Zobacz, co zrobiłam

See What I Have Done
2018-04-18
2018-01-01
Dobromiła Jankowska
Suspens, mroczne tajemnice rodzinne i owiana złą sławą bohaterka – znakomita powieść oparta na faktach, która rzuca nowe światło na jedną z najbardziej zagadkowych zbrodni w amerykańskiej historii.

Sprawą Lizzie Borden, młodej kobiety z Massachusetts oskarżonej o zabójstwo ojca i macochy siekierą w 1892 roku żyła niemal cała Ameryka. W procesie kobietę uniewinniono, a przyczyn morderstwa nigdy nie wyjaśniono. Autorka tego fascynującego thrillera próbuje dociec, co naprawdę zdarzyło się w rodzinie Bordenów.

Kup Zobacz, co zrobiłam w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zobacz, co zrobiłam

Oceny książki Zobacz, co zrobiłam

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zobacz, co zrobiłam

Niewyjaśnione zbrodnie sprzed lat rozpalają wyobraźnię współczesnych. W Anglii nadal robią wszystko aby poznać tożsamość seryjnego mordercy prostytutek zwanego Kubą Rozpruwaczem, nad Wisłą zastanawiamy się czy bohaterka jednego z najgłośniejszych procesów międzywojennej Polski zbiła córkę swojego pracodawcy, natomiast w Stanach Zjednoczonych nie milkną echa sprawy sprzed ponad stu lat, kiedy to Lizzie Borden została oskarżona o morderstwo swojego ojca i macochy. Dodajmy, że była to zbrodnia bardzo brutalna i krwawa, ofiary bowiem zmarły na wskutek licznych ran zadanych siekierą. Nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał choć do zdarzenia doszło w biały dzień. Śledczy z początku nie brali pod uwagę tego, iż sprawczynią może być młoda, delikatna kobieta. Jednak powoli odkrywane fakty, rzucające światło na stosunki jakie panowały w tej rodzinie, przemawiały za tym aby przyjrzeć się wnikliwie Lizzie Borden.

Sarah Schmidt pokusiła się o własną interpretację wydarzeń sprzed lat. W książce "Zobacz, co zrobiłam" kreśli portrety członków rodziny: despotycznego ojca, uległej macochy i dwóch sióstr Emmy i Lizzy, które łączyło niezdrowe przywiązanie, podszyte wzajemnym żalami i pretensjami.
Niezwykle ciekawie w tej opowieści jawi się szczególnie wątek relacji między siostrami, którą można nazwać chłodną miłością. Zresztą w ogóle dom Bordenów był miejscem emanującym emocjonalnym chłodem, gdzie nie okazywało się uczuć. W takim miejscu nietrudno poczuć się samotnym i odrzuconym.
Pisarka świetnie uchwyciła tę atmosferę i krok po kroku prześledziła sprawę, która zaprowadziła Lizzy Borden na ławę oskarżonych. Jednak sam styl tej powieści, niezwykle chaotyczny i niespójny sprawił, iż była to bardzo wymagająca lektura. Gubiłam się w wątkach, traciłam koncentrację, nie wiedziałam z czyjej perspektywy opowiadana jest historia, bowiem narratorów było kilku. Niemniej autorce udało się mnie zaintrygować sprawą morderstwa sprzed lat i poszukać wiadomości na ten temat w innych źródłach.

Pytanie kto zabił małżeństwo Bordenów oficjalnie nadal pozostaje bez odpowiedzi gdyż są uniewinnił kobietę od stawianych jej zarzutów a to tylko podsyca zainteresowanie tą sprawą. Jeśli lubicie takie zagadki, sięgnijcie po tę książkę.

Audiobook (czytali Marta Wągrocka i Andrzej Hausner)

Jak dla mnie strasznie ciężko się to czyta. Z trudem doczytałam do końca

Jak dla mnie strasznie ciężko się to czyta. Z trudem doczytałam do końca

Historia Lizzie Borden , która została oskarżona o zamordowanie ojca i macochy jest mi znana z filmów i podcastów kryminalnych , ale jednak książka mnie trochę rozczarowała i czasami miałem wrażenie , że czytam wymyśloną historię. A co do winy Lizzie to od początku poznania tej historii wierzę , że kobieta zabiła ojca i macochę i udało jej się wywinąć. Dużą wskazówkę do tego jest fakt , że po powrocie Lizzie do domu który dzieliła z siostrą ta nagle odeszła i już nie kontaktowała się z Lizzie. Według mnie poznała prawdę(Może Lizzie jej się przyznała) i mimo , że nie wydała siostry to nie chciała mieć z nią już nic wspólnego. W samej książce najbardziej mi się podobało kalendarium wydarzeń na samym końcu książki

772 użytkowników ma tytuł Zobacz, co zrobiłam na półkach głównych
201 użytkowników ma tytuł Zobacz, co zrobiłam na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zobacz, co zrobiłam

Następne życie Atticus Lish
Następne życie
Atticus Lish
"Następne życie" Atticus Lish to książka uhonorowana Nagrodą Pen/ Faulkner 2015. Wywołujący obrażenia obraz imigrantów i weteranów misji w Iraku. Prawdziwy do bólu. Nielegalna imigrantka, Zou próbuje sobie ułożyć życie w Ameryce. Podejmuje pracę w niebezpiecznej okolicy. Żyje w ciągłym stresie harując w chińskiej restauracji. Każdego dnia towarzyszy jej strach by nie wylądować w więzieniu albo być deportowaną. Skinner jest młodym weteranem. Trzykrotnie przebywał na misji w Iraku. Za wszelką cenę próbuje odnaleźć się w normalnej rzeczywistości. Niezbyt mu się to udaje. Jest niestabilny psychicznie. Zmaga się z traumą. Państwo nie pomaga mu w powrocie do normalności. Mimo to mężczyzna nie poddaje się. Pewnego dnia drogi Zou i Skinnera krzyżują się. Od tej pory wzajemnie się wspierają. Wydaje się, że ich życie nabiera sensu. Zou jest silniejsza od Skinnera. Nieustannie pomaga mu walczyć z demonami. On jest gotowy dla niej na wszystko byleby jej nie deportowano. Ameryka widziana oczami Atticus Lish nie jest krajem jak ze snu. To nie tylko nielegalni imigranci i wojenni weterani. To również ludzie biedni, z więzienną przeszłością, uzależnieni od nałogów. "Następne życie" to trudna książka. Czytanie jej nie jest przyjemnością. Dłuży się, ale nie pozwala na rezygnację. Ciekawość jak potoczy się życie dwojga ludzi każdego dnia walczących o godność, akceptację i normalne życie zwycięża. Jedna z tych książek, których nie da się wymazać z pamięci. GORĄCO POLECAM!
Anna Pruska - awatar Anna Pruska
oceniła na73 lata temu
Białe łzy Hari Kunzru
Białe łzy
Hari Kunzru
Białe łzy mnie zaskoczyły. Pozytywnie. Randomowo ściągnęłam ją z półki, jak zwykle, bez oczekiwań. A tu niespodzianka, bo dostałam książkę dobrze napisaną i przemyślaną. Co więcej Kunzru udało się stworzyć niesamowity mroczny klimat, który ze strony na stronę staje się coraz dziwniejszy. Białe łzy są historią o dwóch przyjaciołach. Jeden z nich, Carter, jest bananowym chłopakiem z bogatej rodziny. Drugi, Seth, jego przeciwieństwem, nieudacznikiem, trochę z okoliczności, a trochę z wyboru. Łączy ich pasja do czystych dźwięków i niszowej muzyki bluesowej z lat dwudziestych. Chłopcy są młodzi i beztroscy, szczególnie, że bogata rodzina Cartera zapewnia im środki do życia bez pracy. Seth jest jak rzep na psim ogonie i zdaje sobie z tego sprawę. Ogółem nie podobały mi się ich decyzje i postępowanie, ani w ogóle sposób na życie. Współczułam im trochę ale i denerwowali mnie. 💦 Klątwa W życiu bohaterów niby nie dzieje się wiele, a wszystko i tak jest skupione wokół muzyki i zdobywania kolejnych niespotykanych nagrań. Fabuła nie jest więc specjalnie dynamiczna, ale autor był w stanie tak to opowiedzieć, że trudno było się oderwać. Historia meandruje w jakieś mroczne, nieokreślone rejony. Z czasem robi się coraz dziwniej, szczególnie po tym, jak jeden z bohaterów nagrywa przypadkiem dziwną piosenkę. Ten jeden utwór ma jakby nadnaturalne możliwości. Jest jak zaklęcie czarnoskórego szamana bluesowego, który dźwiękami potrafił rzucić klątwę… Kunzru opowiada swoją historię dość powolnym i jednostajnym rytmem. Toczy ją wolno, po swojemu, monotonnie. Zupełnie jak muzyka, której słuchają bohaterowie. Narracja wciąga i nadaje mroczny klimat. Przez dwieście stron jest to ciekawe, ale później niestety zaczyna odrobinę nużyć, a może nawet męczyć. Seth, który jest narratorem, ciągle gdzieś wędruje, jeździ, chodzi, poszukuje. 💦 Oko za oko Okazuje się, że chłopak znajduje historię większą niż on sam, olbrzymią. Historię wyzysku, rasizmu, niesprawiedliwości, bezsilności i bezbronności wobec władzy i białych panów. Wraz z Sethem cofamy się do czasów, kiedy kolor skóry nadawał lub odbierał prawo do godności, wolności a nawet życia. A może to ta historia znajduje Setha? Muzyka tworzona przez Czarnoskórych na początku XX wieku, w czasach bardzo silnej segregacji rasowej w Stanach, jest motywem przewodnim i elementem, który łączy wszystkich bohaterów i wątki w książce. Białe łzy to bardzo dobrze opisana opowieść, choć mocno przygnębiająca. Kunzru pozostawił mnie w nędznym nastroju, bo wnioski które pozwolił mi wyciągnąć nie są optymistyczne. Nie jestem pewna, czy wymierzona zemsta jest rozwiązaniem jakiegokolwiek konfliktu. Podobnie z zamykaniem się na drugą stronę w słusznym gniewie za krzywdy wyrządzone w przeszłości. Trudne tematy, świetna historia z elementem historii rasizmu w Stanach. Wprawdzie bez jakiejś większej głębi, ale wciągająca.
PrzeCzytana - awatar PrzeCzytana
oceniła na72 lata temu
Czarownice z Manningtree Beth Underdown
Czarownice z Manningtree
Beth Underdown
Książka wzbudziła we mnie ogromne zainteresowanie i niepokój jednocześnie. Autorka nie epatuje okrucieństwem ani drastycznymi opisami, a jednak w subtelny sposób buduje nastrój grozy. To, co mnie akurat najbardziej przeraziło, to fakt, że historia opowiedziana w tej książce jest prawdziwa. Otóż w latach 1644–1647 w Anglii, niejaki Matthew Hopkins, ogłosił sam siebie generalnym łowcą czarownic i skazał na śmierć ponad 200 kobiet. Historia jest opowiedziana przez siostrę Hopkinsa i choć nie wiemy czy ta akurat postać istniała naprawdę, to jest to znakomity zabieg literacki służący do przedstawienia tej historii. Powieść zaczyna się od intrygującego, aczkolwiek niepokojącego zdania: “Dziewięć miesięcy temu mój brat Matthew zaczął zabijać kobiety.” Od tej chwili nie mogłam się oderwać od lektury. Śledzimy losy siostry Hopkinsa i doświadczenia jej oraz innych kobiet mieszkających w okolicy. Zadziwił mnie poziom absurdu oskarżeń wobec kobiet podejrzewanych o czary. Jednakże te jakże dziwaczne oskarżenia w zupełności wystarczały do skazania Bogu ducha winnych kobiet na tortury i na śmierć. Przeprowadzano również upokarzające “badania“ mające rzekomo udowodnić, że dana kobieta wchodziła w konszachty z diabłem. Co ciekawe niektóre oskarżenia padały z ust innych kobiet chcących zemścić się za domniemane przewinienia lub z zazdrości. Beth Underdown w swojej powieści ocaliła od zapomnienia kilka ofiar łowcy czarownic, wymieniła Elizabeth Gooding, Ann West oraz jej córkę Rebeccę. Siostra Hopkinsa jest w potrzasku, bo z jednej strony nie zgadza się z działalnością brata, a z drugiej jest w beznadziejnej sytuacji ekonomicznej i chwilami jest fizycznie zmuszana mu pomagać. Brat terroryzuje ją i praktycznie całą okolicę, nad którą ma jurysdykcję, więc kobieta wbrew sobie i zdrowemu rozsądkowi mu pomaga. Autorka przekonująco oddała atmosferę strachu, poczucie zagrożenia i beznadziei sytuacji kobiet próbujących żyć w cieniu łowcy czarownic. Wielu się nie udało. Zakończenie tej powieści totalnie wbija w fotel. Fabuła co prawda nie pędzi w zawrotnym tempie, ale styl i warsztat Beth Underdown zapewniły czytelnikowi ciekawą lekturę. Szczerze polecam tę książkę, bo trzeba pamiętać, że mimo iż jest to powieść, to opisywane w niej zdarzenia miały miejsce naprawdę.
Gosia_7 - awatar Gosia_7

Cytaty z książki Zobacz, co zrobiłam

Dodaj cytat z książki Zobacz, co zrobiłam