ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7
LubimyCzytać11
LubimyCzytać3
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Niedziela na wsi

- Herkules Poirot (tom 26)
- Agata Christie - Królowa Kryminału
- The Hollow
- 2009-09-09
- 2009-09-09
- Joanna Bartosik
To miała być spokojna niedziela na wsi. Herkules Poirot, zaproszony na obiad do domu lady Angkatell, trafia wprost na miejsce zbrodni. I nie jest to impertynencki żart ani gra towarzyska! Czerwona krew doktora Johna Christowa kapie do niebieskiej wody w basenie...
Czy lekarz został zabity przez zazdrosną o niego kobietę: żonę, kochankę albo dawną ukochaną? Wszystkie są na miejscu zbrodni, a jedna nawet trzyma w ręce rewolwer… Ale dowody i zeznania wcale nie są jednoznaczne.
Tym razem Poirot trafił na godnego siebie przeciwnika. Czy wskazanie mordercy i odkrycie prawdy będzie sprawiedliwym wyjściem?
Kup Niedziela na wsi w ulubionej księgarnii
Niedziela na wsi
Chyba jedna z najniżej na lc. ocenionych książek Agaty Christie. Kompletnie tego nie rozumiem. Książka jest fantastyczna. Autorka dokładniej niż zazwyczaj kreuje bohaterów. Chce żebyśmy dogłębnie ich poznali. Są oni bardziej skomplikowani i niejednoznaczni. Wszystko jest jakby trochę głębsze niż zazwyczaj. Cześć przedmowcow w swych opiniach krytykuje fakt, że Herkules P. jest mało obecny. Dla mnie to plus. Gdybym miał szukać największej wady kryminałów tej autorki to byłoby nią wszechobecna buta i geniusz tego bohatera. Tu (to już druga taka książka ) Gruby Belg jest bardziej ludzki, bardziej realny. Bardzo Chce rozwiązać zagadkę, ale naprawdę musi długo główkować i ma pewne problemy. Nie jest ponad wszystkim. Świetna książka, ale od początku byłem w 99% przekonany o tym kto zabił i nie pomyliłem się. Polecam nie tylko fanom A.Ch.
Oceny książki Niedziela na wsi
5248 użytkowników ma tytuł Niedziela na wsi na półkach głównych- Przeczytane 3 753
- Chcę przeczytać 1 495
- Agatha Christie 113
- Kryminały 78
- Kryminał 64
- Agata Christie 33
- Agatha Christie 30
Tagi i tematy do książki Niedziela na wsi

Cytaty z książki Niedziela na wsi
Rozpacz to ciemność i chłód, i samotność. Grzech rozpaczy, o którym mówił ksiądz, to lodowaty grzech odcięcia się od ciepłych, pełnych życia kontaktów z ludźmi.
Rozwiń Zwiń Nie wiesz… Nie widzisz… Jesteś dziwnie niewrażliwy! Nie masz pojęcia, co czują i co myślą inni ludzie.
— Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie.
— Wiesz tylko, na co patrzysz. Jesteś jak… latarka. Kierujesz mocne światło na przedmiot, który cię interesuje, ale wokół panuje ciemność!
— Powiedziałbym, że wręcz przec...
Zawsze istnieje ryzyko i trzeba się z tym pogodzić - powiedziała spokojnie. - Należy działać szybko i nie zastanawiać się zbyt długo.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niedziela na wsi
„Niedziela na wsi” Agathy Christie to kolejny dowód na to, że królowa kryminału potrafi zamknąć napięcie, emocje i genialną zagadkę w pozornie spokojnej scenerii.
To klasyczny kryminał Agathy Christie z Herkulesem Poirot w roli głównej. Słynny detektyw zostaje zaproszony na weekend do wiejskiej posiadłości lady Angkatell. Sielankowa atmosfera szybko pryska, gdy przy basenie zostaje znalezione ciało doktora Johna Christowa. Nad nim stoi jego żona z pistoletem w dłoni, ale… Christie jak zawsze sprawia, że nic nie jest takie, jak się wydaje. Każdy z gości skrywa tajemnice, a Poirot musi oddzielić pozory od prawdy.
Uwielbiam sposób, w jaki Christie buduje atmosferę — elegancka wiejska posiadłość, grupa znajomych, sekrety, niedopowiedzenia i nagle morderstwo, które z pozoru wydaje się banalne. Oczywiście tylko do momentu, aż do akcji wkracza Poirot.
Najbardziej podobało mi się to, że tutaj zagadka nie opiera się tylko na „kto zabił?”, ale też na emocjach bohaterów, ich relacjach i skrywanych uczuciach. Dzięki temu historia ma więcej głębi niż typowy kryminał.
To idealna książka dla osób, które lubią klasyczne śledztwa, genialne zwroty akcji i ten charakterystyczny klimat Christie, w którym każdy może być winny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo klasyczny kryminał Agathy Christie z Herkulesem Poirot w roli głównej. Słynny detektyw zostaje zaproszony na weekend do wiejskiej posiadłości lady Angkatell. Sielankowa atmosfera szybko pryska, gdy przy...
Kolejna powieść Agathy Christie, której zakończenie mnie zaskoczyło. Podczas czytania wielokrotnie zmieniałam przypuszczenia kto może być zabójcą, a i tak ostatecznie nie trafiłam ani razu ;) Za to właśnie uwielbiam jej powieści kryminalne. Daję jednak 7 gwiazdek za dużą ilość bohaterów, którzy potrafią się mylić i momentami czytanie było niekomfortowe, gdy byliśmy świadkami miłosnych wyznań kochanków w pobliżu własnych małżonków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczyłam się z lekturą tej książki. Męczący bohaterowie, zagadka w której praktycznie nie mieliśmy wskazówek—istotnia zmiana wobec innych książek tej autorki—oraz irytujący brat Herculesa Poirota w książce z serii o Herculesie Poirocie.
Przemęczyłam się z dokończeniem Niedzieli na wsi tylko dlatego, że byłam ciekawa zakończenia. Po przeczytaniu ze szczerością mogę powiedzieć, że nie tylko nie wrócę już do tej historii ale wręcz sprzedam ten egzemplarz książki który jest w moim posiadaniu.
Ocena 5/10 tylko za zakończenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚmiem powiedzieć, że w tej książce Hercules Poirot był nie drugo- ale wręcz trzecioplanową postacią.
Przemęczyłam się z dokończeniem...
Zaczyna się dosyć nudno i ciężko. Wstęp do morderstwa jest bardzo długi, jest dużo opisów zachowań, relacji między bohaterami, ich stosunków do siebie, itp. Ale później okazuje się to przydatne w rozwiązywaniu zagadki. Mordercą okazała się osoba, którą ja od początku obstawiałam, ale to sprytnie poprowadzona przepychanka. Palec co kilka stron wskazuję inną osobę. Według mnie nawet dobrze zaznaczone powody, jakimi kierowali się bohaterowie by chronić zabójcę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy kryminał Agaty, który przeczytałam. I jadę dalej!
Pierwszy kryminał Agaty, który przeczytałam. I jadę dalej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy Herkules Poirot idzie na obiad do swojej sąsiadki nie spodziewa się niczego niezwykłego. Jednak gdy wchodzi do ogrodu widzi umierającego mężczyznę a nad nim stoi żona trzymająca pistolet.
W sprawę zamieszana jest również pierwsza miłość mężczyzny, która pojawiła się nagle i między nimi do czegoś doszło oraz obecna kochanka. Te trzy kobiety są w gronie podejrzanych ale oczywistym na pozór wydaje się ,że żona jest winna bo dowiedziała się jakoś o zdradach męża.
Początkowo miałam wrażenie,że ta historia nie będzie jakoś skomplikowana. Jak bardzo się myliłam. Agatha Christie coraz to bardziej miesza w głowie czytelnikowi i pokazuje mu coraz to kolejne tropy i sekrety.
W pewnym momencie każdy już dla mnie był podejrzanym bo każdy by miał jakiś powód aby pozbyć się tego okropnego mężczyzny. Rozdziały z jego perspektywy były okropne ale w pozytywnym sensie autorka umiejętnie pokazała jego paskudny charakter oraz później to jak postrzegały go kobiety z jego otoczenie,a to było niezwykle fascynujące do obserwowania.
Bardzo podobało mi się to zakończenie, absolutnie nie spodziewałam się ,że w tym kierunku potoczą się te sprawy a winnym okaże się ta osoba bo wydawało mi się to po prostu niemożliwe.
Herkules jak zawsze wymiatał, zresztą podobnie jak inni bohaterowie. Mieli w sobie coś unikatowego, byli specyficzni dziwni a przez tajemnice i to co wiedzieli wszyscy byli podejrzani. Genialna książka bardzo ją polecam wskakuje do moich ulubieńców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sprawę zamieszana jest również pierwsza miłość mężczyzny, która pojawiła się nagle i między nimi do czegoś doszło oraz obecna kochanka. Te trzy kobiety są w gronie podejrzanych ale...
Styl nie do podrobienia.
Styl nie do podrobienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Niedziela na wsi” to kryminał autorstwa Agathy Christie z detektywem Herkulesem Poirotem.
Do posiadłości The Hollow Lady Lucy Angkatell wraz z mężem zaprasza gości na weekend. Lucy szybko zauważa, że są to ludzie niezbyt dobrze dobrani do przebywania w swoim towarzystwie i martwi się, jak ich pobyt może się zakończyć. Słusznie… ponieważ w niedzielę nad basenem zostaje odkryte ciało jednego z gości, ułożone w tak teatralny sposób, że daje detektywowi sporo do myślenia.
Zazwyczaj wolę, gdy Herkulesa jest więcej niż mniej, a w tym przypadku działa on raczej zza kulis, oddając głos i perspektywę różnym osobom zamieszanym w sprawę. Jednak tutaj sprawdziło się to naprawdę dobrze, ponieważ weszliśmy nieco głębiej w psychikę bohaterów i motywy, jakie nimi kierowały. Christie solidnie namieszała w poszlakach, a rozwiązanie okazało się najprostszym z możliwych. Nie jestem nim do końca usatysfakcjonowana, ale to wciąż Christie, więc książka była baaardzo przyjemna w odbiorze. To jedna z tych powieści autorki, które zostawiają po sobie miłe, pozytywne odczucia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo posiadłości The Hollow Lady Lucy Angkatell wraz z mężem zaprasza gości na weekend. Lucy szybko zauważa, że są to ludzie niezbyt dobrze dobrani do przebywania w swoim towarzystwie i martwi się, jak ich pobyt może się zakończyć. Słusznie… ponieważ w niedzielę nad basenem zostaje...
CYKL” „HERCULES POIROT” (TOM 26)
"Niedziela na wsi" to kolejny kryminał Agathy Christie, który postanowiłam przeczytać. Tym razem Hercules Poirot podejmuje się rozwiązania nietypowej zagadki. Dlaczego nietypowej? Otóż, pewnego dnia słynny detektyw dostaje zaproszenie do wiejskiej posiadłości u lady Angkatell. Gdy już tam dociera, staje się świadkiem niezwykłej sceny. Widzi bowiem człowieka leżącego przy basenie, spływającą do basenu krew oraz... zdezorientowaną kobietę, stojącą nad ciałem, z rewolwerem w ręce. Sprawa wydaje się oczywista, ale Poirot ma co do tego pewne wątpliwości...
Książkę szybko się czyta, zwłaszcza od drugiej połowy, gdy pojawia się Poirot oraz zostaje podjęte śledztwo. Wtedy też akcja nabiera tempa. Pierwsza połowa kryminału to trochę przeciągające się rozmowy mieszkańców Angkatell, co może powodować znużenie.
Oceniam ten kryminał jako przeciętny. Christie ma w dorobku znacznie lepiej napisane historie, Tutaj, o ile sama zagadka jest ciekawa, a rozwiązanie sprawy zaskakujące, to jednak czegoś mi zabrakło w tym zakończeniu. Czuję lekki niedosyt.
Opinia opublikowana na moim blogu:
CYKL” „HERCULES POIROT” (TOM 26)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Niedziela na wsi" to kolejny kryminał Agathy Christie, który postanowiłam przeczytać. Tym razem Hercules Poirot podejmuje się rozwiązania nietypowej zagadki. Dlaczego nietypowej? Otóż, pewnego dnia słynny detektyw dostaje zaproszenie do wiejskiej posiadłości u lady Angkatell. Gdy już tam dociera, staje się świadkiem niezwykłej sceny. Widzi...
,,Niedziela na wsi''to jedna z tych powieści Agathy Christie,które doskonale pokazują,jak złudny potrafi być spokój prowincjonalnego życia.Autorka po raz kolejny wykorzystuje dobrze znane czytelnikom tło-niewielką społeczność,w której wszyscy się znaja,a niedzielna cisza i rutyna codziennych spotkań szybko zostają zakłócone przez tajemnicze wydarzenia.
Największą siła książki,jak dla mnie jest atmosfera.Christie mistrzowsko buduje napięcie,kontrastując sielankowy obraz wsi z narastającym poczuciem niepokoju.Pozornie zwyczajni bohaterowie skrywają sekrety,a drobne gesty i rozmowy stopniowo nabierają znaczenia.Autorka umiejętnie prowadzi czytelnika przez sieć podejrzeń,mylnych tropów i nieoczywistych motywów.
Na szczęście jest jeszcze On-detektyw Herkules Poirot,któremu nic nie umknie,dla którego wszystko ma znaczenie.
,,Niedziela na wsi''to udany przykład kryminału,w którym liczy się nie tylko rozwiązanie zagadki,ale też uważna obserwacja ludzkich zachowań.To lektura przyjemna,inteligetna i ponadczasowa.
Niezmiennie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą siła...