Worek kości część 2

- Bag of Bones
- 2018-09-05
- 2018-09-05
- Krzysztof Sokołowski
Cztery lata po tragicznej śmierci żony autor bestsellerów, Mike Noonan, przeżywa kryzys twórczy. Niezdolny do pisania, wypalony psychicznie i prześladowany wspomnieniami, postanawia wrócić do miejsca, w którym kiedyś spędził z żoną najszczęśliwsze dni życia – do domu nad jeziorem w Maine. Tymczasem zamiast natchnienia, którego rozpaczliwie potrzebuje, w nowym miejscu czekają na niego miejscowe konflikty.
Kup Worek kości część 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Worek kości część 2
12502 użytkowników ma tytuł Worek kości część 2 na półkach głównych- Przeczytane 8 179
- Chcę przeczytać 4 132
- Posiadam 1 871
- Stephen King 227
- Horror 91
- King 85
- Stephen King 33

OPINIE i DYSKUSJE o książce Worek kości część 2
Pierwsze 100-150 stron jest ciężkie do przebrnięcia i akcja bardzo wolno się ciągnie, zapewne wtedy większość odpuszcza, ale potem robi się coraz ciekawiej i mroczniej. Zachęcam do przeczytania jej w całości pomimo początkowych trudności. Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wolno ją czytałam. Nie wiem. To chyba nie dla mnie, za dużo tych wszystkich opisów, nie mogłam się skupić. Dostałam tą książkę w prezencie. Gdyby nie to to pewnie nigdy bym jej nie przeczytała. Czytałam inne książki Kinga i lepiej się je czytało niż tą. Niby ciekawa, a jednak nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna , momentami rozwleczona moglaby miec o 100 stron mniej aczkolwiek nie bylo nudy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przeczytałem do końca same opisy i przemyślenia brak akcji jedną z gorszych książek Stephen King
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był ciężki - dość mocny i nużący. Za dużo postaci, wiele niewiadomych. Na starcie wiedziałam, że zjawiska paranormalne (nawiedzone miejsca, dziwne wydarzenia, duchy) nie są tematami, które lubię - po prostu do mnie nie przemawiają. Mimo to, książka ma swój klimat. Jest mroczna, tajemnicza i z wątkami psychologicznymi. Spodobało mi się, że cała otoczka głównych wydarzeń sięga dużo głębiej - genaologia i podłoże odnosi się na długo wstecz przed traumatycznymi wydarzeniami związanymi z Michaelem i jego żoną Jo. Ilość poruszanych wątków i powiązań była duża, ale bardzo spójna i wyjaśniona w taki sposób, że wszystko idzie zrozumieć. Ostateczne rozwiązanie wszystkich historii daje dużo do myślenia i pozostawia czytelnika w pewnym stanie, z którego ciężko się pozbierać. Brutalny gwałt i morderstwa na czarnoskórej niczemu winnej rodzinie, które stały się zaczątkiem zjawisk paranormalnych a po prostu najzwyczajniej w świecie - iskierką do zemsty, która zapoczątkowała całą spiralę intryg i nienawiści. Mocny tytuł, wart polecenia.
Początek był ciężki - dość mocny i nużący. Za dużo postaci, wiele niewiadomych. Na starcie wiedziałam, że zjawiska paranormalne (nawiedzone miejsca, dziwne wydarzenia, duchy) nie są tematami, które lubię - po prostu do mnie nie przemawiają. Mimo to, książka ma swój klimat. Jest mroczna, tajemnicza i z wątkami psychologicznymi. Spodobało mi się, że cała otoczka głównych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek rzeczywiście nie jest zbyt zachęcający natomiast później nie mogłam się oderwać od tej książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże nie przeczytałam wieku książek Stephena Kinga jak do tej pory, ale ta wciągnęła mnie niemiłosiernie, mimo dość ciężkiego startu. Na początku ciężko było mi polubić się z tą fabułą, wejść w ten świat, szło to mozolnie, miałam myśli, że szybciej skończę czytać te książkę niż naprawdę zacznę. Z biegiem stron bardziej I bardziej wtapiałam się w świat przedstawiony i nie mogłam oderwać od lektury. Podążanie za bohaterem, który odkrywa historie miejsca, gdzie dzieją się wydarzenia, było od pewnego czasu przyjemne i wciągające, samemu się chciało wiedzieć, o co w tym wszytskim chodzi, co będzie następne, dlatego im dalej w las, codzienne sesje czytania były coraz dłuższe. Nie można zapomnieć, że w książce są fragmenty, których mogłoby nie być, albo mogłyby być mniej szczegółowo opisane, np. nadmierna seksuzalicja kobiet, a w jednym momencie przemoc na tym tle. Jednak mimo tych paru wad, myślę, że dlugo nie zapomnę wrażeń jakie miałam z czytania.
Może nie przeczytałam wieku książek Stephena Kinga jak do tej pory, ale ta wciągnęła mnie niemiłosiernie, mimo dość ciężkiego startu. Na początku ciężko było mi polubić się z tą fabułą, wejść w ten świat, szło to mozolnie, miałam myśli, że szybciej skończę czytać te książkę niż naprawdę zacznę. Z biegiem stron bardziej I bardziej wtapiałam się w świat przedstawiony i nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moim zdaniem King w szczytowej formie jeśli chodzi o wpisywanie się w mój gust. Kocham jego książki szczególnie wtedy, gdy sięga po motywy paranormalne - duchy, nawiedzone miejsca i tajemnice, które nie chcą pozostać w przeszłości. Worek kości idealnie trafia w ten klimat. To książka dla tych, którzy lubią mroczny klimat, psychologiczną głębię i paranormalne historie z sensem. Długa, momentami powolna, ale satysfakcjonująca - dokładnie taka, jaką King potrafi pisać najlepiej. Duchy w tej historii nie są tylko „straszakiem” - są nośnikiem win, przemilczeń i krzywd, które przez lata były zamiatane pod dywan. To sprawia, że horror nabiera głębi i sensu. Główny bohater, zmaga się z żałobą i twórczym paraliżem. Jego wewnętrzna walka jest bardzo przejmująca, a emocje autentyczne i wiarygodne. King pokazuje, że prawdziwy lęk często rodzi się nie z duchów, ale z bólu, którego nie potrafimy przepracować. To nie jest prosty horror. To powieść o pamięci, odpowiedzialności i tym, że przeszłość zawsze upomina się o prawdę.
Jest to moim zdaniem King w szczytowej formie jeśli chodzi o wpisywanie się w mój gust. Kocham jego książki szczególnie wtedy, gdy sięga po motywy paranormalne - duchy, nawiedzone miejsca i tajemnice, które nie chcą pozostać w przeszłości. Worek kości idealnie trafia w ten klimat. To książka dla tych, którzy lubią mroczny klimat, psychologiczną głębię i paranormalne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuchy, tajemnica i napięcie – czytasz jednym tchem.
Duchy, tajemnica i napięcie – czytasz jednym tchem.