Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Niewidka i inne opowiadania

- fantasy, science fiction
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Czy wiesz, co by się stało, gdyby naukowcy wymyślili środek pozwalający stać się niewidzialnym? Jak odbiłoby się to na ludzkości? Czy gdyby znalazł się w rękach dobrych ludzi, wówczas nic złego by się nie wydarzyło? Albo gdyby na Ziemię przylecieli kosmici mający ciało o całkiem innych właściwościach niż ludzkie?
Szczególną cechą autora jest umiejętność naukowego nabudowania i uprawdopodabniania historii opisanych w opowiadaniach science fiction. Publikacja zawiera opowieści różnej treści: od typowego s-f, poprzez opowieści nawiązujące do historii (potop szwedzki) lub książek znanych z kanonu literatury (Sienkiewicz, Doyle, Baśnie tysiąca i jednej nocy),aż po trawestacje zdarzeń opisanych w Biblii.
Kup Niewidka i inne opowiadania w ulubionej księgarnii
Oceny książki Niewidka i inne opowiadania
27 użytkowników ma tytuł Niewidka i inne opowiadania na półkach głównych- Przeczytane 18
- Audiobooki 2
- Fantastyka 2
- Polscy autorzy 1
- Nie-do-czytan(i)a 1
- Szkoda czasu 1
- 😳 Rok 2017 😳 1
Tagi i tematy do książki Niewidka i inne opowiadania

Ryszard Marian Mrozek
Ryszard Marian Mrozek urodził się w 1930 roku w Jakubowie, gdzie skończył pierwszą klasę szkoły powszechnej. Przez resztę dzieciństwa i lata młodzieńcze mieszkał w Cegłowie. Ukończył szkołę średnią o profilu ogólnym. Był długoletnim pracownikiem poligrafii w resorcie Ministerstwa Obrony Narodowej. Jego zamiłowania to książki i turystyka, głównie górska.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewidka i inne opowiadania
Początek świetny, potem wyboje, ale ogólnie dobrze się czytało.
Początek świetny, potem wyboje, ale ogólnie dobrze się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zbiór opowiadań a jak to z opowiadaniami bywa są one bardzo nierówne w kontekście jakościowym. To znaczy każdemu może podobać się coś innego ale raczej wszystkie się nie spodobają. Te tutaj są takimi opowiadaniami dziadka dla nastolatka. Każde z nich ma jakieś przesłanie, głębszy sens czy inne spojrzenie na sprawy powszechnie znane. Są też wątki religijne. Ogólnie jest bardzo dobrze. Chyba tylko trzy w moim przypadku byly nieciekawe, reszta świetna.. polecam.
Jest to zbiór opowiadań a jak to z opowiadaniami bywa są one bardzo nierówne w kontekście jakościowym. To znaczy każdemu może podobać się coś innego ale raczej wszystkie się nie spodobają. Te tutaj są takimi opowiadaniami dziadka dla nastolatka. Każde z nich ma jakieś przesłanie, głębszy sens czy inne spojrzenie na sprawy powszechnie znane. Są też wątki religijne. Ogólnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednym zdaniem – odgrzewane kotlety. A jak powszechnie wiadomo kotlety, to nie bigos i w miarę podgrzewania nie robią się lepsze. Zachwycająca w tej książce jest jedynie okładka i to na jej lep dałam się złapać. Za to już po pierwszym spojrzeniu w głąb, opadło mnie zwątpienie. Sztywne dialogi, wygłaszane, a nie po prostu mówione, przez kolejne postaci. W treść tych wypowiedzi są nieudolnie wplecione encyklopedyczne wiadomości. Trochę historii, trochę fizyki, trochę biologi, a wszystko to suche i bez polotu. Dotarłam tak do dwóch trzecich i mój zapał czytelniczy całkowicie obumarł.
Jednym zdaniem – odgrzewane kotlety. A jak powszechnie wiadomo kotlety, to nie bigos i w miarę podgrzewania nie robią się lepsze. Zachwycająca w tej książce jest jedynie okładka i to na jej lep dałam się złapać. Za to już po pierwszym spojrzeniu w głąb, opadło mnie zwątpienie. Sztywne dialogi, wygłaszane, a nie po prostu mówione, przez kolejne postaci. W treść tych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Niewidka i inne opowiadania” autorstwa Ryszarda Mariana Mrozka, to chyba jedna z najciekawszych pozycji jakie ukazały się ostatnio na rynku. Autor zdecydował się na podzielenie swojej książki na kilka różnych części, które zawierają zupełnie inne przesłanie i filozofię. Książka ta ma w sobie wyjątkową mądrość, przedstawiona w sposób lekki, przyjemny i... zdecydowanie za krótki. Przebrnąłem przez blisko 400 stron w okamgnieniu, a lektura ta działa lepiej niż niejedna terapia uspokajająca.
Pełna recenzja książki na stronie:
„Niewidka i inne opowiadania” autorstwa Ryszarda Mariana Mrozka, to chyba jedna z najciekawszych pozycji jakie ukazały się ostatnio na rynku. Autor zdecydował się na podzielenie swojej książki na kilka różnych części, które zawierają zupełnie inne przesłanie i filozofię. Książka ta ma w sobie wyjątkową mądrość, przedstawiona w sposób lekki, przyjemny i... zdecydowanie za...