Walcząc o odkupienie

- Fighting Redemption
- 2019-02-20
- 2019-02-20
- Klaudia Wyrwińska
Ryana Kendalla złamało życie. Wie, co to ból. Wie, co to przemoc i strata kogoś bliskiego. Wie, jakie to uczucie, gdy się kogoś zawodzi. Jednak nic nie może go powstrzymać przed pożądaniem jedynej kobiety, której nie może mieć – Finlay Tanner. Jej uśmiech jest słodki, a przyszłość świetlana. To dziewczyna, z którą dorastał, którą kocha i chroni przed światem, a nawet przed sobą samym.
Jako dziewiętnastolatek Ryan wstępuje do Australian Army. Po latach intensywnych szkoleń staje się żołnierzem elitarnej jednostki SASR i zostaje wysłany do Afganistanu, gdzie wraz ze swoim oddziałem podejmuje się niebezpiecznych misji. Jednak bez względu na to, jak daleko ucieknie albo jak zaciekle będzie walczył, myśl o Finlay stale będzie go prześladować. Po sześcioletniej rozłące wystarczy zaledwie jedno spojrzenie, żeby zdał sobie sprawę, że nie może bez niej żyć. Niestety, czasem miłość nie wystarczy, by zabliźnić wszystkie rany. Czasem mężczyzn takich jak Ryan nie można już uleczyć, z kolei kobiety takie jak Finlay zasługują na znacznie więcej.
To opowieść o wojnie i poświęceniu, o więziach i prawdziwej przyjaźni, o upadku tych, którzy zdawali się być silni. To opowieść o rezygnacji z miłości i cierpieniu, w której pewien człowiek zrozumie, że najcięższą walką jest walka o samego siebie.
Kup Walcząc o odkupienie w ulubionej księgarni
Oceny książki Walcząc o odkupienie
1316 użytkowników ma tytuł Walcząc o odkupienie na półkach głównych- Przeczytane 742
- 2019 46
- Legimi 15
- 2014 11
- Romans 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Walcząc o odkupienie
„Walcząc o odkupienie” autorstwa Kate McCarthy to książka, którą już dawno chciałam przeczytać.
Ta powieść to prawdziwy emocjonalny rollercoaster, który na długo pozostaje w pamięci. Historia wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu aż do samego końca. Autorka porusza trudny motyw żołnierza oraz wojny w Afganistanie, ukazując jej konsekwencje czyli stratę, ból i walkę, która nie zawsze kończy się powrotem do domu.
W centrum fabuły znajduje się również romans, który jest pełen bólu i napięcia. Relacja głównych bohaterów rozwija się powoli i bardzo naturalnie, co sprawia, że staje się niezwykle autentyczna. Niestety momentami irytowało mnie zachowanie głównej bohaterki.
„Walcząc o odkupienie” to książka o miłości, stracie i traumie. Porusza, wzrusza i skłania do refleksji. Zdecydowanie polecam ją wszystkim, którzy lubią romanse poruszające trudne tematy. Książkę czytało się bardzo szybko, autorka ma bardzo lekkie pióro.
Zostaje w sercu i w pamięci na długo 🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść to prawdziwy emocjonalny rollercoaster, który na długo pozostaje w pamięci. Historia wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu aż do samego końca. Autorka porusza trudny motyw żołnierza oraz wojny w Afganistanie, ukazując jej konsekwencje czyli stratę, ból i...
Trudna do oceny. Dla mnie kontrowersyjna postać bohaterki. Kocha jednego a sypia z drugim... Książka wciąga ale wywołuje mieszane uczucia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że na polskim rynku wydawniczym niewiele jest tak naprawdę historii, które wykorzystują motyw żołnierza w romansie. Przewija się on w twórczości Rebekki Yarros, czy K. C. Lynn, ale pomijając te nazwiska, tak naprawdę nie przychodzą mi do głowy żadne inne tytuły. A trochę szkoda, bo jeżeli miałyby to być historie zbliżone poziomem do „Walcząc o odkupienie”, chętnie zobaczyłabym ich u nas więcej. Powieść Kate McCarthy to historia miłosna rozgrywająca się tak naprawdę na przestrzeni wielu lat, przy czym jako czytelnicy nie jesteśmy bezpośrednimi świadkami wszystkich wydarzeń z życia bohaterów; można powiedzieć, że obserwujemy tylko wycinki z ich rzeczywistości, często naznaczone jakimiś trudnymi doświadczeniami. O dziwo, nie utrudnia to jednak zaangażowania w całą opowieść. „Walcząc o odkupienie” to taka historia, która porusza w czytelniku jakąś czułą strunę i wzbudza ogrom emocji. Bo choć główną osią fabuły jest uczucie Fin i Ryana, Kate McCarthy porusza wiele innych tematów - to opowieść o życiu z bagażem w postaci poczucia winy; o bohaterskiej walce o bezpieczeństwo nie tylko najbliższych, ale też całego narodu; o braterskiej miłości i ogromnej stracie; i o tym, że czasami trzeba zawalczyć o własne szczęście. Czy polecam? Zdecydowanie tak!
Mam wrażenie, że na polskim rynku wydawniczym niewiele jest tak naprawdę historii, które wykorzystują motyw żołnierza w romansie. Przewija się on w twórczości Rebekki Yarros, czy K. C. Lynn, ale pomijając te nazwiska, tak naprawdę nie przychodzą mi do głowy żadne inne tytuły. A trochę szkoda, bo jeżeli miałyby to być historie zbliżone poziomem do „Walcząc o odkupienie”,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mój klimat, nie wciągnęłam się choć lubię książki gdzie postać męska jest żołnierzem, strażakiem, policjantem czy kimkolwiek kto naraża swoje życie. Ale tu byłam zmęczona relacja głównych bohaterów, tą zabawą w kotka i myszkę. A to jak się skończyła tylko to przypieczętowało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapraszam was na moją opinię na temat książki Walcząc o odkupienie od Kate McCarthy Author i Wydawnictwo NieZwykłe Zagraniczne.
No to jedziemy.
"Walcząc o odkupienie" to powieść, która wciąga czytelnika od pierwszych stron i nie pozwala o sobie zapomnieć jeszcze długo po jej przeczytaniu. To historia Ryana Kendalla – mężczyzny, który od najmłodszych lat nosi w sobie ciężar bólu i strat. Ryan wie, czym jest cierpienie. Wie, jak to jest być zawiedzionym i samemu zawodzić. Życie odcisnęło na nim swoje piętno, a każdy krok na drodze jego dorosłości zdaje się być ucieczką przed demonami przeszłości.
Wstępując do Australian Army jako dziewiętnastolatek, Ryan miał nadzieję, że wojna zagłuszy wszystko, co go dręczy. Po latach intensywnych szkoleń stał się żołnierzem elitarnej jednostki SASR, podejmując się najniebezpieczniejszych misji w Afganistanie. Ryzykował życie, walczył, widział śmierć z bliska. Ale nawet na polu walki, z dala od domu, myśl o Finlay Tanner nigdy go nie opuściła. Była jak cichy szept w jego sercu, przypomnienie tego, czego najbardziej pragnął, a jednocześnie czego nie mógł mieć.
Miłość Ryana do Finlay jest zarazem piękna i bolesna. Od początku wydaje się być skazana na niepowodzenie – zakazana, pełna sprzeczności, obarczona ciężarem przeszłości. Finlay jest światłem w jego ciemności, ale on sam czuje, że nie jest godzien jej blasku. Gdy po sześciu latach rozłąki los znów ich ze sobą łączy, wszystko, co Ryan starał się stłumić, wybucha z ogromną siłą. Wystarczy jedno spojrzenie, by zdał sobie sprawę, że nigdy nie przestał jej kochać. Ale czasem miłość, choć silna, nie wystarcza, by naprawić wszystko, co zostało zniszczone.
Ta książka to coś więcej niż tylko romans. To opowieść o człowieku, który walczy – nie tylko z wrogami na wojnie, ale przede wszystkim z samym sobą. Ryan zmaga się z poczuciem winy, ze wspomnieniami, które nie dają mu spokoju, i z pytaniem, czy zasługuje na odkupienie. Jego ból jest niemal namacalny, a każda jego decyzja, każde słowo wobec Finlay rozdziera serce czytelnika.
Autorka w mistrzowski sposób kreśli obraz człowieka zagubionego, który w miłości szuka ratunku, ale jednocześnie boi się ją przyjąć. Finlay, choć jest dla Ryana symbolem nadziei, także nie jest wolna od wątpliwości. Ich relacja jest pełna napięcia, bólu i niepewności, ale także niesamowitego piękna. To historia o tym, jak trudno jest zbudować coś trwałego na zgliszczach przeszłości, ale też o tym, że czasem sama walka jest warta więcej niż zwycięstwo.
"Walcząc o odkupienie" to książka, która porusza najgłębsze emocje. Jest smutna, ale jednocześnie niesie ze sobą nadzieję – na przebaczenie, na drugą szansę, na to, że nawet najbardziej poranione serca mogą znaleźć ukojenie. To opowieść, która przypomina, że każdy z nas nosi w sobie rany, ale miłość, choć nie zawsze wystarcza, jest tym, co daje siłę, by iść dalej. Trudno nie uronić łzy, trudno nie poczuć się poruszonym. Ta książka zostaje w sercu na długo, ucząc wrażliwości i wyrozumiałości dla tych, którzy w ciszy walczą o swoje odkupienie.
Czy polecam?
Oczywiście, że tak.
Polecam tę książkę, ponieważ porusza emocjonujące tematy walki z przeszłością, przebaczenia i odkupienia, co czyni ją niezwykle angażującą. Bohaterowie są wielowymiarowi, a ich zmagania z wewnętrznymi demonami i trudnymi wyborami skłaniają do refleksji nad własnym życiem. Dodatkowo, wartka akcja i umiejętnie budowane napięcie sprawiają, że trudno się od niej oderwać.
A książkę znajdziecie min na Legimi
#współpracareklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo to jedziemy.
Historia pełna mocji, od której nie dało się oderwać. Przeczytałam praktycznie ani na chwile nie odrywając od niej wzroku. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Niestety, czasem miłość to za mało, by wyleczyć wszystkie rany".
Nie chcemy Wam ani spamować, ani tym bardziej przynudzać streszczając fabułę książki jednakże musimy powiedzieć, że opis książki zupełnie nie przygotował nas na tę historię. Raczej myślałyśmy, że będzie to kolejna opowieść o miłości która nie ma szans na powodzenie. Nic bardziej mylnego.
Autorka już pierwszymi linijkami jakie zdołamy przeczytać, wywołuje niezwykłe emocje. Jeszcze nie zdążyłyśmy dobrze wczytać się w treść tej powieści, gdy poczułyśmy się nią totalnie pochłonięte.
Ryana Kendalla złamało życie. Mężczyzna już od dziecka wie, co to ból i przemoc ale także i utrata kogoś bliskiego. Przede wszystkim jednak wie, jakie to uczucie, gdy się kogoś zawodzi. Finlay Tanner jest kobietą niezwykle inteligentną i ambitną. Już od młodzieńczych lat bardziej niż randkowaniem interesowała się nauką chcąc w przyszłości zostać naukowcem. Choć światy tych dwojga całkowicie różnią się od siebie, jest pomiędzy nimi coś, co ich łączy, nie pozwalając żadnemu z nich zapomnieć o tej drugiej osobie. Czy to jednak wystarczy aby spróbować żyć razem? A może nigdy nie będzie im dane tego spróbować? 🤔
"Walcząc o odkupienie" dla nas jest książką nietuzinkową w której bohaterowie nie do końca trzymają się utartych schematów, potrafiąc zaskakiwać swoimi działaniami. Autorka stworzyła powieść opowiadającą o bólu rozstania, tęsknocie, oddaniu, poświęceniu ale i ogromnej, bezgranicznej miłości. Pokazuje jak wielkie brzemię noszą na swoich barkach żołnierze i do jakich wyrzeczeń nie rzadko są zmuszeni.
Momentami odnieść możecie wrażenie, że to nie bohaterowie będą mieć złamane serca ale Wy, niemalże czując ich ból we własnej piersi. My niesamowicie pokochałyśmy tę książkę i polecamy ją również Wam 😍 #mustread #musthave
"Niestety, czasem miłość to za mało, by wyleczyć wszystkie rany".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie historie w których występują żołnierze? 🤔 Bo to właśnie je, zaraz po romansach sportowych, najbardziej ubóstwiamy a "Walcząc o odkupienie" autorstwa Kate McCarthy właśnie trafiło na szczyt listy tych "naj" w tej kategorii 😍
Nie chcemy Wam ani spamować, ani tym bardziej przynudzać streszczając fabułę...
Warto dodać że obok romansu i literatury obyczajowej na kartach tej powieści umościł się sporych rozmiarów mięsisty erotyk. Nie zabrakło też licznych wulgaryzmów.
Do postaci szybko pała się sympatią i z ciekawością śledzi ich losy. Ogólnie wchodzi się w tę powieść przyjemnie, kibicując kusząco zarysowanej miłości ale nie jest to nic specjalnie porywającego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek wojny został potraktowany trochę po macoszemu, a jeśli nie to był jedynie bladym tłem wydarzeń.
📚Walcząc o odkupienie📚
Od Kate McCarthy 🥰
[współpraca reklamowa] @niezwyklezagraniczne ✨
„- Oddałbym prawie wszystko, by każdego dnia witał mnie twój uśmiech.”
🌸 „Walcząc o odkupienie” to historia, która wywołała w nas masę emocji i sprawi, że nie będziemy się mogli od niej oderwać. Pokaże nam siłę, odwagę, wybaczenie, przyjaźń, miłość i ból. Nauczy nas walczyć o najbliższych i spełniać marzenia.
Jest to moje pierwsze spotkanie z piórem autorki. Kate McCarthy pisze w trzeciej osobie, ale muszę przyznać, że bardzo przyjemnie, lekko i zrozumiale. Narracja nie sprawi nam kłopotu, a wręcz przeciwnie.
Fabuła jest ciekawa i intrygująca. Dzieje się sporo, ale jest to umiarkowane. Początkowo trochę mnie nudziła, lecz im dalej, tym lepiej. Historia nie jest też zbytnio obszerna, dlatego czyta się ją szybko.
Znajdziemy tu wątki takie jak druga szansa, on jest żołnierzem, przyjaciele z dzieciństwa, bratnie dusze, trudną przeszłość i siostra przyjaciela. Kuszące, prawda?
Finlay jest ciekawą postacią. Silna, niezależna, spełniająca marzenia, inteligentna, odważna, kochająca, opiekuńcza i troskliwa. Ta dziewczyna rozgrzeje niejedno serce i sprawi, że uśmiech nie będzie schodził z twarzy.
Ryan jest żołnierzem. Niezwykle odważnym, honorowym, silnym i walecznym. Jest również wrażliwy, czuły, opiekuńczy i kochany. Dobro innych stawia na pierwszym miejscu. Życie rzucało mu wiele wyzwań, ale im się nie dał.
Relacja tej dwójki zaczęła rozkwitać już od pierwszego spotkania. Rozłąka nie sprawiła, że uczucia zniknęły, wręcz przeciwnie. Razem tworzyli jedność. Wyczuwamy od nich chemię, przyciąganie i namiętność. Wzajemnie się wspierali i dbało o siebie. Ich miłość jest widoczna.
Autorka opisała również sceny Ryana w Afganistanie. Dość szczegółowe, brutalne i niezwykle trudne. Możemy poczuć emocje znajdujących się tam ludzi.
„Walcząc o odkupienie” to historia o pięknej, choć bolesnej i trudnej miłości. Niezwykle wzruszająca i ciekawa. Wywoła w nas sporo emocji i poczujemy więź z bohaterami. Spędziłam z tą książką świetny czas i z ogromną przyjemnością Ci ją polecę. Warto zapoznać się z Finlay i Ryanem! 🌸
📚 4/5
📚Walcząc o odkupienie📚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd Kate McCarthy 🥰
[współpraca reklamowa] @niezwyklezagraniczne ✨
„- Oddałbym prawie wszystko, by każdego dnia witał mnie twój uśmiech.”
#reread
"Walcząc o odkupienie" Kate McCarthy
10/10
Czytałam tą książkę zaraz po premierze, parę lat temu. Wznowienie jej, skłoniło mnie do ponownego przeczytania. Mimo że minęło wiele lat, czułam tą historię całą sobą, dokładnie tak, jak za pierwszym razem.
Finlay kocha Ryana, odkąd była nastolatką, ale nigdy mu o tym nie powiedziała. Ona jemu również nie jest obojętna, ale jest też siostrą jego przyjaciela. Nie dane było im zaznać szczęścia w swoich ramionach. Ona miała swoje marzenia i cele.
Natomiast armia i SASR były marzeniem Ryana. Były szansą na bycie kimś, szansą na ratowanie życia, pokazanie rodzicom, że jest czegoś wart. Bycie żołnierzem było ucieczką, od dreczących go demonów. Jednak wojna to samolubna i zimna s*ka. Zmienia, sprawia, że stajesz się twardy jednocześnie cierpiąc, ale mimo wszystko wracasz po więcej.
Synonimem "Walcząc o odkupienie" jest słowo emocje. To ile emocji doświadcza się podczas czytania, jest nie do ogarnięcia. Ta książka sprawia, że przeżywasz z bohaterami najdrobniejszą emocje, cierpisz z nimi, śmiejesz się z nimi, czujesz wszystko to co oni sami. Ta historia to potęga miłości, ale też bólu, poczucia straty i walki z poczuciem winy. Nie bez powodu nosi ona tytuł Walcząc o odkupienie.
To historia o wojnie, o cenie jaką jest poświęcenie, to historia w której widzisz jak rodzą się więzi, to historia gdzie nawet najsilniejsi upadają bardzo mocno, to historia, która pokazuje, że tak naprawdę najtrudniejszą walką jest walka o ocalenie samego siebie.
Jazda rollercoasterem to nic, w porównaniu z tym czego tu doświadczysz.
Historia Ryana i Fin odbiera dech, wyciska łzy, podnosi poziom adrenaliny, testuje granice.
Trzymaj się mocno, bo zdecydowanie będzie wyboiście.
Czy rozdziera i łamie serce? Tak, ale żeby było lepiej, musi być gorzej.
To co złamane, można posklejać, i ta książka Ci to da.
Polecam 🧡
#reread