89 wierszy

- poezja
- 1998-01-01
- 1998-01-01
Nowe wydanie opublikowanego po raz pierwszy w kwietniu 1998 roku ostatniego osobistego wyboru wierszy Zbigniewa Herberta, który można odczytywać jako jego testament poetycki. Wiersze pogrupowane są tematycznie, według schematu zagadnień, do których autor najczęściej nawiązywał.
I.
- Sekwoja
- Potęga smaku
- Pan Cogito i wyobraźnia
- Do rzeki
- Elegia na odejście pióra atramentu lampy
- Tarnina
- Do kupienia 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce 89 wierszy
Dobry zbiór świetny poeta, chyba mój ulubiony
Dobry zbiór świetny poeta, chyba mój ulubiony
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow
Wow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpiękniejsza opinia jaką usłyszałem o twórczości Zbigniewa Herberta, padła wiele lat temu na cudownym krakowskim salonie poezji w teatrze im. J. Słowackiego, gdzie Pani Dorota Segda zapowiadając występ swoich studentów powiedziała:
"Nie wydaje mi się aby Zbigniew Herbert był najlepszym polskim poetą dwudziestego wieku. Sądzę, że Zbigniew Herbert jest najlepszym polskim poetą w ogóle..." ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie wydaje mi się aby Zbigniew Herbert był najlepszym polskim poetą dwudziestego wieku. Sądzę, że Zbigniew Herbert jest najlepszym polskim...
Okładka mojego tomiku jest biała. I nie wiem czemu, ale biały kolor pasuje mi do wierszy Herberta. Ten tomik zawiera przesłania Pana Cogito, ale również wiersz "U wrót doliny", który pięknie zaśpiewał nam Gintrowski, jak również "Do Marka Aurelego", śpiewany przez m. in. Waglewskiego.
Ale ja zacytuję kawałek innego wiersza:
"Ponieważ żyli prawem wilka
Historia o nich głucho milczy
Pozostał po nich w kopnym śniegu
Żółtawy mocz i ten ślad wilczy"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle ja zacytuję kawałek innego wiersza:
"Ponieważ żyli prawem wilka
Historia o nich głucho...
Herbert moim mistrzem - piękne metafory, wspaniały język i bogactwo podejmowanych tematów. Książka na zawsze!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPóki co Herbert jest jedynym poetą, który do mnie trafia. Ma specyficzny, ale dość prosty w odbiorze język i w jego poezji widać ogrom doświadczeń i przemyśleć. Jedyny tomik wierszy, który czytałam dla przyjemności, a nie z przymusu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUtwierdziłem się w przekonaniu, że Herbert był geniuszem. Jeśli nie obiektywnie, to przynajmniej moim prywatnym geniuszem. Nie znam i chyba już nie poznam poety, który byłby mi bliższy duchowo i intelektualnie niż on, który trafia w moje serce i umysł równie perfekcyjnie jak on - oddając moje myśli, ubogacając mnie, stanowiąc drogowskaz i autorytet. Finalnie - ten zbiór jest dla mnie wyborem tego co najlepsze z najlepszego polskiego poety (choć niektórych moich ulubionych jego utworów tu brak, ale to już subiektywny wybór samego autora, więc uszanuję to w pełni ;)). "89 wierszy" będzie dla mnie kompendium i mapą w dalszych herbertowskich poszukiwaniach i podróżach po jego twórczości, a także jej kwintesencją, po którą będę po wielokroć sięgał.
Utwierdziłem się w przekonaniu, że Herbert był geniuszem. Jeśli nie obiektywnie, to przynajmniej moim prywatnym geniuszem. Nie znam i chyba już nie poznam poety, który byłby mi bliższy duchowo i intelektualnie niż on, który trafia w moje serce i umysł równie perfekcyjnie jak on - oddając moje myśli, ubogacając mnie, stanowiąc drogowskaz i autorytet. Finalnie - ten zbiór...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbyś jak zwykle czule głaszcze moje serce piękną codziennością, choć właśnie tego codziennego głaskania za mało, a mityczno-epickiego za wiele. Lepiej wyważony tomik dałby więcej radości, choć ten i tak daje jej wiele.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPosiadam całkiem sporą półeczkę z poezją. Dawno na nią nie zaglądałam. Dziś wyciągnęłam Herberta. Nie posiadam Kanonu na koniec wieku, ale że moja książeczka jest mocno starsza, a też jest wyborem poety, dlatego tu o tym piszę.
Wiersz dziś znany pod tytułem "Przesłanie Pana Cogito", był wydany w roku 1973 jako "Przesłanie" (z tego czasu pochodzi mój tomik) w rozdziale Wiersze nowe. Zdziwiło mnie to nieco, ale tomik "Pan Cogito" z całą pewnością był redagowany później, więc nic dziwnego, że tak dobry wiersz został do niego włączony.
Moim ulubiony wierszem nadal pozostaje "Kamyk". Jest w nim tyle perfekcji i wyważenia!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiersz dziś znany pod tytułem "Przesłanie Pana Cogito", był wydany w roku 1973 jako "Przesłanie" (z tego czasu pochodzi mój tomik) w rozdziale...
Wspaniała poezja Zbigniewa Herberta, którą można przeczytać tysiąc razy i za każdym razem znaleźć w niej coś nowego. To nie tylko wiersze, ale też rozważania filozoficzne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo mój ulubiony poeta, a jego wiersze zawsze mam pod ręką by móc do nich zajrzeć, w każdej chwili.