Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo

Okładka książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo autora James Gelsey, 9788375682625
Okładka książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo
James Gelsey Wydawnictwo: Siedmioróg Seria: Scooby-Doo! Tajemnice literatura dziecięca
literatura dziecięca
Scooby-Doo! Tajemnice
Scooby-Doo! and the Rowdy Rodeo
2010-01-01
2010-01-01
Adam Zabokrzycki

Kup Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo

17 użytkowników ma tytuł Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo

Scooby-Doo! Księga smakowitych przygód praca zbiorowa
Scooby-Doo! Księga smakowitych przygód
praca zbiorowa
Na pewno każdy doskonale zna Scooby-Doo i jego Tajemniczą Spółkę. A jeżeli nie zna to najwyższy czas aby to zmienić! Ja z przyjemnością Wam w tym pomogę. Po częstotliwości czytania tej książki sądzę, że zdążyłam zapoznać się z nią na tyle, aby móc Wam ją opowiedzieć całą z najmniejszymi szczegółami, jednak daruję Wam tego ;) W nasze ręce trafiła wspaniała książka o przygodach pięciu przyjaciół. Scooby-Doo, Kudłaty, Velma, Daphne i Fred są członkami Tajemniczej Spółki, która zajmuje się ściganiem potworów i rozwiązywaniem dziwnych i często strasznych zagadek. W tej książce znajdziemy aż sześć niesamowicie ciekawych i porywających opowieści o czwórce nastolatków i ich gadającym psie ;) Tym razem detektywi będą musieli zmierzyć się z ogromnym i strasznym indykiem. Będą musieli zanurzyć się pod wodę, aby odkryć tajemnice potwora z Loch Ness. Znajdą się na Alasce na balu kostiumowym na którym pojawi się również lodowy potwór. Znajda się w aquaparku w którym straszą jakieś dziwne wodne potwory. Postanawiają również wybrać się w nocy na plażę, aby zorganizować sobie piknik jednak zabawę przerywa im przerażający i świecący w ciemności nurek. Trafiają również na wystawę antyków jednak i tam pojawia się niebezpieczeństwo, a mianowicie straszny duch admirała Blighteya... Jak widzicie przyjaciele cały czas mają pełne ręce roboty. Zawsze znajdzie się jakiś potwór czy też duch do zdemaskowania i jakaś dziwna i przerażająca tajemnica do rozwiązania. Grupka detektywów jest niesamowicie zdolna i odważna, no może z wyjątkiem Scoobiego i Kudłatego ;) Książka ta jest naprawdę wspaniałym zbiorem sześciu ciekawych opowiadań o przygodach Tajemniczej Spółki, która jest zapewne uwielbiana przez większość dzieciaków i dorosłych. Opowiadania te nie są zbyt długie, dzięki czemu na pewno żadne dziecko nie znudzi się historyjką przed jej zakończeniem. Zresztą jak mogłoby się znudzić skoro przygody tych detektywów są tak ciekawe i wciągające ;) Ilustracje tutaj zawarte są naprawdę bardzo kolorowe, jakby wyjęte wprost z bajki z TV. Zajmują one praktycznie całe strony, a tekst umieszczony jest w ramkach na każdej ze stron. Książkę tę czyta się wprost ekspresowo i naprawdę żałuję jedynie tego, że nie ma tutaj jeszcze więcej opowieści :) Nikodem już od dłuższego czasu jest ogromnym fanem Scooby-Doo i jego przyjaciół. Mamy całą kolekcję płyt z bajkowym serialem i kilka pełnometrażowych bajek o Brygadzie Detektywów. Wydawać by się mogło, że skoro bajki te są o potworach to dzieci nie powinny ich oglądać... Jednak sądzę, że te potwory nie są na tyle straszne, żeby mogły kogoś naprawdę przerazić. Na dodatek nigdy nikomu nie dzieje się tutaj krzywda, a każdy ze strachów zawsze okazuje się przebranym człowiekiem. Dzięki tej bajce dziecko może jedynie zrozumieć, że potwory nie istnieją i tak naprawdę nie ma się czego bać :) Niki wprost uwielbia Scoobiego więc wiedziałam, że ta książkowa pozycja będzie u nas strzałem w dziesiątkę. I tak też oczywiście było. Nawet nie wyobrażacie sobie jaką radość może przynieść dziecku jedna jedyna książka. Ile śmiechu, ile podziękowań i ile czytania! Mam wrażenie, że jeszcze moment i nauczę się tych opowieści na pamięć :) My oboje bardzo lubimy tę piątkę niezwykłych przyjaciół dlatego jak najbardziej możemy polecić "Księgę smakowitych przygód"!
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki
Jak odnaleźć czarownicę w tydzień? Kaye Umansky
Jak odnaleźć czarownicę w tydzień?
Kaye Umansky
⭐RECENZJA⭐ Eliza pewnego dnia orientuje się, że jej przyjaciółka Magneta Nagła zniknęła. Nie ma jej nigdzie, nikt jej nie widział. Dziewczyna wraz z innymi przyjaciółmi musi odnaleźć zaginioną jak najszybciej, ponieważ pod nieobecność czarownicy jej dom chce przejąć dziwny nieznajomy. Czy uda się odnaleźć Magnetę na czas? 💙 Była to przyjemna lekturka, która od początku porywa swoją zabawną historią i tak trzyma nas do końca. Śmieszne postacie, wesołe dialogi oraz pokręcona fabuła (oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa) nie pozwalają się nudzić chociaż przez chwilę. Młody czytelnik wkracza w magiczny świat dziewczynki Elizy Kiszonki, która pokazuje nam codzienność swojego życia. Jest to czwarty tom serii o niej, lecz to kompletnie nie przeszkadza, gdyż na samym początku jesteśmy wprowadzeni w jej życie i wiemy co, gdzie, jak, dlaczego. Autorka w niebywały sposób wykreowała główną postać. Dziewczynka jest odpowiedzialna, wie czego chce, twardo stąpa po ziemi, nie da sobie w kaszę dmuchać. I oto właśnie chodzi! Charakterna bohaterka to jest to. Oczywiście nie mogę zapomnieć tutaj o czarnym charakterze, który był bezwzględny w swoich działaniach. W tej opowieści niczego nie zabrakło. Jest to świetna lektura dla dzieci, która wprowadzi ich w niesamowicie magiczny świat i pozwoli przenieść się do niego choćby na chwilę. Język w powieści jest odpowiedni dla najmłodszych, a okładka, która jest przepiękna - jeszcze bardziej przyciąga do siebie młodszego czytelnika. W ogóle muszę Wam powiedzieć, że @wydawnictwo_wilga wydaje wspaniałe książki, które mają śliczne okładki i piękne ilustracje. I tym razem też tak było. Ilustracje przeplatane tekstem to jest właśnie to! Bardzo mi się to podobało! Jak zwykle jestem oczarowana wydaniem 😃 Nie pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam tę powieść dla najmłodszych 😁 Miłego dnia! 😁 💙 Za egzemplarz książki do recenzji dziękuję @wydawnictwo_wilga 🖤 💙
szpaczek_czyta - awatar szpaczek_czyta
oceniła na84 lata temu
Bari, wymarzony piesek Holly Webb
Bari, wymarzony piesek
Holly Webb
Każdy od czegoś zaczynał swoją przygodę ze światem książek. Moja bardziej poważna relacja z fikcyjnymi bohaterami rozpoczęła się co prawda od Wattpada, którego kiedyś poleciła mi kuzynka. Zaczęłam coraz częściej zaglądać do tej aplikacji, ale do dziś pamiętam, jakby to było wczoraj, jak bardzo byłam szczęśliwa, gdy w szkolnej szatni powiedziałam mamie, że mam nową książkę na wieczór. Mama rzadko czytała mi książki na dobranoc, ponieważ tego nie potrzebowałam i też nie oczekiwałam tego codziennie. Jednak, kiedy już to robiła, słuchałam jej głosu jak zaczarowana i nigdy nie lubiłam momentu, w którym nadchodziła pora spania. Te chwile miały w sobie coś wyjątkowego, poczucie bezpieczeństwa i bliskości, które dziś wspominam z ogromnym sentymentem. Wypożyczyłam wtedy książkę „Wróć, Alfiku!”. Jest to historia o pewnej parze, ich psie oraz dziecku, które ma się wkrótce pojawić na świecie. Gdy maleństwo przychodzi na świat, Alfik nie otrzymuje już tyle uwagi co wcześniej, przez co zaczyna rozrabiać. Właściciele nie potrafią sobie z nim poradzić i podejmują decyzję o oddaniu psa. Piszę tę recenzję jeszcze przed ponownym sięgnięciem po tę historię, ale doskonale pamiętam emocje, które mi wtedy towarzyszyły, ja, cała czerwona, z potokiem łez na twarzy, przeżywająca smutne losy Alfika, i mama, której oczy, ku mojemu zdziwieniu, nawet nie zaszkliły się od łez. Dla mnie, osoby niemal pełnoletniej, nie jest to już najlepsza forma rozrywki. Zaczynam dostrzegać powtarzalność schematów i podobieństwa między jedną historią a drugą. Jednak dla tej małej mnie, która dopiero odkrywała świat książek, była to opowieść pełna emocji, ucząca empatii i wrażliwości. Nieważne, ile będę miała lat i nieważne, co będą mówić inni, raz na jakiś czas wciąż będę sięgać po takie książki. Robię to nie tylko z sentymentu, ale też dla tej młodszej wersji siebie, która zakochała się w czytaniu i która wciąż na to zasługuje.
natalka_czyta - awatar natalka_czyta
oceniła na103 miesiące temu
Bogowie i Herosi. Mity greckie Joanna Zaręba
Bogowie i Herosi. Mity greckie
Joanna Zaręba
Książka krótka, ale treściwa w sam raz na pierwsze spotkanie z mitami greckimi. Joanna Zaręba w prosty, ciekawy i współczesny sposób pokazała nam mitologie grecką. W książce pokazane zostało to co najważniejsze, czyli jak powstała ziemia, jak Zeus objął rządy na Olimpie, który bóg jest odpowiedzialny za morze (Posejdon) którego zwierzęciem jest sowa (Atena),który bóg jest bogiem wina (Dionizos). W książce nie tylko przedstawieni zostali bogowie, ale także i najsłynniejsi herosi np. Odyseusz, Tezeusz, Herkules. Wszystkie te mity, których uczymy się na języku polskim znajdują się i tu, ale jest mała różnica. Mity wgl Parandowskiego są mitami suchymi nie jest to literatura współczesna i ciężko jest młodym czytelnikom czytać te mity. W tej książce autorka płynnie, przejrzyście i współcześnie co najważniejsze przedstawia nam te mity. „Bogowie i herosi” są napisane prostym językiem i czyta się ja szybko co najważniejsze dla młodego czytelnika. Łatwiej młody czytelnik zrozumie je i przyswoi. Szybciej będzie mu je zapamiętać i związane z nimi związki frazeologiczne. Ta książka powinna być dawana w szkole podstawowej do przeczytania a nie Parandowski (takie moje skromne zdanie na ten temat) Ja w niektórych momentach się nawet ubawiłam. Młody czytelnik, kiedy widzi, że mitologia jest też w znanych mu książkach jak np. Harrym Potterze, który został zobrazowany do przykładu przy Centaurze może chętniej wgryzie się w nią i łatwiej mu przyjdzie siedzieć w szkole i słuchać o mitach. Oczywiście trzeba pamiętać też o tym, że tak książka ma mniej niż 200 stron wiec nie ma tam zobrazowanych wszystkich przygód dokładnie a tylko nakreślone. Przykładem tego jest „Odyseja” Homera, czy 12 prac Heraklesa. Ale ja jako 26 latania kobieta mogę powiedzieć, że nie miałam pojęcia jaki doszło do największej bitwy między Troją a Grecja, mowa tu o „Iliadzie” Nie dowiedziałam się z tej książki niczego nowego, jeśli chodzi o bogach, ale podobało mi się, że autorka pokazała nam różne wersje danego mitu. Ja jako mama mogę śmiało stwierdzić, że ta książka to pozycja, która znajdzie się na mojej półce (czytałam ją jako ebook) i gdy przyjdzie w szkole czytanie mitologii to na pewno dam ja mojemu dziecko, bo łatwiej zrozumie i je przyswoi. Dla mnie jako wielkiej fanki mitologii była to ciekawe przypomnienie i odskocznie na jeden wieczór.
Ewa Piotrowska - awatar Ewa Piotrowska
oceniła na75 lat temu
Magiczne lusterko Linda Chapman
Magiczne lusterko
Linda Chapman
Czy wierzysz w magię? Maja i jej przyjaciółki wierzą! Pewnego dnia na ich drodze stają gwiezdne zwierzęta. Otwiera się przed nimi świat magicznych przygód. Każda z nich ma jakiś magiczny dar, który ma pomóc w walce ze złem. Tuż za rogiem czyha na nie widmo, które podstępnie pozbawia pozytywnych uczuć starszą siostrę Mai. Czy dziewczęta przepędzą widmo? Czy będą wiedziały jak to zrobić? Jeżeli lubicie magię, to ta seria będzie dla Was. Razem z dzieckiem stworzycie magiczną więź podczas czytania. Ta książeczka to opowieść nie tylko o magii, to również opowieść o przyjaźni małych dziewczynek oraz o poszukiwaniu samej siebie. Kazda z bohaterek jest inna, odkrywa w sobie różne moce, a razem mogą stworzyć coś potężnego, co pomoże zwalczyć czarną magię na świecie. Mamy do tego magiczne zwierzątka, które żyją w Gwiezdnym Świecie. Do naszego świata zostają zesłane, by pomóc przepędzić czarną magię, chcąc pomoc śmiertelnikom żyć w zgodzie i miłości. Z potencjalnym Gwiezdnym Przyjacielem porozumiewają się w myślach. Zwykli ludzie ich nie widzą. Książeczka podzielona jest na krótkie rozdziały. Jest ich dwanaście. Czcionka jest duża, w sam raz dla dzieci, które rozpoczynają samodzielne czytanie. Jest dość dużo dialogów. Co jakiś czas pojawiają się ilustracje, które wkomponują się w czytaną treść. Treść nie jest trudna do zrozumienia. Dziecko ogarnie co się tam dzieje. Opisy jakie się znajdują pobudzą wyobraźnię do działania. Opowieść jest na tyle ciekawa, że Weronika domagała się czytania albo sama brała książkę w rękę i czytała. My polecamy zapoznać się z pierwszym tomem. Niebawem zabieramy się za kolejna część. Cykl dedykowany jest dzieciom od 6 roku życia. Seria póki co liczy 8 tomów.
Kinga Stasina - awatar Kinga Stasina
oceniła na83 lata temu

Cytaty z książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo

Dodaj cytat z książki Scooby-Doo! i szaleńcze rodeo