Opal

Okładka książki Opal autora Maggie Stiefvater, 9781338306644
Okładka książki Opal
Maggie Stiefvater Wydawnictwo: Scholastic Inc. Cykl: The Raven Cycle (tom 4.5) fantasy, science fiction
38 str. 38 min.
e-book
The Raven Cycle (tom 4.5)
2018-03-01
2018-03-01
38 min.
angielski

Kup Opal w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opal

nie wiem po co to powstało

nie wiem po co to powstało

Nie jestem największa fanka Opal, jednak ta krótka historia sprawiła, że znacznie bardziej ją polubiłam i zrozumiałam jak widzi świat. Super dodatek

To krótka opowieść, a jednak zostaje w człowieku na długo. Nie wiem, czy potrafię być wobec niej obiektywna – Ronan i Adam należą do tych postaci, które po prostu się kocha, bez względu na wszystko. Ale nawet jeśli odsunąć emocjonalne przywiązanie, „Opal” pozostaje wyjątkowa – cicha, poetycka i poruszająca.
Perspektywa Opal to coś zupełnie innego. Jej spojrzenie na świat, pełne dziecięcej logiki i snów, nadaje tej historii lekko nierealny ton. W jej oczach rzeczywistość Ronana i Adama nabiera miękkości, którą trudno było dostrzec wcześniej – jakby patrzeć na nich przez filtr nieskalanej wrażliwości. Ich relacja w „Opal” nie potrzebuje wielkich słów – wystarczą drobne gesty, rytuały codzienności, czułość ukryta między wersami.
To nie jest historia pełna akcji ani punkt zwrotny w fabule. To raczej spokojny przedsionek – oddech przed wielką burzą, którą przyniesie trylogia Ronana. Maggie Stiefvater pisze tu jak zawsze: z wyczuciem rytmu, z niespieszną poetyką, która koi i zostawia przestrzeń na własne emocje.
„Opal” to prezent dla tych, którzy tęsknili za tym światem. Nie musisz znać wszystkich szczegółów serii „The Raven Cycle”, by poczuć jej atmosferę – ale jeśli znasz, ten powrót będzie tym bardziej znaczący. Niewielka objętość skrywa dużą wrażliwość. A samo zakończenie – niepozorne, a jednak zostawiające ślad – tylko podsyca apetyt na więcej.

Perspektywa Opal to coś zupełnie innego. Jej spojrzenie na świat,...

325 użytkowników ma tytuł Opal na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Opal na półkach dodatkowych

Maggie Stiefvater
Maggie Stiefvater
Książka Maggie Stiefvater "Złodzieje snów" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy. Maggie Stiefvater (ur. 1981) – amerykańska pisarka i artystka, absolwentka historii. Śpiewała na weselach, pracowała jako redaktor techniczny, instruktorka kaligrafii, kelnerka. Teraz, jak sama mówi, w dzień jest zawodową pisarką, a w nocy – artystką. Sama tworzy ilustracje do zwiastunów swoich książek, a razem z siostrą komponuje do nich muzykę. W Polsce ukazało się kilka jej powieści, m.in. trylogia Drżenie (Drżenie, Niepokój, Ukojenie - Wydawnictwo Wilga 2011) i cykl Król Kruków (Król Kruków - W.A.B., 2013; Złodzieje snów - W.A.B., 2015). Mieszka w Virginii z mężem i dwójką dzieci.

Cytaty z książki Opal

Dodaj cytat z książki Opal