Walcząc o odkupienie

Fighting Redemption
2019-02-20
2019-02-20
Klaudia Wyrwińska

Kup Walcząc o odkupienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Walcząc o odkupienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Walcząc o odkupienie

„Walcząc o odkupienie” autorstwa Kate McCarthy to książka, którą już dawno chciałam przeczytać.

Ta powieść to prawdziwy emocjonalny rollercoaster, który na długo pozostaje w pamięci. Historia wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu aż do samego końca. Autorka porusza trudny motyw żołnierza oraz wojny w Afganistanie, ukazując jej konsekwencje czyli stratę, ból i walkę, która nie zawsze kończy się powrotem do domu.

W centrum fabuły znajduje się również romans, który jest pełen bólu i napięcia. Relacja głównych bohaterów rozwija się powoli i bardzo naturalnie, co sprawia, że staje się niezwykle autentyczna. Niestety momentami irytowało mnie zachowanie głównej bohaterki.

„Walcząc o odkupienie” to książka o miłości, stracie i traumie. Porusza, wzrusza i skłania do refleksji. Zdecydowanie polecam ją wszystkim, którzy lubią romanse poruszające trudne tematy. Książkę czytało się bardzo szybko, autorka ma bardzo lekkie pióro.

Zostaje w sercu i w pamięci na długo 🖤

Trudna do oceny. Dla mnie kontrowersyjna postać bohaterki. Kocha jednego a sypia z drugim... Książka wciąga ale wywołuje mieszane uczucia.

Mam wrażenie, że na polskim rynku wydawniczym niewiele jest tak naprawdę historii, które wykorzystują motyw żołnierza w romansie. Przewija się on w twórczości Rebekki Yarros, czy K. C. Lynn, ale pomijając te nazwiska, tak naprawdę nie przychodzą mi do głowy żadne inne tytuły. A trochę szkoda, bo jeżeli miałyby to być historie zbliżone poziomem do „Walcząc o odkupienie”, chętnie zobaczyłabym ich u nas więcej. Powieść Kate McCarthy to historia miłosna rozgrywająca się tak naprawdę na przestrzeni wielu lat, przy czym jako czytelnicy nie jesteśmy bezpośrednimi świadkami wszystkich wydarzeń z życia bohaterów; można powiedzieć, że obserwujemy tylko wycinki z ich rzeczywistości, często naznaczone jakimiś trudnymi doświadczeniami. O dziwo, nie utrudnia to jednak zaangażowania w całą opowieść. „Walcząc o odkupienie” to taka historia, która porusza w czytelniku jakąś czułą strunę i wzbudza ogrom emocji. Bo choć główną osią fabuły jest uczucie Fin i Ryana, Kate McCarthy porusza wiele innych tematów - to opowieść o życiu z bagażem w postaci poczucia winy; o bohaterskiej walce o bezpieczeństwo nie tylko najbliższych, ale też całego narodu; o braterskiej miłości i ogromnej stracie; i o tym, że czasami trzeba zawalczyć o własne szczęście. Czy polecam? Zdecydowanie tak!

1316 użytkowników ma tytuł Walcząc o odkupienie na półkach głównych
258 użytkowników ma tytuł Walcząc o odkupienie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Walcząc o odkupienie

Cytaty z książki Walcząc o odkupienie

Kate McCarthy Fighting Redemption Zobacz więcej
Kate McCarthy Walcząc o odkupienie Zobacz więcej