Bombka babci Zilbersztajn

- literatura dziecięca
- 2018-03-23
- 2018-03-23
Stara kamienica przy ulicy Jaśminowej kryje niejedną tajemnicę z przeszłości. Babcia Zilbersztajn, najstarsza lokatorka, zna historię tego miejsca najlepiej. Ninka, która od niedawna mieszka tu z rodzicami i bratem Alkiem, czuje się trochę zagubiona i samotna. Między nią a staruszką nawiązuje się przyjaźń. Na Gwiazdkę babcia Zilbersztajn daje Nince wyjątkowy prezent – piękną ręcznie malowaną bombkę. Od tej chwili zaczynają dziać się niezwykłe rzeczy. W starej szafie Ninka odkrywa przejście do niewielkiego ciemnego pokoju, gdzie spotyka dziewczynkę w staroświeckiej sukience. Dziewczynka najwyraźniej chowa się przed kimś, a jej lęk udziela się zdezorientowanej Nince. Czyżby dziewczynka grała w jakąś niezrozumiałą grę? Ninka wbrew sobie zostaje wciągnięta w tę dziwną zabawę, w której reguły ustalają tajemniczy oni. Groza narasta, gra staje się coraz bardziej brutalna, a jej końca nie sposób przewidzieć…
Kup Bombka babci Zilbersztajn w ulubionej księgarni
Oceny książki Bombka babci Zilbersztajn
91 użytkowników ma tytuł Bombka babci Zilbersztajn na półkach głównych- Przeczytane 58
- 2020 2
- Literatura polska 2
- 2025_Adam 1
- PRZECZYTANE 2018 1
- Papierowa 1
- Oczami dziecka 1
- 2025 1
Cytaty z książki Bombka babci Zilbersztajn
Mieszkają tu ludzie równie starzy jak domy. Ci, którzy pamiętają ich świetność, wchodząc do swoich bram, uśmiechają się, nie widząc śladów czasu, zupełnie jakby sami nadal byli młodzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bombka babci Zilbersztajn
Króciutka historia o tym, jak dzieci postrzegają wojnę, oraz o konfliktach między rodzeństwem. I choć nie przepadam za książkami o tematyce wojennej, to ta bardzo przypadła mi do gustu.
Ninka przeprowadza się wraz z rodzicami do starej kamienicy. Jej tata zawozi mamę do szpitala, aby urodziła nową siostrzyczkę. Ninką ma zająć się jej starszy brat, Alek, ale chłopak woli spotkać się z kolegami. Zmarzniętą Ninkę znajduje na klatce schodowej sąsiadka - starsza pani Zilbersztajn. Z czasem staruszka coraz częściej opiekuje się Ninką. Na święta wręcza jej starą bombkę. I nagle Ninka odkrywa, że w jej pokoju za szafą są tajemnicze drzwi, za którymi w malutkim pokoju ukrywa się inna dziewczynka - taka sama, jak ona, ale głodna i przerażona.
Myślę, że ta książka może być świetnym wstępem do tego, aby porozmawiać z dzieckiem o wojnie i o tym, jak ukrywano Żydów w domach. Książka ma wspaniałe ilustracje, a atmosfera niepokoju stopniowo się zagęszcza. Sądzę, że będzie odpowiednia dla dzieci od 10 roku życia, ponieważ dla młodszych stopniowe zacieranie się granicy między przeszłością a teraźniejszością może być trudne do zrozumienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNinka przeprowadza się wraz z rodzicami do starej kamienicy. Jej tata zawozi mamę do szpitala, aby urodziła nową siostrzyczkę. Ninką ma zająć się jej starszy brat, Alek, ale chłopak woli...
Niestety jak lubie bajki i chętnie sięgam po takie książki to tutaj coś się nie udało. Książka nudna i nieciekawa. Spodziewałem się czegoś lepszego. Tylko okładka ładna lecz niestety nic poza tym. Nie polecam dzieciom ani nikomu. Niepotrzebna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDorze napisana ale nie dla mniejszych dzieci - w bibliotekach zaklasyfikowana dla wieku 8-11. Niestety po lekturze u dziecka pozostaje niepokój, lęk i poczucie, że zawsze będzie się samotnym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci znają wojnę z opowieści starszych, z lekcji historii… Wiedzą, że wojna to strzały pistoletów i karabinów, że to strach, że żołnierze… W wieku 8 czy 10 lat dzieci nie myślą o tym, jak spędzili wojnę ich rówieśnicy… Gdy myślą WOJNA – widzą świat dorosłych. Katarzyna Ryrych splotła w swej opowieści życie współczesnej 8-latki z historią życia pewnej starszej pani, która w czasie wojny musiała podzielić los wielu żydowskich dzieci. Samotna i osaczona, tkwiąc w ukryciu czekała na lepsze czasy… Jej się udało…
Dzieci znają wojnę z opowieści starszych, z lekcji historii… Wiedzą, że wojna to strzały pistoletów i karabinów, że to strach, że żołnierze… W wieku 8 czy 10 lat dzieci nie myślą o tym, jak spędzili wojnę ich rówieśnicy… Gdy myślą WOJNA – widzą świat dorosłych. Katarzyna Ryrych splotła w swej opowieści życie współczesnej 8-latki z historią życia pewnej starszej pani, która...