Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Psychiatria i psychoterapia
- Assessment of Autism Spectrum Disorders
- 2017-01-01
- 2017-01-01
- Robert Andruszko
Kompleksowy przegląd teoretycznych i praktycznych aspektów diagnostyki dzieci z ASD
Złożone i wieloaspektowe zagadnienie, jakim jest diagnostyka zaburzeń ze spektrum autyzmu, po raz pierwszy doczekało się pełnego opisu zawartego w jednej publikacji. Redaktorom udało się zaprosić do współpracy 28 wybitnych specjalistów – zarówno badaczy i naukowców, jak i doświadczonych klinicystów – dzięki czemu powstała książka, która stanowi pomost między teorią a praktyką kliniczną. Obok opisów trafnych i rzetelnych metod oceny tej złożonej, często trudnej do zrozumienia grupy zaburzeń, autorzy uwzględnili liczne współwystępujące przypadłości oraz problemy, które mają osoby z ASD.
Twórcy tomu wychodząc od perspektywy historycznej, typologii i skali oceny zaburzeń, omawiają kolejne aspekty ASD: kwestie związane z wiekiem, z zachowaniami społecznymi, komunikacją i językiem, funkcjonowaniem intelektualnym, neuropsychologią oraz współtowarzyszącymi zaburzeniami. Podłoże teoretyczne uzupełniają o model skutecznego wykorzystania danych diagnostycznych do opracowania i wdrożenia terapii oraz przegląd najlepszych praktyk i trudnych przypadków w diagnozie ASD.
Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzm jest kompleksowym podręcznikiem i doskonałym punktem wyjścia dla studentów kierunków związanych ze zdrowiem i edukacją dzieci. Klinicystom pomoże z kolei uzupełnić, pogłębić i usystematyzować wiedzę z tej dziedziny. Powinni po nią sięgnąć również psycholodzy i pedagodzy szkolni oraz rodzice i opiekunowie dzieci z ASD.
Kup Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu w ulubionej księgarni
Oceny książki Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu
55 użytkowników ma tytuł Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu na półkach głównych- Chcę przeczytać 46
- Psychologia 3
- Autyzm 2
- Późniejszy zakup 1
- Chcę kupić 1
- Medycyna/Psychologia 1
- Psych 1
- W kolejce do czytania 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu
Nie ukrywam męczyłem się z tą książką. Jest to jednak dość specjalistyczna publikacja, skierowana na pewno do praktyków i teoretyków (psychologów, psychiatrów, pedagogów) jako obszerny katalog różnych narzędzi diagnostycznych niezbędnych do wykrywania ASD jak i zaburzeń współwystępujących. Jako osoba dorosła z autyzmem niewiele wyniosłem dla siebie, z resztą, i tak ta publikacja nie charakteru poradnikowego. Dla własnej samoświadomości, na pewno cenne były fragmenty w których opisane były kryteria diagnostyczne i zabudzenia współwystępujące. Doceniam również świetnie opisany wstęp historyczny.