ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Źdźbło w garażu

- 2015-01-01
- 2015-01-01
Willa na końcu drogi. Morderstwo w garażu. Wiele tropów, wiele pytań.
Detektyw Franek Morek podejmuje się odszukania zaginionego prokuratora na prośbę zrozpaczonej żony. Prywatnie ten były policjant jest sympatycznym, choć samotnym kawalerem po czterdziestce, który często zapomina kupić chleb, ale gdy prowadzi śledztwo, staje się nadzwyczaj skrupulatny. Jego bystry umysł, doświadczenie, umiejętność łączenia faktów i wyciągania wniosków będą nieocenione, podobnie jak pomoc dwójki młodych amatorów.
Wartka akcja, humor, intrygujące meandry sprawy kryminalnej w polskim wydaniu i ciekawie zaprezentowani bohaterowie to niewątpliwie olbrzymie atuty tej powieści.
Ryszard Marian Mrozek urodził się w 1930 roku w Jakubowie, gdzie skończył pierwszą klasę szkoły powszechnej. Przez resztę dzieciństwa i lata młodzieńcze mieszkał w Cegłowie. Ukończył szkołę średnią o profilu ogólnym. Był długoletnim pracownikiem poligrafii w resorcie Ministerstwa Obrony Narodowej. Jego zamiłowania to książki i turystyka, głównie górska.
Autor książek „Historia jednego życia”, „Trzydzieści srebrników”, „Rama Singh” oraz tomu poezji „Lotem Ikara”.
Kup Źdźbło w garażu w ulubionej księgarnii
Oceny książki Źdźbło w garażu
36 użytkowników ma tytuł Źdźbło w garażu na półkach głównych- Przeczytane 29
- Audiobooki 2
- Legimi powieści 1
- AUDIOBOOK 1
- * Storytel - audiobook 1
- Przeczytałam w 2024 roku 1
- Z dreszczykiem :) 1
Tagi i tematy do książki Źdźbło w garażu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Źdźbło w garażu
Dziwię się, że taką niesamowicie dobrą kryminalną powieść nie doceniają na LC.
Lektor również wpływa na mój korzystny odbiór.
Polecam.
Dziwię się, że taką niesamowicie dobrą kryminalną powieść nie doceniają na LC.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartka akcja choć spokojnie prowadzona przez autora, którego nie znam. Wyraziste postacie, zwłaszcza detektyw. Taka sympatyczna osoba.
Lektor również wpływa na mój korzystny odbiór.
Polecam.
Nie zgadzam się z tak niską oceną książki na LC. Według mnie, to całkiem dobry kryminał z sympatycznym detektywem i ciekawą sprawą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Źdzbło w garażu" jest moim pierwszym spotkaniem z twórczością pana Mrozka. Jestem zaskoczona tym, że ten skromny kryminał tyle ciekawego w sobie miał. Zdecydowałam się na jego przesłuchanie, w sumie tylko i wyłącznie dlatego, że pan Jakub Kamieński go interpretował, a no i że jest dostępny w zasobach Storytel.
W powieści już na samym początku jesteśmy świadkami zbrodni. Ważny prokuratur zostaje napadnięty i razem z własnym psem, który zamierzał go obronić przed płatnym zabójcą, przez niego zastrzelonym, trafiają do kanału we własnym garażu... Niedługo potem przyjeżdża betoniarka i zdaje się, że śmierć i prokuratora i psa zostanie na amen pogrzebana... Niedługo po tym do domu, z sanatorium, wraca żona prokuratora i wszczyna alarm. Zna męża, i jest pewna że coś mu się przydarzyło. Na jaw wychodzą pewne wątki, które mają na celu zmylić ewentualne poszukiwania. Sprawę odnalezienia męża, pani Anna powierza prywatnemu detektywowi, byłemu komisarzowi policji (przeszedł na emeryturę po poważnym wypadku). Detektyw Franek Morek to gość, który od początku daje się lubić. To prawdziwy pies gończy. I fakt, gdy złapał trop, nie odpuścił. Czy udało się rozwikłać sprawę prokuratura? Jak tytułowe "źdzbło" miało wpływ na śledztwo? Fajnie się tego kryminału słuchało, zwłaszcza, że wyjątkowy głos zajął się jego czytaniem. Mnie się podobało. Taki cozy crime. Dla wszystkich, co wolą pracę szarych komórek i sprawy osobiste oraz rodzinne grają też ważną rolę w narracji. Polecam 😄
#zdzblowgarazu
#kryminal
#franekmorek
#detektyw
#literaturapolska
#polskikryminal
#ryszardmarianmrozek
#wyzwanieLC2025
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści już na samym początku jesteśmy świadkami zbrodni....
(audiobook)
Jedyna dobra postać - pani od papugi.
(audiobook)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakie sobie. Dłuży się, nawet słuchając na przyśpieszeniu. Zakończenie bezsensowne i bardzo się na nim zawiodłam (liczyłam, że chociaż rozwiązanie będzie ciekawe!)
Jedyna dobra postać - pani od papugi.
Lekki kryminał z przesympatycznym detektywem Frankiem i jego młodą grupą pomocniczą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, klimat PRL taka swojska polecam! Książka o detektywie który że względów zdrowotnych nie może już być gliną, zatrudnia młodego chłopca i pomoc w księgowości , w postaci młodej dziewczyny , trafia im się sprawa zaginięcia prokuratora który ma zeznawać w sądzie .....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótki i lekki kryminał z sympatycznym detektywem Frankiem w roli głównej. Dużo refleksji nad życiem i ciekawy wątek z papugą :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutora wcześniej nie znałem ale zainteresował mnie opis i niewielka objętość. Kryminał, łatwy, miły i przyjemny bez wielkich szalenstw. Na plus bohaterowie fajnie opisani bez wielkich dziwactw. Sprawa kryminalna prostą z lekkim zaskoczeniem na końcu. Do przeczytania i zapomnienia ale czyta się lekko i przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobrze się czyta, akcja zwarta i bez zbędnych opisów i niepotrzebnych postacji, będę szukał następnych tego autora