Most do Terabithii

- 1984-01-01
- 1984-01-01
- Alicja Skarbińska-Zielińska
- Ekranizacje:
- Most do Terabithii (2007)
Ilustrowała Krystyna Hoffmann-Pągowska.
Kup Most do Terabithii w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Most do Terabithii
Raz na pewien czas mam coś w rodzaju książkowego olśnienia – tak chyba mogę to nazwać. Wykonuje daną czynność aż nagle znikąd w mojej głowie pojawia się myśl: przeczytam teraz – i wyskakuje tytuł, o którym zapomniałam lub nie wiedziałam, że jest. To się może wydawać cudaczne, ale właśnie przez coś takiego trafiam na książki, które później okazują się fenomenem. ‘Most do Terabithii’ znałam tylko i wyłącznie jako ekranizację. Bardzo zresztą udaną i lubianą przeze mnie. Gdy pomyślałam o tym tytule od razu udałam się do biblioteki i zaczęłam czytać, mimo, że mam przed sobą inne napoczęte lektury. Wszystko inne jednak zeszło na inny plan. Czytałam jak zaczarowana zagłębiając się w treść tej drobnej gabarytowo książeczki i nie mogłam przestać. Problemy zawarte w książce z dorastaniem czy biedą bardzo mnie poruszyły. Autorka w zgrabny i przejrzysty sposób opisała przyjaźń pomiędzy Jessem a Leslie. Piękna opowieść. Żałuje, że nie przeczytałam jej wcześniej, ale i tak myślę, że udało mi się ją odebrać tak jak powinnam. Jest tutaj wspomniana Narnia, którą teraz obecnie czytam, nie wierzę żeby to był przypadek:)
Oceny książki Most do Terabithii
4712 użytkowników ma tytuł Most do Terabithii na półkach głównych- Przeczytane 3 147
- Chcę przeczytać 1 541
- Z biblioteki 36
- Fantastyka 22
- Dzieciństwo 19
- Biblioteka 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Most do Terabithii
Niesamowita... Zaczyna się niewinnie od chłopca, który lubi rysować i ma denerwujące siostry. Ale im dalej, tym bardziej poruszająca się staje. Właściwie, trudno ją opisać, to po prostu trzeba przeczytać. Dobra dla dzieci, ale nie tylko. Bohaterowie, choć są dopiero w piątej klasie, nie zachowują się głupio. Wręcz przeciwnie. Historia jest smutna, ale piękna. Każdego doprowadzi do łez.
Polecam. Nie zmarnujcie okazji do przeczytania dobrej książki. 📚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo dobra książka ... trochę o samotności ... nawet w w rodzinie, o poczuciu bycia innym ... o braku zrozumienia ... o odmiennym podejściu ojca do córki i do syna, ... a z drugiej stronie o życiu barwnego ptaka, artystycznej duszy ... o różnych strategiach "przetrwania w szkole" ... o ile Jess zamyka się w sobie, izoluje się, a tyle Leslie za wszelką cenę pozostaje sobą, nie zważając na docinki czy przykrości ... Niezwykła historia o przyjaźni, o sile wyobraźni, dzięki której można stworzyć swój własny świat, o marzeniach i pasji. Przejmująca i poruszająca! Warta uwagi!
Bardzo, bardzo dobra książka ... trochę o samotności ... nawet w w rodzinie, o poczuciu bycia innym ... o braku zrozumienia ... o odmiennym podejściu ojca do córki i do syna, ... a z drugiej stronie o życiu barwnego ptaka, artystycznej duszy ... o różnych strategiach "przetrwania w szkole" ... o ile Jess zamyka się w sobie, izoluje się, a tyle Leslie za wszelką cenę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna i niewinna przyjaźń pomiędzy chłopakiem a dziewczyną. Ona się właśnie wprowadziła, on już sobie tam jakiś czas żyje, choć nie do końca jest w tym swoim życiu szczęśliwy. Trochę już się domyśla dlaczego, ale niektórych rzeczy będzie musiał się dopiero dowiedzieć.
Miejsce akcji? Zaściankowo. Surowi nauczyciele, tradycyjne wartości. Dużo hipokryzji i małostkowości, a przed pójściem do szkoły trzeba wydoić krowę. Nad niektórymi kwestiami autorka się jedynie prześlizguje, dlatego lepiej nie opuszczać żadnych zdań, bo można przypadkiem ominąć coś istotnego.
To naprawdę bardzo prosta, ale mądra historia. Nie lubię sypać frazesami więc nie będę tego robił, ale tu jest wszystko czego można by oczekiwać od bardzo dobrej książki dla dzieci w wieku od jednego do dziewięćdziesięciu dziewięciu lat. Co jest naprawdę ważne w życiu? Czym jest dojrzewanie? Jak zrozumieć własne uczucia, o ich wyrażaniu już nawet nie mówiąc? Dlaczego należy uważać z osądzaniem innych ludzi? Jak poradzić sobie ze stratą?
Do tego stary, sprawdzony przy wyciskaniu łez, motyw. Wiadomo przecież, że sporo piękna kryje się w ulotności pewnych rzeczy i potrzebna jest Zmiana byśmy mogli je naprawdę docenić.
Mimo tego żałuję, że to się tak szybko skończyło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiejsce akcji? Zaściankowo. Surowi nauczyciele, tradycyjne wartości. Dużo hipokryzji i małostkowości, a...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpojrzenie na szarą codzienność oczami chłopca ze wsi, który dzięki nowej przyjaźni odkrywa, że swiat może być pełny barw.
Powieść przedstawia potęgę przyjaźni, która potrafi budować mosty i tworzyć nowe królestwa, która otwiera umysły na świat i serca na ludzi.
Zakończenie mocno przeorało bohatera, mnie w sumie też, choć książkę czytałem już w przeszłości.
Jednak, utrata bliskiej osoby wcale nie oznacza końca przygody, jedynie zmienia jej warunki, jeśli tylko bohaterowie chcą dzielić się tym, co już zdobyli, z innymi.
Przyjemny reread.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJess był pozbawiony dzieciństwa, w domu faworyzowane były córki, ojciec nieobecny, brak matczynej miłości, zrozumienia. Temat ważny, niezmiennie aktualny, zwłaszcza w naszych czasach.
Powieść przedstawia potęgę przyjaźni, która potrafi budować mosty i...
To jedna z piękniejszych historii, która ma smutne zakończenie. Historia pewnej rodziny w której są trzy siostry i brat. Nie przelewa się w tej rodzinie. Chłopiec zajmuje się krową, którą codziennie musi wydoić. Do domu obok wprowadza się pewna rodzina z dziewczynką. Tak nawiązuje się przyjaźń. I opowieść o Terabithii. Krainie, która jest po drugiej stronie rzeki. W tej książce ważna jest wyobraźnia. Polecam Wam bardzo!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo opowieść jak wiele innych: chłopczyk spotyka dziewczynkę i pomimo początkowej niechęci, zaczynają się przyjaźnić. Niestety wydarza się tragedia. Tak naprawdę opis tego co następuje później, stanowi o sile tej książki.
Naprawdę polecam 💔❤️🩹❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę polecam 💔❤️🩹❤️
ok
ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam jak wspaniały był dla mnie film, oglądałam lata temu. A teraz przeczytałam książkę. Historia smutna, dotykająca do głębi, wywołuje łzy. Ale też dająca nadzieję, pomimo przeciwności, jakie przynosi życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to# Wyzwanie na czerwiec 2025r. – Przeczytam książkę, której głównym bohaterem jest dziecko.
Kiedy główny bohater, 10-letni Jesse poznaje i zaprzyjaźnia się nowo przybyłą do miasteczka rówieśniczką Leslie, przeżywa jeden z najszczęśliwszych okresów swojego życia. Poznaje pokrewną duszę, prawdziwą przyjaciółkę, która go wspiera i rozumie, a on jej to odwzajemnia. Oboje razem są silni i niezwyciężeni. Ten piękny czas w życiu Jessiego niestety szybko się kończy, ale siła, marzenia i cele pozostają. To piękna opowieść dla Małych i Dużych, ponadczasowa, magiczna, ale też realistyczna oraz pełna EMOCJI. Niejeden czytelnik wyleje wiele łez nad tragedią, która spotkała dzieciaki.
GORĄCO POLECAM, nie tylko 10-letnim czytelnikom!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bardzo smutna i emocjonalna opowieść o prawdziwej przyjaźni i to niezależnie od wieku, którą kiedyś poleciła mi córka.