LubimyCzytać7
Ubik

- 2017-09-14
- 2017-09-14
- angielski
One of the very best must-read SF novels of all time.
Glen Runciter is dead.
Or is he?
Someone died in the explosion orchestrated by his business rivals, but even as his funeral is scheduled, his mourning employees are receiving bewildering messages from their boss. And the world around them is warping and regressing in ways which suggest that their own time is running out.
If it hasn't already.
Kup Ubik w ulubionej księgarnii
Ubik
Nie wiem, jakbym odebrała tę książkę, gdybym przeczytała ją w bardziej odpowiednim czasie (ostatnio zupełnie nie mam głowy do czytania),ale potężnie się wynudziłam. Podobno autor pisał ją na dragach i to pewnie dlatego jest taka chaotyczna. Nie rozumiem, dlaczego jest uważana za najlepsze dzieło Dicka. Wiele z jego opowiadań podobało mi się dużo bardziej.
Oceny książki Ubik
- Philip K. Dick 56
- 2013 47

Inne materiały dotyczące książki Ubik

Literackie przepychanki

Klasyka science fiction: które książki warto przeczytać?

Philip K. Dick – surrealistyczne życie autora książek SF

(Nie)znani klasycy fantastyki naukowej - radziecka fantastyka i wizje przyszłości

Czytamy w weekend – podsumowanie 2020 roku

Philip Kindred Dick. Trzy stygmaty pisarza
Cytaty z książki Ubik
Martwię się, że pewni ludzie będą się do mnie wrogo odnosić. Ale wydaje się, że nie da się przejść przez życie, nie wzbudziwszy czyjejś nieżyczliwości: nie można zadowolić wszystkich, bo ludzie pragną wielu różnych rzeczy. Dogadzając jednemu, robi się przykrość drugiemu.
Rozwiń ZwińZbliżyła się ku niemu, cofając jednocześnie; był to trudny manewr, który jedynie pani Frick była w stanie wykonać. Opanowanie go zajęło jej chyba ze sto lat.
Zbliżyła się ku niemu, cofając jednocześnie; był to trudny manewr, który jedynie pani Frick była w stanie wykonać. Opanowanie go zajęło jej ...
Rozwiń ZwińKtóregoś dnia (...) ludzie tacy jak ja powstaną i obalą wasze rządy; taki będzie kres tyranii maszyn homeostatycznych. Wrócą czasy, kiedy liczyły się wartości ludzkie, serdeczność i współczucie. Wtedy ktoś, kto jak ja przeszedł ciężkie chwile i naprawdę potrzebuje filiżanki gorącej kawy, która podtrzyma go na duchu i pozwoli mu normalnie funkcjonować w sytuacji wymagającej od niego aktywnego działania, dostanie tę kawę bez względu na to, czy akurat ma przy sobie jeden poscred, czy też nie. - Podniósł maleńki pojemnik na śmietankę i odłożył go z powrotem na bar. - A ponadto wasza śmietanka czy mleko, czy cokolwiek mi podaliście, jest skwaśniałe.
Któregoś dnia (...) ludzie tacy jak ja powstaną i obalą wasze rządy; taki będzie kres tyranii maszyn homeostatycznych. Wrócą czasy, kiedy li...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ubik
W tej powieści Dicka trzeba być cały czas czujnym, uważnym, zwracać uwagę na detale, bo tylko dzięki nim nie pogubimy się totalnie w wykreowanym przez niego świecie. Niby wszystko jest wiadomo już prawie na samym początku powieści, a jednak autor potrafił tak skrzętnie poprowadzić fabułę, tak misternie poplątać świat, że czytałem do końca z zainteresowaniem, aby sprawdzić moje przewidywania, co tak naprawdę się wydarzyło. No i ten tytułowy Ubik – coś co w każdym rozdziale mogło być czymś innym. Intrygujący, nieistniejący wyraz, który mam wrażenie był zabawą pisarską autora.
Czytało się szybko a bawiło przednio. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że czytało mi się wspaniale.
Muszę przyznać, że czytało mi się wspaniale.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWygląda na to, że miałem zbyt wygórowane oczekiwania.
Wygląda na to, że miałem zbyt wygórowane oczekiwania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUbik jest rewelacyjny. Doceniam go jeszcze bardziej mając świadomość kiedy powstała jego treść. Ma wiele różnych smaczków, zabiera w podróż po niesamowitym świecie. Książkowo złoty medal za wyobraźnię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowróciłem po latach. Nic się nie zmieniło - nadal zachwyca i formą i treścią. Klasyka SF - intryguje, niepokoi, przewraca paradygmaty do góry nogami. W świecie, który wydaje się być rzeczywistym, następuje zamiana ról i to, co wydaje się istnieć naprawdę - staje się projekcją i wytworem przeszłości lub przyszłości. Dick mistrzowsko wywołuje u czytelnika permanentny dysonans poznawczy - nic i nikt nie jest - tym, czym lub kim wydaje się być. Świetne!
Powróciłem po latach. Nic się nie zmieniło - nadal zachwyca i formą i treścią. Klasyka SF - intryguje, niepokoi, przewraca paradygmaty do góry nogami. W świecie, który wydaje się być rzeczywistym, następuje zamiana ról i to, co wydaje się istnieć naprawdę - staje się projekcją i wytworem przeszłości lub przyszłości. Dick mistrzowsko wywołuje u czytelnika permanentny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z tych książek, gdzie po połowie zaczynasz się zastanawiać co tu się właściwie dzieje i czy na pewno dobrze rozumiesz rzeczywistość tej historii. Dick świetnie bawi się tu percepcją, czasem i samą naturą świata.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, bardzo pomysłowa i momentami naprawdę dziwna – ale w tym najlepszym sensie
Koncept świetny ale Dick jest trudnym pisarzem i tym razem nie udało mi się z nim należycie zmierzyć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"ᴍᴀʀᴛᴡɪᴇ̨ ꜱɪᴇ̨, ᴢ̇ᴇ ᴘᴇᴡɴɪ ʟᴜᴅᴢɪᴇ ʙᴇ̨ᴅᴀ̨ ꜱɪᴇ̨ ᴅᴏ ᴍɴɪᴇ ᴡʀᴏɢᴏ ᴏᴅɴᴏꜱɪᴄ́. ᴀʟᴇ ᴡʏᴅᴀᴊᴇ ꜱɪᴇ̨, ᴢ̇ᴇ ɴɪᴇ ᴅᴀ ꜱɪᴇ̨ ᴘʀᴢᴇᴊꜱ́ᴄ́ ᴘʀᴢᴇᴢ ᴢ̇ʏᴄɪᴇ, ɴɪᴇ ᴡᴢʙᴜᴅᴢɪᴡꜱᴢʏ ᴄᴢʏᴊᴇᴊꜱ́ ɴɪᴇᴢ̇ʏᴄᴢʟɪᴡᴏꜱ́ᴄɪ: ɴɪᴇ ᴍᴏᴢ̇ɴᴀ ᴢᴀᴅᴏᴡᴏʟɪᴄ́ ᴡꜱᴢʏꜱᴛᴋɪᴄʜ, ʙᴏ ʟᴜᴅᴢɪᴇ ᴘʀᴀɢɴᴀ̨ ᴡɪᴇʟᴜ ʀᴏ́ᴢ̇ɴʏᴄʜ ʀᴢᴇᴄᴢʏ. ᴅᴏɢᴀᴅᴢᴀᴊᴀ̨ᴄ ᴊᴇᴅɴᴇᴍᴜ, ʀᴏʙɪ ꜱɪᴇ̨ ᴘʀᴢʏᴋʀᴏꜱ́ᴄ́ ᴅʀᴜɢɪᴇᴍᴜ."
🌕 Do tej pory poznałem niewiele z twórczości Phillipa K. Dicka. Moim pierwszym zetknięciem był "Blade Runner" i muszę przyznać że od samego początku oczarował mnie jak mało która książka. "Ubik" nie tyle mnie zawiódł, co sprawił mi spore trudności. Nie uważam jednak że była to książka zła, po prostu potrzebowałem odrobinę czasu aby wszystko sobie to poukładać i wyciągnąć wnioski. W trakcie samej lektury czułem się jak we śnie, wszechobecny chaos sprawiał że nie do końca wiedziałem co się dzieje, przez co odrobinę mnie zniechęcała. Z poczat wszystko wydawało się być normalne, lecz im bliżej do końca, tym bardziej wszystko stawało się zagmatwane. Możliwe że jeszcze będę musiał się przyzwyczaić do stylu autora, chociaż z łowcą nie miałem żadnego problemu.
🌕 Rok 1992, świat przyszłości w którym istnieją organizacje przeciwdziałające telepatii i wszelako pojętej mocy psionicznej. Jedna z nich dostaje nietypowe zadanie. Zespół specjalistów ma udać się na księżyc w celu zażegnania kryzysowi. Na miejscu dochodzi do zamachu. Pospieszna ewakuacja na ziemie udaj się, lecz wszystko dookoła nie jest już takie samo. W świecie paranoi trudno jest bowiem odróżnić prawdę od fałszu.
🌕 Świat stworzony przez Dicka ma swoje dobre strony i potrafi zachwycić. Wykazał się futurystycznym kunsztem którego nie powstydziłby się sam Stanisław Lem. Za to właśnie kocham fantastykę naukową, ponieważ prowadzą mnie w świat pozbawiony ograniczeń, przez co staje się jeszcze bardziej fascynujący. Ubik, moratoria, telepaci, iluzje życia i śmierci to aspekty obok których trudno jest przejść obojętnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌕 Do tej pory poznałem niewiele z twórczości Phillipa K. Dicka. Moim...
Po prostu Ubik
Po prostu Ubik
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem o co się rozbiega w tym dziale, chciałbym, ale jestem chyba za głupi :<<
Ale na pewno było to coś ważnego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle na pewno było to coś ważnego