Restauracja na końcu wszechświata

Okładka książki Restauracja na końcu wszechświata autora Douglas Adams, 837359423X
Okładka książki Restauracja na końcu wszechświata
Douglas Adams Wydawnictwo: Albatros Cykl: Autostopem przez Galaktykę (tom 2) fantasy, science fiction
Autostopem przez Galaktykę (tom 2)
2005-01-01
2005-01-01
837359423X

Kup Restauracja na końcu wszechświata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Restauracja na końcu wszechświata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Restauracja na końcu wszechświata

Zwariowana.

Zwariowana.

Pierwsza część mnie kupiła humorem i fabułą. Tutaj już za bardzo autor odjechał z abstrakcją i chaosem i niestety zgubił mnie po drodze...

Świetna kontynuacja serii. Przezabawna książka, znakomity lektor.

Świetna kontynuacja serii. Przezabawna książka, znakomity lektor.

3323 użytkowników ma tytuł Restauracja na końcu wszechświata na półkach głównych
623 użytkowników ma tytuł Restauracja na końcu wszechświata na półkach dodatkowych

Douglas Adams
Douglas Adams
Brytyjski pisarz science-fiction, dziennikarz i scenarzysta.Przez wiele lat pracował jako dziennikarz, głównie w rozgłośni radiowej BBC. Tam też 8 marca 1978 o godzinie 22.30 rozpoczęto nadawanie jego najbardziej znanego dzieła – serialu radiowego "Autostopem przez Galaktykę". Seria od samego początku zyskała sobie wielką popularność, głównie z powodu absurdalnego, acz inteligentnego humoru Adamsa. Zmarł na zawał serca w trakcie prac nad wyprodukowaniem filmu opartego na motywach pierwszej części cyklu "Autostopem przez Galaktykę". Film ten trafił na ekrany w 2005 r. Fani Adamsa obchodzą rocznicę jego śmierci jako Dzień Ręcznika. Istnieją dwie asteroidy nazwane na cześć Adamsa: * 18610 Arthurdent to mała asteroida w głównym pasie. Odkrył ją 7 lutego 1998 Felix Hormuth. Jej nazwa pochodzi od Arthura Denta, głównego bohatera cyklu Autostopem przez Galaktykę. Nazwa została oficjalnie ogłoszona 9 maja 2001, dwa dni przed śmiercią Adamsa. * 25 stycznia 2005 ogłoszono, że asteroida 2001 DA42 została na jego cześć nazwana 25924 Douglasadams. Wybrano właśnie tę asteroidę, ponieważ 2001 to rok śmierci Adamsa, DA to jego inicjały, zaś liczba 42 odgrywa znaczącą rolę w cyklu Autostopem przez Galaktykę. Richard Dawkins zadedykował zmarłemu Douglasowi swoją książkę "Bóg urojony".

Cytaty z książki Restauracja na końcu wszechświata