Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów

Kup Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów

85 użytkowników ma tytuł Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów na półkach dodatkowych

Okładka książki Helmolda Kronika Słowian Helmold, Jerzy Strzelczyk
Helmolda Kronika Słowian Helmold, Jerzy Strzelczyk
Okładka książki Liber Romani. Studia ofiarowane Romanowi Michałowskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin Agnieszka Bartoszewicz, Andrzej Buko, Marian Dygo, Tomasz Jurek, Robert Kasperski, Halina Manikowska, Jakub Morawiec, Grzegorz Pac, Zbigniew Pianowski, Aneta Pieniądz, Jerzy Pysiak, Maksymilian Sas, Krzysztof Skwierczyński, Jerzy Strzelczyk, Jarosław Wenta, Leszek Wetesko
Jerzy Strzelczyk
Jerzy Strzelczyk
Polski naukowiec, historyk-mediewista specjalizujący się m.in. w początkach państwa polskiego oraz państw barbarzyńskich na ziemiach dawnego Imperium Romanum. Doktorat na Wydziale Historyczno-Filozoficznym UAM w Poznaniu. Habilitacja w 1975 r. w Instytucie Historii (który niedługo wcześniej uzyskał prawo do nadawania stopni naukowych)na podstawie rozprawy Słowianie i Germanie w Niemczech środkowych we wczesnym średniowieczu. Od 1984 profesor nadzwyczajny, od 1989 profesor zwyczajny. W latach 1991-1996 był dyrektorem Instytutu Historii UAM. Kierownik Zakładu Historii Średniowiecznej Instytutu Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, członek krajowy czynny Wydziału II Historyczno-Filozoficznego PAU. Członek Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów. Członek zarządu Fundacji Historycznej im. Profesora Henryka Łowmiańskiego. Uhonorowany Nagrodą FNP za rok 2009 w kategorii nauk humanistycznych i społecznych.

Ruś Artur Kijas
Ruś
Artur Kijas
Pozycja, podobnie jak pozostałe z serii Początki państw wprowadza w dzieje jednej z monarchii Młodszej Europy. Stanowi wprowadzenie dość sympatyczne w odbiorze. Czytelnik bez większego pojęcia o omawianym materiale po lekturze książeczki wychodzi z pokaźną porcją wiedzy tak o faktach i postaciach, jak i procesach towarzyszących powstawaniu Rusi Kijowskiej. Autor posługując się wnikliwą znajomością starszej historiografii, uaktualnioną o nowy stan badań przybliża początki dziejów naszych wschodnich sąsiadów. Książka nie przygniata swoją wielkością, a jednocześnie nie stanowi opracowania zdawkowego. Jej struktura jest udana, najpierw omówione zostały chronologicznie dzieje Rusi do bitwy nad Kałką, a potem poruszono problemowo kwestie wewnętrzne państwa ruskiego. O ile logicznie zaprezentowano dzieje do Jarosława Mądrego względnie do Monomacha, o tyle laikowi bardzo trudno się odnaleźć w gąszczu informacji dot. rozbicia dzielnicowego. Ów trudny okres został przedstawiony w sposób pogmatwany, zaś jego zrozumienie dodatkowo utrudnia brak tablic genealogicznych. Tylko dwie mapy wydają się być również niewystarczające dla niewprawionego czytelnika. Na korzyść pracy przemawia fakt, iż nazwy rozdziałów rzeczywiście oddają ich treść, co pomaga w odnalezieniu interesujących problemów. Autor potrafi rzetelnie i trafnie podsumowywać analizowane procesy np. chrystianizacji. Choć styl książki nie sprawia problemów, autor nie uniknął paru błędów i niezręczności językowych. Na 186 s. stwierdza, że „przez cały okres Rusi Kijowskiej patriarchowie zachowali prawo mianowania metropolitów”, aby później przedstawić dwa przypadki wyboru metropolitów przez synod ruski bez uprzedniej zgody patriarchy (190 s.). Na 198 s. w jednym akapicie zostały zawarte sprzeczne wnioski; autor oceniając zjawisko dziedziczenia profesji kapłańskiej na wsi ruskiej zauważa, że „sprzyjało to chrystianizacji”, po czym dodaje, iż „efekty działalności religijnej sukcesorów były problematyczne”. 62 s. zawiera powtórzenie ustępu o chrystianizacji z 55-56 s. Nie wydaje się zasadne określenie „purpuratami” duchowieństwa wschodniego (193 s.),gdyż należy się ono głównie kardynałom. Na 221 s. pomylono datę II krucjaty, czyli „1148-1148”, cokolwiek ten zapis oznacza, zamiast 1147-1149. Ruś A. Kijasa zasługuje na polecenie zwłaszcza amatorom historii Rosji, co nie oznacza, że jej lektura musi każdemu przypaść do gustu. Wymaga bowiem albo uprzedniego orientowania się w faktografii albo dostępu do wspomnianych pomocy, jak mapy, tablice chronologiczne, genealogiczne i in.
Eryk - awatar Eryk
Król bez korony. Władysław I Herman, książę polski Adam Krawiec
Król bez korony. Władysław I Herman, książę polski
Adam Krawiec
Niełatwe wyzwanie. Głownie przez ukazanie się monografii Benyskiewicza w 2010, ale też i mamy do czynienia z postacią kontrowersyjną, budzącą emocje. Już samo jego dzieciństwo i późniejsze przejęcie władzy wiąże się z tajemnicą upadku Bolesława Szczodrego. Ponadto jak to często bywa w przypadku postaci z Polski Piastów, to nie pomaga skąpość źródeł. W tej sytuacji historyk musi działać ostrożnie. Zmusza go to również do szczegółowego zapoznania się z literaturą naukową, by następnie ją zrozumiale zreferować. Autor to zadanie wypełnia celująco. Hipotezowa stajnia Augiasza została zgrabnie wysprzątana i przedstawiona w taki sposób, że czytelnik nie tylko się nie nudzi, lecz wręcz przeciwnie, różnorodne dyskusje śledzi z zaciekawieniem. Nie uniknie się stawiania własnych tez, jednakże twórca robi to nad wyraz ostrożnie, a część sprawozdawcza niczego nie sugeruje czytającemu. Na podstawie streszczeń przytaczanych prac może on własnoręcznie wyrobić sobie opinię. Najważniejszym aspektem pracy jest rehabilitowanie postaci księcia. No, Władysław Herman nie ma dobrego wizerunku w naszej historiografii, chociażby z powodu Sieciecha. Krawiec stoi tej opinii na przeciw. Może nie uważa go za rewelacyjnego władcę, jednakże zauważa pewną niesprawiedliwość osądu. Interesująca jest analiza prestiżu korony i czy rzeczywiście jej brak na skroni Hermana można uważać za wadę jego panowania. Historyk tworzy tutaj obraz pragmatycznego polityka, który nie uważa aspektu koronacji za potrzebny, by państwo mogło skutecznie funkcjonować i nawet bez tego Polska była ważnym graczem na arenie międzynarodowej. Myślę że ta teza została dobrze udowodniona. Podobnie jak przedstawienie Sieciecha, jako postaci kluczowej w próbach reform wewnętrznych przeprowadzanych przez Hermana. Choć Krawiec nie wykluczył, że w pewnej chwili możnowładca mógł rzeczywiście ruszyć po władzę. Biografia rzuca więc ciekawe światło na ten okres. Na pewno warto się z nią zapoznać.
sebasek99 - awatar sebasek99
Polskie siły zbrojne w czasach Bolesława Chrobrego. Zarys strategii i taktyki Andrzej Nadolski
Polskie siły zbrojne w czasach Bolesława Chrobrego. Zarys strategii i taktyki
Andrzej Nadolski
To jedna z tych książek, nad którymi nie mogę przejść obojętnie. Pamiętam autentyczne wzruszenie, kiedy wpadło w moje ręce jej pierwsze wydanie, jeszcze w ramach Łódzkiego Towarzystwa Naukowego. Pożółkłe i nieco nierówne przycięte kartki, ale to nieważne. Bo mogłem przeczytać książkę historyka i archeologa, który tak ciekawie opowiadał o broni białej, człowieka który był jednym z konsultantów filmu „Krzyżacy”. Bardzo zaskoczyła mnie wiadomość o jego odejściu Wigilię 1993 roku – dowiedziałem się o niej nabywając pośmiertnie wydaną, niedokończoną „Polską technikę wojskową do 1500 roku” – której był redaktorem. Tym bardziej dziwi mnie brak choćby jednego wpisu. Ja wiem, że ta praca o czasach Bolesława Chrobrego może być obecnie postrzegana jako nieco przestarzała i trochę niepozorna. Że bywają opracowania lepsze i bardziej wzbogacone współczesną bibliografią. Że mapy mogą razić zbytnią prostotą. Ale cieszę się ogromnie, że wydawnictwo Napoleon V zdecydowało się na jej wznowienie po ponad 60 latach. Bo warto zobaczyć, jak naukowiec z pasją może zrozumiałym i plastycznym językiem opowiedzieć o początkach polskiej wojskowości i skomplikowanym czasie nieustannego konfliktu z Niemcami w latach 1002-1018 – bazując na bardzo wątłym materiale źródłowym. A że niekiedy lektura przypisów bywa wymagająca… autor nie pomaga specjalnie czytelnikowi w tłumaczeniu łacińskich fragmentów z kroniki biskupa Thietmara. Warto też zobaczyć, jak powinna być skonstruowana rzetelna rozprawa naukowa. Trochę subiektywna, ale szczera „dziewiątka” :-)
Kedar - awatar Kedar
Dzieje Prusów Łucja Okulicz-Kozaryn
Dzieje Prusów
Łucja Okulicz-Kozaryn
Świetna książka łącząca wyniki badań archeologicznych z ustaleniami historyków. Równie dużo tu o garnkach i biżuterii, co o nazewnictwie, śladach osadnictwa i próbach chrystianizacji. Autorka prezentuje dzieje ziem między Wisłą a Niemnem od czasów najdawniejszych, przez okres wędrówki ludów i późniejszą ekspansję wikingów, po podbój Prus przez krzyżaków i późniejszą germanizację ludności miejscowej. Dla mnie najciekawsze były fragmenty dotyczące pełnego średniowiecza. Choć pruskie plemiona nie stworzyły struktur państwowych, to autorka udowadnia, że przed podbojem stały na podobnym, a czasem nawet na wyższym poziomie rozwoju gospodarczego niż ich sąsiedzi. Konfrontując wzmianki w źródłach ze znaleziskami archeologów (w tym własnymi badaniami) opisuje życie codzienne, zwyczaje i religijność Prusów, ich kontakty z sąsiadami, a także sposoby gospodarowania i handel. Być może autorka prezentuje czasem nieco zbyt wyidealizowany obraz pruskiego życia, ale w swoich twierdzeniach jest przekonująca. Lekturę ułatwia spora liczba ilustracji i szczegółowych map (jak np. osad pruskich na Wysoczyźnie Elbląskiej, czy osad handlowych w okolicach dawnego Truso). Opisując podbój krzyżacki autorka akcentuje różnorodne postawy poszczególnych wspólnot plemiennych i ich przedstawicieli, od zbrojnego oporu, po sojusze z nowymi panami. Bardzo ciekawe są fragmenty poświęcone zmieniającemu się statusowi Prusów w państwie zakonnym. Finałowe rozdziały poświęcone są zniknięciu ich języków i oryginalnej kultury, która przetrwała aż do czasów nowożytnych. Książka ma swoje lata, ale pozostaje kopalnią interesujących informacji na temat najdawniejszej historii jednego z najbardziej malowniczych regionów współczesnej Polski. Szkoda, że poza bibliotekami jest bardzo trudno dostępna. Przydałoby się wznowienie.
rocombey - awatar rocombey
966. Chrzest Polski Krzysztof Ożóg
966. Chrzest Polski
Krzysztof Ożóg
Sięgnęłam po tę książkę zafascynowana rodem pierwszych Piastów po przeczytaniu dylogii P. Cherezińskiej o hardej córce Mieszka I. Wybór podyktowany był po prostu obecnością jej w mojej bibliotece i nie mam porównania do żadnej innej pozycji historycznej na ten temat. Natomiast po przeczytaniu jestem całkiem ukontentowana. Książka, która w tytule odnosi się do konkretnego wydarzenia w dziejach Polski daje dużo szersze spectrum historii. Autor rysując tło historyczne opisuje początki plemion słowiańskich, kierunki rozprzestrzeniania się kultur łączonych ze Słowianami i ich związki z imperium rzymskim. Nie czuję się mocna ani w tych tematach ani w historii samych początków państwa polskiego, ale autor przedstawia dość skrupulatnie możliwe związki i przyczyny konkretnych etapów naszej przeszłości z czasów Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Ten kontekst dziejowy jest bardzo ważny i dzięki temu dostajemy całościowy obraz tego, jak postępował proces chrystianizacji nie tylko Polski, ale i Europy. Siłą rzeczy wyłapywałam z tekstu momenty i wydarzenia, które zawarła w fabule swoich książek P. Cherezińska i jestem pod ogromnym wrażeniem tego, ile jest prawdy historycznej w "Hardej" i "Królowej" i jak sprytnie i umiejętnie autorka te wątki faktograficzne połączyła z fikcją literacką. Co do sposobu pisania "Chrztu Polski" to jest mocno naukowy, poparty wieloma cytatami z kronik Galla Anonima, biskupa Thietmara i innych. Niestety momentami czyta się to dość topornie i trzeba się mocno skupiać aby wydobyć sedno. Czuć, że to książka naukowa, pisana przez profesora i w odniesieniu do wielu materiałów źródłowych. Z jednej strony to dobrze, ale gdybym nie miała ogólnego poglądu na początki pierwszych Piastów to chyba musiałabym jeszcze bardziej skupiać się na teksie. W końcu bardzo też czuć niezwykłą wiarę autora w Chrystusa i przekonanie, że korzenie Polski i jej potęga oparte są na wierze katolickiej i tak już pozostanie. Książkę mogę polecić, ale myślę, że sięgnę jeszcze po inne pozycje traktujące o tym momencie dziejowym naszego kraju, aby mieć porównanie i jeszcze inne spojrzenie.
madeline - awatar madeline

Cytaty z książki Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów

Dodaj cytat z książki Chrzest Mieszka I i chrystianizacja państwa Piastów

Ciekawostki historyczne