Oszukana

- Lena (tom 1)
- Edipresse
- 2019-05-15
- 2019-05-15
- kłamstwo literatura polska manipulacja niebezpieczeństwo obsesja samotność strach szantaż thriller ucieczka od życia
Jestem Lena, mam dwadzieścia trzy lata, interesuję się fotografią, mieszkam w uroczej willi nad jeziorem. W wielkim domu, otoczonym lasem, tylko ja, mój chłopak i nasz pies. Jednym wyda się to romantyczne, innym mroczne, nic z powyższych, dla mnie to prostu idealna kryjówka. Musiałam uciekać, musiałam się gdzieś schować, nie chciałam umrzeć. Żyję chwilą, stronię od ludzi, codziennie przekonuję siebie, że moje wcześniejsze życie nie istniało. Tak jest prościej. Gdy się w kółko powtarza kłamstwa, w końcu zaczyna się w nie wierzyć. Ale to tylko część prawdy o mnie. Tak jak Ty mam swoje tajemnice i lęki. Najbardziej boję się, że jeśli przeszłość mnie odnajdzie, zginę! To co mi się przydarzyło, równie dobrze mogło spotkać Ciebie. Uważaj na siebie i pamiętaj, niektórzy ludzie kłamią.
- 2 025
Słyszałam wyłącznie dobre opinie o książkach autorki. Mimo, że główna bohaterka jest dość irytująca, sięgnę po kolejną część.
Pokaż mimo toTrzymajacy w napieciu thriller. Na pewno sięgnę do pozostalych książek tej autorki.
Pokaż mimo toZacząłem czytać od II tomu i to był błąd.
Zacząłem czytać od II tomu i to był błąd.
Pokaż mimo toW tej historii, czym bardziej poznajemy krok po kroku losy Leny i innych osób, tym bardziej wciągająca jest całość.
Ech, a miałem tak duże nadzieje co do prozy pani Magdy... Ta książka nie jest w żaden sposób zła - to po prosto kolejna przeciętna powieść, jakich teraz powstają miliony. Nie mogę o niej powiedzieć nic złego - może poza tym, że miałem znacznie większe oczekiwania. Ale tak zupełnie uczciwie oceniając - książka ma spójną fabułę, postacie dają się polubić i przywiązać do siebie. Trzyma w napięciu i nie "męczy" się jej czytając. To przynajmniej tyle dobrego. Osobiście nie lubię chwytów z wpuszczaniem czytelnika świadomie w maliny, po to, by na końcu obrócić kota ogonem - ta przysłowiowa strzelba na ścianie, o której pisze się już w pierwszym rozdziale i przypomina w każdym kolejnym. A w ostatnim okazuje się, że wisiała ona w mieszkaniu kogoś zupełnie innego. No ale tak jest teraz w każdym thrillerze...
więcej Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z tą autorka. Bardzo fajna i ciekawa książka. Niesamowite wrażenie zrobiła na mnie. Choć to zakończenie...... Chętnie sięgnę po inne książki Pani Magdy.
Pokaż mimo toBardzo spodobała mi się Idealna tej autorki więc sięgnęłam po kolejną jej książkę - Oszukaną i... bardzo się rozczarowałam.
Oszukana była nudna i bardzo przwidywalna.
Pokaż mimo toOszukana była nudna i bardzo przwidywalna.
Ciekawa i interesująca książka. Wyciągnęłam się w historię Leny. Przyjemnie się czyta, jest ciekawie napisana. Podoba mi się w książkach narracja ze strony różnych bohaterów.
Pisząc ocenę zorientowałam się że są jeszcze 2 części o czym nie miałam pojęcia. Trochę jestem zwiedziona, myślę, że nie przeczytam pozostałych części, ponieważ czuję, że będzie to już niezły tasiemiec. Nie uważam, żeby to była na tyle rozbudowana fabuła, żeby tworzyć z tego trylogię.
więcej Pokaż mimo toPisząc ocenę zorientowałam się że są jeszcze 2 części o czym nie miałam pojęcia. Trochę jestem zwiedziona, myślę, że nie przeczytam pozostałych części, ponieważ czuję, że będzie to już niezły...
Podobała mi się. Dobra akcją i już czytałam 2 część.
Podobała mi się. Dobra akcją i już czytałam 2 część.
Pokaż mimo to"Oszukana" to trzymający w napięciu thriller psychologiczny, który wciąga czytelnika od pierwszych stron i nie pozwala mu oderwać się od lektury aż do ostatniej strony. Magda Stachula udowadnia swoje mistrzostwo w konstruowaniu intrygujących fabuł i kreowaniu wielowymiarowych postaci.
Główną bohaterką powieści jest Lena, młoda i ambitna kobieta, która przeżywa traumatyczne doświadczenie, gdy zostaje oszukana przez osobę, której najbardziej zaufała. Autorka perfekcyjnie operuje emocjami i uczuciami bohaterki, ukazując jej wewnętrzne konflikty i zmaganie się z trudnościami.
Stachula stworzyła intrygujący układ fabularny, który stopniowo odsłania różne warstwy prawdy. Czytelnik zostaje wprowadzony w świat tajemniczych zdarzeń, nie wiedząc, komu może ufać i jakie są prawdziwe zamiary bohaterów.
Język użyty przez Stachulę jest pełen napięcia i dynamiki. Narracja jest płynna i wciągająca, co sprawia, że strony przewracają się same. Autorka doskonale oddaje emocje bohaterów i buduje atmosferę pełną niepokoju i zagrożenia. Tę książkę naprawdę świetnie się czyta!
Warto również wspomnieć o tym, że Lena jest nie tylko ofiarą, ale również silną kobietą, która musi zmierzyć się z własnymi lękami i walczyć o swoje miejsce w świecie. Jej rozwój i przeobrażenie są doskonale ukazane, co czyni ją autentyczną i łatwą do związania się z nią.
"Oszukana" to świetnie napisany thriller psychologiczny, który dostarcza niezapomnianych emocji i trzyma w napięciu do ostatnich stron. Magda Stachula udowadnia swoje umiejętności pisarskie, tworząc wartką i wciągającą fabułę, w której czytelnik nigdy nie jest pewny, co stanie się dalej. Gorąco polecam tę książkę wszystkim miłośnikom gatunku.
więcej Pokaż mimo toGłówną bohaterką powieści jest Lena, młoda i ambitna kobieta, która przeżywa traumatyczne...
Wysłuchana jako audiobook
7/10 książka
7/10 lektorka (Marta Wardyńska)
Wysłuchana jako audiobook
Pokaż mimo to7/10 książka
7/10 lektorka (Marta Wardyńska)