Szklane żądło

Bartłomiej Świderski Wydawnictwo: Muza kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2017-07-19
2017-07-19

Kup Szklane żądło w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szklane żądło

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szklane żądło

Nudna, bez polotu, chaotycznie napisana. Dawno tak się nie zmęczyłam przy książce. Postacie kompletnie bez emocji, bez charakterów. Policjantów to do tej pory nie rozpoznaję, bo nie było w nich nic charakterystycznego. Intryga generalnie żadna. Myślałam, że chociaż zaskoczy mnie zakończenie. Ale niestety również nie zaskoczyło. Nie polecam.

Czasami wyszukuję sobie książki, których za bardzo nie widzę tutaj na bookstagramie. Sięgam po nie z zaciekawieniem, by potem pokazać je Tobie. Jedną z nich jest SZKLANE ŻĄDŁO. Opis mnie zaintrygował, więc do niej zajrzałem.

Luksusowy jacht.
Szampan.
Para kochanków.
Kajdanki.

„Dwanaście godzin temu byłęm cały i zdrowy i mogłem jednym ruchem skierować wydarzenia na inne tory, ale nie da się cofnąć czasu i wcale nie zatacza on koła. To tylko takie gadanie. Figura retoryczna. <Wczoraj> należy do przeszłości w równym stopniu co lata osiemdziesiąte. (…) Całe zło już się dokonało i miałem przechlapane jak jeszcze nigdy w życiu”.
SZKLANE ŻĄDŁO to opowieść o… no właśnie? Do tej pory zastanawiam się co było intencją Autora pisząc tę książkę? Sama historia jest ciekawie skonstruowana. Ma charakter taki trochę pamiętnikowy. Na luksusowym jachcie dochodzi do brutalnego morderstwa. Gdy na miejsce przyjeżdża policja to natrafia na zwłoki młodej kobiety oraz żyjącego właściciela jachtu – Olafa Dzikiego. I to on opowiadał mi tę historię. To on był tym, który pokazał mi wszystko to co się wydarzyło przed i po…

„Moje myśli są zbyt wątłe, by powiązać je w logiczny ciąg, kręcą się w kółko jak śmieci w rzecznym wirze”.
I tak też jest trochę ze mną po lekturze tej książki. Sam watek kryminalny podobał mi się. Jednak już wytłumaczenie co mogło być przyczyną brutalnego morderstwa już nie do końca (choć przyznaję – nie zostało to tak jednoznacznie wyjaśnione).

„Już, już wydawało się, że głowa eksploduje, zamieniając żywego człowieka w abakan, w końcu jednak wydobył się z niej tylko syk” i tak też jest ze mną. Nie potrafię jednoznacznie się określić co do tej książki – ani na TAK, ani na NIE.
Dlatego nie rozstrzygam… Zapraszam za to Ciebie – sięgnij po tę książkę. A jeśli już to zrobisz, to daj proszę znać jak Twoje wrażenia – chętnie o tym podyskutuję.

Luksusowy jacht.
Szampan.
Para kochanków.
Kajdanki.

Lekko, łatwo i całkiem przyjemnie ...

Lekko, łatwo i całkiem przyjemnie ...

150 użytkowników ma tytuł Szklane żądło na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Szklane żądło na półkach dodatkowych

Okładka książki Opowiadania pod psem i kotem Grażyna Bąkiewicz, Rafał Grupiński, Renata Jabłońska, Adam Kaczanowski, Magdalena Kasprzak, Jarosław Klejnocki, Daniel Koziarski, Irena Matuszkiewicz, Iwona Menzel, Zofia Mossakowska, Olga Saska, Bartłomiej Świderski
Bartłomiej Świderski
Bartłomiej Świderski
Z wykształcenia socjolog, absolwent Wydziału Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego, z zawodu dziennikarz, scenarzysta i pisarz. Debiutował w „Szpilkach” w roku 1995, jego opowiadania drukowały m.in. „Nowa Fantastyka”, „Feniks”, „Fakt”, „Alfred Hitchcock poleca”, rosyjskie pismo „Innostrannaja Litieratura” (w tłumaczeniu). Redaktor działów kultury „Twojego Stylu”, „Machiny” i „Gali” (w latach 1996-2002),pisał o kulturze m.in. do „Wprost” i „Odry”. Wydał powieści: „Bracia Kramer” (2006, Prószyński i S-ka),„Przejrzeć facetów” (2007, Prószyński i S-ka),„Wojna w rodzinie” (2010, Prószyński i S-ka),„Mam dziecko z feministką” (pod pseudonimem Bartłomiej Bohrer, 2014, Wydawnictwo Nowy Świat) i „Szklane żądło” (2017, Muza SA) oraz zbiory opowiadań: „Mocny program” (2002, SuperNowa) i „Przejrzeć kobiety” (2008, Wydawnictwo MG).

Cytaty z książki Szklane żądło

Bartłomiej Świderski Szklane żądło Zobacz więcej