Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Septem
- Data wydania:
- 2017-02-13
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-02-13
- Liczba stron:
- 220
- Czas czytania
- 3 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328330801
- Tagi:
- Alergie i nietolerancje pokarmowe wegańskie desery
Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!
Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 20
- 9
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Moja opinia:
Czy da się żyć bez słodyczy?
Bez ukochanego ciasta marchewkowego, bez aromatycznych bezów
Czy też, bez smacznych naleśników na śniadanie?
Hmmm...
Może i tak, ale jakie to wówczas byłoby życie.
Napewno niesłodkie ani też nieutulone przez magię niebiańskiego raju.
Według mnie byłoby ono smutne i mdłę, pozbawione słodkiej rozkoszy szczęścia.
Zatem...
Co mają zrobić fani słodyczy, którzy są alergikami lub osobami z nietolerancją pokarmową?
Zapomnieć o smaku słodkości do końca swojego życia?
Czy może żyć w towarzystwie glutenu, ryzykując swoim zdrowiem.
Ech...
Jednym słowem - słodka katastrofa!
Ale na szczęście jest na nią roślinny sposób, który uratuje podniebienie każdego łasucha :)
A jest nim...
Poradnik "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".
Czyli smaczna książka, która udowodni ci, że życie bez glutenu jest możliwe i to nawet w bardzo smaczny oraz zdrowy sposób.
Wystarczy tylko trochę wyobraźni, niezastąpionej wiedzy i kilka znanych roślinnych składników, aby twój bezcukrowy świat ponownie nabrał smaku słodkości.
Styl:
Styl autorki jest naprawdę wyśmienity. Porusza nie tylko moją kulinarną fantazję, ale i także obiecuję mi spełnienie moich wszystkich najsłodszych marzeń.
I muszę przyznać, że kiedy oglądam zdjecia tych bezglutenowych łakoci, to wtedy w moim małym brzuszku, czuję prawdziwy ogień cukrowego pożądania.
Moje kiszki grają marsza, a kupki smakowe proszą o więcej i więcej.
Jestem pewna, że takimi smakołykami zajadalibyście się bez końca, bo są one nie tylko bardzo zdrowe, ale i także pełne pozytywej energii.
Szata graficzna:
Czy ta okładka nie jest wybornie smaczna? Oczywiście, że jest!
I to nie tylko słodka, ale i także niebiańsko kusząca :)
Mmm...
Kocham babeczki czekoladowe!
Kocham torty owocowe!
I kocham...
Wszystko to, co ma w sobie szczyptę cukru, nutkę lukru oraz niepowtarzalną moc owoców i nazywa się skromnie "łakociem".
No tak...
Taki ze mnie szalony łasuch, że gdybym tylko mogła, to zjadłabym ze smakiem okładkę tej słodkiej książki.
Podsumowanie:
"Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe roślinne historie pisane lukrem" to niesamowicie zdrowa i niebiańsko smaczna książka, która zauroczy cię nie tylko kreatywnością swoich przepisów, ale i także smakiem otulonym magią aromatycznej tęczy.
Polecam gorąco i smacznie!
Www.black-crow.blog.pl
Moja opinia:
więcej Pokaż mimo toCzy da się żyć bez słodyczy?
Bez ukochanego ciasta marchewkowego, bez aromatycznych bezów
Czy też, bez smacznych naleśników na śniadanie?
Hmmm...
Może i tak, ale jakie to wówczas byłoby życie.
Napewno niesłodkie ani też nieutulone przez magię niebiańskiego raju.
Według mnie byłoby ono smutne i mdłę, pozbawione słodkiej rozkoszy szczęścia.
Zatem...
Co...
Książka, która w bardzo prosty i przyjemny sposób ukazuje jak można poradzić sobie w kuchni bez glutenu. Autorka w wieku 12 lat musiała przejść na dietę bezglutenową. Jestem sama zaskoczona jak wiele przepisów można wykonać pomijając mąki z glutenem.
W książce znajdziecie podstawowe informacje o sprzęcie kuchennym, podstawy w kuchni bezglutenowej tj. jak:
- jak przygotować domowe masło orzechowe,
- jaką mąkę warto mieć zawsze w domu,
- co to jest aquafaba,
- czy istnieje domowy jogurt roślinny
Znajdziecie przepisy na domowe mleko kokosowe, jaglane czy migdałowe.
Przepis który mi się spodobał to daktylowy karmel, taki prosty i smaczny!
Dowiecie się, które mąki są bez glutenu, autorka dzieli się z czytelnikami przepisami na bezy, naleśniki, biszkopt, ciasto kruche i wiele innych podstawowych przepisów.
Książka została podzielona na pory roku i w ten sposób autorka przedstawia swoje przepisy.
Ja też jestem ogromnym fanem sezonowości w kuchni, więc ten układ bardzo mi się podoba.
Przepisy są podane w bardzo jasny i prosty sposób, a klimatyczne zdjęcia oddają charakter dania.
Książka, która w bardzo prosty i przyjemny sposób ukazuje jak można poradzić sobie w kuchni bez glutenu. Autorka w wieku 12 lat musiała przejść na dietę bezglutenową. Jestem sama zaskoczona jak wiele przepisów można wykonać pomijając mąki z glutenem.
więcej Pokaż mimo toW książce znajdziecie podstawowe informacje o sprzęcie kuchennym, podstawy w kuchni bezglutenowej tj. jak:
- jak przygotować...
Alergie i nietolerancje pokarmowe mogą utrudnić życie i uczynić je mniej "smacznym". Mleko, jajka, gluten, kakao, orzechy, owoce, warzywa mogą pewnego dnia stać się zakazane. Znam to. Jako mała dziewczynka miałam alergię na pomidory, pomarańcze, żółtko, kakao... Z czasem z tego wyszłam. Rodzice stopniowo podawali mi te produkty albo sama je podkradałam. Mój organizm się na nie uodpornił. Alergia przeszła. Ale czasami alergia przychodzi w wieku późniejszym. Czasami jest nie do pokonania. Tak samo celiakia. Nie da się jej wyleczyć. Ale można z tym żyć. Może to być bodziec do odkrycia kolejnych sekretów kulinarnych. Przewodnikiem po tej fascynującej podróży pełnej smaków i niespodzianek jest książka Weroniki Madejskiej.
Weronika Madejska w wieku dwunastu lat dowiedziała się, że musi przejść na dietę bezglutenową. Było to dla niej trudne. Dlatego też bardzo dobrze rozumie co czują osoby w takiej sytuacji. Wie jak to jest patrzeć na przepyszne dania czy desery, których nie może zjeść. Z czasem znalazła na to sposób. Odkryła cudowne przepisy, które przestały ją ograniczać. Najpierw podzieliła się tym na blogu, a w miarę jak grono czytelników www.natchniona.pl zaczęło się zwiększać, zaczęła podejmować nowe wyzwania. W rezultacie doprowadziło to do powstania fantastycznej książki Słodkie Sekrety.
Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki..
Książka Słodkie Sekrety to nie tylko świetna książka kucharska ale także cudowna recepta na przepyszne i zdrowe dania i desery nie tylko dla alergików ale także dla każdego z nas.
Alergie i nietolerancje pokarmowe mogą utrudnić życie i uczynić je mniej "smacznym". Mleko, jajka, gluten, kakao, orzechy, owoce, warzywa mogą pewnego dnia stać się zakazane. Znam to. Jako mała dziewczynka miałam alergię na pomidory, pomarańcze, żółtko, kakao... Z czasem z tego wyszłam. Rodzice stopniowo podawali mi te produkty albo sama je podkradałam. Mój organizm się na...
więcej Pokaż mimo to