30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty

- popularnonaukowa
- 30 sekund
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Czy jesteśmy wszyscy zdani na łaskę chemii naszego mózgu? A może sądzisz, że ciało migdałowate i hipokamp to jakieś przedziwne morskie potwory? Czego można dowiedzieć się z wyników rezonansu magnetycznego? Czy potrafisz wyjaśnić znajomym na przyjęciu, dlaczego nie chichoczemy, kiedy próbujemy sami siebie połaskotać?
30 sekund o mózgu to najszybszy sposób, by zrozumieć, co dzieje się wewnątrz twojej głowy. Ekspertom w tej dziedzinie rzucono wyzwanie polegające na tym, by wyjaśnili 50 najbardziej intrygujących zagadnień neuronauki. Każde z nich zostało opisane w taki sposób, żeby zapoznanie się z tekstem nie zajęło więcej niż trzydzieści sekund. Tekst ilustrowany jest oryginalną grafiką, a rozważaniom towarzyszą też biografie pionierów neuronauki. Oto książka, dzięki której twoje szare komórki zajmą się same sobą!
Kup 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty w ulubionej księgarni
Oceny książki 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty
99 użytkowników ma tytuł 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty na półkach głównych- Chcę przeczytać 78
- Neuronauka 3
- Neurobiologia 2
- Popularnonaukowe 1
- Poszerzające 1
- Nauka 1
Cytaty z książki 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty
Dodaj cytat z książki 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce 30 sekund o mózgu. 50 zagadnień neuronauki przedstawionych w pół minuty
Dużo ciekawostek, jest ok
Dużo ciekawostek, jest ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, tak jak wskazuje na to tytuł, prezentuje 50 zagadnień z dziedziny neuronauki zarówno w przekroju historycznym, funkcjonalnym, jak i anatomicznym. Książka warta polecenia każdemu, kto pragnie zacząć swoją przygodę z neuronauką i potrzebuje początkowej dawki wiedzy w przystępnej i krótkiej formie. Nie jest to natomiast pozycja dla osób, które posiadają już pewien poziom wiedzy z tej dziedziny, gdyż książka zdecydowanie zwraca się w kierunku początkujących pożeraczy wiedzy. Każde z zagadnień oprawione jest spisem najistotniejszych terminów, dat, krótkim podsumowaniem i eleganckimi oraz cieszącymi oko ilustracjami.
Książka, tak jak wskazuje na to tytuł, prezentuje 50 zagadnień z dziedziny neuronauki zarówno w przekroju historycznym, funkcjonalnym, jak i anatomicznym. Książka warta polecenia każdemu, kto pragnie zacząć swoją przygodę z neuronauką i potrzebuje początkowej dawki wiedzy w przystępnej i krótkiej formie. Nie jest to natomiast pozycja dla osób, które posiadają już pewien...