Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Okładka książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata Weronika Madejska
Okładka książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata
Weronika Madejska Wydawnictwo: Helion kulinaria, przepisy kulinarne
192 str. 3 godz. 12 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Helion
Data wydania:
2015-05-25
Data 1. wyd. pol.:
2015-05-25
Liczba stron:
192
Czas czytania
3 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328305168
Tagi:
gluten dieta przepisy celiakia
Średnia ocen

7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
11 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
293
263

Na półkach: ,

Mnie choroba Celiakia- nie tolerancja glutenu nie dotyczy, ale interesuje mnie temat zdrowego odżywiania.
Moim problemem jest jednak alergia pokarmowa syna na białko mleka krowiego i czekoladę a jak wiadomo to teraz jest we wszystkich produktach i trzeba się się jakoś dostosować. Stąd zainteresowanie tą pozycją. Lubię gotować i eksperymentować.

Powiem wprost, że jeszcze żadnego przepisu nie wypróbowałam, ale skoro jest to wydanie ogólnodostępne to przepisy muszą się udać. Opiszę może same wydanie. Do gotowania zachęcam. Nic tylko testować i degustować ;)

Zaczyna się spisem treści- bardzo fajnie jak jest na początku. Zawiera: chleby, śniadania, obiady, kolacje, słodkie, torty. Ewidentnie to pozycja dla wegan. Dla mnie brak mięska.
Jako wstęp jest „moja historia” czyli autorki książki. Powiem wam, że dość poruszająca, faktycznie jak na czasy kiedy spotkała się z problemem może dość mało powszechnym wtedy. Do mnie przemawiają słowa: NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. !
Na górze strony małe wprowadzenie do przepisu- płynące prosto z serca autorki książki. Jej własne komentarze do dania. Potem standardowo składniki i jak przygotowanie. Sam opis przepisów jest fajny- jak dla mnie ładne graficzne ujęcie. A na stornie obok piękne zdjęcie potrawy :)

Tu mały podgląd książki... dosłownie kilka storn
http://pdf.helion.pl/diebez/diebez.pdf

Mnie choroba Celiakia- nie tolerancja glutenu nie dotyczy, ale interesuje mnie temat zdrowego odżywiania.
Moim problemem jest jednak alergia pokarmowa syna na białko mleka krowiego i czekoladę a jak wiadomo to teraz jest we wszystkich produktach i trzeba się się jakoś dostosować. Stąd zainteresowanie tą pozycją. Lubię gotować i eksperymentować.

Powiem wprost, że jeszcze...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1662
1653

Na półkach: , ,

Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka, które zawarte jest w czterech podstawowych zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies) i produktach pochodnych. Jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa polegająca na eliminacji z posiłków glutenu. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego „chleba”, który upiekłyśmy z mamą. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego chleba ze sklepu – wcale nie był lepszy. Pamiętam pierwsze opłakane Święta. I kolejne też, kiedy czułam zapach ciasta u babci, ale nie mogłam go zjeść, bo całe miesiące wyrzeczeń i regeneracji kosmków w jelitach poszłyby na marne. To było 10 lat temu. Pamiętam też jak trzy lata temu mój mąż pokazał mi pewien blog z ciastami bez glutenu. I moje słowa „nie łudź się, to i tak nie ma smaku”. I upiekłam pierwsze, drugie, trzecie i wiele innych ciast z przepisów stworzonych przez Natchnioną – Weronikę Madejską. Ciasta nie dość, że miały smak, to wyglądały jak glutenowe i nie wymagały wielkich nakładów finansowych jak wypieki z typowych bezglutenowych miksów. Ciasta ciastami, ale trzeba jeszcze jeść śniadania, obiady kolacje i przekąski. Marzeniem moim był przewodnik po tych posiłkach, żeby odrzucić wafle ryżowe. I tak doczekałam się, ja i wielu bezglutenowców z przymusu i wyboru książki kucharskiej „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń”.

Książka „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata” jest alternatywą dla sklepowych „gotowców”. Po przejrzeniu książki odnoszę wrażenie, że jeśli zaopatrzymy się w kaszę jaglaną, soczewicę, ciecierzycę, ryż i mąkę z niego, mąkę gryczaną i ziemniaczaną, sodę zamiast proszku do pieczenia, cukier, jajka i mleko (dowolne, bo wiem z własnego doświadczenia, że i na krowim i na sojowym wypiek się uda),to jesteśmy w stanie zostać mistrzem we własnej kuchni. Wydatek jednorazowy, a porcje mączne w ciastach Natchnionej (autorka książki) nie są duże, więc zakupione kilogramy starczą na długo.

Pełna recenzja książki na:
http://moznaprzeczytac.pl/bez-glutenu-bez-wyrzeczen-weronika-madejska/

Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka, które zawarte jest w czterech podstawowych zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies) i produktach pochodnych. Jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa polegająca na eliminacji z posiłków glutenu. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego „chleba”, który upiekłyśmy z mamą. Pamiętam smak pierwszego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
94
3

Na półkach:

Przepisy proste, z dostępnych składników, zawsze wychodzą i są naprawdę dobre. Jak dla mnie jedna z lepszych książek dla osób na diecie bezglutenowej.

Przepisy proste, z dostępnych składników, zawsze wychodzą i są naprawdę dobre. Jak dla mnie jedna z lepszych książek dla osób na diecie bezglutenowej.

Pokaż mimo to

avatar
116
19

Na półkach: , , ,

Fantastyczna książka z przepisami bezglutenowymi. Proste, nie skomplikowane przepisy. Polecam.

Fantastyczna książka z przepisami bezglutenowymi. Proste, nie skomplikowane przepisy. Polecam.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    53
  • Przeczytane
    15
  • Posiadam
    12
  • Chcę w prezencie
    3
  • Kulinarne
    3
  • Kuchnia
    1
  • Przygarnę-z dużą chęcią
    1
  • Teraz czytam
    1
  • Zdrowie
    1
  • Przeczytane 2015
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także