One Piece tom 53 - Cechy króla

Okładka książki One Piece tom 53 - Cechy króla autora Eiichiro Oda, 9788374716833
Okładka książki One Piece tom 53 - Cechy króla

48 użytkowników ma tytuł One Piece tom 53 - Cechy króla na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki One Piece tom 53 - Cechy króla

Eiichiro Oda
Eiichiro Oda
Eiichirō Oda zadebiutował w wieku 17 lat, jako twórca Wanted! (zbioru krótkich opowieści komiksowych, zawierających m.in. "zerowy" rozdział One Piece). W 1993 r. stworzył i opublikował w Jump Original pierwsze w pełni profesjonalne dzieło - Kami Kara Mirai no Present. Publikacja ta, w połączeniu z wcześniejszymi nagrodami (m.in. Nagroda Tezuki) sprawiły, że został zauważony przez redakcję Shōnen Jump. W 1994 przerwał edukację, i podjął pracę jako asystent przy trzech mangakach związanych ze Shonen Jump - Nobuhiro Watsuki (twórcy Rurōni Kenshin),Shinbou Kaitani i Masaya Tokuhiro. W tym okresie stworzył dwie miniatury komiksowe (Monsters i Romance Dawn),które wraz z Wanted! stały się częścią One Piece. W 1997 r. opublikował na łamach Shonen Jump pierwszy rozdział One Piece, mangi która przyniosła mu światowy rozgłos, i kontynuowanej do dnia dzisiejszego. Eiichirō Oda miał również krótki epizod jako seiyū - w 2002 r. wystąpił w filmie One piece: Yume no sakka-o!. W 2007 r., z okazji dziesięciolecia One Piece, wspólnie z Akirą Toriyamą stworzył krótką mangę Cross Epoch, zawierającą bohaterów z Dragon Ball i One Piece. W 2008 r. Eiichirō Oda zajął piąte miejscu w przeprowadzonym przez Oricon Inc. rankingu popularności twórców mangi w Japonii

Boruto #5 Masashi Kishimoto
Boruto #5
Masashi Kishimoto Ukyo Kodachi Mikio Ikemoto
Wątek z technologicznym ulepszeniem zdolności ninja z pierwszych dwóch tomów był tak naprawdę tylko wytrychem fabularnym dla rozwoju głównego bohatera. Jednakże w piątym tomie postanowiono do niego wrócić. Jak wypada to tutaj? Boruto razem z towarzyszami dostaje nowe zadania – muszą eskortować naukowca Katasuke Tono. Chłopak nie przepada za mężczyzną ze względu na sytuację na egzaminach. Po drodze bohaterowie spotykają dosyć ciekawą osobę. Wątek technologii zostaje tu rozbudowany. Zostaje pokazane, że technika sama w sobie jest mile widziana pośród ninja. Jednakże sam jej sposób użycia może być problematyczny. Oczywiście nie należy te na niej zawsze polegać. Na łamach tomu pokazana jest różnorodność zastosowania technologii zarówno w warunkach testowych, jak i na prawdziwym polu walki. Katasuke Tono jest tutaj ciekawszą postacią niż mogło się wydawać. Zostaje ujawniona jego prawdziwa motywacja, a Boruto stopniowo zmienia do niego swoje nastawienie. Na dodatek naukowiec okazuje się zaskakująco przydatny na polu walki. Bardzo interesująco zapowiada się postać Ao, który jest jeszcze znany z drobnej roli w oryginalnej serii „Naruto”. Tutaj jest to weteran wojenny, który jednak w dalszym ciągu może coś przekazać młodszemu pokoleniu. Tę postać uatrakcyjnia pewien zwrot akcji. Trochę gorzej wypadają dwie nowe żeńskie postacie. Nie są zbyt interesujące i wydają się jedynie oparciem dla męskich bohaterów. Pod względem rysunków jest trochę mało starannie. Doceniam jednak ukazanie różnorodnej technologii w tym tomie. Trochę jednak czułem się niezręcznie, kiedy jedna z nowych nieletnich postaci nosi bardzo krótką sukienkę… Ten tom był dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Mniej tutaj jest walk, a więcej elementów obyczajowych. Dlatego też oceniam go najwyżej z dotychczasowych odcinków.
Grzegorz_S - awatar Grzegorz_S
Hunter x Hunter tom 3 - Rozstrzygnięcie Togashi Yoshihiro
Hunter x Hunter tom 3 - Rozstrzygnięcie
Togashi Yoshihiro
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Uwięzieni w gigantycznej wieży bohaterowie mają zaledwie 72 godziny, by się wydostać. Brzmi prosto? Nic bardziej mylnego. Togashi konstruuje scenariusze pełne napięcia, w których strategiczne myślenie, opanowanie i spryt liczą się bardziej niż brutalna siła. Zamiast typowych bitew, otrzymujemy konflikt oparty na logice, napięciu i psychologicznej analizie przeciwników. Każda decyzja ma swoje konsekwencje, a autor z wprawą mistrza ukazuje drobne, ale znaczące pęknięcia w psychice postaci. Co ważne, ten tom pokazuje również, jak nierówna jest walka między uczestnikami egzaminu. Killua ujawnia swoje przerażające zdolności w jednej z potyczek. Ta scena to dowód na to, jak bardzo Togashi potrafi zaskakiwać czytelnika i przesuwać granice brutalności w shōnenie. To również moment, w którym Killua z chłodnego chłopca staje się jedną z ikon serii. Kurapika także ma swój moment chwały. Konfrontacja z przeciwnikiem noszącym fałszywy tatuaż Pająka to kulminacja jego osobistej traumy. Reakcja bohatera jest natychmiastowa i brutalna, a siła emocji i gniewu przebija się przez kadry z niezwykłą intensywnością. Scena ta nie tylko definiuje charakter Kurapiki, ale też nadaje sens jego dalszej drodze – zemsta staje się jednym z głównych tematów mangi, a Togashi zgrabnie rozpoczyna tutaj rozbudowę pobocznych wątków fabularnych. Nieco słabiej wypada natomiast Leorio. Po raz kolejny ukazany jest jako członek drużyny, który bez wsparcia innych nie potrafi odnosić sukcesów. Choć humorystyczne sceny z jego udziałem mogą rozładowywać napięcie, ich powtarzalność zaczyna nużyć. Brakuje mu silnego momentu, który podkreśliłby jego wartość jako bohatera, co na tle rozwoju innych postaci wypada blado. Tom ten przynosi też zmianę dynamiki – tempo przyspiesza, napięcie rośnie, a atmosfera staje się coraz bardziej klaustrofobiczna. Ostatnie rozdziały wprowadzają kolejny etap egzaminu, w którym pozostali kandydaci muszą śledzić się nawzajem na izolowanej wyspie, kradnąc sobie odznaki. Zamiast prostych konfrontacji fizycznych, Togashi stawia na subtelne strategie, manipulacje i obserwację. To nie tylko test siły, ale również inteligencji i umiejętności przetrwania. Gon podąża za Hisoką, a jego zachowanie – pełne determinacji i młodzieńczej ciekawości – kontrastuje z niepokojącą aurą tego nieprzewidywalnego przeciwnika. Trzeba również docenić warstwę wizualną. Rysunki Togashiego potrafią być oszczędne, ale kiedy sytuacja tego wymaga – pokazuje pełnię swojego talentu. Sceny akcji, zwłaszcza te z udziałem Killuy i Kurapiki, są dynamiczne, brutalne i pełne dramaturgii. Kreska świetnie oddaje emocje bohaterów, a budowanie kadrów działa niczym zwolnione tempo w filmie – pozwala poczuć ciężar każdej decyzji i każdego ciosu. Tom ten to nie tylko kontynuacja egzaminu, ale także moment, w którym manga zaczyna budować szerszy kontekst fabularny. Pojawiają się nowe postaci, a niektóre z dotychczasowych zyskują wyrazistość i nowe cele. Czytelnik ma coraz mocniejsze przeczucie, że opowieść Gona to tylko wierzchołek góry lodowej, a Togashi ma w zanadrzu historię o znacznie większym ciężarze emocjonalnym i narracyjnym... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-mangi-hunter-x-hunter-tom-2-3/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Jeszcze może załopotać. Opowiadanie ze świata Meekhanu Robert M. Wegner
Jeszcze może załopotać. Opowiadanie ze świata Meekhanu
Robert M. Wegner
„Jeszcze może załopotać. Opowiadanie ze świata Meekhanu” Roberta M. Wegnera to zwięzłe, pełne napięcia opowiadanie z uniwersum Meekhanu, rozgrywane około 30 lat przed pierwszymi tomami „Opowieści z meekhańskiego pogranicza”, w tym przed piątą częścią „Każde martwe marzenie”. Opowiadanie skupia się na heroicznym oblężeniu stolicy Imperium przez armię Se-Kohlandczyków, gdzie cesarz Kregan-ber-Arlens i jego siły stawiają opór przeważającym siłom wroga. Tytułowa flaga symbolizuje nieugiętość obrońców, hasło „ANNKS” (Ale Nie Na Kolanach S….synu) dodaje humoru w chaosie bitwy, a całość pulsuje militarnym realizmem Wegnera. Krótka forma (ok. 85 stron/2h 35 min) nie rozwadnia emocji, choć dla nowicjuszy wymaga znajomości kontekstu sagi. Główne cameo to Genno Laskolnyk, zadziorny jeździec czaardaanu z późniejszych tomów, oraz cesarz Kregan-ber-Arlens w młodszej, pełnej ikry odsłonie. Kluczowa jest też pewna młoda dziewczyna, której losy splatają się z oblężeniem - to postać, która tutaj pełni rolę gońca, ale w przyszłości stanie na czele jednej z najważniejszych organizacji w kraju łącząc ten epizod z szerszą sagą. Te nawiązania wzbogacają uniwersum. Idealny dodatek po piątym tomie, oferujący militarną epickość i smaczki dla wtajemniczonych, bez zbędnego rozciągania. Wegner łączy brutalność z humorem, podkreślając motywy nadziei i lojalności. Polecam jako szybka, satysfakcjonująca lektura dla miłośników Meekhanu i oczywiście w idealnej interpretacji Filipa Kosiora w audiobooku.
jaannuszka - awatar jaannuszka
oceniła na92 miesiące temu