Królowa Ciemności

- fantasy, science fiction
- e-book
- Czarne Kamienie (tom 3)
- 2016-03-14
- 2016-03-14
Po złożeniu ofiary Ciemności Jaenelle Angelline panuje jako Królowa Ebon Askavi, strażniczka Królestwa Cieni. Aby ochronić swój lud i ziemię przed skażonymi Krwawymi musi stoczyć bitwę, wyzwolić straszliwą moc Czarownicy i na zawsze zniszczyć wszystkich swoich wrogów.Jednak do walki nie może stanąć sama. Do królestwa przybywa oswobodzony z szaleństwa Daemon, przeznaczony jej Małżonek. Jego bezgraniczna miłość cementuje Ciemny Dwór i umacnia rządy Jaenelle, jednak nawet ich wspólna siła może być niewystarczająca, by powstrzymać nadciągające zło.Tylko największa ofiara ze strony Jaenelle może ocalić tych, których kocha i królestwo, które przysięgła strzec.
Kup Królowa Ciemności w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Królowa Ciemności
Najlepsza część. Najbardziej mi się spodobała. A w niej dwie części bardzo od siebie odległe. Pierwsza jest spokojna, stanowi jakby ciszę przed burzą. Od momentu kiedy Daemon dociera do swojej królowej, aż do momentu kiedy stają się jednością. Z wieloma elementami ciepłymi, które osładzają ciernie tej historii. Pewnie, że nie zabrakło i goryczy. Smutnych podchodów i wykorzystania, ale jakoś czułam się zdystansowana. Część druga jest bardziej mroczna. Po raz pierwszy zło zaczyna pojawiać się tak blisko Jaenelle, dotykać jej najbliższych, krzywdzić i zabijać. Ciemne chmury gromadzą się nad jej kręgami, nad nowymi królowymi i nad ich otoczeniem. Padają pierwsze ofiary. Właściwie ze strony na stronę dzieje się coraz ciemniej. Krzywda Daemona? Cóż… A i owszem była, ale chyba nie odebrałam jej tak mocno. Bardzo wierzyłam w jego związek z Jaenelle, w ich miłość. Chyba na tyle mocno, że nie wierzyłam, że coś ostatecznego może się wydarzyć. Z drugiej kogo Mała Królowa miała postawić w takiej sytuacji. Komu mogła tak zaufać. Smutno. Bardzo ładnie pozamykały się wątki. Pewnie większość z nich jest związana, ale nie na tyle mocno, aby nie można było czegoś do nich jeszcze dopisać. Oj, mocno dotyka mnie ta książka. Mocno się z nią związałam, z bohaterami i z tym światem. Nie powiem, wciągnęła mnie. Gdzieś już tam wspomniałam, że przyniosłam do domu kolejne dwie części. Jako, że dziewczyny zapewniły mnie, że im dalej tym lepiej i mniej groźnie, czuję się uspokojona i planuję lekturę. Podsumowując, to bardzo dobry cykl. Choć musze przyznać, że dla mnie deczko zbyt mocny. Przynajmniej w pierwszym tomie. Nie do końca jestem przekonana, czy te gwałty dzieci rzeczywiście musiały zaistnieć. Zawsze szukałabym jakiegoś obejścia, a tutaj autorka zaszalała na maksa. I zdecydowanie denerwowali mnie dorośli, którzy obeznani ze światem, z jego brudem, z okrucieństwem, nadal nosili klapki na oczy. Jaenelle pod tym względem była od nich znacznie dojrzalsza.
Oceny książki Królowa Ciemności
4174 użytkowników ma tytuł Królowa Ciemności na półkach głównych- Przeczytane 2 782
- Chcę przeczytać 1 372
- Fantastyka 71
- Fantasy 59
- 2012 24
- 2014 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowa Ciemności
No nareszcie fabuła nabrała tempa, a postaci zrobiły się bardziej charakterne.
No nareszcie fabuła nabrała tempa, a postaci zrobiły się bardziej charakterne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFinał trylogii Czarnych Kamieni to prawdziwy majstersztyk mrocznego fantasy. Bishop tworzy niezwykle emocjonalne zakończenie, pełne dramatyzmu i magii. Świat Ciemności zachwyca głębią, a Jaenelle i Daemon to bohaterowie, których trudno zapomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa jestem zdecydowanie fanką Czarnych Kamieni☺️ Myślę że jeszcze coś poczytam z dodatków do serii.
Fabuła jest oełna zwrotów akcji i intensywnych relacji między bohaterami. Magia, polityka i osobuste dramaty przeplatają się ze sobą i tworzą naprawdę unikalną mieszankę😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBywają też momenty nudne w książce,dużo okrutnych scen, ale podoba mi się całościowo ten świat tam🙂 Jest mroczny i wciągający.
Nadal ta trylogia nie wciąga tak bardzo jakbym chciała. Niby jest więcej tej krainy i jakieś akcji i wkońcu jest ta wielka wojna.. ale czegoś mi brakuje i to coś by tu wiele zmieniło ... Szkoda bo myślałam że chociaż zakończenie mnie zaskoczy pozytywnie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakie nierówne te części, ta jest jedną z lepszych jak do tej pory. Wreszcie autorka odeszła od pedofilii i poszła w stronę akcji, która jest tu zdecydowanie wartka i ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwór Jaenelle został zebrany, są wszyscy, oprócz Faworyta. Lucivar przeszukuje każdy targ służby w Małym Terreille, żeby odnaleźć brata. Jednak czy mu się to uda i czy Daemon chce być odnaleziony? Jakie szkody w jego psychice wyrządziło tak długie przebywanie w Wykrzywionym Królestwie?
Saetan jakimś cudem znosi zachowania sabatu i powoli dociera do niego, że każda z tych jeszcze nie tak dawno dziewczynek, teraz jest królową, z którą musi prowadzić negocjacje.
Dorothea i Hekatah dalej knują swoje niecne spiski i pociągną ze sobą Hyall na wojnę.
A Krwawi zaśpiewają Krwawym…
Ciekawe zakończenie trylogii. Były momenty pełne uśmiechu, były momenty denerwujące i były momenty wzruszające. Pełna gama uczuć, czyli to, czego każdy czytelnik może szukać w książce. Nie zwiodłem się, jednak od dalszych części tej sagi, muszę chwilowo odpocząć :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaetan jakimś cudem znosi zachowania sabatu i powoli dociera do niego, że każda z tych...
Bardzo udane zakończenie trylogii. Tak, tak wiem są kolejne części. No ale trylogię mamy tu. Nie wiem co książki Pani Bishop mają w sobie, ale mają TO COŚ co powoduje, że gdy się już zacznie to ciężko skończyć. Nie inaczej jest z,, Królową Ciemności". Mimo, że czytałam kolejny raz nie mogłam się od książki oderwać. Ciekawa akcja, fajni bohaterowie, fajny humor. Oczywiście nie jest idealnie, można by się doczepić, że dobro ma czasami za łatwo, miejscami Czarne charaktery zachowują się jakby nie miały mózgu, ale mimo to Mnie świat Krwawych i Rodzina SaDiablo urzekła. Gorąco polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuję ogromnie tej dobrej duszyczce, która stoi za nagraniem audiobooków do tej serii, bo inaczej zapewne zabrakłoby mi motywacji, żeby ją skończyć. No i nie oszukujmy się, że mam dość dziwną relację z tą serią, gdyż: - pierwszy tom kompletnie mi się nie podobał i zastanawiałam się, co mnie pokusiło, żeby się tu zapędzić. Po przesłuchanie drugiego i trzeciego stwierdzam, że czytałam w życiu gorsze książki i ten pierwszy ma sens.
Poza tym to, jak mocno mi się dłużyła ta książka wiem tylko ja, zwłaszcza pod koniec miałam już trochę dość i czekałam na koniec. Ale jednocześnie już wyczekuję kolejnego audio i wiem, że będę brnąc dalej, bo jest coś, co mnie do tej serii ciągnie i każe wracać. Może to świat, może fabuła, może trochę bohaterowie (choć czwarty tom ponoć otwiera jakby nową serię?). Nie do końca jest to moja seria, ale jest na tyle interesująca, że zostaję i jestem ciekawa, co będzie dalej.
Dziękuję ogromnie tej dobrej duszyczce, która stoi za nagraniem audiobooków do tej serii, bo inaczej zapewne zabrakłoby mi motywacji, żeby ją skończyć. No i nie oszukujmy się, że mam dość dziwną relację z tą serią, gdyż: - pierwszy tom kompletnie mi się nie podobał i zastanawiałam się, co mnie pokusiło, żeby się tu zapędzić. Po przesłuchanie drugiego i trzeciego stwierdzam,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaenelle panuje na Ciemnym Dworze stojąc na straży Kaeleer, jednak jej wrogowie nieustannie knują jak pozbawić ją władzy i przejać Królestwo Cieni. Daemon w końcu dociera do swojej królowej, ale przeznaczony im czas ma swój kres. Nadciąga wojna i tylko Czarownica może zapewnić bezpieczeństwo swoim najbliższym – cena wygranej będzie koszmarnie wysoka.
Daemon przybywa do Kaeleer i Jaenelle a z mojej twarzy nie schodzi głupkowaty uśmiech. Świadomość, że zostali rozdzieleni na 13 lat sprawia niemal fizyczny ból – Jaenelle nie pochodzi z długowiecznej rasy. Ostatnie sceny jak zwykle to dla mnie rozrywające serce wydarzenia – mam wrażenie, że nie jestem w stanie przeczytać „Królowej Ciemności”, ba! całej trylogii, bez tej emocjalnej burzy – niezależnie od tego który raz je czytam. Ładunek emocjonalny jaki jest zawarty w scenie gdzie do Daemona dociera cena uwolnienia mocy Czarownicy łamie mi serce i wyciska łzy z oczu i pomimo znajomości fabuły wyję jak bóbr.
Uwielbiam „Czarne Kamienie” za ich mroczny, fascynujący i oryginalny świat. Za potężne magicznie, ale tak ludzko kruche postacie. Za siłę miłości i nadziei w tej serii. Za fakt, że nie potrzeba wyszukanych scen seksu w książce, by emanowała namiętnością i napięciem. Za to, że zawsze zabiera mnie na emocjonalny roller-coaster. Po moim pierwszym spotkaniu z serią Anne Bishop stała się moją ulubioną autorką. Łapię za absolutnie wszytkie jej powieści jakie wychodzą i jak do tej pory się na żadnej nie zawiodłam. A przez fakt, że to Wydawnictwo Initium wydaje jej twórczość w Polsce to z automatu są moim ulubionym wydawnictwem.
Moja ocena 10/10
Po więcej recenzji zapraszam na mojego bloga: napolcerenaty.pl
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaemon przybywa do...
Mimo początkowego sceptycyzmu muszę przyznać, że świat bohaterów Anny Bishop całkowicie mnie wciągnął :) przeczytałam już 9 tomów i przykro mi, że zostały już tylko dwa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Królowa Ciemności” to piękne zwieńczenie 3-tomowej sagi stanowiącej trzon wydarzeń „Czarnych kamieni”.