej brata Artura (intrygujący) W pewnym sensie nie są to tuzinkowe osoby - nie napisze "są siebie warci", ale...No i postać aspiranta Pawła Wilka...."nosił wilk razy kilka..."Czekam z niecierpliwością co dalej z Arturem, bratem Agaty i sięgam po trzecią część... Pozdrawiam czytających:-)
Dobra książka. Dużo się dzieje. Jest trochę wątków i warto przeczytać książkę na dwa trzy razy, aby nie wracać i przypominać sobie, kto jest kto i co jest co... Bardzo osobliwa postać Agaty Stec (podoba mi się),i jej brata Artura (intrygujący) W pewnym sensie nie są to tuzinkowe osoby - nie napisze "są siebie warci", ale...No i postać aspiranta Pawła Wilka...."nosił wilk...