Z mgły zrodzony

Okładka książki Z mgły zrodzony autora Brandon Sanderson, 9788374800808
Okładka książki Z mgły zrodzony
Brandon Sanderson Wydawnictwo: Mag Cykl: Z Mgły Zrodzony (tom 1) fantasy, science fiction
Z Mgły Zrodzony (tom 1)
Mistborn
2008-03-21
2008-03-21
Aleksandra Jagiełowicz

Kup Z mgły zrodzony w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z mgły zrodzony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z mgły zrodzony

Fajny, rozbudowany świat. Jestem ciekawa dalszych przygód Vin. Choć nie czytałam z wypiekami na twarzy.

To naprawdę bardzo dobra książka i świetne otwarcie serii.

Największe wrażenie zrobił na mnie świat - mroczny, nieoczywisty, pełen popiołu i mgły, a przy tym niesamowicie spójny. Do tego dochodzi magia, która jest absolutnie wyjątkowa. Dawno nie spotkałam się z tak rozbudowanym, przemyślanym i jednocześnie nietypowym systemem magicznym. Wszystko ma swoje zasady i konsekwencje, co sprawia, że czyta się to z ogromnym zaangażowaniem.

Bohaterów bardzo łatwo polubić i się do nich przywiązać. Są wyraziści, ludzcy, czasem podejmują decyzje, które potrafią zszokować, ale właśnie to sprawia, że wydają się prawdziwi. Emocjonalnie mocno wciągnęłam się w ich historię.

Początkowo trudno było mi się zabrać za czytanie, jednak kiedy już weszłam w fabułę, książka szybko mnie pochłonęła. Końcówka była wręcz ekspresowa - tyle się działo, że ciężko było odłożyć ją choćby na chwilę.

Po pierwszym tomie mam mnóstwo pytań i poczucie, że to dopiero początek czegoś znacznie większego. Jakby pod powierzchnią wciąż kryło się coś jeszcze, coś niewypowiedzianego. Tym bardziej cieszę się, że mogę od razu sięgnąć po kolejną część.

Dużym plusem jest też przystępny język - książkę czyta się szybko i bardzo dobrze. Jeśli kolejne tomy utrzymają ten poziom (albo go podniosą),zapowiada się świetna przygoda.

To naprawdę bardzo dobra książka i świetne otwarcie serii.

Panie Sandersonie, jak ja Pana kocham!
Ta książka zwróciła mi radość z czytania w 2025.

Najbardziej w tej książce spodobał mi się świat przedstawiony i system magii. Brandon Sanderson wprowadza nas w tajniki allomancji - sztuki polegającej na użyciu metali, z których każdy ma swoje określone zastosowanie.
Cała powieść jest niezwykle spójna i logiczna. Od razu widać, że Sanderson precyzyjnie zaplanował każdy wątek, nie zostawiając miejsca na fabularne dziury czy nieścisłości. Na ogromny plus zasługują również świetnie wykreowani bohaterowie drugo-, a nawet trzecioplanowi. Każda z postaci ma w tej historii swoje uzasadnienie i nikt nie pełni funkcji wypełniacza przestrzeni.

Jeśli szukacie książki fantasy z dopracowanym i angażującym systemem magii, to ta pozycja będzie strzałem w dziesiątkę.

Panie Sandersonie, jak ja Pana kocham!
Ta książka zwróciła mi radość z czytania w 2025.

Cała powieść jest niezwykle spójna i logiczna. Od razu widać, że...

Pan z biblioteki wydając mi te pozycję polecał ją słowami, że to „coś innego”. No i rzeczywiście Pan Sanderson wymodził coś oryginalnego. Nie dziwota, że lada moment będą przenosić przygody Vin, Kelsiera i reszty allomantów, czy skaa na ekran. Dla tych którzy zastanawiają się czy sięgnąć po powieść odpowiadam - sięgnąć. Sanderson pisze tak, że nie sposób się zanudzić. Brak tam bez zbędnego przeciągania wątków, czy niepotrzebnych opisów. Akcja na pierwszym miejscu.

Sanderson to od długiego czasu jeden z poczytniejszych autorów gatunku high fantasy. Sama planowałam się za niego zabrać już z 10 lat temu, na fali miłości do Pieśni Lodu i Ognia George’a R. R. Martina. Nie wyszło mi to, ale ostatecznie „Z mgły zrodzony” wpadł w moje ręce. Od samego początku książki czuć, że nie jest to jakaś wątpliwej jakości fantastyka. Sanderson umiejętnie łączy interesujący bieg wydarzeń z rozbudowanym w tle społeczeństwem i światem, a w tym wszystkim osadza nietuzinkowe postaci, do których przywiązujemy się już od pierwszego ich pojawienia się. Klimat „Z mgły zrodzonego” bardzo przypominał mi kilka lubianych przeze mnie powieści – Cykl Demoniczny Bretta, Wojny Makowe i Babel Kuang, czy Szóstkę Wron Bardugo. System magiczny jest oryginalny, pomysł na wykorzystanie allomancji, czyli spalania metali, w celu osiągnięcia danego efektu, budzi podziw, choć jak to bywa w tym gatunku, chwilę zajmuje wkręcenie się w ten świat i zrozumienie systemu. Relacje między bohaterami i ich interakcje są przekonujące, sama dużą część książki czytałam chcąc się dowiedzieć, jak się potoczą pewne z nich. Jako pierwszy tom serii, „Z mgły zrodzony” nie jest naładowany akcją, jest raczej typowym wprowadzeniem, które ma czytelnika zaznajomić z wykreowanym przez autora światem. Mimo, że Sanderson stawiany jest często obok Martina, to w przypadku tej książki, intrygi polityczne nie są aż tak obecne, choć mamy element balów i bawiącej się na nich arystokracji, której intencje bywają ukryte. Myśl przewodnia powieści, czyli misja obalenia Imperatora niestety lekko mnie rozczarowała pod koniec. Poza tym, nie mam książce zbyt wiele do zarzucenia, może tylko to, że mało było w niej momentów zaskoczenia, które mocno zapisałyby się w pamięci. Zbudowanie fabuły na kontraście między uciskanymi, zniewolonymi ska i szlachtą, to dobra baza dla serii i wątek, który jak przypuszczam, będzie niósł kolejne tomy. Świat stworzony przez Sandersona jest złożony, ale w pierwszej części nie poznajemy go dogłębnie, dlatego z chęcią przeczytam kolejne tomy serii, żeby jeszcze bardziej się w nim zagłębić.

Bardzo dobry początek sagi z gatunku fantasy . Światem rządzi Ostatni Imperator. Ludzie poza garstką tzw szlachty, zostali sprowadzeni do poziomu gorszego niż niewolnicy . Czy dla tego świata jest jeszcze chociaż cień szansy na odzyskanie wolności i godności...
Kawał bardzo dobrej historii ...

Kawał bardzo dobrej historii ...

Przez książkę się płynie - dosłownie. Historia porusza oraz angażuje emocjonalnie czytelnika aby przeczytał tą jedną stronę więcej...
Końcówka książki zdecydowanie najlepsza!

Końcówka książki zdecydowanie najlepsza!

Znakomita.

Znakomita.

Książka po której twórczość Brandona Sandersona,znalazła na zawsze miejsce w moim sercu ❤️

Świat tonie w popiele i mgle. Rządzi nim Ostatni Imperator, samozwańczy Bóg, szerząc terror i zło.
W tym świecie żyje Vin, zwykła złodziejka. Walczy o każdy dzień, działając wraz ze swoją złodziejską bandą. Jednak pewnego dnia u progu jej kryjówki pojawia się tajemniczy mężczyzna, który na zawsze odmienia jej losy.
Cudownie wykreowany świat, walka o wyzwolenie i obalenie władzy absolutnej. To historia o tym, że nawet gdy wszystko wydaje się przegrane, nie warto tracić nadziei. Sanderson to klasa sama w sobie!

Cudownie wykreowany świat, walka o wyzwolenie i obalenie...

19872 użytkowników ma tytuł Z mgły zrodzony na półkach głównych
4107 użytkowników ma tytuł Z mgły zrodzony na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Z mgły zrodzony

Cytaty z książki Z mgły zrodzony