Obywatelstwo w Europie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2015-12-11
- 2015-12-11
Książka traktuje o narodzinach oraz ewolucji idei i instytucji obywatelstwa w wybranych państwach europejskich. Krzysztof Trzciński sytuując zagadnienie w kontekście ogólnych procesów politycznych i gospodarczych pokazuje, iż idea obywatelstwa ulega istotnym przeobrażeniom w różnych krajach i okresach, będąc zarówno wzbogaconą o nowe elementy, jak też nierzadko zubożaną przez czasową utratę pewnych składników. W efekcie proces formowania się idei obywatelstwa na naszym kontynencie był niejednolity, nierzadko zawieszany na długi czas, czasem cofający się dramatycznie.
Autor gromadził materiały do książki w kilkunastu krajach Europy. Ważną inspiracją badań były także studia prowadzone w latach 19952002 w wielu krajach Afryki i Azji, w których mają miejsce dynamiczne, a często dramatyczne procesy kształtowania się idei i instytucji nowoczesnego obywatelstwa. (z recenzji profesora Jana J. Milewskiego)
Obywatelstwo w Europie to lektura niezbędna dla wszystkich studiujących kwestie związane z obywatelstwem, prawami człowieka i przyszłością instytucji obywatelstwa w Unii Europejskiej i na świecie. Niezastąpiona inspiracja i pomoc dla polityków, funkcjonariuszy Unii Europejskiej, studentów: politologii, prawa, europeistyki, filozofii, socjologii i stosunków międzynarodowych. Tom wzboga??ca bardzo obszerny indeks rzeczowy, ułatwiający studiowanie książki.
Kup Obywatelstwo w Europie w ulubionej księgarni
Oceny książki Obywatelstwo w Europie
7 użytkowników ma tytuł Obywatelstwo w Europie na półkach głównych- Przeczytane 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obywatelstwo w Europie
Intrygująca teza i dzięki niej świetna synteza przemian praw i obowiązków obywatelskich i w ogóle statusu obywatela w państwach Europy poprzez wieki. Przy okazji dowiedziałem się wiele o tym, jaką wolnością cieszyli się lub nie moi przodkowie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMądra historia o tym, jak w Europie przedzierzgnęliśmy się z niewolników i poddanych w obywateli. A był to proces długi i skomplikowany, czasami z okresami stagnacji, a nawet cofania się. Choć to naukowa książka, to napisana dość przystępnie. Nie sądziłam, ze Polska była tak postępowa, jeśli chodzi o prawa kobiet, w porównaniu z wieloma państwami Zachodu!