ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Sztuka czułości
Wrażliwość na drugiego, choćby nie wiem jak był inny, choćby nie wiem jak był dziwny, jest właściwie kryterium zbawienia. Jeśli przestaniecie walczyć o relacje z najbliższymi, to będzie coś najgorszego, co możecie w życiu zrobić.
Ks. Jan Kaczkowski
Autorytet, powiernik, przyjaciel. Ksiądz, któremu można było zaufać. Rozumiał dramat ludzkiego cierpienia i potrafił na nie odpowiedzieć – czułością. Dziesięć miesięcy przed śmiercią otrzymał z Australii list z prośbą o pomoc od człowieka, którego nie znał. Wybrał się w podróż na drugi koniec świata, choć wszyscy próbowali wybić mu to z głowy.
Dla bohaterów tej książki jego wizyta okazała się przełomowa. Dopiero czułość księdza Jana pozwoliła im po wielu latach udręki pogodzić się z własnym życiem.
Poznaj historie Barbary i Marka. Przekonaj się, jak potężna jest siła bliskości, wrażliwości, życzliwego gestu, uważnego słuchania, autentycznej troski.
Kupując tę książkę, wspierasz Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio założone przez księdza Jana Kaczkowskiego.
Kup Sztuka czułości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Sztuka czułości
Joanna Podsadecka w swojej publikacji pt. „Sztuka czułości” pokazuje, jak ważna jest szeroko pojęta uważność i czułość człowieka wobec innych, ale również względem samego siebie. Tego typu wrażliwość niewątpliwie pomaga dźwigać ciężary codzienności. Autorka przytacza wypowiedzi nie tylko śp. ks. Jana Kaczkowskiego, z którym miała okazję niejednokrotnie współpracować. W książce tej poznajemy także historie Pani Barbary Borowieckiej, którą życie doświadczyło bardzo mocno na wielu polach, a mimo to nie straciła ona tkwiącego w każdym z nas człowieczeństwa, a ks. Jan swoją postawą skłonił ją do podzielenia się swoją niełatwą opowieścią. Drugą zaś przytoczoną historią są losy Pana Marka Kuligowskiego, który nie mogąc uporać się żałobą po odejściu ukochanej żony skontaktował się z ks. Janem zapraszając go do Australii. Wizyta ta doszła do skutku i wpłynęła na życie nie tylko Pani Barbary i Pana Marka, ale również wszystkich tych, którym dane było zetknąć się z ks. Janem, bowiem podczas jego pobytu w Perth i Melbourne miało miejsce sporo spotkań z wiernymi. Choć jest to pozycja niewielka objętościowo to zawarty w niej przekaz skłania do wielu refleksji oraz wywołuje w czytelniku ogrom różnorodnych emocji. Przytoczone w niej słowa ks. Jana przypominają jak mądrym, a przy tym niezwykle pokornym i wrażliwym na innych był on człowiekiem. A perypetie Pani Barbary i Pana Marka tchną nadzieją, że nawet największe życiowe ciemności Pan Bóg jest w stanie przemienić w światło także dzięki ludziom stawianym we właściwym czasie na naszej drodze. Jeśli szukacie wartościowej lektury, w której brak przesadnego patetyzmu, znajdziecie za to bardzo dużo ludzkiej codzienności, która niekiedy bywa niesamowicie trudna, ale ma w sobie również iskierki nadziei to koniecznie sięgnijcie po „Sztukę czułości”. * https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta * https://ksiazkowoczyta.blogspot.com/2025/09/w-zyciu-chodzi-o-to-by-byc-najlepsza.html
Oceny książki Sztuka czułości
471 użytkowników ma tytuł Sztuka czułości na półkach głównych- Przeczytane 317
- 2018 10
- 2019 8
- 2023 6
- 2025 5
- 2020 4

Cytaty z książki Sztuka czułości
Walczcie o siebie, nie dajcie się wdeptać kryzysom beznadziejności, chwilowej ciemności, walczcie o czyste sumienie i nigdy nie myślcie, że Bóg jest przeciwko wam.
Rozwiń ZwińOkazywanie komuś pogardy nie spowoduje, że zechce być lepszy. Nie będzie miał do czego dorastać. Niejeden z nas ma z pewnością w pamięci takie zdarzenie, gdy został potraktowany lepiej, niż na to zasłużył - i wtedy poczuł się zobowiązany.
Okazywanie komuś pogardy nie spowoduje, że zechce być lepszy. Nie będzie miał do czego dorastać. Niejeden z nas ma z pewnością w pamięci tak...
Rozwiń Zwińlekarz i ksiądz. Dwóch specjalistów od uzdrawiania. O ich skuteczności decyduje wrażliwy słuch i serce na właściwym miejscu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka czułości
Zbiór cytatów z innych książek. Plus dwie opowieści osób które go poznały. Książka miła do czytania, o człowieku z prawdziwym sercem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWidząc (po zakupieniu),że to zbiór tego, co już przeczytałam to poczułam takie ukłucie porażki, po co? Mielić znów to samo. Jakże się pomyliłam... kwintesencja tego, co niechybnie zostało pominięte plus niesamowite historie. Mimo wszystko, pokazują ks. Jana z jeszcze bliższej perspektywy, i to niesamowitej, pięknej, po każdej książce brakuje mi go coraz bardziej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kolejna książka o księdzu Janie Kaczorowskim. Dowiedziałam się o jego istnieniu znacznie później, już po jego śmierci, i każda kolejna książka utwierdza mnie w przekonaniu, że szkoda, iż jest tak mało księży takich jak on. Nie chodzi nawet o to, w co wierzył, lecz o to, jaki był. Potrafił mieć ludzkie poglądy i podejście do życia, w którym odnalazł swoją drogę, łącząc ją z religijnością.
Ta książka nie jest wybitna i nie wnosi wiele nowego do mojej wiedzy o nim ani o tym, co zrobił, poprzednie dwie znacznie poszerzyły moje spojrzenie na jego działalność. Mimo to uważam, że jak na jej rozmiar, może być dobrym punktem startowym dla innych, którzy zechcą sięgnąć po tę lekturę. Książka pokazuje, że można działać w zgodzie z religią, a jednocześnie nie być jej nasiąkniętym ani nadgorliwym.
Bo „Historia w sztuce czułości” to opowieść o tym, jak ważna jest uważność, słuchanie i dostrzeganie osób, których spotykamy i poznajemy. Jest lekka i delikatna, potrafi otworzyć czułość w człowieku, jeśli tylko tę czułość ma.
To kolejna książka o księdzu Janie Kaczorowskim. Dowiedziałam się o jego istnieniu znacznie później, już po jego śmierci, i każda kolejna książka utwierdza mnie w przekonaniu, że szkoda, iż jest tak mało księży takich jak on. Nie chodzi nawet o to, w co wierzył, lecz o to, jaki był. Potrafił mieć ludzkie poglądy i podejście do życia, w którym odnalazł swoją drogę, łącząc ją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoanna Podsadecka w swojej publikacji pt. „Sztuka czułości” pokazuje, jak ważna jest szeroko pojęta uważność i czułość człowieka wobec innych, ale również względem samego siebie.
Tego typu wrażliwość niewątpliwie pomaga dźwigać ciężary codzienności.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego typu wrażliwość niewątpliwie pomaga dźwigać ciężary codzienności.
Książka niezwykle wartościowa, ukazuje najważniejsze aspekty życia.
Książka niezwykle wartościowa, ukazuje najważniejsze aspekty życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, a co najważniejsze Przyjaciółka śp. Jana Kaczkowskiego, którą miałem wielką przyjemność poznać, we wstępie podkreśla, że Go "nie pudruje" bo jak każdy człowiek ma swoje zalety i wady.
W tej książce na sztukę czułości składają się towarzyszenie i odchodzenie, każdy z tych aspektów poparty jest naukami Jana oraz pięknym świadectwem Basi i Marka, którzy z wdzięczności dla Niego podzielili się swoją historią.
SZTUKA TOWARZYSZENIA i ulubiony cytat Jana z Biblii:
„Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci najmniejszych, mnieście uczynili” plus komentarz Jana, który podkreśla, że nie ma tam gwiazdek czy przypisu, że ktokolwiek może tym bratem nie być, ze względu na jego odmienność.
To historia Basi, kobiety która doznała wielu krzywd w życiu. Zarówno ze strony bliskich jak i pewnego księdza... której Jan powiedział:
"Wierzę w to głęboko, że gdyby Chrystus był kobietą, to miałby Twoją twarz”
SZTUKA ODCHODZENIA to przede wszystkim Jego rola w opiece paliatywnej, o której mówił tak:
„Najważniejsze moje zadanie w hospicjum to trwanie przy chorych(…)To jest mój psi, księżowski obowiązek: codziennie być z moimi umierającymi”.
I przekaz dla umierającego:
„Jesteś dla mnie ważny. Nigdy Cię nie opuszczę”
To świadectwo Marka, który o trwaniu przy umierającej Żonie i zmianie pampersów mówi , "że jak kogoś kochasz, to zrobiłbyś dla niego o wiele więcej."...
Ta książka pozostanie na długo, a mam nadzieję, że na zawsze, w moim sercu...
"Mistyki należy szukać w prozie dnia codziennego"
TatArek
#2
Dużo słyszałam o ks. Janie Kaczkowskim. Szkoda, że nasze ścieżki jakoś się nie przecięły. Pomyślałam, że dzięki tej książce nadarzy się okazja, aby w końcu dowiedzieć się czegoś więcej o życiu księdza.
No ale ta książka jest zupełnie nie o tym.
Zostały tu opisane piękne i głęboko poruszające świadectwa. To niesamowite, jak ks. Jan potrafił trafić do człowieka i odmienić jego serce.
W książce umieszczono również wiele urywków kazań. Jednak wyrwane z kontekstu nie zawsze były dla mnie zrozumiałe.
Myślę, że to książka bardziej dla osób obeznanych z tematem niż dla początkujących poszukiwaczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce na sztukę czułości składają się towarzyszenie i odchodzenie, każdy z tych aspektów poparty jest naukami Jana oraz pięknym świadectwem Basi i Marka, którzy z...
Poruszające opowieść w drugiej części , początek jest powtórką wybranych wypowiedzi ks.Jana z poprzednich książek. Ogólnie warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś czytał inne książki Ks. Kaczkowskiego to spotka się z kilkoma powtórkami. Są tu cytaty i przykłady z innych jego dzieł.
Jeśli to Twoja pierwsza książka tego autora to szczerze polecam. W jednej pigułce wiele ważnych przesłań księdza Kaczkowskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto jednak sięgnąć po jakimś czasie, lub dla przypomnienia sobie co jest w życiu ważne.
Jeśli ktoś zna inne książki ukazujące osobę i nauczanie ks. Jana Kaczkowskiego, ta pozycja dodatkowo wzbogaci jego wiedzę o tym wyjątkowym kapłanie. Idealna do przemyśleń - zarówno w niedziele, jak i w dni powszednie. Zawiera wiele cennych cytatów, którymi warto zainspirować się w codziennym życiu. Słowa ks. Jana Kaczkowskiego, klarowne i jasne, bez zagmatwanej teologicznej gadaniny, trafiają do serca i zapadają w pamięć. Dodatkowo kompaktowy rozmiar zachęca do lektury. Warto przeczytać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna odsłona dobrego człowieka i jego dzieła, które pozostawił po sobie... oby ta spuścizna po ks. Kaczkowskim dalej była kontynuowana.