Najlepszy kraj na świecie

Okładka książki Najlepszy kraj na świecie autora Nina Witoszek, 9788380495999
Okładka książki Najlepszy kraj na świecie
Nina Witoszek Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią reportaż
reportaż
Poza serią
2017-11-08
2017-11-08
Mariusz Kalinowski

Kup Najlepszy kraj na świecie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Najlepszy kraj na świecie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najlepszy kraj na świecie

To NIE jest reportaż o Norwegii, jeśli ktoś na to liczy. To rodzaj rozprawy, czy pamfletu - jak sama autorka to określa w którymś miejscu. Książka dość krótka, ale czyta się mozolnie, ponieważ odniesień do innych twórców jest całkiem sporo. Mnogość nazwisk, cytatów czy przypisów, a także bogaty naukowy język nie ułatwia odbioru. Przy uważnym czytaniu da się wyłuskać clue i zrozumieć przekaz autorki.
Książka dla freaków i wytrwałych ;)

Nie jest to dobra pozycja dla kogoś, kto:
a) nie był w Norwegii
b) nic nie czytał sam z siebie o Norwegii
c) czytał mniej niż 2-3 pozycje
No ehhh, chciałabym rozumieć te wszystkie niuanse, żeby odebrać tę książkę jak autorka sobie wymarzyła, ale no jestem tylko czytelniczką niezorientowaną typowo na Skandynawię. To zamyka grono odbiorców, którzy będą w stanie dobrze pojąć tę lekturę. Nie twierdzę, że jest zła. Z pewnością wymaga wcześniejszego przygotowania. Niemniej jednak tytuł i kolorowa przyjazna okładka nie sugerują filozoficzno-politycznego eseju tylko dla wtajemniczonych.

Nie jest to dobra pozycja dla kogoś, kto:
a) nie był w Norwegii
b) nic nie czytał sam z siebie o Norwegii
c) czytał mniej niż 2-3 pozycje

Przeintelektualizowana pozycja, z której czytelnik nie dowie się zbyt wiele o Norwegii. Książka trudna w odbiorze dla osób, które nie są zaznajomione ze skandynawskimi myślicielami i filozofami.

1102 użytkowników ma tytuł Najlepszy kraj na świecie na półkach głównych
190 użytkowników ma tytuł Najlepszy kraj na świecie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Najlepszy kraj na świecie

Okładka książki Det Blåøyde Riket Eva Joly, Nina Witoszek
Det Blåøyde Riket Eva Joly, Nina Witoszek

Cytaty z książki Najlepszy kraj na świecie