Niezłe ziółko

- Z parasolem
- 2016-09-21
- 2016-09-21
- Inne
Eryk, choć z Babcią Malutką spędził niewiele czasu, jest szczęśliwy, że starsza pani zatrzyma się na dłużej w jego domu. Nikt tak jak Babcia Malutka nie potrafi wysłuchać chłopca i opowiadać o dalekich podróżach. A co jeszcze ważniejsze ‒ nikt tak dobrze Eryka nie rozumie.
Nie zawsze jednak wszystko układa się tak, jak tego pragniemy. Kiedy świat Eryka nagle pustoszeje, to, co cieszyło najbardziej, staje się udręką, przed którą nie da się uciec nawet do domku na drzewie. Ale czy Eryk musi uciekać? Czy dar mądrości, jaki otrzymał w prezencie od babci, wystarczy, by odkryć swoją wartość, nowych przyjaciół i jasne strony dorastania?
To piękna historia o szukaniu i znalezieniu tego, co jest prawdziwym dziecięcym skarbem ‒ wiary w siebie i szacunku dla innych.
Kup Niezłe ziółko w ulubionej księgarni
Oceny książki Niezłe ziółko
- 2020 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezłe ziółko
Zwariowana.
Zwariowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca opowieść — pełna łagodności, nostalgii i mądrości, którą Babcia Malutka przekazuje swojemu wnukowi. Mimo że nie jest to lektura, którą czyta się z bijącym sercem, to zostawia ciepły ślad w pamięci. Idealna na zimowy wieczór przy kominku i na chwilę refleksji.
⭐ Ocena: 7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 7/10
To piękna opowieść o Eryku i Babci Malutkiej – wyjątkowej babci, która uczy jak zauważać to, co ważne: ludzi, wspomnienia, przyrodę i siebie samego. Choć nie brakuje tu trudnych tematów, takich jak odejście bliskiej osoby, wszystko podane jest z wielką delikatnością, humorem i życiową mądrością.
To książka o przyjaźni międzypokoleniowej, o tym, jak ważne są wspomnienia, rozmowy i codzienna uważność. To lektura, która oswaja trudne emocje, wzrusza i koi.
Nie sposób nie wspomnieć o przepięknych ilustracjach Emilii Dziubak, które dodają historii niezwykłego klimatu – każda strona pachnie ziołami i spokojem natury 🌼
💚 To książka dla każdego dziecka (i dorosłego!),kto potrzebuje odrobiny otulenia słowem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka o przyjaźni międzypokoleniowej, o tym, jak ważne są wspomnienia,...
Oj trudna ta książka. Jest pięknie napisana. O życiu, o śmierci. Po tym jak młody człowiek tą śmierć może przeżywać. O magii miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeznaczona jest dla dzieci, ale jest taka urocza, Że myślę że i dorośli znajdą w niej coś dla siebie. Jest jak taki ciepły Kocyk który otula i koi. Nie uśnieży bólu, ale może pomoże zrozumieć.
"Nieźle ziółko" Barbary Kosmowskiej i Emilii Dziubak to wzruszająca i bardzo emocjonalna historia o chłopcu imieniem Eryk, który mierzy się ze śmiercią ukochanej babci. To powieść, która porusza ważne tematy, takie jak strata bliskiej osoby, samotność, ale także przyjaźń, siła wewnętrzna i nadzieja.
Autorki w niezwykły sposób opisują uczucia i emocje Eryka, dzięki czemu czytelnik może wczuć się w jego sytuację. Książka porusza trudne kwestie, takie jak śmierć i żałoba, ale czyni to w sposób delikatny i przystępny dla młodszych czytelników. "Nieźle ziółko" to książka, która wywołuje zarówno uśmiech, jak i łzy. Autorki umiejętnie łączą elementy humorystyczne z poruszającymi opisami.
Historia Eryka przeplatana jest elementami baśniowymi, co dodaje jej uroku i sprawia, że czytanie jest jeszcze bardziej przyjemne.
"Nieźle ziółko" to nie tylko książka dla dzieci, ale także dla dorosłych. To opowieść o tym, jak radzić sobie ze stratą, jak odnaleźć siebie w trudnych chwilach i jak ważne jest wsparcie innych ludzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorki w niezwykły sposób opisują uczucia i emocje Eryka, dzięki czemu...
Urocza, mocno wzruszająca książeczka o odchodzeniu i przeżywaniu żałoby. Chłopiec musi pozwolić odejść swojej ukochanej babci. Nieśmiały, z kompleksami, ale za to mający cudowną babcię, w której nie ma grama sztywności. Za to jest w niej dużo ciepła, otwartości i wielkie serce 😃
Nie tylko dla dzieci.
Ilustracje Emilii Dziubak są majstersztykiem, właśnie tak powinny być ilustrowane książki dla dzieci😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie tylko dla dzieci.
Ilustracje Emilii Dziubak są majstersztykiem, właśnie tak powinny być...
Hmmm i co ja mam napisać? ;-) Bo to dość trudny temat do oceny. Sprawa jest delikatna, bo o śmierci tu też mowa. O odchodzeniu. O tym, że trzeba przede wszystkim w siebie uwierzyć i siebie lubić oraz akceptować. O tym jak ważne jest wsparcie Bliskich Ludzi którzy Nam w życiu towarzyszą. Dla mnie też o odwadze i o tym by nad sobą pracować. O miłości, przywiązaniu, pasji. Jest tu kilka zdań, które chętnie sobie w sercu zapisze. Dobra pozycja do przeczytania z Najmniejszymi w Rodzinie Jeśli potrzebujesz opowiedzieć o odchodzeniu. I generalnie polecam. I śliczne ma obrazki (ta zieleń.... Mistrzostwo). Natomiast jakoś wolno mi się ją na początku czytało. I jakoś wracać mi się do niej nie chciało. Ale może to wynika z mojej potrzeby terapii książkowej - i potrzeby czytania o dobrych emocjach i wydarzeniach? Nie wiem ale generalnie od połowy już przepadam ☺
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś nie przypadła mi do gustu, ale daję taką ocenę, bo do dzieci na pewno bardziej trafi. Ładne ilustracje, wzruszająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyczepić mogę się do składni zdań np. ,,Babci palce dotknęły koca"; ,,.. miał wrażenie, że przepływa nad nim babci pstrokaty motocykl" dla mnie brzmi to niepoprawnie i ciężko mi się to czytało.
Super lektura corka i ja obie bylysmy zachwycone. Polecam.
Super lektura corka i ja obie bylysmy zachwycone. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobała mi się ta opowieść o przyjaźni, przywiązaniu w tym wypadku do babci, o odchodzeniu i budowaniu pasji. Były też mądrości starszej osoby by chwytać każdy dzień, który jest przygodą, by być odważnym. Wiele piękna jest w tej książce.