Opowiadania pod psem i kotem

- Wydawnictwo MG
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Opowiadania pies kot zwierzęta opieka zależność Polska
W języku polskim znajdziemy mnóstwo przysłów i powiedzonek związanych z kotami i psami. W większości przypadków są to jednak światy rozbieżne. Podobnie jest z ludzkimi sympatiami. Dzielimy się na kociarzy i psiarzy. I choć zdarza się miłośnik obu tych gatunków, jak to w miłości bywa, gdy trzeba ją dzielić, temperatura spada. Autorzy tego zbioru, podobnie jak cała ludzkość podzielili się na dwie kategorie (choć trafił się wśród nich ekumeniczny wyjątek, i tak powstała baśń). Udało się ich zebrać w jednym tomie, warto jednak zauważyć, która partia ma tu swoją większość.
Kilka opowiadań niezłych ("Piąty kot", "Przytulanki", na swój sposób "Dobry pies", "Wyprawa" i "Dopóki żył..."),jedno koszmarne ("Dotyk zimnego nosa"),pozostałe słabe i mocno przeciętne, generalnie męczyłam się z tym zbiorem. Zresztą ja w ogóle średnio przepadam za opowiadaniami, a zwłaszcza za takimi trochę losowymi zbiorami. Cóż, nieudany zakup sprzed lat. I ta okropna szata graficzna, że o literówkach (a nawet błędach ortograficznych) nie wspomnę...
więcej Pokaż mimo toNajpierw wstawię spis opowiadań:
Dobry pies - Grażyna Bąkiewicz
Piąty kot - Iwona Menzel
Koty i reksy - Zofia Mossakowska
Filozofia ucieczki - Olga Saska
Ostatnie safari - Bartek Świderski
Teraz podsumowanie - jak w każdym zbiorze opowiadań: są lepsze i są słabsze. To też pewno zależy od nastroju i potrzeby przy czytaniu. Zwierzaki tam są różnorakie - nie tylko psy i koty (choć przeważają te właśnie),ale jest też szczurek, jest lisek i jest nawet lampart! Najważniejsza jednak myśl określająca całość tego zbioru - większość tych zwierząt cierpi i umiera przez człowieka. Mniej więcej jakieś dwie trzecie opowiadań zawiera w sobie śmierć zwierzaczka. Tak więc zdecydowanie nie jest to książka dla zwierzakolubnych optymistów. Aczkolwiek zapewne zawierająca wiele prawdy o losie ludzi i zwierząt, bo większość opowiadań jest bardzo ciekawie napisana. I są też opowiadania pisane jakby z punktu widzenia zwierzaka, co jest interesującym zabiegiem. Tylko generalnie po prostu smutna książka.
Najpierw wstawię spis opowiadań:
Dziewięć żyć kota Alberta - Daniel Koziarski
Przytulanki - Irena Matuszkiewicz
Piąty kot - Iwona Menzel
Koty i reksy...
Nie wiem co mam myśleć o tej książce. Ze dwa, może góra trzy opowiadania naprawdę rewelacyjne, kilka takich sobie i dwa tak koszmarne, że jednego nie byłam w stanie doczytać (mimo szczerych chęci) a drugie "zmęczyłam", ale nic to nie zmieniło. Zawiodłam się strasznie mocno. Zazwyczaj czytanie książek sprawia mi radość a przy tej musiałam się zmuszać, żeby dokończyć. Naprawdę można było stworzyć super książkę. Nie wiedziałam, że tak można zepsuć coś co z założenia miało być czymś interesującym, bo kto niechętnie sięgnąłby po książkę o zwierzętach (tyle,że DOBRZE napisaną)??
więcej Pokaż mimo toDobre opowiadania polskich autorów. Polecam szczególnie dla tych, którzy kochają psy i koty. Autorzy pokazali miłość człowieka do zwierzęcia, która czasem zawodzi i miłość zwierzęcia do człowieka, która jest niezawodna. Naprawdę książka mnie zaciekawiła, mimo, że znalazłam w niej jedno lub dwa opowiadania, które niekoniecznie przypadły mi do gustu. Polecam :)
Pokaż mimo toGdyby nie niezłe opowiadania Grażyny Bąkiewicz, Ireny Matuszkiewicz i Magdaleny Kasprzak, zdecydowanie dałabym jedną gwiazdkę.Panowie w ogóle się nie popisali, nie dało się tego czytać, nudne, rozwlekłe i o niczym, może poza Bartkiem Świderskim,którego opowiadanie było wprawdzie o niczym i w sumie nudne, ale przynajmniej nie rozwlekłe i z jakąś akcją. Choć fabularnie bez sensu, ot wprawka gimnazjalisty-prymusa, warsztat niezły, ale para poszła w gwizdek. Panie wypadły ciut lepiej, ale też - poza trzema wymienionymi - kiepsko. W sumie - strata czasu, nie polecam.
Miłośnikom psów i kotów NIE POLECAM szczególnie - większość opowiadań traktuje psa i/lub kota pretekstowo, chyba po to tylko by dostać się do antologii. Rozczarowanie.
Gdyby nie niezłe opowiadania Grażyny Bąkiewicz, Ireny Matuszkiewicz i Magdaleny Kasprzak, zdecydowanie dałabym jedną gwiazdkę.Panowie w ogóle się nie popisali, nie dało się tego czytać, nudne, rozwlekłe i o niczym, może poza Bartkiem Świderskim,którego opowiadanie było wprawdzie o niczym i w sumie nudne, ale przynajmniej nie rozwlekłe i z jakąś akcją. Choć fabularnie bez...
więcej Pokaż mimo toKsiążka naprawdę słaba, jedyny przekaz godny uwagi to ten, że to ludzie decydują o tym, że kiedy dzieje się coś złego nie można za to obarczać zwierząt, TO SĄ TYLKO ZWIERZĘTA, ale myśl ta została zawarta tylko w jednym z opowiadań, reszta nie zapewnia żadnych wrażeń literackich ani żadnego sensownego przekazu.
Pokaż mimo toOgólnie to takie sobie, żeby w tytule nie było kotów, to wcale bym się za to nie zabrała. Kilka opowiadań było nawet dość dobrych, ale całokształt wypada słabo.