Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata
Jaka pyszna dieta!
Dieta bezglutenowa w “cudowny” sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może stać się prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu — a teraz także i w książce — utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten. Potem świadomie przestała jeść także mięso. I dziś wcale tego nie żałuje!
Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak odnaleźć się w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Zobaczysz, jak powoli, metodą prób i błędów, dochodziła do tego autorka książki. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe. Odkryjesz całe spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów, doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
“Nie tylko wierzę, ale jestem przekonana, że świat można zmieniać na lepsze, rozpoczynając od siebie. Ufam, że moje przepisy są w stanie nie tylko rozjaśnić bezglutenowe życie, ale również dodać mu piękniejszych, bardziej wyrazistych barw”.
Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 53
- 15
- 12
- 3
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Mnie choroba Celiakia- nie tolerancja glutenu nie dotyczy, ale interesuje mnie temat zdrowego odżywiania.
Moim problemem jest jednak alergia pokarmowa syna na białko mleka krowiego i czekoladę a jak wiadomo to teraz jest we wszystkich produktach i trzeba się się jakoś dostosować. Stąd zainteresowanie tą pozycją. Lubię gotować i eksperymentować.
Powiem wprost, że jeszcze żadnego przepisu nie wypróbowałam, ale skoro jest to wydanie ogólnodostępne to przepisy muszą się udać. Opiszę może same wydanie. Do gotowania zachęcam. Nic tylko testować i degustować ;)
Zaczyna się spisem treści- bardzo fajnie jak jest na początku. Zawiera: chleby, śniadania, obiady, kolacje, słodkie, torty. Ewidentnie to pozycja dla wegan. Dla mnie brak mięska.
Jako wstęp jest „moja historia” czyli autorki książki. Powiem wam, że dość poruszająca, faktycznie jak na czasy kiedy spotkała się z problemem może dość mało powszechnym wtedy. Do mnie przemawiają słowa: NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. !
Na górze strony małe wprowadzenie do przepisu- płynące prosto z serca autorki książki. Jej własne komentarze do dania. Potem standardowo składniki i jak przygotowanie. Sam opis przepisów jest fajny- jak dla mnie ładne graficzne ujęcie. A na stornie obok piękne zdjęcie potrawy :)
Tu mały podgląd książki... dosłownie kilka storn
http://pdf.helion.pl/diebez/diebez.pdf
Mnie choroba Celiakia- nie tolerancja glutenu nie dotyczy, ale interesuje mnie temat zdrowego odżywiania.
więcej Pokaż mimo toMoim problemem jest jednak alergia pokarmowa syna na białko mleka krowiego i czekoladę a jak wiadomo to teraz jest we wszystkich produktach i trzeba się się jakoś dostosować. Stąd zainteresowanie tą pozycją. Lubię gotować i eksperymentować.
Powiem wprost, że jeszcze...
Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka, które zawarte jest w czterech podstawowych zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies) i produktach pochodnych. Jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa polegająca na eliminacji z posiłków glutenu. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego „chleba”, który upiekłyśmy z mamą. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego chleba ze sklepu – wcale nie był lepszy. Pamiętam pierwsze opłakane Święta. I kolejne też, kiedy czułam zapach ciasta u babci, ale nie mogłam go zjeść, bo całe miesiące wyrzeczeń i regeneracji kosmków w jelitach poszłyby na marne. To było 10 lat temu. Pamiętam też jak trzy lata temu mój mąż pokazał mi pewien blog z ciastami bez glutenu. I moje słowa „nie łudź się, to i tak nie ma smaku”. I upiekłam pierwsze, drugie, trzecie i wiele innych ciast z przepisów stworzonych przez Natchnioną – Weronikę Madejską. Ciasta nie dość, że miały smak, to wyglądały jak glutenowe i nie wymagały wielkich nakładów finansowych jak wypieki z typowych bezglutenowych miksów. Ciasta ciastami, ale trzeba jeszcze jeść śniadania, obiady kolacje i przekąski. Marzeniem moim był przewodnik po tych posiłkach, żeby odrzucić wafle ryżowe. I tak doczekałam się, ja i wielu bezglutenowców z przymusu i wyboru książki kucharskiej „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń”.
Książka „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata” jest alternatywą dla sklepowych „gotowców”. Po przejrzeniu książki odnoszę wrażenie, że jeśli zaopatrzymy się w kaszę jaglaną, soczewicę, ciecierzycę, ryż i mąkę z niego, mąkę gryczaną i ziemniaczaną, sodę zamiast proszku do pieczenia, cukier, jajka i mleko (dowolne, bo wiem z własnego doświadczenia, że i na krowim i na sojowym wypiek się uda),to jesteśmy w stanie zostać mistrzem we własnej kuchni. Wydatek jednorazowy, a porcje mączne w ciastach Natchnionej (autorka książki) nie są duże, więc zakupione kilogramy starczą na długo.
Pełna recenzja książki na:
http://moznaprzeczytac.pl/bez-glutenu-bez-wyrzeczen-weronika-madejska/
Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu – białka, które zawarte jest w czterech podstawowych zbożach (pszenica, jęczmień, żyto, owies) i produktach pochodnych. Jedynym sposobem jej leczenia jest dieta bezglutenowa polegająca na eliminacji z posiłków glutenu. Pamiętam smak pierwszego bezglutenowego „chleba”, który upiekłyśmy z mamą. Pamiętam smak pierwszego...
więcej Pokaż mimo toPrzepisy proste, z dostępnych składników, zawsze wychodzą i są naprawdę dobre. Jak dla mnie jedna z lepszych książek dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepisy proste, z dostępnych składników, zawsze wychodzą i są naprawdę dobre. Jak dla mnie jedna z lepszych książek dla osób na diecie bezglutenowej.
Pokaż mimo toFantastyczna książka z przepisami bezglutenowymi. Proste, nie skomplikowane przepisy. Polecam.
Fantastyczna książka z przepisami bezglutenowymi. Proste, nie skomplikowane przepisy. Polecam.
Pokaż mimo to