Pudełko z marzeniami

- literatura obyczajowa, romans
- 2017-11-08
- 2017-11-08
Najzabawniejsza świąteczna komedia romantyczna!
Zdradzony przez narzeczoną i oszukany przez wspólnika trzydziestoletni Michał marzy o tym, aby zacząć nowe życie. Kiedy dowiaduje się, że podczas II wojny światowej jego rodzina ukryła w małym miasteczku na północy Polski skarb, wyrusza na jego poszukiwanie. Sęk w tym, że teraz w tym miejscu stoi restauracja. Prowadzi ją rówieśniczka Michała, Malwina. Ma ona problem ze swoim ukochanym, który "odszedł w siną dal", i babcią, która po powrocie z wieloletniego pobytu we Francji koniecznie chciałaby serwować w jej restauracji żabie udka i ślimaki.
Michał postanawia zaprzyjaźnić się z Malwiną, zdobyć jej zaufanie, a potem w tajemnicy przed nią odzyskać swój spadek. Niestety gdy w sprawę wmieszają się dwie wścibskie staruszki, dwójka dzieci i tajemniczy święty Eskpedyt, nic nie pójdzie zgodnie z jego planem.
„Pudełko z marzeniami” to przewrotna i zaskakująca komedia romantyczna o tym, że czasem warto zrezygnować z marzeń po to, by… wreszcie zaczęły się one spełniać.
Kup Pudełko z marzeniami w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Pudełko z marzeniami
Nie święci pierogi lepią
Malwina przyjeżdża do Miasteczka, aby razem ze swoim życiowym mężczyzną Radosławem otworzyć w nim restaurację serwującą polsko-wegańskie dania. W celu zdobycia funduszy na prowadzenie własnego interesu, mężczyzna wyjeżdża za granicę... i nie wraca.
W Miasteczku pojawia się także Michał, który zmuszony jest porzucić swoje dotychczasowe życie, zostawiając w Warszawie firmę oraz byłą narzeczoną. Mężczyzna liczy na odnalezienie spokoju w pozornie cichej mieścinie, nieświadomy tego, kogo w niej spotka i czego przyjdzie mu zaznać..
Ona – pisarka powieści obyczajowych z przezabawnymi bohaterami, on – pisarz winny niejednej zbrodni popełnionej z uśmiechem. Magdalena Witkiewicz oraz Alek Rogoziński połączyli siły i stworzyli powieść jakiej jeszcze nie było! Mogłoby się wydawać, że skoro jest to jedna z pozycji świątecznych, to niczym hity telewizyjne, główny wątek zawile krąży wokół miłości. Nie będę ukrywać, że tak nie jest, jednak jest jakby zakamuflowany i wydaje się, że tylko muska fabułę.
Chociaż głównymi bohaterami są Malwina i Michał, to historia nie krąży wyłącznie wokół nich. Bohaterowie „Pudełka z marzeniami” są przedstawicielami różnych pokoleń. Czytelnicy zostaną zapoznani z dwiema staruszkami, które kłopotów nie lubią, ale z jakiegoś powodu często z nimi obcują oraz z młodszymi postaciami mającymi niewiele wspólnego z dziecięcą niewinnością, co wpłynie na życie dorosłych bohaterów. Jedna z głównych postaci jest nie z tego świata. Chodzi o świętego Ekspedyta – patrona od spraw pilnych, zamieszkującego w piwnicy pod restauracją, który przy okazji pomaga Malwinie przy realizacji rzeczy niemożliwych.
„Pudełko z marzeniami” jest powieścią dla miłośników książek autorów, a zwłaszcza „Pracowni dobrych myśli” Magdaleny Witkiewicz, ponieważ te historie mają ze sobą wspólne nie tylko miejsce akcji, ale także bohaterów! Nie jest to jednak przeszkoda dla czytelników, którzy nie znają wcześniejszej powieści. Uważam, że po przeczytaniu „Pudełka z marzeniami” takie osoby same sięgną po tamten tytuł, aby zostać na dłużej w ciepłym gronie mieszkańców Miasteczka, a później po kolejne książki Magdaleny Witkiewicz i Alka Rogozińskiego!
Katarzyna Muszyńska
Oceny książki Pudełko z marzeniami
4320 użytkowników ma tytuł Pudełko z marzeniami na półkach głównych- Przeczytane 3 141
- Chcę przeczytać 1 142
- 2018 171
- 2019 58
- 2024 38
- 2017 31

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pudełko z marzeniami
Taka lekka pozycja na zimowe wieczory. Dostałam dokładnie to o co prosiłam Panią z biblioteki ;-)
Czyta się szybko i przyjemnie, momentami z lekkim uśmiechem. Nie jest jednak sztampowa i na początku wcale nie do końca wiadomo, jak się skończy. Postać Michała jakoś nie przypadła mi do gustu, postaci Malwiny też czegoś brakowało. Natomiast mimo to dobrze się wchodzi w książkę i chce się ją czytać dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się szybko i przyjemnie, momentami z lekkim uśmiechem. Nie jest jednak sztampowa i na początku wcale nie do końca wiadomo, jak się skończy. Postać Michała jakoś nie przypadła mi do gustu, postaci Malwiny też czegoś brakowało. Natomiast mimo to dobrze się wchodzi w książkę...
Pomijając fakt, że nie czytając opisu i po autorze, całą książkę czekałam aż kogoś zabiją..., bardzo dobrze się na niej bawiłam! Ocena byłaby wyższa, gdyby nie za bardzo przesłodzone zakończenie, i w niektórych momentach problem z wiarygodnością bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna ciepła i uroku opowieść.
Pełna ciepła i uroku opowieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚmieszna historia z tą książką tak swoją drogą. Zaczęłam jej słuchać jako kolejną książkę i tka w pewnym momencie mówię sobie "Kurczę ja już gdzieś to czytałam albo słyszałam". No, więc pędzę do mojej półki, a tam stoi ta sama książka tylko w innej okładce 🤣
Tak, więc zrobiłam reread i sprawiło mi to ogromną przyjemność! 😍
Książka to historia Malwiny i Michała, których los rzuca do Miasteczka prawie w Bieszczadach. Oboje uciekli od zgiełku miasta i wielkich problemów.
Malwina w Miasteczku kupiła restaurację, w piwnicy której znajduje się kapliczka ze świętym Ekspedytem. Najważniejsze dla sprzedającego było to by Ekspedyt został na swoim miejscu na zawsze. Malwina na to przystała. W restauracji tuż nad świętym była wnęka, w której dziewczyna umieściła pudełko, do którego wszyscy odwiedzający mogli wrzucić swoje marzenia. I wierzcie lub nie, ale tam zadziałały się cuda...
Michał zdradzony przez narzeczoną i oszukany przez przyjaciela, wyruszył na poszukiwania rodzinnego skarbu.
I w ten oto sposób ich losy się splotły, a co było dalej dowiecie się z książki 😉
Jest to powieść idealna na zimowy wieczór, otuli Was sowim ciepłem i rozbawi humorystycznymi dialogami i świetnymi bohaterami. Fabuła być może jest przewidywalna, ale taki urok jest historii świąteczno-zimowych z romansem w tle.
Jeśli chcecie ciepłą, zabawną i optymistyczną opowieść o marzeniach, relacjach międzyludzkich i nowym początku zachęcam Was do sięgnięcia po tą książkę ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak, więc zrobiłam reread i sprawiło mi to ogromną przyjemność! 😍
Książka to historia Malwiny i Michała, których...
Czasami lubię przeczytać coś lekkiego i ten tytuł jak najbardziej się do tego nadaje. Bardzo przyjemnie się czyta. Teksty i pomysły dzieci wymiatają. A na sen aż by się napił nalewki, dla zdrowotności oczywiście 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli szukasz odpoczynku, czegoś lekkiego, , żartobliwym posmakiem ta pozycja jest doskonała. Miłej zabawy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest jak lekarstwo...otula, poprawia humor, i zostawia w świetnym nastroju...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMogę powiedzieć, że doceniam takie książki , które pozwalają „odpocząć” i jednocześnie przypominają, że marzenia i zmiany są w zasięgu ręki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagda Witkiewicz tak cudownie potrafi w te ciepłe historie! Wspaniała! Pióro Alka Rogozińskiego również uwielbiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPudełko z marzeniami” to lekka książka na spokojny wieczór, zwłaszcza w okresie okołoświątecznym. Brak jej jednak typowego klimatu świąt i świątecznej magii. Szybko dało się przewidzieć zakończenie jak i wszystko inne.