Okładka książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata autora Weronika Madejska, 9788328305168
Weronika Madejska Wydawnictwo: Helion kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2015-05-25
2015-05-25

Kup Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Fantastyczna książka z przepisami bezglutenowymi. Proste, nie skomplikowane przepisy. Polecam.

Przepisy proste, z dostępnych składników, zawsze wychodzą i są naprawdę dobre. Jak dla mnie jedna z lepszych książek dla osób na diecie bezglutenowej.

Mnie choroba Celiakia- nie tolerancja glutenu nie dotyczy, ale interesuje mnie temat zdrowego odżywiania.
Moim problemem jest jednak alergia pokarmowa syna na białko mleka krowiego i czekoladę a jak wiadomo to teraz jest we wszystkich produktach i trzeba się się jakoś dostosować. Stąd zainteresowanie tą pozycją. Lubię gotować i eksperymentować.

Powiem wprost, że jeszcze żadnego przepisu nie wypróbowałam, ale skoro jest to wydanie ogólnodostępne to przepisy muszą się udać. Opiszę może same wydanie. Do gotowania zachęcam. Nic tylko testować i degustować ;)

Zaczyna się spisem treści- bardzo fajnie jak jest na początku. Zawiera: chleby, śniadania, obiady, kolacje, słodkie, torty. Ewidentnie to pozycja dla wegan. Dla mnie brak mięska.
Jako wstęp jest „moja historia” czyli autorki książki. Powiem wam, że dość poruszająca, faktycznie jak na czasy kiedy spotkała się z problemem może dość mało powszechnym wtedy. Do mnie przemawiają słowa: NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. !
Na górze strony małe wprowadzenie do przepisu- płynące prosto z serca autorki książki. Jej własne komentarze do dania. Potem standardowo składniki i jak przygotowanie. Sam opis przepisów jest fajny- jak dla mnie ładne graficzne ujęcie. A na stornie obok piękne zdjęcie potrawy :)

Tu mały podgląd książki... dosłownie kilka storn

Powiem wprost, że jeszcze...

67 użytkowników ma tytuł Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Moja mała francuska kuchnia Rachel Khoo
Moja mała francuska kuchnia
Rachel Khoo
Po wręcz rewelacyjnej książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo wydała kolejną książkę dla fanów francuskich (i nie tylko) kulinariów. Książka od razu trafiła do mojej biblioteczki a ja dałam sobie trochę czasu na przemyślenie jej treści i testowanie przepisów. Głownym tematem książki jest podróż przez francuskie regiony - zróżnicowanie klimatyczne i kulturalne kraju zaowocowało niezwykle bogatą kuchnią sławną na cały świat. Autorka przeprowadza czytelnika poprzez kolejne rozdziały zatytułowane nazwami poszczególnych regionów, pisze ciekawe wstępy i ilustruje świetnymi rysunkami. Teksty są pisane prosto i niezwykle smakowicie. Ślinotok i ssanie w żołądku gwarantowane. Zaczynami od nadmorskiej Bretanii i owoców morza, poprzez letnie wybrzeża żeby zakończyć bożonarodzeniową atmosferą w Alzacji. Same przepisy nie odbiegają jakością od poprzedniej książki - technicznie bez zarzutów, z dobrze wymierzonymi porcjami, dokładnie wyjaśnione. Są też w podobnym stylu pisane - w recenzji "Małej Paryskiej Kuchni" pisałam, że to jest kuchnia domowa, z sercem i bez zadęcia. Bardzo się cieszę, że Rachel dalej zachowała swój styl gotowania. Praktycznie każdy przepis da się zrobić we własnej kuchni. Nie sposób też zapomnieć o fantastycznych zdjęiach Davida Loftusa, który nie ma sobie równych w fotografii kulinarnej. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wrzucić książkę do walizki i objechać całą Francję :)
Ilonka1988 - awatar Ilonka1988
Pyszne. Na każdą okazję Anna Starmach
Pyszne. Na każdą okazję
Anna Starmach
„Pyszne. Na każdą okazję” to kolejna książka kucharska Anny Starmach - jurorki polskiej edycji MasterChef . Wielu miłośników dobrej kuchni czekało na nią z ogromną niecierpliwością. Zgodnie z dotychczasową filozofią Autorki, w książce znajdziecie przede wszystkim przepisy na proste, ale nietuzinkowe potrawy, które możecie przygotować szybko i stosunkowo niewielkim kosztem, a przy tym serwować zarówno na co dzień, jak i w przypadku wizyty niespodziewanych ale..... wymagających gości. Korzystając z tej książki, nie będziecie musieli biegać po wszystkich sklepach, aby kupić ziarna fasoli tonka czy ser Gorau Glas. Wprost przeciwnie - do przygotowania proponowanych przez Anię Starmach smakołyków w zdecydowanej większości wystarczą produkty dostępne w najbliższym sklepie spożywczym. Przepisy zostały podzielone tematycznie na pięć głównych działów od świąt Bożego Narodzenia, przez kolację dla dwojga, spotkanie z przyjaciółmi i piknik, po przyjęcie dla dzieci. Ostatni - szósty rozdział zatytułowany "Dodatki" zawiera m.in. porady dotyczące przechowywania żywności oraz organizacji pracy w kuchni. Przepisy są podane w jasny, czytelny sposób. W przypadku nieco bardziej skomplikowanych receptur ogromną pomoc stanowią komentarze Autorki oraz doskonałe zdjęcia cenionej blogerki kulinarnej Agnieszki Piątkowskiej, dzięki którym widzimy krok po kroku jak przygotować poszczególne potrawy. Proponowane przez Anię Starmach dania nie wymagają najwyższego poziomu wiedzy kulinarnej. Książka z pewnością będzie stanowiła nieocenioną pomoc dla początkujących kucharzy, a znawcom sztuki kulinarnej podsunie nowe inspiracje, jak choćby karp z orzechami, marchewkowy hummus, gazpacho z arbuzem czy biszkoptowe lizaki. Smacznego :) Publikacja „Pyszne. Na każdą okazję” została wydana przez wydawnictwo Znak Literanova w 2014 roku, ale jest jeszcze dostępna w niektórych księgarniach. Więcej na naszych blogach - http://arabiasaudyjska-ksa.blogspot.com - http://niestatystycznypolak.blogspot.com
Saudyjskie-Wielbłądy Czytają - awatar Saudyjskie-Wielbłądy Czytają
Śniadanlove David Bez
Śniadanlove
David Bez
Śniadanlove to już kolejna po Sałatlove, przygoda kulinarna z Davidem Bezem. To swoisty album z ogromnym wyborem smakowitych i zdrowych śniadań, na słodko i na słono.Autor pokazuje nam jak dobrze i radośnie zacząć każdy dzień - jak to mówią: śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinno się go celebrować. Dawid Bez jest młodym projektantem, który również pasjonuje się zdrową kuchnią i dzieli się z nami swoimi przepisami i doświadczeniami na blogu saladpride.blogspot.com . W swojej najnowszej książce serwuje nam ciekawe i niebanalne, a przede wszystkim bardzo różnorodne propozycje śniadań. Znajdziecie tutaj zarówno dania dla wegetarian, czy wegan, ale również dla mięsożerców i wielbicieli słodyczy. Na początku znajdziecie przydatne informacje dotyczące samej anatomii śniadania, jego składników, sposobów przygotowania i łączenia składników. Przepisy podzielono na śniadania słodkie i słone. Na końcu znajduje się poręczny indeks. Książka jest naprawdę świetna i znalazła już w mojej kuchni swoje stałe miejsce. Na pewno będę po nią często sięgać - stanowi inspirację i kopalnię wiedzy o śniadaniach. Bo śniadanie wcale nie musi być nudne i monotonne. Można zrobić bardzo smaczne, pięknie wyglądające i apetycznie podane śniadanie. "Śniadanlove" cieszy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku oraz dotyku - jest bowiem przepięknie wydana, na dobrym kredowym papierze i bajecznie kolorowa. Aż przyjemnie ją brać do rąk i sądzę, że przy częstym korzystaniu jej nie zniszczę. Polecam serdecznie! http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2016/03/sniadanlove-david-bez.html
Anna-mojeksiążki - awatar Anna-mojeksiążki

Cytaty z książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata