Чёрный обелиск

- 1961-01-01
- 1961-01-01
- rosyjski
- Wiera Staniewicz
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Чёрный обелиск w ulubionej księgarni
Oceny książki Чёрный обелиск
2728 użytkowników ma tytuł Чёрный обелиск na półkach głównych- Przeczytane 1 513
- Chcę przeczytać 1 188
- Literatura niemiecka 13
- Erich Maria Remarque 10
- Klasyka 10
- 2014 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Чёрный обелиск
Wybitna, piękna i ponadczasowa powieść. Autor opisuje perypetie niemieckich weteranów I wojny światowej, sprzedawców nagrobków w powojennych czasach hiperinflacji. Ludwika dręczą młodzieńcze pytania o sens istnienia, doskwiera mu niespełniona miłość do kobiety, która choć prawdziwa, to jej "Ja" istnieje w świecie równoległym. To również wyraźna krytyka religii, a wszystko napisane w formie komediodramatu z inteligentną ironią i wzruszającym zakończeniem.
Remarque, mistrz ludzkiej psychiki, ukazuje na jakim gruncie narodowi socjaliści doszli do władzy. Jak upodlenie i zniszczenie ekonomiczne Niemiec po Wielkiej Wojnie doprowadziło do narodzin nacjonalizmu i nienawiści, do II Wojny Światowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety za mało różnych wątków historycznych jak na autora przystało
Niestety za mało różnych wątków historycznych jak na autora przystało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toniewiarygodna, przekombinowana, zmarnowana
niewiarygodna, przekombinowana, zmarnowana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRemarque psychologiczno-humorystyczny, chyba nie mój ulubiony. Fabuła książki opisuje losy biednego niemieckiego miasteczka w czasie gdy galopująca inflacja niszczy marzenia jego mieszkańców. W tle traumy pierwszowojenne i szukanie prawdziwej miłości. Mnogość dialogów i bohaterów trochę mnie przytłoczyła, jednocześnie ciężko było mi zżyć się z którymkolwiek z nich. Do ulubionego "Łuku Triumfalnego" brakuje wiele.
Remarque psychologiczno-humorystyczny, chyba nie mój ulubiony. Fabuła książki opisuje losy biednego niemieckiego miasteczka w czasie gdy galopująca inflacja niszczy marzenia jego mieszkańców. W tle traumy pierwszowojenne i szukanie prawdziwej miłości. Mnogość dialogów i bohaterów trochę mnie przytłoczyła, jednocześnie ciężko było mi zżyć się z którymkolwiek z nich. Do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czarny obelisk" to moim zdaniem najgorsza książka Remarque'a jaką przeczytałam. Jednakże biorąc pod uwagę, że absolutnie uwielbiam twórczość tego pisarza nadal mi się bardzo podobała.
Zaczynając od zalet. Opowieść jest pełna ciekawych dialogów oraz przemyśleń bohaterów. Autor potrafi "wcisnąć" gdzieś jedno zdanie, o którym potem myśli się tygodniami. Jak zwykle u Remarqu'e - język jest przepiękny. Historia jak zwykle smutna, choć nie aż tak przejmująca, jak te wojenne. Klimat wspaniały, bez problemu można wczuć się w lata 20. w małym niemieckim mieście. Co jakiś czas wyłania się postać Hitlera i powody, czemu ludzie zaczynają mu ufać....
Zdecydowanie najbardziej podobały mi się sceny z Izabelą, zawsze na nie czekałam i jak tylko się pojawiały to czułam nieustający zachwyt...
Co zatem mi się nie podobało?
Tak naprawdę bardzo niewiele. Choroba Izabeli była źle przedstawiona (rozszczepienie osobowości i schizofrenia to dwie różne rzeczy) i może wprowadzać w błąd i działać krzywdząco na postrzeganie osób dotkniętych schizofrenią (aczkolwiek zrzucam to na karb innego stanu wiedzy psychiatrycznej w latach 50., kiedy to Remarque pisał tę książkę). Przedstawienie kobiet też było nieciekawe, niestety bardzo mocno odczuwalny był seksizm i niekiedy przedmiotowe traktowanie... Znalazły się też pojedyncze nudnawe dłużyzny....
Mimo to "Czarny obelisk" bardzo polecam, tylko może nie jako pierwszą książkę Remarque'a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczynając od zalet. Opowieść jest pełna ciekawych dialogów oraz przemyśleń bohaterów. Autor potrafi "wcisnąć" gdzieś jedno zdanie, o którym potem myśli się tygodniami. Jak zwykle u Remarqu'e...
Jestem pod wrażeniem, jak wiele osób przeczytało tę książkę i podzieliło się swoimi przemyśleniami. Druga niespodzianka, to fakt, że ta książka się w ogóle nie zestarzała. Interesujące przemyślenia o wojnie, ludzkiej mentalności, radzeniu sobie z kryzysami. Planuję sięgnąć po więcej pozycji autora ( do tej pory znałam tylko ,,Na zachodzie bez zmian")
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest tak gęsta w treści, że trzeba ją spożywać małymi łyżkami. Tłem są hiperinflacja i śmierć, a na tym tle przedstawione są losy bohaterów i ich codzienne zmagania: o jedzenie, o miłość, o przyjaźń. Piękny język, cudowne postaci, a wszystko okraszone delikatnym humorem. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka która jest pigułka twórczości Remarque, alkohol, stracone pokolenie po wojnę, trochę humoru, śmierć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię tego autora mimo że tematyka jest prawe zawsze taka sama to i tak mogę czytać z wypiekami każda jego książkę.
Polecam serdecznie i jest to chyba jedna z moich ulubionych powieści Remarquea. Pełna wisielczego humoru i zabawnych momentów, a jednocześnie opowiada o czasach, o których wiele słyszeliśmy, ale rzadko są omawiane w powieściach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toświetna narracja i piękny jezyk.
bardzo ciekawi bohaterowie
świetna narracja i piękny jezyk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo ciekawi bohaterowie