Superman: Tajna Geneza

Okładka książki Superman: Tajna Geneza autora Gary Frank, Geoff Johns, 9788377186336
Okładka książki Superman: Tajna Geneza
Geoff JohnsGary Frank Wydawnictwo: Eaglemoss Polska Seria: Wielka Kolekcja Komiksów DC komiksy
komiksy
Tomasz Kłoszewski

Kup Superman: Tajna Geneza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Superman: Tajna Geneza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Superman: Tajna Geneza

Tajna Geneza… następna, czwarta już geneza w kolejności wydana po polsku jest dla mnie odwrotnością Dziedzictwa. Geoff Johns świetnie prowadzi wątki, ale to chyba wie każdy. Jak to dobrze się czyta. Nie brakuje tu niczego. Mamy Smallville, mamy relacje rodzinne. Johns poświęcił też czas Lanie.
Dużo jest tu dobra. Tego co powinno stanowić o tym jak geneza powinna właśnie wyglądać. Dorastanie, równieśnicy, wpleciony w to wszystko rozwój wciąż zmieniającego się ciała dorastającego głównego bohatera. Następnie dorosłość i zmierzenie się z całkowicie innym nowym otoczeniem dużego miasta.

Chyba nadszedł czas żeby najbardziej klasyczna geneza ustąpiła miejsca nowszej (właśnie tej) Tajnej Genezie. Dla mnie subiektywnie prawie maksymalna nota w kategorii genezy tego właśnie bohatera.

Świetna geneza i rewelacyjnie narysowany komiks, choć chwilami czułem przesyt wątków i bohaterów.

Tomy „Ostatni Syn Kryptona” czy „Brainiac” sugerowały, że przeszłość Supermana została zmieniona po „Nieskończonym Kryzysie”. Jednakże nie ujawniono szczegółów. Dopiero miniseria „Tajna geneza” przedstawia jak wyglądały początki Człowieka ze Stali. Czy wypadają lepiej na tle poprzednich wersji?

Fabuła jest bardzo typowa. Dorastający w Smallville Clark Kent odkrywa u siebie nadludzkie moce; uznaje, że powinien robić coś więcej ze swoim życiem i wyjeżdża do Metropolis. Tam zaczyna prowadzić podwójną tożsamość dziennikarza i superbohatera, a także wdaje się w konflikt z miejscowym biznesmenem Lexem Luthorem.

Scenarzysta Geoff Johns korzysta ze sprawdzonych elementów, żeby opowiedzieć znaną historię. Przy tym jednak w odróżnieniu od miniseri „Człowiek ze Stali” Johna Byrne’a nie stara się uczynić wszystkiego jak najbardziej realistycznym. Nie boi się sięgnąć po bardziej kiczowate elementy z komiksów o Supermanie, które tutaj jedynie podkreślają istotę tego bohatera. Przy tym też nie przedobrza i tam, gdzie trzeba unowocześnia pewne rzeczy.

Lex Luthor przypomina tu swoją wersję z historii „Lex Luthor – Człowiek ze Stali”. Jest egocentrykiem wierzącym, że cel uświęca środki; ale dalej w swoim mniemaniu robi to dla dobra ludzkości. Trochę gorzej wypadają na tym tle dwaj pomniejsi przeciwnicy, którzy są tu bardzo przerysowani i jednego z nich naprawdę ciężko brać na poważnie.

Bardziej niejednoznacznie niż zwykle jest tu pokazane dorastanie w Smallville. Dotychczas można było sądzić, że była to idylla. Tutaj jednak jest podkreślone wyobcowanie Clarka Kenta, który przez swoje zdolności odsuwa się nawet od swoich najlepszych przyjaciół.

Jeśli miałbym coś zarzucić temu komiksowi, to bardzo niewiele jest tu Kryptona. Jest tu parę migawek pokazujących krótko mieszkańców, ale to wszystko. Zarówno „Człowiek ze Stali”, jak i późniejsze „Dziedzictwo” ujawniały pewne informacje, a tutaj właściwie tego niema.

Za rysunki odpowiada tu Gary Frank, który już współpracował z Geoffem Johnsem w historii „Superman – Brainiac”. Podobnie jak tam, tutaj też widać wzorowanie się na filmie „Superman” z 1978 r. – część postaci podobna jest do aktorów z tamtego filmu, a Kryptończycy noszą analogiczne stroje. Mam mieszane uczucia co do nowego wyglądu dwóch superłotrów. Jeden z nich wygląda bardziej realistycznie i niepokojąco, ale niestety drugi jest trochę tandetny, chociaż kiedy zdejmuje maskę, to robi duże wrażenie.

W dodatkowej historii z 1958 r. Clark Kent musi przechytrzyć jednego ze swoich wykładowców, który domyśla się jego kosmicznego pochodzenia. Jest tu trochę naiwności, ale doceniam pomysłowość scenarzysty w tym jak Clark i jego wykładowca usiłują się nawzajem podejść.

Miniseria Geoffa Johnsa to bardzo sprawnie opowiedziana historia, która nie nudzi. Pewne rzeczy zmieniły się moim zdaniem na gorsze, ale też zostały one odpowiednio rozwinięte w kolejnych komiksach Johnsa z Supermanem, których część ukazała się po polsku.

116 użytkowników ma tytuł Superman: Tajna Geneza na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Superman: Tajna Geneza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Superman: Tajna Geneza

Okładka książki The Flash: Rebirth Geoff Johns, Francis Manapul, Ethan Van Sciver
The Flash: Rebirth Geoff Johns, Francis Manapul, Ethan Van Sciver
Okładka książki Green Lantern Compendium Two: The Sinestro Corps War Dave Gibbons, Geoff Johns, Ivan Reis, Peter J. Tomasi
Okładka książki Green Lantern Compendium One: Rebirth Dave Gibbons, Patrick Gleason, Geoff Johns, Ethan Van Sciver
Okładka książki Geiger, vol. 4 Gary Frank, Geoff Johns
Geiger, vol. 4 Gary Frank, Geoff Johns
Okładka książki Redcoat, vol 2 Bryan Hitch, Geoff Johns
Redcoat, vol 2 Bryan Hitch, Geoff Johns
Okładka książki Stowarzyszenie Sprawiedliwości: Powrót! David S. Goyer, Geoff Johns, Michael Lark, James Robinson, William Rosado, Mark Waid
Okładka książki Hyde Street, vol 1 Geoff Johns, Ivan Reis
Hyde Street, vol 1 Geoff Johns, Ivan Reis
Geoff Johns
Geoff Johns
Amerykański twórca komiksów i scenariuszy telewizyjnych, producent telewizyjny.

Okładka książki Amerykańska Liga Sprawiedliwości JLA: Ziemia Dwa Gardner Fox, Carl Gafford, Joe Giella, Carmine Infantino, Laura Martin, Grant Morrison, Frank Quitely
Okładka książki Robin: Rok Pierwszy Scott Beatty, Robert Campanella, Chuck Dixon, Lee Loughridge, Marcos Martin, Javier Pulido
Okładka książki Batman: Narodziny Demona Mike W. Barr, Jerry Bingham, Norm Breyfogle, Tom Grindberg, Dennis O'Neil
Okładka książki Nowi Nastoletni Tytani: Kontrakt Judasza Bob Haney, George Pérez, Bruno Premiani, Marv Wolfman
Okładka książki Nowa granica Darwyn Cooke, Dave Stewart
Nowa granica Darwyn Cooke, Dave Stewart
Okładka książki Superman: Człowiek ze stali John Byrne, Dick Giordano, Tom Ziuko
Superman: Człowiek ze stali John Byrne, Dick Giordano, Tom Ziuko
Okładka książki Odważni i Niezłomni: Władcy Losu Bob Haney, Scott Koblish, George Pérez, George Roussos, Tom Smith, Mark Waid, Bob Wiacek

Cytaty z książki Superman: Tajna Geneza

Dodaj cytat z książki Superman: Tajna Geneza