Ostatni szczegół

Okładka książki Ostatni szczegół autora Harlan Coben, 9788381251532
Okładka książki Ostatni szczegół
Harlan Coben Wydawnictwo: Albatros Cykl: Myron Bolitar (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Myron Bolitar (tom 6)
The Final Detail
2018-10-09
2018-10-09
Andrzej Grabowski

Kup Ostatni szczegół w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ostatni szczegół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatni szczegół

Po wydarzeniach kończących „Jeden fałszywy ruch” Myron Bolitar wyjeżdża, bez słowa wyjaśnienia dokąd i na jaki okres czasu. Jego "ucieczka" nie trwa jednak długo, bo raptem już po trzech tygodniach jego wspólniczka, a zarazem najlepsza przyjaciółka Esperanza Diaz zostaje zatrzymana i oskarżona o zabójstwo. Myron bez chwili wahania wraca, by razem z Winem rozwiązać tę sprawę. Ofiarą jest ich klient w agencji sportowej, a dodatkowej symboliki nadaje fakt, że pierwszą osobą, którą Myron reprezentował jako agent.

Napięcia, ale przede wszystkim niezrozumienia nadaje jeszcze brak chęci rozmowy na ten temat z Myronem przez Esperanzę. Czyżby była w to naprawdę zamieszana?

Co do tego tytułu mam z dwa motywy, które mi przeszkadzały, chociaż ustalmy, że ja na tyle lubię tę serię, że nie wiem co by się musiało stać, by spadła dla mnie mocno w ocenie. 😉 To były raczej takie drobne przeszkadzajki, które na szczęście nie wpłynęły na sam przebieg rozwiązania sprawy, który jak sam tytuł wskazuje składał się ze szczegółów, które jeden po jednym, aż do ostatniego nadały mi prawdopodobne i pasujące do całości rozwiązanie.

Lekko irytowało to oskarżanie non stop Myrona o jego wyjazd i tego jak w krótkim okresie prawie jego firma upadła. Przecież nie zostawił jej bez nadzoru, a po drugie już była na tyle dobrze prosperująca, że bez przesady, że klienci bez jego obecności coś tracą, jak takie kontrakty np. reklamowe są przecież na dłuższe terminy, więc niemożliwe, że przez trzy tygodnie każdy ma do niego jakąś sprawę. Kolejna sprawa to nadmierne skupianie się na wyglądzie Wielkiej Cindy. Jak we wcześniejszych tomach dawało to lekki humor, tak teraz dla mnie było przesadą. Z drugiej strony po jednym rozdziale i rozmowie między Wielką Cindy, a Myronem widzę, że autor miał pomysł, by właśnie te niekiedy obraźliwe określenia na jej temat wybić tak, by potem taka ocena wzbudziła skruchę w Myronie i przemyślenia jak bardziej liczy się bycie dobrą osobą, a nie zewnętrzny wygląd. Przez to podeszłam trochę mniej krytycznie do tego natężenia, chociaż nadal uważam, że mniejsza ilość, a potem ta rozmowa i tak by odniosła skutek w odbiorcy.

Z takich moich własnych wyobrażeń to myślałam, że będzie większe nałożenie na emocje Myrona w związku z tym co wydarzyło się w poprzedniej części, ale jednocześnie był tak mocno zaangażowany w udowodnienie niewinności Esperanzy, że może nie miał na to czasu. 😂

Ujął mnie powód braku chęci rozmowy ze strony Esperanzy z Myronem i tak jak wspomniałam wcześniej dla mnie rozwiązanie było satysfakcjonujące.

Momentami tak trochę przemędrkowana, momentami trochę zbyt dużo snobizmu. ogólnie w nomie przyzwoitego kryminału.

To już 6 odsłona przygód Myrona Bolitara i mocno w oczy rzuca się schemat pisania tych książek. Intrygę rozwiązałam stosunkowo wcześnie, ale i tak autor zaskoczył mnie na koniec, chociaż uważam to zakończenie za naciągane. Tym razem w centrum wydarzeń jest Esperanza, za którą nie przepadam, ale na szczęście (choć to jej dotyczy cała sprawa) jest jej w książce niewiele. Poczucie humoru Myrona zalatuje już sucharami, od dawna bardziej mnie drażnią jego teksty niż bawią. Żal mi Wina, który traktowany jest przez Myrona jak osobisty doberman, który jeszcze dostaje reprymendę za sposób podejmowanych działań. W tej części jest więcej marudzenia bohatera, więcej rozterek miłosnych, ale da się to znieść. Ogólnie sympatycznie się czytało, ale bywało lepiej.

12074 użytkowników ma tytuł Ostatni szczegół na półkach głównych
2081 użytkowników ma tytuł Ostatni szczegół na półkach dodatkowych

Okładka książki Dom przy plaży James Patterson, Peter de Jonge
Dom przy plaży James Patterson, Peter de Jonge
Okładka książki Najlepsze amerykańskie opowiadania kryminalne 2011 Brock Adams, Eric Barnes, Lawrence Block, Harlan Coben, Max Allan Collins, David Corbett, Brendan DuBois, Loren D. Estleman, Beth Ann Fennelly, Ernest J. Finney, Tom Franklin, Ed Gorman, James Grady, Chris F. Holm, Harry Hunsicker, Richard Lange, Joe R. Lansdale, Charles McCarry, Dennis McFadden, Christopher Merkner, Andrew Riconda, S. J. Rozan, Mickey Spillane, Luís Alberto Urrea
Okładka książki Aż śmierć nas rozłączy Jeff Abbott, Charles Ardai, Jay Brandon, Lee Child, Harlan Coben, Brendan DuBois, Jim Fusilli, Bonnie Hearn Hill, Steve Hockensmith, William Kent Krueger, Laura Lippman, Tim Maleeny, Rick McMahan, P.J. Parrish, Ridley Pearson, Tom Savage, R.L. Stine, Charles Todd, Tim Wohlforth

Cytaty z książki Ostatni szczegół